Slovenija

Golob napovedal dvig minimalne zajamčene pokojnine in 'božičnico' za upokojence

Ljubljana, 24. 05. 2023 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.P., A.K.
Komentarji
938

Predsednik vlade Robert Golob je za potrebe upokojencev napovedal 100-milijonski paket, ki ga bodo izvedli skozi štiri ukrepe. Gre za dvig minimalne zajamčene pokojnine na 700 evrov, z njo pa tudi uskladitev vdovskih pokojnin. Prav tako pa naslavljajo tudi odmero pokojnine za invalide, ki delajo s skrajšanim delovnim časom, in napovedujejo uvedbo "božičnice" za upokojence. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije z višino izredne uskladitve pokojnin ni zadovoljen, preseneča pa ga napovedana "božičnica".

Upokojencem se obeta več ukrepov, ki bodo izboljšali njihov življenjski standard. Premier Robert Golob je namreč na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov.

Prvi med njimi je dvig minimalne zajamčene pokojnine, ki bo po novem znašala 700 evrov. Predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka je napovedal za november: "Da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta."

Vse vdovske pokojnine se bodo ob tem (drugi ukrep) tako najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Tako bodo tudi vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po besedah Goloba zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Luka Kotnik

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo po skrajšanem delovnem času. Po aktualni zakonodaji se jim s tem zniža tudi odmera za pokojnino. "To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas," je dejal.

Božični dodatek pa je predstavil kot četrti ukrep. Obračunan bo na način, kot je letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, kot je dejal Golob: v višini 40 odstotkov letnega dodatka. "Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja," je zbranim dejal premier.

Paket za potrebe upokojencev, ki so ga razdelali v štirih ukrepih, bo po besedah predsednika vlade stal 100 milijonov. S paketom želijo zagotoviti izboljšanje gmotnega položaja starejšega prebivalstva Slovenije.

Sušnik z višino novembrske izredne uskladitve pokojnin ni zadovoljen

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je v odzivu na vladno napoved 100-milijonskega paketa izrazil presenečenje predvsem nad "božičnico" za upokojence, ki je niso pričakovali. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine.

Janez Sušnik
Janez Sušnik FOTO: Kanal A

Je pa pričakoval višji odstotek predčasne uskladitve pokojnin. Kot je pojasnil, so predlagali uskladitev v višini najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Vendar je, kot je dejal Sušnik, vlada dala prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila na različne nivoje. Napovedana višina, torej 1,8 odstotka, po njegovih navedbah ne bo zadovoljila upokojencev, "saj je inflacija previsoka".

Opomnil je na lansko visoko letno inflacijo in na to, da se tudi letos stvari močno dražijo. "Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni paket toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni," je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami paket pomoči dobili trikrat.

Obenem Sušnik meni tudi, da je november za usklajevanje pokojnin zelo pozen, da bi do tega lahko prišlo takoj po dopustih, kar da je ministrom tudi povedal. "Vendar zgleda, da jim finance ne dopuščajo," je dodal. "Če bo gospodarska rast nekoliko boljša, se bo morda lahko premaknilo še kakšno stvar," je še dejal.

Premierjeve obljube upokojencem pozdravljajo tako v koaliciji kot tudi v opoziciji

Današnje obljube predsednika vlade Roberta Goloba, ki je za upokojence napovedal 100 milijonov evrov vredne ukrepe, pozdravlja celoten politični spekter. V Levici poudarjajo, da te obljube razumejo kot zavezo. Tudi predsednik SDS Janez Janša napovedane ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev pozdravlja, a opozarja, da je to "absolutno premalo".

