Slovenija

Golob o draginji: Na videz se da vedno pomagati še bolj

Ljubljana, 22. 08. 2022 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
534

V boju z draginjo je storjen naslednji korak. Poslanci so v ponedeljek pozno popoldan podprli vladni predlog za znižanje davka na dodano vrednost za električno energijo, zemeljski plin in les za kurjavo ter daljinsko ogrevanje. Tako se je DDV z 22 odstotkov začasno znižal na 9,5 odstotka. Opozicijska NSi medtem predlaga tudi znižanje DDV osnovne košarice živil. Kaj pa o tem pravi premier Robert Golob? Kakšne ukrepe za pomoč vlada še pripravlja? Ob tem pa tudi o prihajajočih predsedniških volitvah in napovedanih referendumih.

Predsednik vlade Robert Golob je možnost, ki jo predlaga NSi, omenil že ob uvedbi energetskega dodatka, 200 evrov za socialno ogrožene in invalide. Vlada pa je sprejela tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu, in sicer sofinanciranje 30 odstotkov stroškov električne energije in zemeljskega plina nad dvakratnikom dviga cen.

Najnovejši predlog za znižanje DDV na energente je v odboru v parlamentu dobil soglasno podporo. A SDS je predlagala, da bi bilo to znižanje še večje, da bi se namesto na 9,5 odstotka ta davek znižal na le pet odstotkov. To bi ljudem še bolj pomagalo, zakaj ni bil ta predlog sprejet? "Na videz se da vedno pomagati še bolj," v oddaji 24UR ZVEČER  odgovarja Golob. A da so pri pripravi predlogov sledili načelu, da bodo, ko bodo vsi ti ukrepi uveljavljeni, odjemalci plačevali manj. "Znižanje v tem trenutku z 22 na 9,5 odstotka tako temu pogoju zadošča." Ter da bodo raje kot o še dodatnem znižanju DDV, če bo to potrebno, razmislili o nižjem DDV za hrano.

'Država nima prostih rok pri oblikovanju DDV na področju naftnih derivatov'

"Glede na evropsko zakonodajo so naftni derivati regulirani popolnoma drugače in država nima prostih rok pri oblikovanju DDV na tem področju," na vprašanje o morebitnem znižanju DDV na kurilno olje. Tega zatorej ne morejo narediti. "Kar počnemo s kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom, pa je, da pripravljamo analizo. Naslednji teden bomo odločali, ali je potreben dodatni poseg vlade na področju teh dveh energentov. To je tisti zadnji ukrep, ki ga bomo sprejemali prihodnji teden," še dodaja.

Najnovejši predlog za znižanje DDV na energente je v odboru v parlamentu dobil soglasno podporo.
Najnovejši predlog za znižanje DDV na energente je v odboru v parlamentu dobil soglasno podporo. FOTO: Thinkstock

Znižanja DDV za hrano v osnovni košarici še niso znižali, saj znižanje DDV brez istočasne regulacije hrane ne deluje, še pravi. "V kolikor nimamo zelo jasnega nadzora in celo trdne regulacije, potem se znižanje DDV največkrat prelije v končno ceno. Ko pa narediš kombinacijo, kot smo jo naredili na elektriki in plinu, ko zamrzneš cene in hkrati znižaš DDV, takrat je nedvomno, da bo celoten učinek znižanega davka ostal v denarnicah potrošnikov," pojasnjuje.

Sicer pa bi se lahko to prelilo v marže trgovcev. "Lahko špekulirava, a pretekle izkušnje, ki niso bile nujno v Sloveniji, kažejo ravno na to, da ko nimaš vzpostavljenega sistema nadzora, samo znižanje davkov ne prinese učinkov, ki bi jih lahko. Del učinkov se izgubi v verigi."

Definirali bodo, kaj pomeni 'energetska revščina'

Bo vlada sprejela še kakšne ukrepe za gospodinjstva pred začetkom zime? "Zagotovo. Zdaj imamo postavljen temelj," odgovarja Golob. Najprej so naslovili najbolj ogrožene, ki niso samo osebe brez služb, temveč tudi upokojenci ter tudi nekateri delovno aktivni, ki potrebujejo pomoč: "To so tisti, ki so danes v uradnih evidencah države, da potrebujejo pomoč."

