Slovenija

Nezadovoljni uporabniki UE, stavkajoči pozivajo k razrešitvi ministra

Ljubljana, 17. 06. 2024 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Varuha človekovih pravic se obrača vedno več posameznikov s kritikami dela upravnih enot med stavko, s katero stavkajoči že več mesecev opozarjajo na nizke plače in obremenjenost z velikim pripadom zadev. In medtem ko minister za javno upravo Franc Props obljublja kadrovske okrepitve na upravnih enotah, pa sindikalisti zahtevajo njegovo razrešitev. Premier Robert Golob, ki je odgovarjal na poslanska vprašanja, ob tem poudarja, da so pogajanja o plačah v javnem sektorju trda in kompleksna. Vlada je pripravljena vsakemu zaposlenemu zagotoviti vsaj minimalno plačo, saj osnovna plača nekaterih ne dosega niti minimalne. A predlog še ni uveljavljen, ker se sindikati borijo tudi za zaposlene z višjimi plačami, meni.

Uporabniki upravnih enot se v pritožbah, podanih na Varuha človekovih pravic, sklicujejo na odpoved terminov, dolgotrajno čakanje pred upravnimi enotami in zavračanje izvedb upravnih postopkov, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili na varuhu. Dodali so, da je stavka temeljna pravica, vendar ni absolutna. "Ne gre namreč spregledati življenjskih situacij in stisk, v katerih so se znašli ljudje zaradi obsežnega neizvajanja del in nalog javnih uslužbencev upravnih enot," so izpostavili. Zavedajo se, da se nakopičenih težav na upravnih enotah ne da rešiti čez noč, kljub temu pa od odgovornih pričakujejo, da poiščejo rešitve.

Franc Props
Franc Props FOTO: Bobo

Minister za javno upravo Franc Props pa je na seji DZ na vprašanje poslanca SDS Zorana Mojškerca dejal, da se stanja na upravnih enotah zaveda. Meni, da se večletno zmanjševanje kadrovskega potenciala med preteklima finančno in zdravstveno krizo kaže tudi v visoki starostni strukturi uslužbencev in povečanemu upokojevanju na upravnih enotah. Ministrstvo bo letos zagotavljalo "kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah", kar bo pripomoglo k hitrejšemu reševanju povečanega pripada upravnih zadev, še posebno za tujce, napoveduje.

Dejal je še, da so na enotah med drugim zagotovili tehnološko opremljanje za digitalno poslovanje, uvedli aplikacijo e-samonaročanje za boljši dostop do javnih storitev in zaposlene razbremenili nepotrebnega administrativnega dela. "Seveda sem prepričan, da bomo s temi ukrepi relativno kmalu prišli do določenih pozitivnih rezultatov in razbremenitve upravnih enot," je dejal Props.

Poziv Golobu naj razreši Propsa

Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so 15. maja začeli stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Danes po besedah Propsa stavka 26 upravnih enot, po besedah sindikata pa jih stavka večina.

 

Medtem pa je konferenca sindikata upravnih enot v nedeljskem dopisu predsednika vlade Roberta Goloba pozvala, da zaradi neodzivnosti na stavkovne zahteve uslužbencev upravnih enot razreši ministra Franca Propsa. Izrazili so zaskrbljenost zaradi vse slabšega položaja uradnikov, pri čemer menijo, da njihovega položaja ne bodo rešili niti popravki sistema plač v javnem sektorju. Če bodo pristojni sindikat še ignorirali, so za prvi teden v juliju napovedali protestni shod v središču Ljubljane.

Zapisali so tudi, da obžalujejo nedavno razrešitev načelnice ljubljanske upravne enote Andreje Erjavec. Ocenili so jo kot nepremišljeno odločitev ministra, ki ne bo pripomogla ne k iskanju rešitve stavkovnih zahtev ne k razreševanju problematike upravne enote Ljubljana. "Situacija je kar napeta, ker se stavkovna aktivnost vleče, rešitve pa ni na vidiku," je za STA pojasnil predsednik sindikata upravne enote Ljubljana Dragan Stanković.

Golob: Pogajanja o plačah v javnem sektorju so trda in kompleksna

Poslanec NSi Janez Žakelj je v poslanskem vprašanju opozoril na dolge čakalne vrste na upravnih enotah, saj nekatere izmed njih stavkajo: "Kdo je kriv, se sprašujemo? Upravni delavci, ki za minimalno plačo poslušajo gnev državljanov, ali neučinkovita vlada, ki iz dneva v dan zaostruje in komplicira postopke?"

Premier je odgovoril, da vprašanje plač v javnem sektorju ni nekaj, kar bi nastalo čez noč, in ga tako enostavno tudi ni mogoče rešiti. Poudaril je, da so se težave lotili celovito, ker se je v časih prejšnjih vlad nakopičilo preveč nesorazmerij zaradi parcialnih ukrepov, da bi bil sistem sploh še vzdržen. "Ravno stavke, ki smo jim priča, so rezultat parcialnih rešitev prejšnjih vlad in zato smo, kjer smo," je ocenil.

