Slovenija

'Vseh dokazov, ki jih poznam, ne morem pokazati niti predsedniku vlade'

Ljubljana, 01. 02. 2024 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, T.H., 24UR ZVEČER
Komentarji
1039

"Želim odstopiti mirne vesti, da sem pomagala razkriti čim več podrobnosti tega sumljivega posla, sumljivega predvsem v ozadju," je v oddaji 24UR ZVEČER poudarila Dominika Švarc Pipan. Pravi, da bo spoštovala, če bo to zahteval predsednik vlade, sama pa si želi interpelacije, kjer bi lahko o spornem nakupu sodne stavbe na Litijski v miru pojasnila dejstva, ki še vedno niso vsa znana. Končnega odgovora o politični usodi ministrice še ni. Premier Robert Golob in predsednica SD Tanja Fajon sta sicer skupaj potovala v Bruselj, a je Golob ob prihodu dejal, da o tem nista spregovorila "niti besede".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova trdno brani svoja stališča
    12:09
    Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova trdno brani svoja stališča
  • iz 24UR ZVEČER: Kdo je vlekel niti pri nakupu sodne stavbe?
    03:34
    iz 24UR ZVEČER: Kdo je vlekel niti pri nakupu sodne stavbe?

"V resnici se trenutno ne ukvarjam z vprašanjem, ali odstopiti ali ne, ter kako prepričati predsednika vlade, da me k temu ne pozove oziroma predlaga razrešitve. To ni moj cilj, že včeraj sem povedala, da sprejemam objektivno odgovornost in bom na koncu mirne vesti odstopila. Če bo to jutri zahteval ali pričakoval predsednik vlade, bom to spoštovala," je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zagotovila v četrtkovi oddaji 24UR ZVEČER.

Priznava, da je za podpis na pogodbi o nakupu stavbe na Litijski cesti odgovorna sama, sprašuje pa se, ali bi bil njen odstop res tista koristna sankcija ali bi bilo bolje, da skuša razčistiti stvari. "Želim odstopiti mirne vesti, da sem do maksimalne možne mere, v času, ki mi je še bil dan na razpolago, uspela pomagati razkriti čim več podrobnosti iz tega sumljivega posla, sumljivega predvsem v ozadju," je poudarila. 

Dejala je, da si želi interpelacije, ker bi rada v miru pojasnila vsa  dejstva, ki po njenih besedah še vedno niso v celoti znana. "Vseh dokazov in dokazil, ki jih poznam, ne morem pokazati niti predsedniku vlade, nekateri so taki, ki jih lahko predam samo organom pregona," je opozorila na odgovor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), da bi razkritje vsebine dokumentacije lahko ogrozilo in škodovalo izvedbi predkazenskega postopka.

Zagotovila je, da takrat ni vedela za decembrsko SMS-sporočilo glavnega tajnika stranke SD Klemna Žiberta šefu njenega kabineta, v katerem je spobujal nakup sporne sodne stavbe, 7,7-milijonski posel je označil za ugodnega in se osebno zavzel, da ga na pravosodnem ministrstvu čim prej izpeljejo. Je pa dejala, da sporočilo absolutno vidi kot vmešavanje. Za sporočilo je po lastnih besedah izvedela pred nekaj dnevi: "Ko sem ga videla, se mi je zdelo eden od tistih ključnih momentov, ki dokazuje, da se je Klemen Žibert operativno vmešaval v ta projekt pri samem koncu. On pravi, da je skušal le pomagati in zagotoviti sredstva. To je absurdno, potem res ne potrebujemo ministrov, če to lahko počnejo generalni sekretarji strank, to je absolutno strankokratsko vmešavanje," je bila ostra. 

Pravi, da so evidence obiskov na pravosodnem ministrtvu razkrile, da je Žibert 13. decembra obiskal državnega sekretarja Igorja Šoltesa: "Torej v dneh, ko so se na operativni ravni dogovarjali o možnostih projekta. Vsebine pogovora ne poznam, državni sekretar mi je še ni pojasnil, kljub mojemu vprašanju. Je pa zanimivo, da je takoj naslednji dan zjutraj vodja pravne službe Jure Maleš dal navodilo svoji ekipi, da nadaljuje pripravo osnutka pogodbe za nakup stavbe na Litijski," je poudarila, da se takrat s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem sama sploh še ni pogovarjala o možnostih financiranja tega projekta.

Poudarila je, da imajo na ministrstvu veliko investicijskih projektov, pri nobenem pa se generalni sekretar stranke nikoli ni oglasil, kar je pravilno, "razen pri tem, ko se je izrazito intenzivno in strastno angažiral tudi z dopusta s Tajske".