Vzporedno s tem pa bodo "po 12 letih tudi definirali, kaj pomeni energetska revščina". "Ko bomo imeli definirane te kriterije, bomo izdali poziv vsem državljanom, ki izpolnjujejo kriterije, da se nam javijo," pojasnjuje. Tako se jim bodo lahko javili tudi tisti, ki ne bodo zajeti v trenutni shemi in jih bodo tako naknadno vnesli v evidenco energetsko ogroženih. "Tudi ta bo deležen dodatka," je jasen premier.

Zato bo dodatek izplačan v dveh delih - prvi bo izplačan za znane ogrožene osebe, drugi pa za tiste, ki se bodo prijavili kasneje.

Ob tem pa vprašanja tudi glede draginjskih dodatkov. Ob kritikah, da bi lahko davke znižali za vse, premier jasno: "Saj smo jih. Tudi stroške tistih, ki so v lanski zimi v stanovanjskih blokih zaradi skupnih kotlovnic in elektrike plačevali bistveno več, bomo izenačili. Po naših ukrepih, torej septembra, bo skupni strošek na koncu nižji," poudarja ter dodaja, da so bistveno pozornost tu namenili najbolj ogroženim.

"Z energetskimi dodatki za ogrožene bomo dodatno, ciljno pomagali manjši skupini prebivalstva. Sicer pa bodo nižjih cen deležni vsi. Pozabljamo, da ni samoumevno, da bomo imeli v Sloveniji stroške ogrevanja, stroške razsvetljave v prihajajoči zimi, ki bo z vidika cen najhujša, kar jih je bilo v Evropi, primerljive s cenami, ki smo jih plačevali lansko zimo. To je največji cilj in tudi dosežek teh ukrepov," pravi.

Bistveno pozornost so namenili najbolj ogroženim

Še vedno pa odmeva tudi vladni predlog sprememb zakona o dohodnini. Ta naj bi prinašal nižje plače od tistih, ki bi jih dobivali, če bi obveljala novela, ki jo je sprejela Janševa vlada. "Trenutno smo v fazi javne obravnave. Najprej smo poskrbeli za okoli 60 odstotkov tistih, ki so pod povprečno plačo. Zagotovo pa nas ni skrbelo za tiste, ki so nad povprečjem. Mogoče bi lahko naredili več, ampak naredili smo prvi korak in ta je bil, da smo vključili mlade," pojasnjuje Golob.

To so naredili s posebno olajšavo, ki je, kot pravi, če se jo sešteje s splošno olajšavo, višja od dohodninskih reform prejšnje vlade. "Menim, da bo 70 ali 75 odstotkov vseh dobilo plače, ki bodo primerljive ali celo višje v primerjavi s prejšnjim stanjem," še dodaja.

Cene energentov letijo v nebo
Cene energentov letijo v nebo FOTO: AP

Vendar pa je predlog trenutno v javni obravnavi, zato bo morda še vedno deležen popravkov: "Strah pred tem, da bo kdo, ki ta denar potrebuje, prikrajšan, je v resnici minimalen." Poudarja, da niso pozabili na nikogar, da pa so dali v javno obravnavo predlog, ki primarno poskrbi za tiste, ki so pri plačah šibki: "Ko imamo opravka s takšno draginjo, je to še toliko pomembnejše. Zavedam se potreb razvojnih kadrov, ampak tu smo korak naprej naredili pri mladih razvojnih kadrih."

Zagotavlja, da strahu, da bi bil popravek dohodnine takšen, da bi bil krivičen za večino Slovencev, ni. "Prepričan sem, da bo na koncu najmanj 80 odstotkov ljudi deležno več, kot so bili deležni do sedaj. Zgornjih 20 pa verjetno res ne."

Kapica za podjetja?

