Slovenija

'Na stotine milijonov se brez nadzora pretaka po zdravstvenem sistemu'

Ljubljana, 19. 01. 2023 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
942

Tretji vrh koalicije v času, ko nam zdravstvo razpada, ko sindikati javnega sektorja zahtevajo višje plače, upokojenci pa višjo izredno uskladitev pokojnin. Ob tem pa resna opozorila iz podjetniških vrst, da vlada troši denar, ki ga ni, in s strani fiskalnega sveta, ki vlado opozarja, da naj javnemu sektorju ne popušča preveč, če želi, da proračun ostane vsaj približno vzdržen. Več kot dovolj iztočnic za pogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je po koalicijskem vrhu sporočil: koalicija gre enotno v zdravstveno reformo, stanje v zdravstvu je slabše od pričakovanega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Politična zaveza za sprejetje reform
    02:59
    Iz 24UR: Politična zaveza za sprejetje reform
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s premierjem Golobom
    26:24
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s premierjem Golobom

Stanje v zdravstvu je slabše, kot si mislimo, je po vrhu koalicije dejal premier Robert Golob. A kako slabo je? Golob odgovarja, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pripravil 120 strani dolgo poročilo o analizi stanja zdravstvenega sistema in da so nekatere številke res šokantne. "Anomalije, ki kažejo, kako nikakor ne nadzorujemo pretoka denarja znotraj sistema," je pojasnil, kaj ga je najbolj pretreslo. Od leta 2019 do lani so se prilivi  zdravstveno blagajno s treh dvignili na štiri milijarde evrov in pol. "Za milijardo in pol več denarja v treh letih, zdravstvo pa razpada. Skratka, ob poplavi denarja imamo razpad sistema," je podaril. 

Koalicijski vrh
Koalicijski vrh FOTO: Bobo

Izpostavil je še, da ob tem, ko imajo bolnišnice skupaj za 170 milijonov evrov izgube, imajo na drugi strani lekarne in zdravstveni domovi za 200 milijonov evrov dobička: "To je neverjetno, na stotine milijonov se brez nadzora pretaka po sistemu in sistem razpada."  Povedal je še, da je že leta 2004 bilo brez osebnega zdravnika več kot 100.000 ljudi. Takšno stanje imamo torej že skoraj 20 let, je poudaril. 

Vrh koalicije na Brdu pri Kranju
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju FOTO: Aljoša Kravanja

Kako odteka denar iz zdravstvenega sistema? Zakaj se bo vlada reforme zdravstva lotila pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje? Kot pojasnjuje Golob, se v gospodarstvu vedno odločiš reševati problem tam, kjer je največji: "V zdravstveno blagajno se steče štiri milijarde evrov in pol denarja s strani davkoplačevalcev. Na drugi strani imamo 700 milijonov velik problem absentizma, dolgih bolniških. Naraslo je za 200 milijonov v enem letu. In potem imamo problem 60 milijonov evrov dobičkov pri zavarovalnicah. Kdor misli, da bo s 60 milijoni rešil problem, ki je velik štiri milijarde in pol, se zelo in bridko moti."  Kot dodaja, se bodo problema zato lotili pri velikih številkah, ker opažajo velike nenadzorovane pretoke denarja, ki ne sledijo pacientom, ampak neki svoji logiki. 

 Kot izpostavlja, nameravajo sistem odpreti javnosti, tako da bodo podatki o pretokih denarja in o tem, katere storitve pacient dobi za denar, ki ga vplača, javni. "Z digitalizacijo želimo te podatke narediti javne." 

'Denar, ki je bil vedno prepreka za reformo, zdaj ni več ovira' 

Golob je pojasnil, da nameravajo v letošnjem letu izpeljati devet ukrepov, na prvem mestu pa je preobrazba Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki ga nameravajo skozi digitalizacijo korenito spremeniti. To je prvi ukrep in nimamo nobene dileme, začeti moramo pri glavi, pravi: "Naš cilj je, da imajo vsi bolniki dostop do javnega zdravstvenega sistema na vseh nivojih. V šestih tednih bomo razčistili pojem neopredeljenih. V šestih tednih se bomo potrudili, da naredimo sistem, v katerem nihče ne bo ostal brez oskrbe na primarni ravni."

Kaj bo po reformi s koncesionarji, bodo zdravniki še lahko delali v javnem in zasebnem sektorju hkrati? Kot pravi, na tem področju prihaja do anomalij tako na občinski kot državni ravni: "Danes ne moremo priti do podatka, koliko koncesij je razpisanih v državi."  Večje so anomalije pri prekupčevanju s koncesijami na sekundarnem in na terciarnem nivoju kot na družinskem nivoju, kjer je ogromno poštenih, poudarja Golob. "45 odstotkov vseh storitev na primarnem nivoju opravijo koncesionarji," je postregel s podatki in dodal, da bomo, če to ukinemo, polovico Slovenk in Slovencev spravili ob družinskega zdravnika. 

