Slovenija

Golob: Imamo vodilno vlogo na levi sredini. Zakaj bi mislili, da smo poraženi?

Ljubljana, 15. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, M.P.
Komentarji
970

Vse več odprtih front, stavke, poleg najdaljše stavke zdravnikov v zgodovini Slovenije še stavka tožilcev, zaposlenih na upravnih enotah, pa na številki 112, tožbe sodnikov, protest krajanov Obrežja in Središča ob Dravi, kjer želi vlada odpreti začasne azilne domove. Na vseslovenski protest v prestolnici se pripravljajo tudi kmetje, nova komunikacijska strategija z novo vplivnico, menjave v ožjem vodstvu, spor s protikorupcijsko komisijo. Vse to so odprte fronte predsednika vlade Roberta Goloba, ki se sooča tudi z občutnim padcem priljubljenosti njegovega Gibanja Svobode. Lahko premier še reši potapljajočo se barko in na kakšen način bo to poskušal?

Kdo bo nosilec liste Gibanja Svoboda na prihajajočih evropskih volitvah in ali bo premier Robert Golob svoj mandat pripeljal do konca? V oddaji 24UR ZVEČER je predsednik vlade povedal, da je prepričan, da mandata ne bo le pripeljal do konca, temveč da bo Svobodo popeljal tudi na naslednje volitve. "Vse ankete kažejo, da Gibanje Svoboda še vedno drži vodilno vlogo na levi sredini. Zakaj bi si torej kdo mislil, da smo poraženi?" pa je komentiral besede opozicije, da bi bil slab rezultat na evropskih volitvah znak, da bi morala vlada oditi. Dodal je še, da gredo v stranki na volitve samozavestno.

"Gremo z dobro ekipo in verjamem, da bomo dosegli rezultat, ki ga bomo lahko smatrali za zmago. Gibanje Svoboda ima danes prek prevzetih poslancev dva evroposlanca in verjamemo, da lahko to ponovimo. To je naš cilj," je razkril. Ni pa še razkril, kdo bo nosilec stranke na evropskih volitvah. Kot je dejal v naši večerni oddaji, bodo to potrjevali na svetu stranke, ki bo 27. marca, 6. aprila pa da bodo na "festivalu Svobode" to tudi javno predstavili.

Dodal je še, da trdo delajo na reformah in da bodo do naslednjih parlamentarnih volitev zagotovo vidni tudi že rezultati njihovega truda. "Tudi navadnemu človeku. Prepričan sem, da se bodo ti rezultati začeli kazati v letu 2025, takrat pa se bodo tudi trendi zagotovo obrnili," je komentiral zadnje javnomnenjske ankete.

Ne po nasvetu vplivnice, zgleduje se po objavah Macrona in von der Leynove?

Komentiral pa je tudi dezinformacije, da naj bi v Bruselj odhajal za komisarja. Poudaril je, da je glede njegovega domnevnega odhoda takrat prejel vprašanja več novinarjev in da so iz njegovega kabineta zato medijem najprej poslali uradno izjavo za javnost. Ker pa da je želel doseči širšo javnost – tudi tiste, ki morda ne spremljajo poročil – je dezinformacijo zanikal tudi z objavo videoposnetka na Instagramu.

"Zakaj? Ker živimo v svetu, ko določene ciljne publike gledajo poročila, druge pa spremljajo družbena omrežja. In želel sem doseči vse ciljne publike," je pojasnil in dodal, da želi z novo komunikacijsko strategijo biti jasen in dezinformacije, ki se pojavijo, zanikati takoj in na vseh mogočih kanalih.

Na vprašanje, ali je pri ustvarjanju videoposnetka sledil tudi napotkom vplivnice Samante Cimerman, pa je poudaril, da podobne posnetke na družbenih omrežjih objavljata tako francoski predsednik Emmanuel Macron kot tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki jima na Instagramu tudi sledi. Da pa omenjene vplivnice ne spremlja, čeprav se je z njo enkrat resnično srečal. Dodal je, da je imel profil na Instagramu še pred njegovim vstopom v politiko in da je prek njega komuniciral tudi takrat. 

Robert Golob in Tina Gaber
Robert Golob in Tina Gaber FOTO: Bobo

Kaj pa komentarji o vplivu njegove partnerice Tine Gaber? Pojasnil je, da je posnetek, ko se je pripeljala na vlado, nastal, ko mu je tja prinesla obleko, saj se je sam ravno odpravljal na službeno pot. "Nato pa se je iz tega naredil nek politični vpliv. To je tipičen primer širjenja izmišljotin," je dejal in ponovil besede, ki jih je dejal že pred časom, in sicer da Gabrova, ko bo želela kaj sporočiti javno, tega ne bo počela zasebno prek njega.