Sprejeli so zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina v višini 30 odstotkov stroškov električne energije in zemeljskega plina nad dvakratnikom dviga cen. "Zakon upošteva obstoječe veljavne evropske sheme, hkrati pa se nanaša zgolj na obdobje do konca leta. V tem obdobju bomo za to namenili 40 milijonov," pojasnjuje Golob. "Toliko bomo za izvršitev sheme potrebovali letos. V prihodnjem letu pa bomo za te potrebe lahko namenili celo do milijarde evrov. Toliko smo pripravljeni vložiti v ukrepe za pomoč gospodarstvu iz naslova energetske draginje."

Podjetniki medtem predlagajo izstop iz energetske borze in uvedbo kapice tudi za podjetja. "Predvsem pri plinu, kjer nismo nič samozadostni, bomo morali pomagati podjetjem pri njihovih cenah. Bo neke vrste kapica, kar pomeni, da bodo tudi cene za podjetja v neki količini zamejene. V septembru bomo predstavili konkretne rešitve za prihodnje leto. Pred tem bodo seveda predstavljene javnosti," odgovarja Golob.

Poslanec NSi Jožef Horvat je predstavil statistiko Avstrije in Slovenije. A Golob poudarja, da so bila ob tem primerjana popolnoma drugačna časovna obdobja. "Navedli so samo dva primera, izpustili pa so koristi, ki jih imajo ljudje od cenovne kapice v gospodinjstvih. Lepo se sliši delati primerjave in si misliti, da mi dajemo manj, a na koncu bodo o tem odločili ljudje, ki bodo videli, ali so lahko preživeli zimo in bili na toplem, ter gospodarstvo, ki bo videlo, ali je lahko normalno poslovalo," pravi.

'Predstavniki starejših so pozvali in tudi sam se strinjam. Ta blamaža bo ustavljena'

Na področju digitalnih bonov pa medtem dežujejo pritožbe, ljudje  stojijo v vrstah. Srebrna nit se je oglasila ter dogajanje označila za diskriminatorno. Dejali so, da je do digitalnega bona upravičenih le 5000 starejših. S čimer se Golob strinja in poudarja, da zakona "na žalost" niso sprejeli oni, temveč se zdaj le izvaja. Prav tako so bili v prejšnjem mandatu najeti tudi izvajalci.

"To, kar se dogaja, je nenavadna sramota," je jasen. Zagotavlja, da bo ministrstvo za digitalizacijo v torek pozvalo vse izvajalce razpisa, da takoj zamrznejo vse aktivnosti. "Tudi predstavniki starejših so pozvali: Ustavite to blamažo. In sam se strinjam. Ta blamaža bo ustavljena," dodaja.

Referendum da, a ne na dan volitev. Zakaj?

Pred nami so očitno tudi trije referendumi, kjer se bo med Janezom Janšo in Golobom bil oster boj. Prav tako pa tudi predsedniške volitve, kjer kandidatki Gibanja Svoboda Marti Kos v boju za predsedniški stolček bolj slabo kaže v primerjavi s kandidatoma SDS Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar. Slednjo podpira tudi Milan Kučan.

Bodo te volitve prvi poraz za stranko? "Predsedniške volitve so primarno volitve kandidata oziroma kandidatke. Marto Kos smo soglasno podprli, potem ko se je predstavila v svetu stranke," pravi Golob. V torek se bo predstavila tudi poslanski skupini, nato pa se začne delo na terenu. "Prepričani smo, da se bo v naslednjih dveh mesecih predvsem z delom na terenu uspela vzpostaviti med ljudmi ter jih nagovoriti na način, da bodo v njej prepoznali najboljšo možno kandidatko," dodaja premier.

