Slovenija

Golob po prvi seji vlade: Odlična popotnica za sodelovanje in povezovanje

Ljubljana, 02. 06. 2022 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoimenovana vlada Roberta Goloba je na prvi seji sprejela več kadrovskih menjav in sprememb v organizaciji. Golob je v izjavi za medije po seji zasedanje novih ministrov označil za odlično popotnico za delovanje v duhu dobrega povezovanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob prevzel posle od Janše
    03:20
    Iz 24UR: Golob prevzel posle od Janše
  • Iz SVETA: Primopredaje poslov na ministrstvih
    05:17
    Iz SVETA: Primopredaje poslov na ministrstvih
  • Janša in Golob predala posle
    06:40
    Janša in Golob predala posle
  • Iz 24UR: Prva imenovanja
    01:46
    Iz 24UR: Prva imenovanja
  • Iz 24UR: Državni sekretarji
    02:26
    Iz 24UR: Državni sekretarji
  • Iz 24UR: Janša odhaja, prihaja Golob
    03:10
    Iz 24UR: Janša odhaja, prihaja Golob
  • Iz 24UR: 15. slovenska vlada
    02:12
    Iz 24UR: 15. slovenska vlada

Po besedah Roberta Goloba so ministri na seji vlade obravnavali 47 točk, ki so obsegale kadrovska imenovanja in reorganizacijske spremembe. Sprejeli pa so tudi sklep, po katerem morajo ministrstva do prihodnjega torka pregledati vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1. 1. 2020 do 1. junija letos. Sklep bo koordiniralo ministrstvo za javno upravo.

Ob vprašanju, zakaj so se odločili, da zajamejo prav obdobje od 1. 1. 2020, torej še čas vlade pod vodstvom Marjana Šarca, je Golob pojasnil, da je "koledarsko leto vedno bolj učinkovito pri spremljanju vseh evidenc", prav tako pa da ne želijo, da bi "izpadlo, da nadziramo samo eno vlado".

Kot je še dejal, se bo morda izkazalo, da je imela tudi Šarčeva vlada pred odhodom "podobne vzorce" kot vlada Janeza Janše. Sam je sicer prepričan, da temu ni tako in da bo zajeto obdobje pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni v Šarčevi vladi in kakšni v Janševi. "To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm," je prepričan.

Na vprašanje, na katera področja se bodo nanašale reorganizacijske spremembe, je Golob odgovoril, da predvsem za spremembe znotraj zdravstvenega resorja, kar je na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ za zdravstvo v torek napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Slednjega so na ustanovni seji tudi imenovali za enega od podpredsednikov nove vlade, poleg njega pa še predsednico SD in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon ter koordinatorja Levice in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca. Oba sta prvo sejo vlade označila za uspešno.

Za generalno sekretarko je nova vlada imenovala Barbaro Kolenko Helbl.

Redne seje vlade bodo praviloma ob četrtkih, seje njenih delovnih teles pa ob torkih, so po seji vlade zapisali v sporočilu za javnost. Prvo sejo vlade je Golob napovedal že za danes popoldne, dnevni red pa še ni določen v celoti. Po njegovih besedah je pričakovati nadaljnje odločitve glede kadrovskih in reorganizacijskih sprememb.

Kot je razvidno iz sporočila za javnost, je v kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade lahko do sedem delovnih teles, vezanih na zaupanje, na katerih se delovno razmerje sklene za določen čas. Enako velja tudi za kabinete ministrov brez resorja.

V kabinetu predsednika vlade število delovnih mest, vezanih na zaupanje funkcionarja, na katerih se delovno razmerje sklene za določen čas, ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenega s kadrovskim načrtom, so navedli v sporočilu.

Vlada je ob tem podprla tudi kandidaturo Vasilke Sancin za ponovno članstvo v Odboru Združenih narodov za človekove pravice za obdobje 1. januarja 2023 do 31. decembra 2026. Za izvedbo potrebnih aktivnosti za najavo kandidature in seznanjanjem držav v ustreznih forumih je vlada pooblastila ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za zunanje zadeve.

