Slovenija

Golob naj bi od Švarc Pipanove zahteval poročilo o odgovornih za nakup sporne stavbe

Ljubljana, 18. 01. 2024 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po naših neuradnih informacijah je premier Robert Golob od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in državnega sekretarja Igorja Šoltesa zahteval poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe spornega nakupa stavbe na Litijski. Pričakuje ga še danes. Na ministrstvu za pravosodje opravljajo notranjo revizijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrica zaradi nakupa pod pritiskom
    02:39
    Iz 24UR: Ministrica zaradi nakupa pod pritiskom
  • Iz SVETA: Golob zahteva dodatna pojasnila
    02:58
    Iz SVETA: Golob zahteva dodatna pojasnila

 

Zadnje tedne v javnosti odmeva domnevno sporni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki naj bi ga ministrstvo za pravosodje krepko preplačalo. Po naših neuradnih informacijah naj bi predsednik vlade Robert Golob na današnjem jutranjem sestanku od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in državnega sekretarja Igorja Šoltesa zahteval poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe spornega nakupa stavbe na Litijski. Pričakuje ga še danes. 

Švarc Pipanova je sicer v četrtek v izjavi ob robu izredne seje DZ dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe. Domnevne nepravilnosti nakupa preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Vežnaver.

Z državnega odvetništva so pojasnili, da so na sestanku z ministrstvom glede nakupa prostorov podali svoje poglede, predloge in stališča o zadevi, vendar uradnega mnenja niso izdali. "Državno odvetništvo je v pogovorih z ministrstvom za pravosodje izpostavilo, da je treba najprej pridobiti verodostojno oceno velikosti in vrednosti nepremičnine. Do tedaj ni bilo mogoče izključiti možnosti, da je bila vrednost nepremičnine v pogodbi ocenjena realno," so zapisali.

Pojasnili so še, da za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa nepremičnine niso niti pristojni niti jih ministrstvo za to ni zaprosilo. Mnenje mora poleg verodostojne ocene vrednosti objekta med drugim vsebovati oceno primernosti nakupa glede na potrebe kupca in namen uporabe objekta.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe, ob prodaji ministrstvu za pravosodje novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Švarc Pipanova: Za zdaj uživam premierjevo podporo

Ministrica je ob robu seje vlade dejala, da je ministrstvo v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani sprejelo več ukrepov, med drugim izvajajo notranjo revizijo. Dejala je, da trenutno ne razmišlja o odstopu in za zdaj uživa podporo Goloba.

Ministrica je znova poudarila, da je za interpelacijo, ki jo je v sredo zoper njo napovedala SDS, izvedela iz medijev. "Ko bo vložena, jo bomo pregledali in tudi odgovorili na vse očitke," je dejala. Morebitno interpelacijo razume kot "forum", na katerem bo v celoti in celovito pojasnila postopek nakupa prostorov na Litijski cesti ter vse ugotovitve v okviru postopka.

O odstopu ne razmišlja

Ministrica trenutno ne razmišlja o odstopu. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazali, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala. Pojasnila je, da sta se ministrstvo za pravosodje in državno odvetništvo dogovorila, da bo odvetništvo angažiralo geodeta, ki bo naredil novo izmero objekta. Poleg tega bodo angažirali sodnega cenilca. "To je največja možna mera neodvisnosti te cenitve, ki se jo da zagotoviti," je dejala.

Povedala je, da so Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) prejšnji teden v celoti posredovali dokumentacijo v zvezi z nakupom. "Seveda pričakujem, da bodo pristojni organi, torej NPU in drugi organi preiskovanja in pregona, ustrezno razčistili, ali je v ozadju kakršen koli sum kaznivega dejanja," je povedala.

Poleg tega na ministrstvu izvajajo notranjo revizijo, v okviru katere po besedah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je tekel pri strokovnih službah na sekretariatu. Pričakuje, da bo končana kmalu, po njej pa bodo naročili neodvisno zunanjo revizijo.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Skladno z aneksom je prodajalec, če se ugotovi nižjo kvadraturo, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine

Po njenih besedah je prodajalec prostorov na Litijski skladno z aneksom k pogodbi, ki ga je ministrstvo sklenilo naknadno, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine, če se ugotovi, da je bila kvadratura prostorov nižja, kot je v resnici. Če bi cenitev pokazala bistveno nižjo ceno, bodo poskušali uveljaviti najmanj bistveno znižanje kupnine ali celo razdor pogodbe na podlagi čezmernega prikrajšanja.