"Kar pa se tiče njenih nasvetov, kaj naj počnem, česa ne in kako naj komuniciram ... Ponosen sem na to, da imam ob sebi človeka, ki mi zna dati tudi kakšen nasvet, ki ga lahko uporabim. Vendar pa to nima zveze s politiko. To ima zvezo z normalnim življenjem," je dejal.

O izbiri lokacij za začasna azilna domova: 'Ministrstvo je izbiralo po dveh kriterijih'

Kako pa komentira situacijo glede izbire lokacij začasnih azilnih domov? Poudarja, da število migrantov izrazito narašča. "Razmere v svetu so napete in to se žal v bodočem letu ne bo nič izboljšalo. Predvsem v poletnih letih smo že bili soočeni s situacijo, ko je bilo v obstoječih treh azilnih domovih kapacitet enostavno premalo in ko Policija ni imela kje najti zatočišča za migrante," je navedel.

Ministrstvo za notranje zadeve je zato, kot je pojasnil, dobilo nalogo, da najde dve lokaciji, ki sta ob migrantskih tokovih "čim bližje meji, da ne vandrajo po slovenskih gozdovih in mestih ter s tem vznemirjajo ljudi". Ob tem pa tudi, da na teh lokacijah najde začasno lokacijo za sprejemne centre in azilne domove.

"Gre za dve lokaciji, ki sta v lasti države in v bližini katerih, kolikor sem razumel, ni prebivalcev. Najslabše, kar bi se nam lahko zgodilo, je, da bi se migranti sami prosto sprehajali po Sloveniji, namesto da zanje poskrbi država. In naša dolžnost je, da je nekdo, ki nezakonito prečka mejo in zaprosi za mednarodno zaščito, te tudi deležen na ustrezen in organiziran način," je povedal.

Poudaril pa je, da gre tu za izbor lokacije in da sta ministrstvo in Urad za migrante takoj, ko so bile lokacije identificirane, dobila nalogo, da stopita v kontakt z lokalnimi skupnostmi. "Gre za zasilne in rezervne lokacije, če bodo te potrebne. Če bodo potrebne, pa bo to poleti. Do takrat imamo dovolj časa, da se o tem pogovarjamo na vseh nivojih," je dodal.

'Čim bi eden od sindikatov dobil drugačne pogoje, bi imeli nov stavkovni val'

Tu pa so tudi stavke in protesti na več frontah. Zdravniška stavka se je na primer že večkrat zaostrila ter od začetka postala najdaljša stavka zdravnikov v zgodovini Slovenije. Očitek, da je čakal 14 dni, da je sprejel Fidesov predlog za mediacijo, je Golob zavrnil: "To ni res. Tudi osebno sem se z njimi sestal in na tem pogovoru tega na mizi ni bilo. Gre za to, kakšna so izhodišča." 

Stavka zdravnikov
Stavka zdravnikov FOTO: Kanal A

Za stavkovni val se sicer ne čuti soodgovornega, saj da je plačna reforma, o kateri se danes pogajajo z vsemi 46 sindikati, nastala že lani poleti. "Pripravljeno smo jo imeli že julija, nato pa so se avgusta zgodile poplave. Plačna reforma pomeni dodatno 1,3 milijarde evrov stroškov za javno blagajno za toliko bodo namreč višje plače. Nikomur se plača v javnem sektorju ne bo znižala, vsem se bodo povišale," je poudaril. Zato so plačno reformo prestavili na leto 2025, kar da je večina sindikatov razumela. 

Kakršna koli sprememba lahko torej v veljavo stopi šele s 1. januarjem 2025: "Čim bi eden od sindikatov dobil drugačne pogoje, bi imeli nov stavkovni val in na to ne moremo pristati." Pričakuje pa, da mediacijo začnejo z novimi izhodišči, boljšo voljo in namenom, da zaščitijo paciente. "Kar je pomembno, so pacienti. Prvi dan sem Fidesu povedal, da bomo naredili vse, da zaščitimo pacienta. Ni pomembno, kaj je bilo v preteklosti, pomembno je, kaj bo v prihodnosti," je dejal.

Težko pa da sicer sprejme, da tega ne razumejo tisti z visokimi plačami. "Razumem pa stisko operaterjev na 112 in tistih na upravnih enotah, ki imajo plače nižje od minimalne. Vlada je že na prvem sestanku povedala, da bi si želela, da bi bilo najprej poskrbljeno prav za te." Verjame, da bodo te krivice z januarjem 2025 predvsem tistim, ki so najslabše plačani, tudi najprej odpravljene.

