Slovenija

Bešič Loredan: Čustva so me odnesla, nisem si predstavljal, da lahko to kdo snema

Ljubljana, 29. 11. 2022 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Robert Golob je znova zatrdil, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan še vedno uživa njegovo podporo. Se je pa z njim pogovoril glede očitkov Fidesa o grožnjah ministra vodji pogajalske skupine Fidesa. Kot je dejal Golob, so pri ministru v enem od pogovorov z zdravniki "prevladala čustva", kar pa naj se ne bi ponovilo. Bešič Loredan je povedal, da se ni opravičil, in pojasnil širši kontekst dogajanja. Med drugim je dejal, da se je takratni vodja pogajalske skupine z njim želel "zmeniti pod mizo", da se je z Zemljičem nato sestal "kolegialno", ko je izvedel za zaostrovanje stavke, pa ga je poklical. "Šlo je za osebni klic kolegu. Čustva so me odnesla, nisem pa si predstavljal, da lahko to kdo snema," je med drugim dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bešič Loredan o očitkih
    09:01
    Iz 24UR ZVEČER: Bešič Loredan o očitkih
  • Iz 24UR ZVEČER: V Fidesu prijavili ministrovo ravnanje
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: V Fidesu prijavili ministrovo ravnanje
Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na današnjih pogajanjih z vlado sicer ni dosegel dogovora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Iz sindikata Fides so za STA sporočili, da so presenečeni, da Golob komentira njihovo prijavo na generalni sekretariat vlade, še preden jih je vlada kot prijavitelje seznanila s svojim stališčem in ukrepi. Ponovili so, da do poteka roka vlade za odgovor o telefonskem klicu javno ne bodo razpravljali. Ob tem pričakujejo, da se bosta Golob in Bešič držala enakega bontona. "Verbalno nasilje ni stvar dnevne politike in če ta problem ta vlada namerava resno reševati, mora najprej sama postati zgled," so poudarili.

Bešič Loredan: "Čustva so me odnesla, nisem si predstavljal, da lahko to kdo snema"

Ministra za zdravje so na tiskovni konferenci vprašali, če se je opravičil za grožnje. "Nisem se opravičil, ker se nismo o tem pogovarjali. Celoten koncept ima daljšo zgodbo. Pred stavko Fidesa me je takratni vodja pogajalske skupine povlekel na stran in rekel, Danijel, dajmo se zmeniti pod mizo, ker smo vedno tako počeli. Rekel sem, tokrat bo pač drugače. Kar sva se naprej pogovarjala, je stvar debate med mano in Konradom Kuštrinom," je povedal Danijel Bešič Loredan, a nadaljeval, da je šel nato enkrat sam na Fides, potem ko so sklenili sporazum, in dodal, da je bil tam celoten Fides.  

"Odkrito smo se pogovarjali o vseh vprašanjih, takrat sem šel v vlogi ministra in podpredsednika vlade. Debata ni bila prijazna ali prijetna, pa tega nismo dali v javnost. 11. novembra sem se z Zemljičem sestal v kavarni SEM, ker sem ga prosil, da se kolegialno usedeva," pojasnjuje. Dodal je, da sta odprla vse teme in da so bile na mizi vse karte. 

"Ko je prišlo v javnost obvestilo, da želi Fides zaostriti, sem ga poklical. Poklical sem ga z osebnega telefona, šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu. In da, čustva so me odnesla. Nisem si pa predstavljal, da lahko to kdo snema, da lahko to kdo posluša javno, ker je bil to oseben klic. Dejstvo je, da ni bilo nobenih osebnih groženj, je bila pa to čvrsta moška zdravniška debata, ki na kirurški strani preseže internistično. Tako pač je. Tako se med sabo pogovarjamo," je povedal in pojasnil, da so mu zdaj v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da kogarkoli kliče, ga ne kliče kot zdravnik, ampak kot minister za zdravje in kot podpredsednik vlade. 