120 strani dolga analiza, ki jo je pripravil Bešič Loredan, bo javno objavljena v petek, je napovedal Golob. "Takrat se boste lahko vsi prepričali, v kakšni zmoti smo vsi živeli. Ta zmota ni naključna, interesne skupine so nas namenoma zavajale z lažnimi cilji na področju zdravstva. Tega je konec."

Da bo korupcija z novo reformo za vedno pregnana iz zdravstva, je prepričan zato, ker sta na čelu reforme po Golobovih besedah oba največja borca proti korupciji, Danijel Bešič Loredan in Erik Brecelj, ki poznata sistem od znotraj in sta zdaj dobila popolno politično podporo: "Denar, ki je bil vedno prepreka za reformo, zdaj ni več ovira." 

 Na vprašanje, ali je bilo treba, da se minister za zdravje opravičuje županu Ljubljane Zoranu Jankoviću za govorniškim pultom predsednika vlade, Golob odgovarja, da je bilo to ključno, ker so s tem pokazali, da to opravičilo v ničemer ne vpliva na njegov status in podporo pri izvedbi reform: "Ne želimo, da so reforme zaznamovane z nekimi neumnimi prepiri. Sam je tako presodil."

"V politiko sem vstopil z namenom, da prevzamem odgovornost. Zdravstvo je bilo prioriteta že v kampanji, po kampanji in danes smo na točki, da smo se z njo začeli na polno ukvarjati vsi," je med drugim še povedal Golob. 

Kaj bo v zavezi koalicije za sodelovanje v zdravstveni reformi?  Kot pojasnjuje Golob, je namen zaveze, da vsem jasno povedo, da imamo zgodovinsko priložnost za zdravstveno reformo.

Ali mu je žal, da je sodnikom in tožilcem obljubil dvig plač, ki je sprožil val novih zahtev v javnem sektorju?

Golob pravi, da ne: "Živel sem v iluziji, da je sodstvo tretja veja oblasti, ki je neodvisna. Potem pa pridem na vlado in ugotovim, da sodniki in vlada niso neodvisni, ne pri imenovanjih, ampak so odvisni od politike in niso neodvisni niti pri materialni neodvisnosti, saj jim plačo določa vlada. Od leta 2012 do 2022 so plače sodnikov padle, medtem ko je ostalemu javnemu sektorju plača naraščala. Teh 600 evrov je v resnici le razlika, česar so bili deležni ostali javni uslužbenci, sodniki in tožilci  pa ne. Meni se je zdelo res krivično, da je ena veja oblasti, ker jo je druga, politika, držala dobesedno na povodcu skozi plače, zato zaostajala za sistemom javnih plač." Zavrača očitke, da je to naredil samo zato, da bi se prikupil sodnikom in tožilcem. 

Reforma plačnega sistema je nujna, je poudaril: "Reformo bomo izpeljali, predstavili jo bomo sindikatom, o njej se bomo morali pogovarjati spoštljivo, verjamem da ne na ulici. Reforma je strukturna, da je ne bomo spreminjali vsaki dve leti."  Kje bodo našli denar za to, ali je ta v proračunu, se bomo morali znova zadolžiti? Kot odgovarja Golob, morajo biti vsi dvigi  znotraj proračunskih zmožnosti. Kot pravi, so ravno zaradi inflacije tudi prihodki v proračun izrazito narasli. Pri reformi pa se načrtuje, da bi do leta 2026 zaradi prestrukturiranja že lahko nadomestili tisto, kar bomo zdaj dali skozi povečani odhodek.

