Slovenija

Boštjančič kljub Golobovim kritikam ne bo odstopil, je pa to storil državni sekretar

Ljubljana, 29. 03. 2023 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., U.Z., Preverjeno
Komentarji
997

Predsednik vlade Robert Golob je finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču izrekel jasno kritiko. Kot je dejal, mu je zaupal, da bo – tako kot je pri zdravstveni reformi storil zdravstveni minister – tudi njegovemu ministrstvu ljudem uspelo razložiti, zakaj je davčna reforma potrebna. A se to ni zgodilo. "Tu nam je spodrsnilo, zato komunikacijo in usmeritve na tem področju prevzemam nase," je dejal Golob. Boštjančič pravi, da ne bo odstopil, je pa svojo odstopno izjavo že podal državni sekretar Tilen Božič. Na ministrstvu pravijo, da nadaljujejo s pripravo prenove davčnega sistema, pri čemer se bodo trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujejo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nezaupanje finančnemu ministru
    04:51
    Iz SVETA: Nezaupanje finančnemu ministru
  • Preverjeno: 'Če ne bomo res radikalno ukrepali, bo javni zdravstveni sistem kolapsiral'
    00:55
    Preverjeno: 'Če ne bomo res radikalno ukrepali, bo javni zdravstveni sistem kolapsiral'
  • Preverjeno: Golob o davčni reformi
    00:47
    Preverjeno: Golob o davčni reformi

Od parlamentarnih volitev je minilo že skoraj leto dni – leto, ko je vlada oglaševala prihajajoče reforme in močno dvignila pričakovanja do napovedanih sprememb. Vendar pa o samih reformah po skoraj letu ni znanega prav veliko. Premier Robert Golob je v oddaji Preverjeno priznal, da so komunikacijo o reformah izvedli slabo. Največ kritik pa je namenil prav finančnemu ministrstvu.

"V zadnjih treh mesecih smo se naučili, da moramo stvari komunicirati na drugačen način," je jasen. Če je namreč zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu ljudem uspelo razložiti, zakaj je reforma zdravstva v Sloveniji nujna, pa je precej drugače pri davčni reformi, je pojasnil.

"Ekipi ministrstva za finance sem zaupal, da bo ljudem znala razložiti sama. Vendar pa jim ni, tu nam je spodrsnilo. Zato komunikacijo in usmeritve na tem področju zdaj prevzemam nase in ne bežim od odgovornosti," je priznal Golob.

'Minister Boštjančič uživa podporo predsednika vlade'

S tem je premier javno kritiko namenil tudi finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču. Je minister torej izgubil premierjevo zaupanje? Če bi se to izkazalo za resnično, bi bil to že drugi Golobov minister, ki bi ga doletel ta scenarij. Pred tem je zaupanje namreč izgubila tudi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Iz kabineta predsednika vlade so na naše vprašanje o tem danes odgovorili, da minister Boštjančič uživa premierjevo podporo. "Ključni cilj sistemskih ukrepov, ki jih načrtuje vlada, je izboljšanje življenja državljank in državljanov. To velja tako za področje prenove zdravstva kot tudi druga področja, na katerih se s korenitimi ukrepi odlaša že leta. Vlada bo o vseh sistemskih ukrepih sprožila široko javno razpravo in iskala čim širši družbeni konsenz," so še dodali.

Boštjančič ne bo odstopil, je pa to storil državni sekretar

Boštjančič Golobovih izjav ne želi komentirati, je pa že dejal, da ne bo odstopil. "Ostajam minister za finance," poroča spletni časnik Finance

Na ministrstvu za finance so v odzivu poudarili, da je prenova davčnega sistema, ki so jo zadnje mesece pripravljali kompleksen proces. "Davčni sistem, ki ga želimo prenoviti, pa zapleten in nepregleden, zaradi česar smo se v osnovi lotili sprememb. Znova izpostavljamo, da je ekipa ministrstva za finance, odgovorna za pripravo prenove, za zdaj javnosti predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana zaradi dejstva, da smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki," so zapisali. Kot pravijo, zdaj nadaljujejo s pripravo prenove davčnega sistema, pri čemer se bodo "trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujemo in jih približati ljudem". 