Seja vlade
Seja vlade FOTO: Bobo

Spomnil je, da se je v dogovoru o časovnici vlada zavezala, da pred 13. septembrom ne bo začenjala ločenih pogajanj oziroma sklepala ločenih dogovorov s katerim od sindikatov. Pogajanja tako potekajo z vsemi sindikati, ki se jih želijo udeleževati. Vse ostale pa je povabil k udeležbi na krovnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja in na tako imenovanih stebrnih pogajanjih.

Ob tem je izpostavil, da je prvotni vladni predlog, ki je še vedno na mizi, predvideval, da plačna reforma najprej uredi položaj zaposlenih v javnem sektorju, katerih osnovna plača je nižja od minimalne. Tako bi bila po predlogu osnovna plača vseh zaposlenih v javnem sektorju vsaj minimalna.

Razlog, da ta predlog še ni uveljavljen, pa je v sindikatih, ki se po njegovih besedah ne borijo le za najslabše plačane delavce, pač pa tudi, da bi tudi vsi ostali prejeli sorazmerno večje plače. "Zato so pogajanja trda, kompleksna," je pojasnil.

Žakelj je dejal, da gre za izgovore, ki jih poslušajo že dve leti. Ob tem je spomnil na številne zamike in neizpolnjene roke pri prenovi plačnega sistema javnega sektorja. Predsednik vlade je kot razlog za zamudo izpostavil lanskoletne poplave. "Zaradi poplav so vsi sindikati razen enega razumeli, da bo zamik pri izvajanju plačne reforme nujen," je poudaril.

Enotni plačni sistem, kaj pa plače sodnikov?

Tudi v odgovoru na poslansko vprašanje Jelke Godec (SDS) je Golob aktualne razmere v javnem sektorju pripisal preteklim parcialnim posegom v plačni sistem in znova poudaril, da je treba razmere reševati celovito. Godčeva je premierju postavila vprašanje v zvezi z ureditvijo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju v Sloveniji in izpolnitvijo ustavne odločbe glede plač sodnikov, pri čemer jo je zanimalo, ali slednje pomeni izstop te skupine iz enotnega plačnega sistema.

Golob je znova poudaril, da je materialna neodvisnost sodnikov in tožilcev temelj vsake pravne države. "Vi ste se zelo trudili v vseh vladah do zdaj, da ste to spodkopavali. Zaradi tega je prišlo do ustavne odločbe, ki je ugotovila, da so vse od leta 2012, ko je bil nekdo na oblasti, sodniki in tožilci v neenakopravnem položaju z ostalimi javnimi uslužbenci in da od takrat naprej njihove plače realno zaostajajo za vsemi ostalimi plačami v javnem sektorju," je dejal.

Pri odločbi ustavnega sodišča je po njegovih besedah najbolj zanimivo to, da bo plača za okrajne in okrožne sodnike s 1. januarjem 2025 skorajda enaka, kot so jo predvideli v zakonskem predlogu, ki so ga poslali v DZ, ter to, da bo imel predsednik vrhovnega sodišča višjo plačo od predsednice države.

"Vem, da tudi ustavni sodniki niso imeli namena vzpostavljati novih plačnih nesorazmerij s svojim parcialnim posegom v plačno politiko, pa so jih," je opozoril in spomnil, da so se sami zavezali, da bodo v pogajanjih ta plačna razmerja poskušali urediti vsa naenkrat. Zatrdil je, da bodo odločbo ustavnega sodišča izvršili. "Ali je ta ustavna odločba tudi dejansko pripomogla k temu, da se plačna razmerja v državi uredijo, to je pa že drugo vprašanje," je dodal.

