Slovenija

Ljubljanskim mestnim svetnikom opomin zaradi glasovanja o nagradi ZD Ljubljana

Ljubljana, 10. 03. 2023 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
422

Po seji izvršnega odbora stranke Gibanje Svoboda je predsednik stranke Robert Golob sporočil ključne točke sestanka, ki so se nanašale na položaj upokojencev v Sloveniji ter mestni občini Ljubljana in Maribor. Konkretneje je naslovil glasovanje ljubljanskih mestnih svetnikov glede nagrade direktorici ZD Ljubljana, ki jim je stranka izrekla opomin. Kot je pojasnil, svetniki niso glasovali v skladu z vrednotami Gibanja Svoboda. Komentiral pa je tudi pismo direktorjev javnih zdravstvenih zavodov, ki da zaradi plačnih nesorazmerij razmišljajo o odstopu: "Grožnja z odstopom je otročja. 2000 zdravnikov ima višjo plačo od mene, pa zaradi tega ne razmišljam, da bom s 1. aprilom odstopil."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po potrditvi dodatka za uspešnost
    01:59
    Iz 24UR: Po potrditvi dodatka za uspešnost
  • Golob: Glasovanje svetniške skupine je bilo v nasprotju z vrednotami Gibanja Svoboda
    00:50
    Golob: Glasovanje svetniške skupine je bilo v nasprotju z vrednotami Gibanja Svoboda

Po seji izvršnega odbora stranke Gibanje Svoboda je pred kamere stopil predsednik stranke Robert Golob, ki je pojasnil, da so bile glavne točke pogovora o problematiki starostnikov, prav tako pa tudi o dogajanju v dveh največjih mestnih občinah v Sloveniji, Ljubljani in Mariboru.

Za najpomembnejšo točko seje je označil odločitev, da se znotraj stranke kot enakopravna sekcija ustanovijo t. i. seniorji, ki bodo lahko pomembno vplivali na politike do upokojencev in upokojenk v Sloveniji. V ta namen so imenovali iniciativni odbor, ki bo pripravil seje za majski kongres. Iniciativni odbor vodi poslanec Bojan Čebela.

Glede Ljubljane je konkretneje pojasnil, da so na izvršnem odboru obravnavali glasovanje v zvezi z nagrado direktorici ZD Ljubljana. "Ugotovili smo, da je bilo glasovanje svetnikov v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja stranka, zato smo vsem izrekli opomin," je dejal in dodal, da so jim izrekli tudi opomin, da prevzamejo odgovornost za svoje glasovanje.

Kot je pojasnil, je to ukrep, ki je prvi predviden po statutu in pravilnikih stranke, je pa zagotovil, da se bodo o tem z njimi tudi še jasno pogovorili. Dodal je, da bo šel naslednji pogovor v smeri, kako preprečiti, da se stvari ne bodo ponavljale. "V kratkem bomo tudi imenovali lokalni odbor v Ljubljani in verjamem, da bo vodstvo lokalnega v bodoče skrbelo, da bodo vrednote stranke bolje komunicirane tudi do mestnih svetnikov."

"Menimo, da takšna oseba ni upravičena do nagrade, temveč kvečjemu do česa drugega. Glede tega smo enotni in takšno sporočilo tudi dajemo," je dejal in še enkrat poudaril, da je bilo glasovanje v nasprotju z načeli in vrednotami Gibanja Svoboda.

Poudaril je namreč, da v stranki ne verjamejo, da nekdo, ki ima zelo jasne rezultate z odhodi zaposlenih, z neizpolnjevanjem osnovne naloge do njegovih uporabnikov in ki zelo slabo izpelje organizacijo vpisovanje, upravičen do nagrade. "Ravno obratno. Kvečjemu je upravičena do česa drugega. Glede tega smo enotni," je še zagotovil.