Marta Kos in Robert Golob
Marta Kos in Robert Golob FOTO: Damjan Žibert

Jasno pa vztraja pri tem, da se referendumi ne bodo odvili na dan predsedniških ali lokalnih volitev. Golob pravi, da bodo referendumi datumsko odvisni tudi od tega, koliko časa se bodo zbirali podpisi. Prav tako ni nujno, da bodo referendumi le trije, pravi. "Zaradi tega bi se bilo smiselno ravnati po vzoru Švice, ki ima referendumski dan. En dan bi tako namenili temu, da državljani odgovarjajo na vsa odprta vprašanja." Prav tako pojasnjuje, da bi do privarčevanja prišlo le v primeru, da bi bili referendumi združeni z drugim krogom predsedniških volitev, ne pa tudi z lokalnimi volitvami, saj da se referendum z njimi ne more združevati.

Zanikal je tudi "špekulacije", da si dneva za referendume želi, saj da noče na ta način prispevati k morebitni zmagi stranke SDS. "Mi bomo ljudi pozivali, naj se referenduma udeležijo. Naš namen ni, da na referendumu nimamo kvoruma, temveč da se ljudje zavestno udeležijo referenduma, da vedo, da so tam zaradi njega, ter da tudi opoziciji jasno pokažejo, kaj si mislijo o njihovih predlogih," pravi.

'Želimo ostati odprta družba. In taki želimo ostati tudi celo zimo'

Kako pa bo z ukrepi? Golob ob tem poudarja, da tudi iz priporočil ne izhaja nič, kar bi kakorkoli spominjalo na pretekle zime, ko smo zapirali državo, prav tako občine, šole. Prav tako pa ne bo obveznega cepljenja: "Kar se tiče šol, so priporočila zelo jasna. Prezračevali bomo razrede in prostore ter izobraževali o higieni. Tisti, ki ima simptome, naj ostane doma. Konec."

"Tako za otroke v šolah tudi ne bo obveznih mask, obveznega testiranja, še manj obveznega cepljenja," pravi in dodaja, da pa bodo podobno kot pri draginji tudi tu zaščitili najranljivejše - tiste v zdravstvenem sistemu in tiste v domovih za starejše. "Tudi tam so priporočila jasna. Želimo ostati odprta družba. In taki želimo ostati tudi celo zimo," še zaključi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