Državno odvetništvo je ob svojem prvem pregledu dokumentacije po besedah ministrice izrazilo uvodno mnenje, da nakup ni bil negospodaren z vidika cene prostorov. "Vprašanje seveda je, kot rečeno, ali je prišlo pri cenitvi do kakšnih prirejanj," je dejala ministrica.

SDS ministrici očita "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa

V SDS so v sredo napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti.

Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja NPU. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so sicer pred enim tednom razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Ministrstvo je kupnino plačalo dan po podpisu pogodbe konec decembra. Po poročanju medijev kupoprodajna pogodba še ni notarsko overjena, Vežnaver je namreč šele v tem tednu plačal davek na promet nepremičnin, ki je pogoj za overitev pogodbe. To pa omogoča vpis lastništva v zemljiško knjigo.

- Pojasnila o postopku nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani bodo od ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan na komisiji za nadzor javnih financ terjali tudi v NSi, je napovedal predsednik komisije Jernej Vrtovec. Obenem je še ocenil, da je na tnalu ministričina kredibilnost in ko ta politiku močno pade, se težko povrne, je dejal.

V NSi  pa pripravljajo zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, ki bo naslednji teden, je v današnji izjavi najavil poslanec NSi Jernej Vrtovec. Želijo namreč, da ministrica tudi v parlamentu pojasni vse postopke okoli nakupa prostorov na Litijski, ki jih sicer zaradi domnevnih nepravilnosti preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). "Veliko stvari bode v oči, prav je, da se razčistijo," je poudaril Vrtovec.

Na vprašanje, ali bo Švarc Pipan prihodnji teden, ko bo po načrtih potekala nujna seja komisije, še ministrica, pa je odvrnil, da se v znotrajkoalicijske debate ne bo spuščal. Obenem je ocenil, da bo pri tem sicer marsikaj odvisno od notranjestrankarskih razmerij in interesa samih koalicijskih partnerjev.