Znano je sicer, da je ljubljanski župan Zoran Janković direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič zelo naklonjen. Svojo podporo ji je tudi večkrat javno izkazal. Direktorici je na primer stopil v bran, tako da je, kot je dejal zdravstveni minister, Danijela Bešiča Loredana posvaril, naj javni zavod in direktorico pusti čisto na miru.

Ljubljanski mestni svet je sicer konec prejšnjega meseca odločil o podaji soglasja k izplačilom nagrad za delovno uspešnost delu vodstva Zdravstvenega doma Ljubljana za 2021. Poplas Susičeva naj bi tako prejela 993,81 evra nagrade za delovno uspešnost, a je zdravstveni minister na izplačilo potegnil zavoro, saj odločitvi mestnih svetnikov ni dal soglasja.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Luka Kotnik

Glede mestne občine Maribor pa je dejal, da delovanje občinskih oblasti ne ustreza vrednotam stranke. "Zato od lokalnega odbora pričakujemo, da se najkasneje v torek jasno opredeli glede nadaljnjega sodelovanja in kako bo sodelovalo z obstoječimi občinskimi oblastmi. Lokalni odbor bo o tem samostojno obvestil javnost," je dejal in dodal, da je stališče stranke jasno: "Sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu niti s predvolilnimi obljubami, še manj pa z našimi vrednotami."

'Grožnja z odstopom direktorjev javnih zdravstvenih zavodov je otročja'

Glede statusov direktorjev zdravstvenega doma je dejal, da seveda obstajajo anomalije, a obstaja tudi dejstvo, da so direktorji, ravnatelji in sodniki tožilci drugače obravnavani kot na primer zdravniki.

Pojasnil je, da ko so poskušali odpraviti anomalije na področju neodvisne sodne veje oblasti, ni za to nihče pokazal razumevanja, zato verjame, da bo tako tudi pri direktorjih in ravnateljih. "Zato je grožnja z odstopom otročja. 2000 zdravnikov ima višjo plačo od mene, pa zaradi tega ne razmišljam, da bom s 1. aprilom odstopil."

"Da je njihova grožnja otročja, jim ne bom odpisal. To jim raje povem javno," je dodal. Je pa glede plač poudaril, da se je treba zavedati, da je izkrivljen celoten plačni sistem. "Zato ga bomo spreminjali izključno po 1. aprilu in v celoti," je pojasnil in dodal, da se bo treba uskladiti znotraj stebrov.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Luka Kotnik

V primeru direktorjev zdravstvenih domov se bo tako treba uskladiti znotraj stebra za zdravje. "Kjer pa ne bodo samo oni. Vse moramo rešiti istočasno, saj je to edini način, da bomo mogoče nekoč presekali to začarano spiralo, kjer se vsi samo pritožujejo."

Spregovoril pa je tudi o strateškem svetu, glede katerega je pojasnil, da so dogovorjeni, da vedno komunicirajo skupaj in usklajeno. "Sestava strateškega sveta je ideološko popolnoma raznovrstna, ne obremenjujemo se, od kod predlogi pridejo. Vse pametne predloge pa bomo upoštevali pri pripravi zdravstvene reforme," je poudaril.

Interpelacija vlade: 'Ta čas bomo koristno uporabili'

"Čas, ki bi ga porabili za interpelacijo, bomo raje namenili temu, da se bomo na strani koalicije pripravili in tako javnosti kot opoziciji predstavili delo, vse rezultate našega dela v preteklosti in načrte za naše delo v prihodnosti," je dejal Golob in dodal, da bodo tako čas, ki bi ga morali porabiti za proceduralne postopke, porabili koristno.

Ob tem je dodal, da bodo, če bo poslanska skupina SDS ob tem podajala konstruktivne predloge za zdravstveno reformo, tem tudi z veseljem prisluhnili. 

Na vprašanje, če si je NSi s tem, ko ni podprla interpelacije vlade, prislužila morebitne dodatne točke, pa je premier dejal, da so vedno veseli strank, ki kažejo konstruktivno držo. "Ne glede na to, ali so v koaliciji ali v opoziciji. Glavno je, da imajo konstruktivno držo," je poudaril.