Na ministrstvu so dodali še, da je v luči zadnjih dogodkov in razprav v javnosti glede izhodišč davčne reforme danes zjutraj odstopno izjavo podal državni sekretar Tilen Božič. Boštjančič jo je sprejel.

Državni sekretar Tilen Božič je odstopil.
Državni sekretar Tilen Božič je odstopil. FOTO: Urad vlade za komuniciranje

'Nepremičnine urejajo občine, v ta del se ne bomo spuščali'

Golob je sicer v oddaji Preverjeno izpostavil, da imajo reforme en sam cilj: izboljšanje življenja ljudi. Če pa prebivalcev v reformo ne bodo znali prepričati in če ne bodo znali pripraviti take reforme, ki bo ljudem olajšala življenje, bodo, kot je dejal premier, reformo tudi opustili. Edina izjema pri tem je zdravstvena. "Reform se ne lotevamo zaradi nas, temveč zaradi ljudi," je zagotovil.

Glede davčne reforme je pojasnil, da je razdeljena na dva dela. "Pripraviti moramo takšno reformo, ki bo zmanjšala obremenitev iz plač, ki bo stimulativna za mlade, ki bo stimulativna za visoko izobražene, da bodo ti ostali doma, in ki bo ob tem spodbujala tudi gospodarski razvoj," je jasen. Šele ko bodo zagotovili takšno reformo, pa se bodo posvetili tudi premoženju.

Tu pa se je dotaknil tudi kritik glede nepremičnin. Pri čemer je dejal, da bo ta del ostal takšen, kot je že zdaj. "Tu ne govorimo o nepremičninah, ki so danes dobro urejene. V ta del se ne bomo spuščali, nikomur ne bomo nepremičnin jemali kar tako," je v oddaji Preverjeno! zagotovil premier.

Pod vprašajem pa je kar celotna davčna reforma. Premier je namreč izpostavil, da morajo najprej najti načine, kako povečati neto prejemke in hkrati pospešiti gospodarski razvoj. "Če te zgodbe ne bomo znali sestaviti na ta način, potem davčne reforme sploh ne potrebujemo in je ne bomo izvajali. Zagotovo pa je ne bomo izvajali v škodo večine ljudi," je dodal.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Na področju zdravstva potrebni radikalni ukrepi

Zdravstveno reformo bodo izvedli, je zagotovil. "Vsem je jasno, zakaj jo potrebujemo. Zdravstveni sistem je v preteklosti razpadel počasi, nato pa se je zaradi pandemije ta proces pospešil. Če ne bomo radikalno ukrepali, bo javni zdravstveni sistem kolapsiral," je jasen Golob, ki je poudaril, da razlog za to ni le pomanjkanje zdravnikov, temveč tudi vsesistemska korupcija.

"Ukrepi so na mizi, jih pa med različnimi svetovalnimi skupinami še urejamo. Verjamem, da bomo ta teden v prvem delu reform prišli do končnih rešitev," je še povedal.