A kljub temu se zdi, da ga sindikati ne slišijo. Kaj pravi? "Rezultat bo enak, ne glede na to, ali stavkajo ali ne. Drugega ne morem narediti. Lahko pa naredim to, da pospešujemo pogajanja o celotni plačni reformi. Prepričan sem, da ko bomo na krovnem nivoju dosegli cilj, bo tudi stavkovni val sam ugasnil," je dodal.

Tudi o kmetih, KPK, Arčonu in pravosodnem ministrstvu

Protestirajo medtem tudi kmetje, a kot poudarja, to ni "lokalni fenomen", temveč se protesti vrstijo po vsej Evropi. "Zato razumem, da je tudi slovenskemu kmetu danes težko. Na eni strani opazuje borbo ostalih kmetov po Evropi in se počuti na nek način zapostavljenega," je povedal. Dodaja, da sicer vseh zahtev kmetov ne bodo mogli izpolniti, saj so nekatere vezane na odločitve Bruslja. Je pa dejal, da so bila pogajanja intenzivna in da bo po njegovih informacijah v petek do ure podan tudi odgovor.

Glede nepodelitve soglasja za imenovanje ene od predlaganih državnih sekretark na pravosodnem ministrstvu je dejal, da imata tako vlada kot sam kot njen predsednik dolžnost in pristojnost, da presojajo, ali so predlagani kandidati ustrezni. "Pri presoji smo se skupaj z ministrico odločili tako, kot smo se," je kratko zaključil. Je pa komentiral tudi imenovanje Mateja Arčona za novega podpredsednika vlade.