"Ta lekcija je meni dovolj, in kogarkoli kličem, je v tej državi očitno samoumevno, da se slikamo, snemamo in da to posluša cela javnost," je dejal in dodal: "Tudi prav, tako to je. Jaz se za to, da sem čustveno reagiral kot zdravnik kirurg za nekaj, kar se zmeniš med kolegi in odpreš debato in potem je to nekaj drugega, opravičujem. Če sem karkoli naredil narobe in bodo sproženi postopki, bom vse te postopke tudi opravil," je dejal. 

Ponovil je, da je šlo za osebno komunikacijo, ki se je zgodila že večkrat, in poudaril, da sam pogovorov ni nikoli snemal, čeprav so bile teme "vroče in žgoče in so se dotaknile marsikoga".  "S tem želim to zadevo zaključiti, iskreno, ker ni bil moj namen kogarkoli prisiliti v nič. Mislim pa, da smo na nekem prelomnem trenutku v družbi, kaj je prav in kaj ni," je sklenil.

O teh očitkih se je z Bešičem Loredanom pogovoril tudi premier Robert Golob, je zatrdil v izjavi za medije ob robi današnjega obiska NUK. Kot je dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, "dobesedno zasebnih razgovorov" z različnimi zdravniki, in da so pri njem v enem od teh razgovorov "čustva prevladala nad besedami".

"Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale," je še dodal Golob.