Predsednik SDS Janez Janša je v izjavi ob robu seje DZ dejal, da koalicija z vloženim amandmajem k noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 predlaga izplačilo zimskega dodatka upokojencem oz. božičnice, kar pozdravlja, a opozarja, da gre zgolj za 40 odstotkov letnega dodatka, "kar je v denarju tam med 60 in 200 evri, kar je absolutno premalo". "Za obliž", kot pravi Janša, je predlagan podoben manever kot lani, ko se je za dva meseca povečalo pokojnine za nekaj več kot štiri odstotke, zdaj se predlaga enako za november in december, a zgolj za 1,8 odstotka. "Če upoštevamo inflacijske napovedi za letošnje leto in če damo skupaj vse te dodatke in to dvomesečno povišanje, to vse skupaj ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija. Se pravi, je to en tak malo krepkejši 'blažev žegn'," je dejal.

V SDS bodo najverjetneje predlagali spremembo amandmaja, da se za božičnico izplača zimski dodatek oz. božičnica upokojencem v višini letnega dodatka. "To bi mogoče še kaj pomenilo," ocenjuje Janša. "Kar se tiče pa tiste uskladitve za 1,8 odstotka, tega upokojenci z nizkimi pokojninami niti opazili ne bodo in je to še slabša šala, kot so bili tisti štirje odstotki lani," je menil.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec Golobovo obljubo upokojencem razume kot zavezo. "Dejstvo je, da so upokojenci bili eden od segmentov populacije v tej državi, ki je v tem prvem letu najmanj dobil, čeprav je bil zelo verjetno najbolj pod udarom vseh okoliščin, od inflacije do ostalega," je dejal v izjavi ob robu seje DZ. Zato je po njegovem mnenju to "absolutno nek pomemben korak". "Mislim, da za to zavezo tudi stojimo in da bo uresničena," je dodal. Ocenjuje namreč, da je čas, da se v koaliciji posvetijo temu, kako izboljšati pokojnine, saj gre za najbolj ranljivo populacijo. Zapletov z obljubami, kot pri sodnikih, ne pričakuje. "Sodniki so nenazadnje funkcionarji v tej državi z zelo visokimi plačami, mislim, da je prav in pravično, da se upokojencem to zagotovi," je dejal in dodal, da so amandmaji navsezadnje tudi koalicijsko usklajeni.

V SD so sporočili, da so podpisali predlog za zimski letni dodatek za upokojence, da zagotovijo dostojno življenje upokojencev, ki ob naraščanju življenjskih stroškov vse težje živijo. "Prepričani smo, da je to prvi, a ne edini korak pri urejanju problematike (pre)nizkih pokojnin in posledično slabšega socialnega statusa velikega števila upokojencev," so še dodali.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dejala, da bodo o premierjevi obljubi upokojencem govorili še na seji poslanske skupine in v okviru sprejetja oz. obravnave rebalansa proračuna na seji DZ. "Pozdravljam to njegovo obljubo, upokojenci si seveda zaslužijo višje pokojnine, dostojnejše in kvalitetnejše življenje," je dejala in dodala, da premierja podpira.

V NSi ocenjujejo, da je dvig pokojnin zagotovo potreben. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je ocenil, da se vlada neuspešno spopada z visoko inflacijo, največje žrtve pa so najranljivejši. Dodal je, da smo od te vlade slišali že veliko obljub, veliko prenagljenih odločitev, ki potem ali niso imele pravne podlage za izvedbo ali pa jih kljub veliki politični večini niso bili sposobni izvesti. "V NSi se bojimo, da ne bi bile te obljube o pomoči upokojencem zopet žrtev neoperativnosti ekipe sedanje vlade," je dejal.

Ob tem ni jasno, ali bo ta izredna uskladitev konec leta res izredna uskladitev, "ali zopet prevara upokojencev in bi bil to samo draginjski dodatek", je opozoril Cigler Kralj. V vsakem primeru pa 1,8 odstotka ni zadostna višina, da bi upokojencem pomagala. "Slovenski upokojenci ne potrebujejo samo bonbončkov in ti bonbončki s strani Roberta Goloba se mu radi tudi zataknejo v sapniku, ampak potrebujejo celovito pokojninsko reformo, da bodo upokojenci mirno živeli na jesen svojega življenja," je še dodal.