Na vnovično vprašanje o tem, ali je partner manekenke Tine Gaber, je ponovil, da svojega zasebnega življenja ni pripravljen deliti z javnostjo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (942)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1918
19. 01. 2023 20.49
+3
a ta tip odkriva toplo vodo, naj se loti dela in manj jezik brusi
kekec9999
19. 01. 2023 20.11
+0
Na stotine milijonov se brez nadzora pretaka po zdravstvenem sistemu'. Ja groza še nekaj brez totalnega nadzora...
Japa Jade
20. 01. 2023 08.52
Ja do lanskega APRILA je za to skrbel JANŠA.
kekec9999
19. 01. 2023 20.06
+0
Tudi stotine milijonov se pretakajo v energetiki in avtokratski Palomar to dobro ve....pa kaj sami ste to hoteli.
AlexReal
19. 01. 2023 19.55
Fiskalni svet svetuje vladi, naj ne popušča preveč. Sindikati se že zdavnaj zavedajo, da morajo zahtevati enkrat več, da dobijo točno tisto , kar hočejo. In potem vsi malo popustijo in zmaga je na obeh straneh. Japajade !!!
ZIPPO
19. 01. 2023 19.41
+0
KDO SPLOH ŠE VERJAME TEMU BESEDIČENJU?? ZA tiste, ki ne veste: Golob je sebi in svojim pred kratkim VEČ KOT PODVOJIL!! PODVOJIL!! S kakšno utemeljenostjo??!! S kakšno pravico glede na životarjenje MNOGIH DRŽAVLJANOV??!! Kakšen obraz moraš imeti, da to narediš ravno takrat, ko v državi vlada kaos??!! Minimalcem dvignil pa za 100 eur?! Vzgojiteljicam in pomočnicam dvignil plačo za drobtinice, da vas je utišal in preprečil protest. Ljudje nimajo zdravnikov, ne morejo več plačevati plina, prosijo, životarijo itd. Obljublja spremembe, reforme, rešitve. On si pa PODVOJI PLAČO??!! PA TO NI UREDU! TO JE KLAFUTA 60% DRŽAVLJANOM RS! TAKO SE NE VLADA!!! SRAMOTA.
Predlagatelj
19. 01. 2023 19.08
+1
Spremembe v zdravstvu bodo naredili zdravniki in ne njih stranke. Prepričan sem, da je v zdravstvu še vedno večina zaposlenih, ki bi rada delala v takih razmerah, da bo lahko čim več naredila za stranke. Zdravniki tudi vedo, da bodo ob uspešnem delu zadovoljni s svojim delom in da bo temu sledilo tudi pošteno plačilo. Pohlep samo za denarjem je prisoten pri tistih, ki niso sposobni z uspehi pri svojem delu doseči zadovoljstva pri svojem delu.
metronom
19. 01. 2023 19.10
+3
Predlagatelj
19. 01. 2023 19.17
janez horvat
19. 01. 2023 18.58
+3
Golob: Milijoni odtekajo in mi ne vemo kam. To bo treba spremeniti. Tako, da bodo pritekali k nam.
slater
19. 01. 2023 18.51
+4
kje ste zdaj kolesarji :D plešimo zadnji valček titanik je že zadel ledeno goro..mi je pa smešno da je ogromno takih ki tega sploh ne vidijo
metronom
19. 01. 2023 19.07
+4
kolesati še vedno plesejo ker so gluhi in slepi
Gorenjski Toncek
19. 01. 2023 18.45
+1
Na stotne MIO pomoci se pretaka po GEN I....pa ker MIO za bivsega direktorja.....
Rodion Raskolnikov
19. 01. 2023 18.35
+8
Ajd Taubi ne koobasaj, stotine milijonov se ne pretakajo po sistemu, ampak se po izjemno dobro zamišljenem procesu pretakajo iz sistema v privatne žepe. Masterminda sta pa pokopali z vojaškimi častmi!
Bartoreli77
19. 01. 2023 18.24
+5
Golob in komplet vlada sploh nimajo pojma kaj delajo. Žal.
kekec9999
19. 01. 2023 20.08
Motiš se, oni točno vedo kaj delajo, le zgleda, kot, da so b.....e.
lidl
19. 01. 2023 18.12
+1
bo že golob pokljuval ta zlata zrna
planinec123
19. 01. 2023 18.11
+0
A se bo končno kaj konkretnega zgodilo, gospod Golob, ali pa spet zgolj mečete kosti, ko poteka požrtija?
sektor1
19. 01. 2023 18.05
+7
Brez nadzora se tud vi svaljkate po brdu in kosilih, večerjah in sestankih. Podobno kot avto v leru pa gas do daske.
metuljka
19. 01. 2023 18.01
-1
Kaj je panika na Trstenjakovi. Za Janšo bo nočna mora, če bo Golob že za milimeter izboljšal zdravstvo. Požrl se bo... In troli iz kleti bojo delali še cele noči.. A ne bo vam uspelo
lokson
19. 01. 2023 18.28
+5
Daj umiri se metuljka. Povej kdo si ne želi urejenega zdravstva. Pa kako vam enim špila.
zajebant1
19. 01. 2023 17.56
+5
Dobro jutro levaki sd bi vprašali oni so že 26 let na oblasti in so oni to naredili
piu
19. 01. 2023 17.46
+5
Golub se dela slepega in gluhega ter samo govori kako bo delal....
Gorenjski Toncek
19. 01. 2023 18.46
+1
Ne pretiravaj
19. 01. 2023 17.37
+4
Na stotine miljonov ti pa nič nimaš kd tega? Potrebna reforma, da si rdeči oderuhi nastavite pipice??!
jodr
19. 01. 2023 17.32
+3
Golob koliko miljonov se je nenadzorovano vrtelo v GEN I po bivši Yugi in koliko jih je nadzorovano pristalo pri tebi. Te je toliko v hlačah, da boš končno spregovoril, ali se boš še naprej delal francoza.
St. Gallen
19. 01. 2023 17.11
+3
ko bo imel na svoji hici solarno elektrarno, bom verjel