Matejo Lekan Štrukelj je vlada s sredo razrešila s položaja vršilke dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo. Na njeno mesto so kot vršilca dolžnosti z današnjim dnem imenovali Rada Feleta, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oz. najdlje do 1. decembra 2022.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
02. 06. 2022 21.04
+0
Mogoče bi poskušali recimo s smešnimi komentarji oziroma predlogi, ki jih vzpodbujate, določiti kdo je/bo prva "klopotača" SLO politike? Recimo, da bi poimenovali vsako neprimerno dejanje kačji pik. Za moškega politika pa gadov ubod. Prepričan sem, da lahko s temi duhovitimi in plemenitimi, dobronamernimi opozarjanji, dvignemo politično kulturo. Politiki bodo postali pazlivejši, res pa eni iz svoje kože ne bodo mogli. Žival menja dlako, nravi nikoli. S predlogi pa kar na plano. Kdo in zakaj?
St. Gallen
02. 06. 2022 19.31
-1
Klakocarjeva je z nekaj potezami in sovraznim "gobcenjem" osramotila poklic zensk v politiki...
jutri_pa_res
02. 06. 2022 18.53
-2
Kako so naši v svobodi zaposlili vse sicer nezaposljive naše ljudi iz odstavljenih strank na vseh mogočih delovnih mestih v vladnih službah, za to v slovenščini sploh nimamo izraza in bi ga morali najti, prosim predloge. Na hrvaškem se dogaja podobno in oni so si izmislili izraz 'uhlebljavanje'.
Janez23
02. 06. 2022 19.28
-2
Razmišljam, pa nimam izraža za Golobovo sranje, ki mu on pravi strokovno kadrovanje .
St. Gallen
02. 06. 2022 19.31
-2
jutri_pa_res
02. 06. 2022 18.52
+0
Ker so mediji in novinarji naši, je normalno, da so vse te menjave in zaposlitve normalne in nujno potrebne. Seveda nikakor ne gre za 'Brutalno kadrovanje', kot ga je izvajal avtokrat Janša.
231koak
02. 06. 2022 18.19
-1
Ajde nabij davke
robespierre16
02. 06. 2022 17.51
-1
Se boš ti povezoval golobe.....počak še pol leta......😂😂😂😂😂
marker1
02. 06. 2022 17.18
+1
Zakaj ni objavljen nekontroliran izpad nove predsednice DZ, ki zastopa samo levico?
Brakedirt
02. 06. 2022 18.30
+1
svecko, levaki ti vladajo, malo poniznosti pokazi.
St. Gallen
02. 06. 2022 17.16
+2
Turcija se je iz Turkey preimenovala v Türkiye. Kako bo z blagovno znamko Slovenija?
marker1
02. 06. 2022 19.20
+0
Kostorog
02. 06. 2022 16.46
+4
Risss.... Slovenija ni izgubila, hvala bogu rešila se je tvojega idola puklastega januzaja, pri kateremu od demokracije ni bilo niti D, napredek in razvoj pa je bil viden samo pripadnikom sekte ki so spremljali noro tv, upanje za Slovenijo pa še obstaja, ker so volivci zavedni in pošteni Slovenci spregledali in se rešili psihopata, ki nam že kar nekaj let greni življenja, sicer pa janshari nikoli ni bil pravi Slovenec in tudi nikoli ne bo, ostal bo večni jokajoči sladoljedar, dopoldan jezen sam nase, popoldan pa na vse ostale, ti pa le glej da ne zboliš od silne jeze, pa tudi kakšen s lahko izbrišeš iz uporabniškega imena, lahko si samo ris, ne rabimo vsi vedet kdo so bili tvoji predniki.
Koronaskeptik
02. 06. 2022 15.34
+8
Bravo Robert! 👏. Zdaj pa brž normalizirati pravni sistem in napolniti zapore s barabami.
Ugovor vesti 133.člen
02. 06. 2022 14.52
-7
Volitve so res farsa (včasih nisem razumel zakaj), kar se je potrdilo. Izgubila je Slovenija, demokracija, napredek, razvoj, upanje,... SDS in NSi sta edini dobili več glasov od prejšnih volitev, torej nista izgubili, kot se prikazuje, žal pa druge sredinske stranke (eno od teh sem volil tudi sam) niso dobile pričakovanih ca 10 mandatov, kar bi popolnoma spremenilo novo levo "svobodo", ki samo to ne bo. Voditelja propadlih levih strank sta, oziroma bosta postala ministra. Vsi ostali "pomembneži" izpadlih strank, so angažirani pri koritu (glej spisek, kdo in kam je bil imenovan na prvi seji nove vlade). Za