Glede KPK medtem poudarja, da ni kršil integritete ter da procesnih postopkov ne zna in ne more komentirati. "Na to temo je odvetnik novinarjem na voljo 24 ur na dan. Ne drži pa trditev, da zaradi intervencije odvetnika KPK tega primera ni obravnaval naprej," je še povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (970)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
17. 03. 2024 14.50
+1
Dokler je alternativa komunist Jufka, se ne rabijo sekirat. Glede podpore se tudi ne rabi sekirat, sekta jo je imela manj kot 13% pa ni odstopila. Nekaj pa že dela ta vlada dobro, če se jufki mesa. Kot zgleda se jim popiva financiranja zaprla. Sekta v bankrotu, obvestila že hodijo okrog o donacijah in ve jih prispevkih za sekto
Rudolf Maister
17. 03. 2024 12.47
+0
2 x Joža je pa še edini tako tumast , da mu še ni prišlo iz riti v glavo, še kar pleše. Malo sicer se mu sumljivo zdi ker pleše sam ,ampak.......Hahahahahahahahahahah
Litlmen
17. 03. 2024 12.39
+0
Pv kdaj greš ? Pa ne pridi več
Betuul
17. 03. 2024 11.55
+0
Na slo smo mi gospodar! Isto kot na HR ! Zakaj vas pa pol iz tistih kurnikov ob morjih ven podijo! Zato da se nebi tam zakibernirale neke slo izbeglice!
Victorinox
16. 03. 2024 21.58
V normalni politiki je leva sredina social-demokracija.
Bučka pa pol krompirja
16. 03. 2024 21.41
+1
Dej pober se,a ne vidiš da si vsak dan manj priljubljen
mijavci
16. 03. 2024 20.23
+5
Bravo za proteste proti migrantskim centrom, treba je že v kali zatret vsak poskus gradnje kjer koli v državi, ker ne potrebujemo nobenih migrantov, ni migrantov ni problemov. Tudi te pasti o začasnih centrih je treba prepovedat, ker ko jih bodo enkrat navlekli v državo bo začasno tako kot dvig DDV iz 20 na 22 ko je bilo rečeno začasno pa še danes velja. Tukaj odstopanja ni in pika.
Slovener
16. 03. 2024 20.22
+8
Nažalost mislim, da je Slovenija trenutno potapljajoča ladja. Kapitan Golob pelje ladjo proti čerem, kljub opozorilom vseh okrog njega. Nekateri ladjo že zapuščajo, kapitan pa bo ostal na krovu ladje očitno do bridkega konca ( vsa čast ). Nažalost pa se bo z njim potopil tudi Slovenski narod.
Senzor
16. 03. 2024 20.17
+2
Odločitve prestavlja časovnico z zamikom.
Senzor
16. 03. 2024 20.16
+1
Varnost v svoj plan ne umešča. Ostale odločitve pa prestavlja v časovni o z 1 letnim zamikom.
Jožajoža
16. 03. 2024 20.11
+1
ja,hudo je bilo takrat,2008,kot 2012,da o obdobju 2020-2022 ne govorimo.
ap100
16. 03. 2024 20.44
+2
resnica je da so kljub izjemnim prizadevanjem vlade takrat tajkuni foruma 21 aktivno prevzemali podjetja ter jih spravljali v bankrot zaradi lastnega znanja in nesposobnosti upravljanja s podjetji- vlada ni uspela razbiti zida okoli trdnjave NLB ter njenih adjutantov, kar je vodilo v financiranje čudnih naložb mpom bivši jugi preko tega pa pranje denarja ter odkupi domačih podjetij kar je zvrtalo ogromno finančno luknjo, ki jo je z napačno in delno nepotrebno dokapitalizacijo - ter le delnim prenosom odpisanega premoženja na DUTB. Pod pritiskom eu komisarjev je kredit uredila Bratuškova in s tem povzročila poceni razprodajo slovenskega premoženja tujem ter udbovcem ki so si nekaj denarja ohranili v luksemburškem skladu
Jožajoža
16. 03. 2024 20.06
-1
Kot pravi, Slovenija v tem trenutku tako rekoč nima več dostopa do finančnih trgov, kar ogroža likvidnost države, in če se to še zaostri, bodo vsi napori vlade zaman. Sploh, ker politika z reformami zamuja že leta. "Tukaj govorim o obdobju 10 let, mogoče celo 15 let. Seveda nam to zelo otežuje že trenutno makroekonomsko sliko," pravi. slovenija pred bankrotom leta 2008.In tega se očitno zaveda tudi Evropa. Po neuradnih podatkih menda tako že izbirajo ljudi, ki bodo bdeli nad Slovenijo, če bo zaprosila za pomoč. Predstavnik Evropske komisije naj bi bil Istvan Szekely, ki je bil vodja misije že v času reševanja Irske. Tam je bila misija reševanja države uspešna.
Jožajoža
16. 03. 2024 20.09
-1
Groucho Marx
16. 03. 2024 21.09
+3
jožajožaTV spet kopira iz neimenovanega vira.
Jožajoža
16. 03. 2024 20.00
-3
prav smo se odločili 24. aprila .in to bomo še ponovili
Arguss
16. 03. 2024 20.21
+3
Ti se ne boš nikoli prav odločil še mi, ko smo delali in še delamo v tujini zaradi golobjega oz milanovega skropucala od nastavljene vlade smo včasih v zmoti.
St. Gallen
16. 03. 2024 19.44
+5
Avstrija bo ze pocasi prehitela Nemcijo, kot je ze Ceska Slovenijo
Jožajoža
16. 03. 2024 19.41
-1
2004-2008 bankrot slovenije.prazne banke,polne borze,trojka je že začela reševat slovenijo pred bankrotom.pa je vajeti prevzela bratovškova,in rešila slovenijo.
ap100
16. 03. 2024 19.44
+1
Jožajoža
16. 03. 2024 20.03
+0
aja,takrat si še bil v argentini.poguglaj malo.
ap100
16. 03. 2024 20.31
+2
takrat sem poznal slovensko gospodarstvo in ljudi ki so ga obvladovali zelo dobro- ti si verjetno čepel na otokih tristan da cunha
Groucho Marx
16. 03. 2024 21.10
+2
ap100, pusti našega jna zastavnika, on se je zataknil v 1980....
Jožajoža
16. 03. 2024 19.16
-1
tujci se priseljujejo po celi evropi. slovenija je pa v EU.ne vem,zakaj janšisti tega ne morete razumeti.na nORI tv vam lažejo,pretvarjajo in se iz vas norčujejo
vrtnar _
16. 03. 2024 19.15
-2
St. Gallen
16. 03. 2024 19.14
-1
Govorim o sposobni vladi-svicarski
Rudolf Maister
16. 03. 2024 19.13
+3
Kako globoko so zabredli se vidi po tem da so si omislili ministra za instagram. Joj keri klovni so pa to ,hahahaahahahaha
peresni
16. 03. 2024 20.16
-1
Vi imate Twitter maršala in in lulate od navdušenja...ste senca klovna!!!!!
Senzor
16. 03. 2024 19.10
+2
Pelješki most so zgradili z 2x nižjimi stroški, kot bo stala obnova železniških postaj pri nas.
Jožajoža
16. 03. 2024 19.42
-3