Kljub temu, da je preteklo leto zaznamovala vojna v Ukrajini, ki je, kot je poudaril premier, povzročila radikalizacijo družbe in ob tem med ljudmi povzročila dodaten stres, pa so v koaliciji odločeni, da ugriznejo v reforme. "V preteklosti so se reformam izogibali in tudi za nas bi bilo najbolj enostavno, da se z njimi ne bi ukvarjali," je dejal. A namesto tega so pripravili časovnico za njihovo izvedbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
02. 04. 2023 08.37
Mediji so pač v lasti tajkunov in desnih, ki usklajeno producirajo lažne novice o do zdaj najboljši vlafi...tudi s podporo plačanih trolov...mazohistični slovenclji pa kot ovčke znajo biti samouničevalni.
DAEMONIUM
30. 03. 2023 09.02
+2
Vsi upokojenci ko so jih volili se naj pripravijo da bodo sedaj placali za to. Najprej 1% od vrednosti stanovanka to je takoj za 60 letno dvosobno stanovanje 1500 eur na leto oz vsak mesec za 125 eur manjsa pokojnina ce boste mesecno sparali za poplacilo davla na svoje stanovanje. Plesite s komunisticnimi zastavami ker sedaj vas komunisti lupijo medtem ko vam je JJ dajal a raje ste zblojeno ideolosko levo volili sedaj pa imate svoj levi komunizen!!!
Darko32
30. 03. 2023 08.33
+3
Se ne smemo čuditi, če so zabluzili na celi črti. Namreč večina piscev po raznih forumih jasno ugotavlja, da politika davčna v smer, da tisti, ki se je odrekel dopustom, razkošju in živel v revščini samo zato, da bo jutri si nekaj ustvaril je sedaj z temi reformami raznih kvazi ekonomistov ocenjen kot BIMBO in ga je potrebno obdavčiti do onemoglosti. Sočasno aklkulirajo kako bodo starejšim, ki so delali udarniško in posledično v večini priemrov imeli slabe plače in tudi sedaj mizerne PENZIJE nabili davke in tako jim na prefinjen način pokradli nepremičnine. Jaz se tem ideologijam ne čudim in jih razumem. To so se te ekonomisti na strani levih oziroma bivših članov ZKJ in UDBE edino naučili v KUmrovcu, BILEČI in drugod. SAmo delati ne. Tako ne znajo drugega kot kako to ideologijo sprovesti v praksi. Jaz pravim, da naj sprovedejo če upajo to ideologijo ker enkrat je že propadla. To smo videli kaj so naredili v nacionalizacijah, kjer so deali po povsem istem kopitu. Videli smo kam so spravili gospdoarstvo, kjer je kljub krajam vse skupaj propadlo, čeprav so dobili zastonj nepremičnine in pri tem še napolnili malo jam po Sloveniji. JANŠA IN DRUGI MORAJO BITI SEDAJ TIHO, DA NEBODO NJIM ŠČITILI HRBTE.
El pi5tolero
30. 03. 2023 08.13
+3
Golob nesposoben za vodit karkol in ne dorasel janezu na vseh nivojih! Lol
ajdanakolesu
30. 03. 2023 09.37
+2
Kaj pa je Janez naredil od obljubljenih 10+100 v programu, razen da je upokojencem ukradel del zaslužene pokojnine po 40 letih vplačevanja, ker je znižal količnik na 57%...? Njegovi prijatelji imajo pa 82% za 30 let dela.
Aijn Prenn
30. 03. 2023 09.50
+1
Golob vsekakor ni dorasel Janezu. V to smo se prepričali že neštetokrat. Niti Tina nima toliko sestričen , da bi mu lahko družno konkurirala.
Jožica51
29. 03. 2023 21.59
+9
Čimprej odstop celotne vlade .
pekoči paradižnik
29. 03. 2023 21.57
-9
Smrt janšizmu in akcijskemu načrtu VSO,... svoboda narodu!
DEPE
30. 03. 2023 08.50
+8
V čem je problem... ste hoteli plesat.... plešite...
Belibog
29. 03. 2023 21.56
+4