Beseda tudi o pokojninski reformi

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja se osredotočajo na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše. Na dvodnevnem dogodku bodo med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz Zdus.

Vesela upokojenca
Vesela upokojenca FOTO: Shutterstock

S programom, ki ga sooblikujejo starejši in mladi, povezani v medgeneracijsko koalicijo MeKoS, bodo sicer sodelujoči na tretjih Dnevih medgeneracijskega sožitja iskali rešitve najbolj aktualnih družbenih izzivov, ki zadevajo obe skupini. Kar se tiče starejših, pa se bodo predvsem posvetili ohranjanju vitalnosti in aktivnemu staranju.

Na okrogli mizi se bodo dotaknili pokojninske reforme, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa se bo srečala s prostovoljkami programa Starejši za starejše. V programu je tudi voden ogled po rokodelski razstavi članic in članov Zveze društev upokojencev (Zdus), kot tudi sprejem zamejskih in tujih društev upokojencev, ki so jih povabili medse.

V četrtek bo sledila novinarska konferenca na razstavnem prostoru Telekoma na temo e-oskrbe na domu po septembru 2023. Sodelovali bodo predstavniki Zdusa, Telekoma, ministrstev za zdravje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za solidarno prihodnost.

Po dogodku bo sledila okrogla miza o zdravstveni reformi, še pred tem pa bodo obeležili dan Zdus, na katerem bodo predstavili kandidate za vodilna mesta zveze za novo mandatno obdobje, ki se bo z volitvami pričelo zadnje dni junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (938)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perovskia
25. 05. 2023 14.20
+0
Naslovna slika k da bodo imeli 5000evrov vec. Tako se smejejo samo na holdingih
IS58
25. 05. 2023 14.14
+3
Rupar, upam, da nisi na zasluženem dopustu. Upokojenci te kličemo. Dogaja se nam velika krivica. Je pa rs, revež bo ostal vedno revež.
Perivnik
25. 05. 2023 14.26
-3
IS58 - Če bo revež ponižen, bo revež. Noben tič se ga ne bo bal. Če se bo revež dvignil, se bodo golobje poskrili.
IS58
25. 05. 2023 15.05
+0
Perivnik, to se ne bo zgodilo, ker če bereš ta forum vidiš, da ljudem gre še prelepo in to Golob zaznava. Razultat tega 1,85 dvig koncem leta. Inflacija pa dela svoje. Vsi se borijo za višje plače, ker vedo kje so, le penzionisti mirujejo. Bojim se, da jih je veliko že tako bolanih, da se jim več ne da pogajati z državo.
zaba67
25. 05. 2023 14.11
+5
propagandni članek pri inflaciji dejanski za upokojence hrana in energija 20% povečanje (plus komunala in ostale položnice!) so že februarja dali najmanj 5% premalo
IS58
25. 05. 2023 14.16
-1
zaba, očitno države upokojenci ne zanimajo več. Tudi g. Sušnik lepo uživa ob svojoi dobri penziji, ostali pa ga ne zanimajo. Je država v državi.
zmerni pesimist
25. 05. 2023 14.06
+2
zmerni pesimist
25. 05. 2023 13.58
+2
nestabilen
25. 05. 2023 13.47
+0
Slisi se lepo,ampak uzivalcem socialne pomoci bo to lepo pobrano v obliki zmanjsanja visine varstvenega dodatka ali pa subvencij.
Julijann
25. 05. 2023 13.40
+3