Bešič Loredan tako še vedno uživa podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani. Spomnil je na številne težave in odprta vprašanja v zdravstvu, minister pa pri njihovem reševanju po njegovih besedah dela odlično. "Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na nivo, ki si ga Slovenci in Slovenke zaslužijo," je še dejal.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
02. 02. 2024 09.01
Loredan prej kot zdravnik štrajkal za nizke plače ,kot minister pa ni naredil nič.
AudišLOVEvenija
30. 11. 2022 19.20
+1
Problem je ker imate notranje dolgoletne izdajalce
AudišLOVEvenija
30. 11. 2022 19.26
-1
AudišLOVEvenija
30. 11. 2022 19.27
+1
zmeraj je dobro vedeti kdo dela za tvojim hrbtom.
Marjan Podlogar 1
30. 11. 2022 15.52
Živimo v času, ko nikoli ne veš kje te kdo snema.
Ugovor vesti 133.člen
30. 11. 2022 11.44
-2
Po Janši bo za za to vlado in koalicijo spet Janša (kdorkoli že bo), ker bodo sicer končali kot prvi Janša. JJ sicer po 32 letih, tile "svobodnjaki" pa mogoče po 32 mesecih. Diktatura za svoje preživetje potrebuje namišljene sovražnike, če pravih ni, kot komunizem. 60% volilcev, to trenutno še kupi.
Ugovor vesti 133.člen
30. 11. 2022 11.39
-2
Čustva pridejo bolj do izraza, če smo pod vplivom raznih substanc ali alkohola. V tej vladi so čustva izrazito prisotna, kar je nenavadno, ker potrebujemo prizemljenost, čeprav golobi tudi letajo.
Trapon
30. 11. 2022 10.33
+2
Loredan minister ki mora popoldne se delat na fuš in on in taki bodo omejevali druge....pozabite in spakirajte z odra...zastor se zapira ljudje so v mrazu,kmalu bodo lačni,brez služb itd....socializem je mrtev v EVROPI kaj vam ni jasno
Trapon
30. 11. 2022 10.30
+0
🐦je rekel da bodo šli nad zdravnike in jih finančno izčrpali HALO🐦....ti boš izčrpal ves SLOVENSKI NAROD TAKO KOT SI GEN-I vse za svoje ideale osebne dobrine....
Trapon
30. 11. 2022 10.27
+0
Tudi ko bo sovražni govor bo 🐦 and company rekla saj so samo čustva privrela na dan🤮 dvoličnost socialistična....
Victoria13
30. 11. 2022 09.53
+5
To vlado je potrebno pustit pri miru in boste videli kako je nesposobna, ko se ne bo mogla v nedogled sklicevat na to, da je Janša kriv za vse niihove neumjosti! Vlada odstavljenih, neizvoljenih polna sovraštva do vseh, ki ne mislijo kot oni!
borjac
30. 11. 2022 10.16
-1
Ali ste sedaj tudi Toninčka uvrstili med sovražnike, in na koncu je SDS ostal sam, in še bolj na koncu bo Janša ostal sam ker ga bodo novi Desničarski igralci izpljunili na smetišče, ti pa kar piši Viktoria, že sedaj zaostajaš z novicami.
diceman
30. 11. 2022 13.41
-1
Tonin nej najprej kak glas vec dobi. Pol nej bo pametn. Ja SDS ma hrbtenico. A vi veleumni levicarji se obracate ko veter. Noro res.
Victoria13
30. 11. 2022 09.49
+1
Loredan se posipa s pepelom, drugače ga bo veliki šef zamenjal...
Castrum
30. 11. 2022 09.34
+9
Urška pleše pred častno četo, ampak ni bila žaljiva samo prevladala so čustva.......dr.Golob ni bil do NPM žaljiv, samo "ga je malce zanesel njegov primorski temperament".............Loredan sploh ni bil žaljiv do sindikalista , so samo "prevladala čustva"............itd.........verjetno bo tega še veliko v naslednjih mesecih...
borjac
30. 11. 2022 09.32
+0
Umazane finte podpredsednika sindikata Fides Gregorja Zemljiča, oseben pogovor po osebnem telefonu, in on ga snema in to brez opozorila da se pogovor snema, Loredana napelje na čustvene izjave, in potem mu grozi, da bo pogovor objavil, še prej pa ga obdela v svoje umazane namene, kako požreti čim več denarja, sedaj bi bilo možno da bi tega Zemljiča tožili zato ker je snemal pogovor brez obvestila Loredanu da ga snema, saj vemo kako to gre, v slušalki zaslišimo " pogovor se snema", to je daleč od neke poštenosti, sedaj bi pa morali objaviti njihove plače, njihove Kovid dodatke, in njihove eksotične dopuste ki so jim jih plačali Farmacevtski lobiji.
Castrum
30. 11. 2022 09.33
+1
Priimek Loredan zamenjaj s priimkom Vizjak in ponovno napiši ta spis.....
Trapon
30. 11. 2022 10.24
-1
Trapon
30. 11. 2022 09.24
+1
A čustva niso resnica???? Si pač rekel kar si rekel g.minister. ODSTOP TAKOJ
Trapon
30. 11. 2022 09.16
+2
Ko socialista izdajo čustva😂😂 ojoj ojoj...niso ga izdala samo resnica mu je ušla iz možganov na jezik....to je to enopartijsko po 🐦
optimistikus
30. 11. 2022 08.35
+2
Sedaj ko je končno prišel en pravi poštenjak za ministra v zdravstvu in želi postričti peruti preprostim barabam ki so vsa leta kradli in slabili naš zdravstveni sistem, sedaj bi pa ga seveda eni radi kr odstavli, očitno takšni želite še večji kaos v zdravstvu, treba je narediti samo red, zdravnikov in denarja je dovolj, samo delati je treba začeti
kr--en
30. 11. 2022 10.19
-2
Tistim, ki so kradli (kradejo)se ne bo zgodilo nič. Udaril bo po tistih, ki že itak delajo preveč.
za naše
29. 11. 2022 21.59
-3
Sanjaj ,🤣🤣🤣 komaj so dobili to oblast zdaj bi pa odstopali !
Ugovor vesti 133.člen
29. 11. 2022 21.55
-1
A je že odstopil? Ura tika taka, moja napoved je, da bo do jutri. Saj je Golob poosebljanje morale in bo to zgled.
za naše
29. 11. 2022 21.28
+4
Zdaj morajo najprej vrniti vse kazni, ki jih je prejšnja vlada po zakonu pisala ljubljanskim huliganom, potem pa če bo še kaj ostalo dobi zdravstvo . Lahko pa po šihtu še malo šušmarijo pri privatniku ,tako kot danijel pa bo nekaj več cvenka
Oknaj 4
29. 11. 2022 21.15
+6
Kaj če so tudi Janšo izdala čustva takrat ko je tistima dvema novinarkama izrekel tisto besedo o kateri se je potem pisalo in razmišljalo nenazadnje pa tudi sodilo in obsodilo
prince of persia
29. 11. 2022 21.03
-4
Zdravnike na štrike