Tudi o gospodarstvu, davčni reformi in RTV Slovenija

Golob je po seji  izvršnega odbora stranke Gibanje Svoboda še pojasnil, da je Slovenija zaradi višje gospodarske rasti, kot je bila predvidena prvotno, deležna manj sredstev iz evropskega sklada. "Zato moramo obseg naročil in investicij prilagoditi in zmanjšati. Žal moramo narediti razdelilnik," je dejal.

Spomnil je, da bo davčna reforma predstavljena naslednji teden, ko bodo predstavljeni analiza stanja, časovnica in cilji. 

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

Ob tem pa se je dotaknil tudi novele zakona o RTV Slovenija in stanja na tem mediju. "Vsem neodvisnim novinarjem in novinarkam na RTV izražam podporo za njihovo pokončno držo. Da se trudijo, tudi nekateri uredniki, da do ljudi pride prava in preverjena informacija," je dejal in dodal, da je takšnih novinarjev in urednikov vedno manj.

Ustavno sodišče pa je pozval, naj sprejmejo odločitev glede zakona, ki je na referendumu dobil podporo javnosti, saj da je javni interes izrazito ogrožen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (422)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mi16
11. 03. 2023 20.25
+1
Drugi teden se jim bo pa opraviči l!!
NeMoresVerjet
11. 03. 2023 11.14
+0
Se vidi, da je med tistim katastrofalnim vodenjem drzavne firme samo bevskal ukaze in dejansko misli, da si lahko s takim pristopom podredi vse okoli sebe. Njegov partner se mi prav smili, tisto vegansko konjuso pa je lahko naravnost sram, da mu pomaga skrivati to zvezo.
za naše
11. 03. 2023 09.07
+5
Večjega bluzatorja, in lažnjivca pa še nismo imeli za premierja!! Kako se spreneveda sedaj ,ko je videl ,da je narod jezen ! 🤣🤣🤣
St. Gallen
10. 03. 2023 20.51
+3
vsakemu svetniku dodatek 500€, sicer stavka
Harpuna
10. 03. 2023 20.31
+3
Zopet ena lažna izjava s strani Goloba,vsakemu je jasno,da njihovi svetniki ne bi tako glasovali,če ne bi bilo od požegnano od njega,saj morajo,da se ne bi potem zopet hodili v spremstvu Goloba opravičevati šerifu.
Acohonda Majhonda
10. 03. 2023 19.11
+1
cool1
10. 03. 2023 18.43
+8
Kakšne nagrade je treba izplačevat , lepo vas prosim, saj so vsi Slovenci delali dobro v času korone, potem bi morali vsi dobiti nagrade , pa jih niso, kvečjemu kakšna odpoved je padla na hitro....! Ni treba biti požrešen, vsi v naši deželi delajo, pridno delajo in ni treba izsiljevati še nekega denarja posebaj !
Ugovor vesti 133.člen
10. 03. 2023 18.33
+9
frenk7: na volitvah ste izbrali najslabše možno. Kdorkoli bi bil, slabše ne more biti. Ampak za IQ podhranjene igra samo rdeča ideologija. Ostali spoznavajo zmoto, vsak dan jih je več. Ampak svoboda, ki samo to ni, s priveskoma se sesuva sama vase, vse skupaj pa potaplja.
disorderliness
11. 03. 2023 08.47
robespierre16
10. 03. 2023 16.56
-1
To ti misliš, dati ne bo treba odstopit....vprašanje je sam kdaj.....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 18.21
+0
St. Gallen
10. 03. 2023 20.52
+1
Uporabnik1884443
10. 03. 2023 16.15
+7
Golobnjak postaja ena brezimena družba, samo številke na papirju, brez lastnega mnenja
Boris Kavčič
10. 03. 2023 16.36
+3
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 17.06
-5
janšistična slepota,... bistri pa tudi niso janševci bili nikoli, taki so.
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 15.37
-2