"Vsak teden pa prehajamo in afere v afero, kar botruje k temu, da se vlada ukvarja sama s sabo, ključna pereča vprašanja, kot sta zdravstvena in davčna reforma, pa so še vedno odprta. To je ključen problem, namesto rešitev dobivamo afere in delovne skupine," je še poudaril Vrtovec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1884443
22. 01. 2024 13.22
Vau, zahteval je poročilo
Rozle1
21. 01. 2024 16.25
Tamal bo najebal.
brezcasni
19. 01. 2024 11.27
+1
a bo spet odgovorn recimo vratar al cistilka.....odgovorni so tisti ki podpisujejo ,najbolj pa ona ker se ni informirala in za tako velik posel mora ministrica bit neposredno vkljucena in zraven ne pa da to dela po svoje nekdo......
St. Gallen
19. 01. 2024 11.02
+1
v Svici so to ne tolerira
Janez_53
19. 01. 2024 10.11
+5
Zanimivo, kako gospa Švarc Pipan sedaj pričakuje, da bodo "pristojni organi ustrezno razčistili..." Zakaj hudiča pa sama ni "ustrezno razčistila" sumljivega posla, za kar je imela vse možnosti. To je bila njena dolžnost, pa tudi njenih podrejenih! Nehote pride človeku na misel, da so tudi ona in njeni podrejeni pričakovali koščke od obilne pogače! In potem je še arogantno trdila, kako je vse bilo izvedeno po pravilih! Takšni ljudje bi morali dobiti takojšnjo brco v rit in dosmrtno prepoved zaposlitve v državni službi!!! In na žalost imamo veliko takih - na levi in na desni strani!
portorico 1
19. 01. 2024 11.20
+0
Ta prekla res ni za nič drugega kot za braniti Karadžiča!
brezcasni
19. 01. 2024 11.29
-1
ker so tile ministri totalne zgube in razen Iphona in ze napisanih tekstov ne obvladajo nic......vedno iscejo potem nekoga drugega za odgovornost......
Jon Bacek
19. 01. 2024 08.54
+5
Do te afere mi je Dominika delovala pametno, pošteno. Nakup sporne stavbe je razkril, da je bila pri nakupu neodgovorna, negospodarna, malomarna. Podpirata jo PV Golob in šefica Tanja. Za oba je znana, da veliko lažeta, se sprenevedata, spreminjata izjave. Zato ministrico logično podpirata, kajti takšen ali še slabši je njun način dela.
Perivnik
19. 01. 2024 10.22
+2
kdor objema zokovića, je enak njemu, kakšen pa je on, smo pa že veliko slišali, prebrali, videli, .....
Perivnik
19. 01. 2024 10.24
+0
Vsak, ki dela za to vlado, ima enake vrednote. Ni potrebno, da jih naštevam, saj JIH ŽE 2 LETI SPOZNAVAMO.
nestabilen
19. 01. 2024 08.39
+2
zoran pušenjak
19. 01. 2024 08.33
+7
Še je ministrica. Pri nas moraš biti pokvarjen in si takoj minister
Mi16
18. 01. 2024 21.14
+1
Ja ja normalno Janša jim je reko naj kupijo in si višek razdelijo! Ha ha ha ha ha ha
Ho Chi Joža
18. 01. 2024 21.13
-4
To so Janšisti zakuhal,če bo golob moral sestopiti s prestola bi bilo dobro ,da bi ga nadomestil Leonart Žaubi.
Mi16
18. 01. 2024 21.11
+2
Pazite kaj pišete! Svoboda je!
puspan
18. 01. 2024 20.40
+7
Sedaj smo lahko pomirjeni glede nakupa, saj navzoči mladec SVOBODE trdi, da je bil nakup opravljen "PLEMENITO"??! No, sedaj pa ga že počasi malo serjete, gospodje iz SVOBODE z ministrico vred.
INAZ
18. 01. 2024 20.28
+4
Golob je na seji vlade požegnal nakup.
puspan
18. 01. 2024 20.17
+4
Govoriči, kot je dolga.
pamba
18. 01. 2024 20.14
-5
daleč od lopovov, nedotakljivih, RKC, je na pošteni strani je le od lopovov osovražena poštena LEVICA .
Janez_53
19. 01. 2024 10.17
-1
Mogoče res, ampak so sami nesposobneži, ki nimajo izkušenj, vedo pa veliko govoriti. Nekaj jih je sposobnih poskrbeti zase, kar vidimo pri študentskih organizacijah, ostali so pa bolj za žurke.
ap100
18. 01. 2024 18.27
+1
a je najprej mislil da ga ne bo rabil?
buco2222
18. 01. 2024 18.01
+0
Naj bi....a je al ni ne pa da l...te
4556
18. 01. 2024 17.48
+4
Zakaj odstop ,če pa tale mafija tako dobro dela??
Samo12
18. 01. 2024 17.56
-9
Ni mafija, delajo pa veliko boljše kot zadnja vlada
Grma53
18. 01. 2024 17.21
+3
Upajmo, da se tudi iz tega tresenja ne bo rodila le miš
Samo12
18. 01. 2024 17.32
+1
Tako kot iz golfov, DARS, toalet papirja z elastiko, izgubljeni tovornjaki, zemljišča, križarjenja, vozila, orožje, nepojasnjen izvor 400k€, svetovalci,…………………………………,se nadaljujem? Vsi so vse krivi, vsi so sovražniki, ki niso v sekti. Pobrišete se pod nosom, nalijze čistega vina in boste videli, da ste si sami najvecji krivci
ap100
18. 01. 2024 18.30
+2
skupna vrednost tvojih omemb ni vredna niti razlike v ceni te nepremičnine, da ne omenim samo še računalnikov, nevladnih razpisov če bi bi omenil samo elektriko za lani pa ne nabereš v vseh 30 letih 10 %
Janez_53
19. 01. 2024 10.21
+3
Oh, imaš kratek spomin! Janša in nekaj njegovih soborcev so že ob osamosvajanju odlično štartali, saj so z odprodajo in preprodajo orožja zaslužili okrog 140 milijonov dolarjev, ki so poniknili neznano kam. (glej trilogijo "V imenu države").
St. Gallen
18. 01. 2024 17.13
+4
kaj pa , ce bo zahteval odstop in ne bo sprejela odstopa