Golob in Fajonova 'niti besede' o usodi Švarc Pipanove

Premier Robert Golob ter predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon sta sicer skupaj potovala v Bruselj, a je Golob ob prihodu dejal, da o tem nista spregovorila "niti besede". "O tem sva se dosti pogovarjala včeraj," je dopoldne ob prihodu na vrh zasedanja voditeljev EU Golob odgovoril na vprašanje o tem, ali sta s Fajonovo na poti v Bruselj že prišla do dogovora o usodi ministrice za pravosodje.

Pogovore bodo po Golobovih besedah nadaljevali po vrnitvi v Slovenijo, saj je obe strani, tako ministrico Švarc Pipan kot stranko SD, prosil za dodatna pojasnila. "Želim si jih v najkrajšem možnem času, ko jih prejmem, bom o tem naprej razpravljal oziroma sprejemal odločitve," je dejal.

Robert Golob na zasedanju EU v Bruslju
Robert Golob na zasedanju EU v Bruslju FOTO: AP

"Ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice," je izpostavil. Njene obtožbe so namreč zelo resne, njegova dolžnost pa je, da kot predsednik vlade o njih dobi odziv koalicijske partnerice, ali so resnične, na drugi strani pa, da jih ministrica podkrepi z dokazili, je ponovil.

Švarc Pipanova in predstavniki SD so se v minulih dneh sicer že soočili tudi v njegovi prisotnosti. "In moram reči, da je bilo kar zoprno," je dejal.

Ministrica za pravosodje je v sredo dejala, da prevzema objektivno odgovornost za nakup stavbe, a če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale. Dodala je, da se vse bolj kaže, da gre pri nakupu sodne stavbe na Litijski za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD, je dodala.

Očitke je usmerila tudi proti generalnemu sekretarju stranke Klemnu Žibertu in predsednici SD Tanji Fajon, ta pa je izjave Švarc Pipanove na njen račun označila za laži in manipulacije. Da so se odnosi med ministrico Švarc Pipanovo in njeno stranko SD zaostrili tudi na osebni ravni, je bilo razumeti tudi po sredinih nastopih Fajonove v večerni informativnih oddajah na Televiziji Slovenija in POP TV. Fajonova je večkrat poudarila, da ministrica nima več zaupanja stranke, zato predlagajo njeno razrešitev.

Fajonova je sicer v sredo premierju Golobu tudi "toplo svetovala", naj spoštuje stališče SD in Švarc Pipanovo odslovi. "Sicer smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej," je opozorila.

A po Golobovi oceni bi bilo najhuje, da bi reagiral prehitro. "Potem pa bi se izkazalo, da so obtožbe v velikem delu res resnične, tega si res ne želim," je dodal.

Fajonova tudi ni izključila možnosti, da bi kdo podal predlog za izključitev Švarc Pipanove iz stranke. Po informacijah STA pa v SD za zdaj takšnega predloga še niso prejeli.