INAZ
23. 08. 2022 19.50
-1
Da se ve Golob, digitalne bone ste zamočili namerno, da jih boste lahko skenslali. Bo več denarja za naše.
INAZ
23. 08. 2022 19.47
-3
Zakon o digitalnem izobraževanju je sprejela prejšnja vlada in ga glede dijakov in študentov tudi uspešno izvedla. Ko je izvajanje za starejše prevzela vaša vlada, pa ste zamočili, ker vas skrbi, da v proračunu ne bo denarja za nevladnike in izrojeno kulturniško elito. Bljak.
INAZ
23. 08. 2022 19.41
-3
Ej Golob ne laži, izvajalce je izbrala tvoja Emilija in celo priviligirala SMART NARIS, kjer izobražuje tudi Pirc Musarjeva.
proofreader
23. 08. 2022 19.01
-2
Do kdaj bo še Golob? So že kakšne stave?
dron
23. 08. 2022 21.41
+3
proofreader, stave so kdo bo ta junak, kateri bo tebe premagal v ritolizništvu vašega idola.
proofreader
23. 08. 2022 18.54
-3
Prve laži iz pogovora so že razkrite. Izbor podjetij za šolanje starejših so opravili pri Emiliji SD.
Sajeta5
23. 08. 2022 18.34
+0
Lepo, da se trudi, toda reši nas lahko le ukinitev sankcij... v Nemčiji že konkretno ropota .. industrija se misli selit, ljudje bodo šli pa na ulice....
Sajeta5
23. 08. 2022 18.35
+1
Tudi pri nas je Talum že začel odpuščati zaradi previsokih cen elektrike
Golob je car
23. 08. 2022 18.25
+1
Pomagala bo civilna druzba, Nika I8M pod legitimnim vplivom drog
23. 08. 2022 18.13
+3
JJ mu ni do gležnja
Litlmen
23. 08. 2022 17.33
-4
Propad golobizmu
ina5785
23. 08. 2022 16.20
+1
Tako jasnega in hitrega PV še NIKOLI NISMO IMELI! Ta človek ima neverjetno dosti energije in se do sedaj NI še nikoli SPRENEVEDAL - vse jasno in gladko v kratkem razložit! Evidentno je, da dela v dobro Slovencev, NE kalkulira v ozadju. . . . . . kot ištvan že 30 let s kamarilo!
silva-d
23. 08. 2022 16.15
-2
samo pametuje do takrat ko bo vlada znižala davek se bo vse podražlo za 100 procentov tak da 13 procentov je kaplja v morje,denarno podporo pa itak opet dobijo socialni delomrzneži pa tisti z velikimi družinami,vsi ostali pa nič
sinhron
23. 08. 2022 15.07
+4
Opozicijski SDS in NSI sedaj modrujeta koliko in kje naj bi ta vlada znižala DDV , da bi bilo prebivalcem Slovenije lažje . Ko so bili oni na oblasti so delili bombončke v večini samo svojim in minimalnimi boni , ker so zapravljali na veliko in tako osiromašili državni proračun in se prekomerno zadolžili , sprejemali neumne zakone in ukrepe na pol izvedljive brez finančne podpore ! Sedaj pa od te vlade zahtevajo , da kljub upostošeni državni denarnici dela državo blaginje , ki je oni niso znali ali pa so hoteli državo zavestno uničiti , pa so volitve prišle prehitro !!
prašek
23. 08. 2022 14.57
+4
Golob me v dobrem preseneča !!!!!!!!!!!!! Vse čestitke Robert !!!!
proofreader
23. 08. 2022 18.59
-1
staridida
23. 08. 2022 20.55
-2
Tebe sta presenetla tudi Cerar inŠarec...
zibertmi
23. 08. 2022 14.45
+9
dajte se sektaši preselit na nora tv in spremljanje tvitov vašega komunista.zadolžil nas je do onemoglosti.kolikim je res pomagal s bonbončki,pa ste bili tiho, ker je vaš šef,sedaj nakladate v nedogled.najraje podtikate drugim ,odvračate pozornost zaradi svojih grehov,da ne pridejo na plano.sojenje ,ki se bo nadaljevalo proti janezu je kar izginilo izpred obzorja kot tudi plačilo in opravičilo stranki SD
pekoči paradižnik
23. 08. 2022 14.44
+10
Voditelj oddaje je bil ves čas nervozen, ker ni mogel uveljaviti teze nsi, da bi še bolj znižali DDV. Bravo predsednik Golob, takega smo si želeli 24.4.2022. Odločitev je bila pravilna!
proofreader
23. 08. 2022 18.59
-2
Nidani
23. 08. 2022 14.13
+2
Golob, spucaj nesnago, to je edino kar ti zamerim! Smrt janšizmu!
pravičnež
23. 08. 2022 14.39
-6
Ja spucaj ,ampak v golobnjaku.V njem je polno dreka in kukavičjih podtaknjencev.Drugače pa si nekaj najslabšega kar se je zgodilo Sloveniji.
ArkaMast
23. 08. 2022 13.34
+2
Goloba se pa ne da kr scat peljat. Res je dobr. Na veke tako.
pravičnež
23. 08. 2022 14.41
-4
Vsakega goloba je težko scat peljat.Kje pa ga sploh ima.
silva-d
23. 08. 2022 16.17
+0
Litlmen
23. 08. 2022 17.35
+2
Bela ptica
23. 08. 2022 13.21
+6
A je ze razkril kam je doniral svojo nagrado?
pekoči paradižnik
23. 08. 2022 14.39
+7
Jožajoža
23. 08. 2022 13.20
-1
Janšisti so ljudem jemali in polnili svoje račune v tujini,Golob in sedanja koalicija pa nam daje.pravilno smo se 24. Aprila odločili
Krneki 00
23. 08. 2022 13.23
+3
ti kr neki v 3 krasne tle gor pišeš... al ga cukaš mal preveč al si pa 12 let star najstnik neki je s tabo
Litlmen
23. 08. 2022 17.36
+0
Krneki 00
23. 08. 2022 13.19
+3
Ta nova vlada bi se mogla imenovati OBLJUBA ....lol