Podmladek Socialnih demokratov se je neposredno lotil predsednika vlade. Očitajo mu “tračarsko” nastopanje v medijih, namesto da bi se osredotočal na gradnjo neprofitnih stanovanj, problematiko duševnih stisk, ki jih očitno doživljajo, in drugo. Rdeča nit očitkov je neučinkovitost Golobove vlade, katere člani so. Do javnih obtožb prihaja po tem, ko so v Socialnih demokratih zatrdili, da v vladni koaliciji vlada kohezija. Mladi forum se sedaj prvič resneje oglaša, potem ko je njihovega vidnega člana Mitjo Kontiča prijela policija BiH zaradi suma tihotapljenja droge. Zanje je sicer znano, da se pogosto oglasijo, kadar se njihovi starejši kolegi v SD ne upajo.
Ljhdsvd
29. 03. 2023 21.56
+5
Hočemo kanalizacijo čez pitno vodo
ajdanakolesu
30. 03. 2023 09.38
+1
Belibog
29. 03. 2023 21.55
+7
Ta vlada ima kar nekaj šibkih točk, najbolj šibka pa je predsednik vlade
Aijn Prenn
29. 03. 2023 21.55
+1
Golob bo uničil vsa gnezdišča mafije v SLO...
Ljhdsvd
29. 03. 2023 21.53
+4
Tina mora sedaj svetovati kako naprej
Belibog
29. 03. 2023 21.53
+6
Na Dobu so apartmaji pripravljeni.
pekoči paradižnik
29. 03. 2023 21.53
-2
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je z nabavo zdravstvene opreme in na stotine drugih načinov omogočila zaslužek »svojim« domoljubom.
DEPE
30. 03. 2023 08.52
+3
frenk7 še znaš kaj druga napisat... to besedilo že kopiraš par mesecev... Naroči, da ti napišejo kaj druga, da boš kopiral...
DAEMONIUM
30. 03. 2023 09.09
+1
Pretepanje ljudi v pravem pomenu besede vidis danes v Franciji, Nemciji. To pri nas pa je zgolj bila pescica ljubljanske anarhisticne scene pod vodstvi raznih cefurjev in preprodajalcev drog tipa anusa. To ni bilo nobeno ljudstvo ampak sami delomrzlezi ki danes zivijo na racun bede slo upokojencev katere je ta usrana kvazi vlada najbolj izigrala a i nasr-ala da so volili te psihopate
Jožica51
29. 03. 2023 21.48
+6
Najslabša vlada v zgodovini Slovenije
pekoči paradižnik
29. 03. 2023 21.50
-3
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma....
DAEMONIUM
30. 03. 2023 09.10
+2
Sqirting
29. 03. 2023 21.44
-4
Bolje odstop kot Ivan.
Teofil
29. 03. 2023 21.39
+1
Najslabša vlada doslej je bila Cerarjeva in to z naskokom.Vlada dr.prava in ta ćas je Slovenija izgubila vse pravne zadeve vključno z arbitražo
Aijn Prenn
29. 03. 2023 21.57
-3
Cerarjeva vlada je bila prva vlada po Drnovšku, ki je delovala umirjeno, privabljala tuje investitorje enega za drugim in napravila prve nastavke urejene države po stihiji janževcev in podobnih zdraharjev. Žal folk tega ni znal ceniti.
zajfa
29. 03. 2023 21.30
-6
Davčna reforma je bila nastavljena tako kot se zagre. Ker je bilo veliko nasprotovanj je bila očitno zastavljena pravilno. Če se nihče ne buni, potem nekaj ni O.K.
zajfa
29. 03. 2023 21.27
-2
Če dvignejo davke za 10%, se bo v resnici dvignilo za 5% maks, ker ostalo itak naši pošteni delodajalci zmutijo kot to znajo samo oni skupaj z računovodskimi guruji, tako da kar dvignit. Dokler se ta SFRJ kultura mutenja ne umiri. Seveda pa naj politiki začnejo pri sebi: z zgledom.
Groucho Marx
29. 03. 2023 21.44
+6
Povej to tajkunki na predsedniškem položaju. Doktorici davčnih optimizacij. 🤣😂🤣😂
ThorStorm793
29. 03. 2023 21.27
+13
Čudno, da golob ni vključil niko in 8 marec v to zadevo 😂😂
ThorStorm793
29. 03. 2023 21.26
+9
Vlada torej dela in nič ne naredi.... Razen za nvo