Ministrica Švarc Pipanova se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrico sicer čaka tudi interpelacija, ki jo je vložila SDS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1039)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NIAR
06. 02. 2024 18.56
Kam smo prišli...pa vedno ista pesem tam gor...
kiropraktik
06. 02. 2024 16.16
Govori se, da Kučan že išče novega mandatarja!
Samo DESNO je pravo
05. 02. 2024 15.25
Tanja je zaskrbljena :))
sencina
05. 02. 2024 15.07
A janša že čestital novemu ministru ali ministrici?
Koronska kletna podgana
05. 02. 2024 08.18
+0
Vse poti vodijo v klet
Zdenko Krajnc
04. 02. 2024 16.49
+1
Ministrica si prizadeva za policijsko preizkavo, vsi politični poštenjaki, pa za njen odstop. A ni to dovolj zgovorno o stanju kriminala v tej državi? Predsednik vlade pa ima škarje in videli bomo ali bo platno razrezal na prafaktorje, ali pa bo ministrici dovolil da na platnu razkrije skriti tisk vseh imen kriminalne združbe.
televizija2000
03. 02. 2024 08.49
+0
Še en Brecelj je tale... vse ve a nikoli ne predloži dokazov.
SEJBOBOL
03. 02. 2024 08.06
+8
Sigurno je tud LJ župan imel prste vmes in tud dobičk ....
smuuki
04. 02. 2024 19.54
+2
V to ni nobenega dvoma. Ko dominika izgubi službo ji Zoran najde drugo. Seveda za majhno protiuslugico. 😀😀😀😀
Coco Loco
02. 02. 2024 21.57
+1
Živele nutrije....
vezuv_
02. 02. 2024 21.04
+3
Razmišljam. Vedela je, da kaj podpisuje in kakšna je vrednost te stavbe. In glede na to, da verjetno tudi živi v Ljubljani, ker dela tam, si ni mogla vzeti eno uro časa, magari med službenim časom in iti pogledati to famozno stavbo še pred podpisom pogodbe? Jaz bi šla, seveda bi me gnala radovednost v kakšnem stanju je stavba, nebi slepo zaupala svojim zaposlenim. Unega Židana bi pa tudi lahko postavila na realna tla, kaj se vmešava v zadeve, ki se ga ne tičejo. Sicer pa, ko določeni pridejo do korita jim krila samozavesti zrastejo do neba. Prej še slišali nismo za njih. Res je, da je pogodbo podpisala ona in vsi kličejo njen odstop. Toda postavite vprašanje, ali je tudi vse ona urejala, se dogovarjala za ceno, obliko, vsebino pogodbe ali je slepo zaupala svojim podrejenim. Saj je v mnogih podjetjih tudi tako, da zaposleni stvari uredijo, direktor pa podpiše z zaupanjem. Denar ni bilo nujno potrebno porabiti, bi ga lahko prenesli kot rezervacijo v letošnje leto. Osebno mislim, da je tu bilo več akterjev, ki so bili vpleteni z negativnim namenom do države. Kriva je tudi odvetnica, ki je vse to peljala, enako pravna služba ministrstva ali vlade, ki bi tudi lahko pregledala pogodbo in glede na ceno projekta odšla pogledati kakšna je situacija na kraju samem. Verjamem, da se prodajalcu smeje do ušes.
prinašalec2
02. 02. 2024 19.49
+1
Ha, ha....ko krade levica ne smemo vsega povedati.
mr.poper
03. 02. 2024 11.17
+1
smuuki
04. 02. 2024 19.48
+3
Sd, svoboda, levica. To so sile levega bloka različnih imen istih ciljev,otroci komunistov. Krvavih komunistov. A bo šlo
niktalop
02. 02. 2024 19.43
+9
Nekateri iz SD so navijali za nakup ker je v ozadju zagotovo kakšna provizija. Vse bolj se mi dozdeva da mora SD svojemu imenu dodati še en S. Pa da ne bo kdo mislil da bi postali SDS. Ne. Stranka bi se imenovala SSD. Skorumpirani socialni demokrati.
son?ek11
02. 02. 2024 18.32
+16
Ne vem kaj je hotela fajonka prikriti s svojo histerijo!! Gotovo pa ni hotela tega, kar je naredila!! Narod se je postavil na stran Pipanove!!! Čas je, da fajonka spoka in gre tja,kamor ji vleče! K janezu!! Saj sta skupaj v tej aferi!!!
prašek
02. 02. 2024 18.37
+4
Samo nasmeh je bolj grenak 😆😆😆😆😆
kiropraktik
06. 02. 2024 16.20
In kako naj zdaj Tanja stopi pred svetovno javnost? V ZN se ji bodo smejali!
junij66
02. 02. 2024 18.17
+4
Uboga Slovenija, v kateri nam priseljenci izbirajo(izvolijo) vlado, župane in vodstvene kadre..IQ je zelo nizek pod mejno vrednostjo
smuuki
04. 02. 2024 19.51
+2
Pa poglejmo kdo so ti priseljenci. V izvornih domovinah so zanemarili svoje imetje in ga prepustili uničevanju. Kdor se do svojega imetja obnaša tako kako lahko pričakuješ, da se bo do drugega drugače.
prašek
02. 02. 2024 18.14
+8
Dominika ....... Ne le jaz, veliko nas je, ki te podpiramo !!!! Ne daj se, vztrajaj ! NE odstopi, naj te Golob nažene, če ne bo tole ratalo kaj drugega !!!!!
1338go
02. 02. 2024 18.04
+3
Na velikost poslanskih skupin vodi SDS pred SD. Obratno sorazmerno pa v kriminalu vodijo v SD. Ena strančica pa obvladajo vse. Od uvoza in preprodaje drog pa naprej. Če bi te SD mrhovinarje danes začeli pucat, bi država končala v šoku. Vse ena mafija.
f06
02. 02. 2024 16.53
-9
Pa kdo je tu nor? Je podpisala? Je zagovarjala na seji vlade? Je imenovala ključno ekipo. Kriva je nesposobnosti. Drugi mogoče tudi še česa drugega (ali pa skupaj z njo). Ampak, ali je minister funkcija za nesposobne? Ker če je, jih je pri nas v firmi na odmet pa res ni problema.
Tik Tak
02. 02. 2024 16.41
+2
Kdo bi si mislil? Žirafa jih vse drži za jajčka.
nostalgik
02. 02. 2024 16.36
+13
SD IN SDS LEGLO PREVAR IN KORUCIJE TUI NA ONKOLOŠKEM INSTITUTU
Sickk 2
05. 02. 2024 17.29
+1
nostalgik
02. 02. 2024 16.27
+18
DOMINIKA , VSE KOMENTARJE TEBI V PODPORO BRIŠEJO, PODPREL TE BOM NA DRUGIH MEDIJIH