Za 650 000 upokojencev torej 100 milijonov, za GEN-i pa 700 milijonov. Vse jasno, ali je pri kom še oblačno? Ali je mogoče kdo hipnotiziran.
Pikapokapolonica
25. 05. 2023 13.23
-8
Kdaj je pa Janševa vlada dala dodatek za božič?
aviktora
25. 05. 2023 13.09
+9
Kakšna božičnica v tako nizkem znesku, ampak konec leta še trinajsta pokojnina. Upokojenci niso krivi, da ste lopovom odpisali milijonske dolgove in dajali milijonske odpravnine.
St. Gallen
25. 05. 2023 13.04
+5
samo, da Jansa pravijo, v svobodi je hrana cenejsa za 24%
Acohonda Majhonda
25. 05. 2023 12.55
+5
same laži naj neha zavajat kako bo dvignil na 700 evrov in božičnica še za tisti procent na koncu leta se krega da je preveč a mu gori pod nogami pa obljublja nemogoče
mentos12
25. 05. 2023 12.55
+6
Hvalit se s tem da se dviga pokojnina z neko miloščino,je za upokojence sramotno in ponižujoče. Kolikršna je zdaj inflacija,bi se morala pokojnina brez velikih besed,hvale takoj dvignit za 10 %. Ostalo je stvar pogajanj oziroma naj se zgledujejo po Avstriji,kako imajo to tam urejeno,mislim na božičnico in ostalo.
mak0521
25. 05. 2023 12.52
+6
To je 5 evrov več, kot je zdaj. Koliko jih je pod to zajamčeno pokojnino, pa ga ne zanima
Julijann
25. 05. 2023 13.09
+0
Čedalje več, počasi se bodo pridružili vsi, ki imajo za 40, 60 ..€ višjo penzijo, ker njim se ne dvigne za toliko kot se zajamčena. In enaki bomo vsi v revščini. Kaj ko bi vsem dali 1.500€ in basta.
LopovGolob
25. 05. 2023 12.44
+3
DOL Z GOLOBIZMOM! DIKTATORJA V AREST!
Nimiuseen
25. 05. 2023 13.06
+0
Dol z vami nadneumneži iz kevdra, ki samo prepisujete iz listkov.
Perivnik
25. 05. 2023 14.22
-5
LopovGolob-Zagotovo se ga, aresta, golob obeta. Pred časom je krožil vic, da je golob naročil financarju naj rezervira 100 mio za večje udobje v SLO arestih. V vsakem vicu pa je nekaj resnice.
LopovGolob
25. 05. 2023 12.22
+0
Komaj cakam, da gre ta pajac in njegov celoten nesposoben sramotilni cirkus na odpad zgodovine in da so volilci prisli ven malo pametnejsi, predvsem pa malo manj "zleht" in da bodo volil po pameti, ne po na podlagi zdrah in manipulacij levih pokvarjencev.
levnuh, ne svecko
25. 05. 2023 12.39
+3
@lopov, Janeza ne bomo volili, toliko pameti smo pridobili. "Žleht" bomo pa še bolj, niti "nove platforme SDS" ne!
LopovGolob
25. 05. 2023 12.43
+3
No in TOCNO ZATO smo v taki greznici zdaj. Zarad takih pokvarjencev, kot si ti. Skoda ker ljudje ne dojamejo tega, se mi pa zdi, sa si zdaj v veliki manjsini in prav je tako
Perivnik
25. 05. 2023 14.28
-6
levnuh, ne svecko - seveda, saj samo to levnuhi znate. Lepo, da si predstavil definicijo levnuhov.
ROMELS
25. 05. 2023 12.15
+0
butasti politiki z butastimi predlogi.
zmerni pesimist
25. 05. 2023 11.52
+2
Očitno Golob dela vse da ne bo več predsednik vlade
Mnogo
25. 05. 2023 11.45
+1
Brez pomena je vse skupaj vse gre v popolni rapad!!!
Mnogo
25. 05. 2023 11.43
+1
A bo to vzdrzalo na evropskem sodiscu o enakopravnosti ze upokojenih vdov-vdovcev, z na novo upokojenimi kateri bo imel 700 avtomatsko, ostali pa na 300, diskriminacija popolna!!!
ROMELS
25. 05. 2023 11.10
+4
Pokvarjen sistem lahko vodijo samo pokvarjeni ljudje.