Pojasnil je, da je treba plače, ki so realno zaostajale za inflacijo, uskladiti. "Vsa dejanja vaše stranke gredo v smer demoliranja pravne države, vključno s plačami sodnikov, ki so talec druge Janševe vlade," je odgovoril Godčevi, ki je ugovarjala, da bi lahko poznejše vlade ukrepe odpravile, a jih niso.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
18. 06. 2024 13.28
+1
Velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo. ... plačno reformo in odpravo plačnih nesorazmerij bodo pa vladajoči tudi izvedli,.... vse potrebuje svoj čas.
vednokontra
18. 06. 2024 11.14
+2
Politkomisarji in politkomisarke, preberite si še kakšen članek o gospodarstvu na istem portalu, pa boste videli da država razpada in drsi v totalitarizem. Nevedni sledilci ste ugrabili državo, ker vam je kot otrokom negdo obljubljal nekaj, kar ne more uresničiti. Tragedija Slovenstva je v tem , da je to že tretjič zapored. Ko vam negdo pove po resnici in vas spomni da je napredek samo z redom in trdnim delom, je pa janšist in ne vem kaj. Vam je že Levstik napisal zgodbo o Butalah in Butalcih, je bil očitno jasnovidec.
mario7
18. 06. 2024 08.41
+1
Vsi stavkajoči v JU, dobrodošli v gospodarstvu. Samo naj vas opozorim. V gospodarstvu je treba delat.
Antena
17. 06. 2024 19.54
+2
A stavka je plačana ? Sam vprasam
piu
17. 06. 2024 19.49
+1
Odgovoren je minister in tudi Golub........
ZIPPO
17. 06. 2024 19.39
+2
TO VSE SKUPAJ JE NEDOPUSTNO!!!! Pa kaj smo mi ovce v tej državi???!!
txoxnxy
17. 06. 2024 19.37
+2
Nagnati vse pa bo mir, kdo pa rabi te delomrzneže .
Smuuki
17. 06. 2024 20.22
+2
Koga nagnati? Zaposlene ali vlado? Dogovora ni ker se vlada sploh ne želi pogajati. Zdaj je treba koga je treba menjati? Mi vlado ali vlada nas? Odgovor se zdi preprost
Bostjan Buha
17. 06. 2024 19.28
+4
Zakaj pa ne gredo delat v privat sektor, če so tako obremenjeni in imajo tako nizke plače?
mario7
18. 06. 2024 08.42
DuhSaSjekirom
17. 06. 2024 19.19
+1
Resevanja so se lotili celovito. Ne gre cez noc no ljudje bozji. Zaenkrat so v fazi pocivanja na dopustu in nabiranja moci. To ni kar tako.
Nelyy
17. 06. 2024 19.15
+6
Prvo naj se v Javni upravi preštejejo kjer jih je pol preveč, potem naj odpustijo višek, ter ostalo razdelijo znotraj enake mase.
Julijann
17. 06. 2024 19.23
+9
Na samih upravnih enotah jih ni za en presežek. Mi lahko poveš kaj dela po 100 ljudi in več na ministrstvih, če vemo, da za vsako figo naročijo neke zunanje izvajalce.
Sixten Malmerfelt
17. 06. 2024 19.09
+3
Gutenberg
17. 06. 2024 18.52
+3
Najprej naj znotraj UE uredijo stvari, da bodo resno delali, ne pa samo celo leto se prilizovali vodji, da jih bo potem uvrstil v višji plačni razred. Pa une kofetkarje iz pisarn poslat za šalterje, da bodo nadoknadili zamujeno.
punkracij
17. 06. 2024 18.46
+3
Sedanji stavkajoči so v veliki večini volili svobodo in sedaj so si odzagali vejo na kateri so sedeli z pomočjo tistih,ki so samo svobo+dni v razmišljanjih in tudi izmikanju od dela in pozitivnih rezultatov,ki so jih obljubili.
Defragment
17. 06. 2024 18.41
+8
Golob pa ti si neki štromar? Glej plače se uredijo takole; najprej definiraš najnižjo plačo, potem najvišjo plačo. Nato razliko deliš s številom plačnih razredov in voila. Nato pa skozi čas prjlagajaš najnižjo plačo tako, da sledi življenskim stroškom. Za enak odstotek potem povečuješ plače ostalih razredov. Na ta način bi se vsi borili, da bi bile najnižje plače vedno revalorizirane glede na inflacijo. Morda bi to bil eden od receptov.
Julijann
17. 06. 2024 18.35
+5
Kakšna pogajanja? A ta spet pri belem dnevu sanja? Bi bilo bolje zanj, predvsem pa za državo, da vre nazaj tisto njivo obdelovat, kot se hvali na instagramu in sadi cvetačo. Še tu se laže. Vsi, ki ga dobro poznajo, nič ne vedo o kaki njivi, kjer je gojil zelenjavo.
SlobodaNE
17. 06. 2024 18.33
-4
sds je povzročila toliko plačnih krivic da bolje da se ne oglašajo. Golob je precej bolj razumen ampak njemu se pa ne da
SlobodaNE
17. 06. 2024 18.32
-5
Goloba razumem ampak da neki sdsovci odločajo kakšne plače bomo imeli Slovenci ta je malo huda
zibertmi
17. 06. 2024 19.22
+3
saj tudi sodniki določajo sami zase kake plače naj bi imeli.če smo enakopravni,zakaj zdus ne določi,kake pokojnine bomo imeli,pa njihove plače.sodniške je zamrznila vlada leta 2012
marker1
17. 06. 2024 18.20
+7
Evropsko sodišče je razsodilo da medicinska zastrupitev ni človekova pravica! No levaki? Ti vaš referendumi so neveljavni tudi zato, ker niste upoštevali poslovnika DZ.
SlobodaNE
17. 06. 2024 18.31
-8
Pravilno je razsodilo nihče ne sme delati samomora.
marker1
17. 06. 2024 18.17
+6
Pogajanj ni, zato ne zavajaj.
jbtjbt
17. 06. 2024 17.49
+6
Godceva,če kuhar za osnovno placo ne skuha obroka v vrtcu,je vse narobe,sodnik pa lahko dela sodne zaostanke,bravo in še placo jim dvigujetefuuuuuuujjjjj
zibertmi
17. 06. 2024 18.33
-4
in sodniške plače so zamrznjene od leta 2012,ko je vladal janša.sodniki pa niso maščevalni kot on,in pri njem vseeno vse zastara
zibertmi
17. 06. 2024 19.22
+2
sekta tega ne bo vedela,ker ne sme,leta,ko je vladal sds so tabu tema,dokumenti pa uničeni