ponosnega/ponosne naslednike, so se našle odlične službe. To so nagrade za edini program, ki ga vsi levičarji (nobena nima niti S od sredine) obvladajo, samo, da ni JJ, tudi, če bo za vse bistveno slabše. Rekel bom, medijem je uspelo, nateg je popoln, logična posledica pa, da nova stranka niti nima svojih kadrov, saj zato so angažirani KULci. Torej, Golob je bil angažiran samo za to, da bo pomagal KULcem, ker brez njega bi bili prekratki. Poslanstvo je s tem opravljeno. Na naslednjih volitvah bo zelo malo kandidatov sedanjih poslancev od Gibanja Svoboda. Mimogrede, res so nekateri njihovi dobesedno "zašli" v parlament. Ampak bodo na listah GS (tudi zato se združujejo) prejšnji in izpadli poslanci (KULci), ki so sedaj skoraj vsi dobili vloge zaradi Svobode, ki nima svojih ljudi. Ne vem zakaj bi nekdo prevaral volilce (GS) in ustoličil tiste (KUL), ki jih je sam premagal. A se ti "svobodni" volilci verjetno ne počutijo prevarane, ker itak ne volijo racionalno, ampak ideološko, ko sploh ne vzdrži nobena logika več. A svoboda, mar res, resnično pa niti S od te neprimerne besede za ta čas, ima v parlamentu npr. zmerno stranko NSi (za razliko od skrajne Levice), s katero pa se ne pogovarja. A volilci so tudi njim zaupali in je tretja najmočnejša stranka, ne pa SAB-u in LMŠ-ju. Popolno razdvajanje Slovenskega naroda iz hrama (ne)demokracije. Kdo je dejansko izgubil na teh volitvah pa boste kmalu spoznali in spoznavali. Upam, da le ne bo trajalo predolgo in če je to povezano z rednimi volitvami, naj nam nekdo "zgoraj" pomaga, ker bo nazadovanje popolno. Namig pa imate v drugem stavku. Volitve so pa res farsa, zadnje pa največji dokaz. Vsaj pri nas so farsa in jaz sem z njimi do nadaljnjega zaključil. Bi tudi izstopil, se odselil, če bi bil mlajši, tako pa raje ignoriram, ker v nasprotnem lahko najmanj zboliš. A, če bo treba in bo samo še to preostalo, bom zraven, kot sem bil na vseh protestih za samostojno Slovenijo. Nismo se za to borili. To ni parlamentarna demokracija, ko deležniki ne razumejo kaj je to, sploh pa ne volilcev. Ko je ne NE in da DA! HARAŠO, TAVARAŠIJA???
St. Gallen
02. 06. 2022 17.04
-2
zato nekateri delamo "reklamo" za Slo v tujini ze dolgo...
Widmayer ´65
02. 06. 2022 14.36
-4
Velike obljube, videli bomo kakšna bo izvedba ! ! !
User300173
02. 06. 2022 13.52
+9
Opažam, da je v klet na Trstenjakovi prišel Pingo, sendvič in po 48 urah tudi zamenjava. Kopriva, Aleš...
MacekMuri75B
02. 06. 2022 13.18
+6
Pravilno je, da se določijo vsi nesposobni kadri obeh vlad ter zamenjajo. Sposobni odidejo sami (Simič, Matoz) saj si sami znajo najti dovolj dela. Upam pa tudi, da vojne dobičkarje pri maskah najdejo in zaprejo.
bema1201
02. 06. 2022 13.13
-4
Sama hvala seveda jim pomagajo tudi mediji, kot je pri levih v navadi, rezultati pa kot do sedaj bolj klavrni.
jodr
02. 06. 2022 13.06
-10
Gibanje Svoboda, kdaj sledi zamenjava predsednice državnega zbora?
portorico 1
02. 06. 2022 16.37
-3
jernam
02. 06. 2022 12.01
+4
Bomo videli, čeprav glede na večino obrazov, ki jih poznamo od prej velikega upanja ni😔
St. Gallen
02. 06. 2022 12.00
-4
Gledam ponovitev bralne vaje blablajscine nove kulturne ministrice. Se bodo dojili pse, se bodo trgali slovensko zastavo, se bodo Zlatani odlicno placani
yanay
02. 06. 2022 11.59
+8
Tudi Janez bi lahko imel v vladi več žensk. Menda je bil včasih želja mnogih žensk, so že vedele zakaj. V njegovi vladi je primanjkovalo ženske miselnosti in razsodnosti.
maser1981
02. 06. 2022 12.33
+10
jodr
02. 06. 2022 13.15
-8
obožeobože
02. 06. 2022 11.33
+9
Človeka se ocenjuje po dejanjih in ne po beseda. Enako velja za vlado. Napočil je čas dela oziroma garanja če hočete doseči cilje , ki ste si jih zadali!