janševci,... latrina, prepoznavna vsebina latrine in diareja so besede, ki najbolj slikovito opišejo janševce in kletne komentatorje,...
Boris Kavčič
10. 03. 2023 16.36
+3
a ni tukaj prispevek o Svobodi in Golobu..
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 15.37
+0
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo.,... v zadnjem letu in pol ste prepričljivo izgubili vsa ljudska glasovanja in kaj vam še ni jasno?... ni več smc in desus stranke, ki bi izdale voljo volivcev in šle v kompanijo s pacientom, na volitve pa lahko kar pozabite!
številka89432
10. 03. 2023 15.28
+9
a, sam opomin so dali svojim svetnikom. ma to so prodane duše, ki jankoviču lezejo v rit. takoj zamenjava.
borjac
10. 03. 2023 15.40
+7
Svetniki niso bili od nikogar postavljeni na položaj, ampak so bili izvoljeni, torej jih ne moreš zamenjati, zradi kršenja strankarskih političnih usmeritev so pa dobili opomin, sedaj je seveda samo to možno, da če bodo še naprej kršili usmeritve stranke, jih lahko vržejo iz stranke.
Slava b
10. 03. 2023 15.27
+8
Sem mislila da bodo danes na Trstenjakovi prosti kjer je praznik 40.mucencev,pa delajo na polno.Upam da je vsaj g.Godec prost in praznuje.
Castrum
10. 03. 2023 14.46
+3
Za kazen, bi se morali vsi svetniki opravičiti. Dva krat...
Castrum
10. 03. 2023 14.47
-1
2mt8
10. 03. 2023 14.35
+10
Javno podpreš Jankovića za mandatarja, potem pa svojim ljudem v ljubljanskem mestnem svetu daš opomin, ker glasujejo tako kot Janković reče. Ta golobnjak nas ima res za norca.
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 14.56
-2
marker1
10. 03. 2023 15.28
+2
Samo-ne-rdeci
10. 03. 2023 20.05
+4
Toti Frenk7 pa je obseden z Janšo! Ni ga članka, da ga ne omeni! Bolano.
El pi5tolero
10. 03. 2023 14.30
+12
Moj bog, si predstavlajte da bi janez talu ukore pred izkljucitvijo svojim? Pa to bi se preiskovalne komisije ustanavljale, 24 kor bi bleju dest dni o tem, tanja fajon bi v bruslju govorila da je to fasizem, kolesaril bi noc in dan… lol
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 14.56
-1
janševci bi pa v strahu molčali..... vodja ima vedno prav.
jank
10. 03. 2023 14.29
+2
Si še kdo predstavlja, da bil na mestu Goloba Janez, dr. cinizma, sarkazma, potvarjanj, laži in hujskaštva?
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 14.54
+0
Težko si predstavljam, kako bi prenašal vse skupaj, me pa veseli, da mi ni treba in da smo na volitvah izbrali najboljše možno in izločili veliko odpadkov. Bodimo ponosni volivci, na to kar smo izbrali.
11tm123456
10. 03. 2023 14.29
-6
Recimo, da se izhodiscni placni razred dvigne vsem ministrom, predsedniku vlade in podpredsednikom pa ne. In ce ima podpredsednik vlade in minister za karkoli X placni razred, nato pa z odstopom od podpredsednika postane “le” minister za karkoli in ima zato, ker je le minister X+8 placni razred… no to. To je treba primerjat, ne pa 2000 zdravnikov in premierja (kjer pa se strinjam, da bi premier moral imeti najvisji izhodiscni razred v JU). In v taksnem primeru -> kdo bi zelel biti podpredsednik, kjer bi se mu zaradi tega placa znizala?
Oilchecker
10. 03. 2023 14.26
+4
Kakšni partijci. Imajo knjižico? 🤣
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 14.58
+1
partija ordinira samo še v latrini v kleti, drugje ni več prepoznavne vsebine.