Slovenija

Golob: z zakonodajo bi morali redefinirati vlogo staršev in šolnikov

Ljubljana, 17. 06. 2024 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri obvladovanju medvrstniškega nasilja, ki je v porastu, nismo prav posebej učinkoviti, s spremembo zakonodaje bi morali tudi redefinirati vlogo staršev in zaposlenih v šolskem sistemu, je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal premier Robert Golob. Obenem je pozval, da problematike medvrstniškega nasilja ne mešamo z vprašanji romske manjšine.

Šola
Šola FOTO: Shutterstock

Poslanka Iva Dimic (NSi) je v poslanskem vprašanju premierju Robertu Golobu spomnila na nedavni primer medvrstniškega nasilja na brežiški osnovni šoli in opozorila, da so že maja lani seji parlamentarnih odborov vlado pozvali k ukrepanju. "Vedno znova nas pretresajo poročila o podobnih dogodkih, vendar kakšnih konkretnih rešitev še vedno nismo slišali ne videli," je bila kritična.

Golob je pritrdil, da je problematika vrstniškega nasilja izjemno resna. "Ta problem, ki se je iz Združenih držav Amerike prelil v Evropo, bo žal najverjetneje postajal vedno večji, zato klasični normalni odzivi ministrstev, najverjetneje tudi Policije, na način, kot smo jim bili priča do sedaj, verjetno ne bodo zadoščali," je ocenil. Pojasnil je, da je ministra za vzgojo in izobraževanje danes ponovno pozval, da mu poroča o izvedenih aktivnostih od omenjene seje odborov in da pripravi načrt, s katerim se bodo skupaj s Policijo lotili te problematike.

"Sam ne ocenjujem, da so bili do sedaj predstavljeni ukrepi zadostni," je dejal. Po njegovem prepričanju bodo morali s spremembo zakonodaje redefinirati vlogo staršev in delavcev v šolskem sistemu, slednje tudi opolnomočiti, da bodo lahko to vprašanje ustrezno naslovili. Obenem pa ne verjame, da se da temu družbenemu fenomenu v celoti izogniti.

Ob problematiki vrstniškega nasilja je izpostavil tudi vprašanja romske manjšine, pri čemer pa je pozval, da se teh vprašanj ne meša, čeprav včasih pride do prepleta. Vprašanja romske manjšine po njegovih besedah namreč zahtevajo posebno obravnavo. "Ni enostavnih rešitev," je dejal in dodal, da bo treba pripraviti poseben akcijski načrt, kako se soočati s tem.

Tretje vprašanje pa je po njegovem to, ali je slovenska Policija ustrezno organizirana in pripravljena na soočanje s tem fenomenom vrstniškega nasilja.

Premier verjame, da bo lahko tudi omenjeni dogodek v Brežicah služil temu, da bodo spremembe učinkovite in da bo v prihodnje obvladovanje tega pojava nekoliko bolj učinkovito. "Danes pa žal moram tudi sam deliti mnenje, da nismo prav posebej učinkoviti pri obvladovanju tega vprašanja," je dodal.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
18. 06. 2024 13.02
Eno samo blebetanje, kateremu še sam Golob ne verjame. Treba bi bilo vsaj malo upoštevat ga. Leonido Zalokar, katera ve, kako bi te zadeve reševala ne pa blebetala ene in iste floskule. Kot pravi, edino v sloveniji je tak problematičen nasilnež doma in lahko hodi nemoteno v šolo in ustrahuje tako vrstnike in učitelje.
zdravkob
18. 06. 2024 10.09
Golob bo zrihtal. Edina pametna ugotovitev je, da ničelna toleranca do nasilja ne deluje. Deluje samo, če gledaš stran in potem nasilja ni. Nula! Čustveno nasilje do otrok pa se povečuje na ta račun. In kot pravi ravnateljica, v nekem trenutku se otroci ne morejo več obvladati. Temu smo včasih rekli vzgoja. Danes se je pa vzgoja spremenila v pasjo dresuro.
Jozaa
18. 06. 2024 08.51
+4
Zaščitit in opolnomočit je treba vzgojitelje in učitelje, da se ne bodo bali odvetnikov in upravnik postopkov in odgovornost za neprimerno vzgojo otrok “vrnit” staršem?
SabinaZ
18. 06. 2024 13.32
Se strinjam. Samo je pa tudi potrebno povedat, da veliko učiteljev pripomore k povečanju nasilja. Kaj učitelj nauči učence s tem ko jim kaže svojo prevlado? Kolikokrat se učitelji spraviljo na otroke? Koliko je takih ki uživajo pri tem po ponižujejo otroka? Tudi take žal imamo in takim je pač potrebno porezat krila. Ne preko odvetnikov pač pa na kakšen drugačen način. je pa tega z odvetniki res zelo zelo malo.
SabinaZ
18. 06. 2024 08.36
+1
Dokler je toliko nestrpnosti in nasilja med odraslimi toliko časa bo naraščalo tudi nasilje nad otroci. Kje pa se tega učijo? Tako prejšnje kot trenutna vlade si lahko kar v ogledalo pogledajo krivce in jih ne iščejo v zakonodaji. Zakonodaja prepoveduje kakršnokoli nasilje. Ukrepanja tudi imamo, ja bi bilo lahko boljše. Samo če se doma lahko otroke psihično in fizično matratira, če jih lahko v šoli nekateri učitelji dobesedno rugajo v glavo, kaj pa se potem s tem otroci naučijo. Ko si od nekoga močnejši, večji starejši se lahko spravljaš nanj. Delat je potrebno na odraslih, otroci bodo že sledili, tako kot sedaj.
Julijann
18. 06. 2024 08.28
+10
Golob, 11 županov je prineslo pobude za sprejem zakona. Pa ste jih odvrgli, da bote sami uredili in to že do januarja 2024. Sedaj je tu junij 2024! Kaj se spet nekaj šopiriš! Dobiš rešitve na mizo in to iz predelov kjer je romska problematika, a jih ne sprejmeš, ker si preveč ohol, da bi sprejemali nekaj, kar pripravijo tisti, ki zadevo poznajo v nulo. Sami pa spet tako nesposobni, da ste spet le pri obljubah.
Majzelj
18. 06. 2024 08.18
+10
Za Rome uveljavit enako izvrševanje zakonodaje kot za vse ostale. Socialne službe naj pregledajo kdo šola otroke in jih vzgaja v duhu sodelovanja v družbi ostalim pa vzeti vse privilegije socialnih dodatkov, če ne izpolnjujeo svojega dela dogovora. Pri medrstniškem nasilju pa mora g. Golob začeti pri sebi. Toliko gneva in sovraštva kot ga je sposoben on izreči v bran svojega nedela je slab vzgled za kogarkoli predvsem pa mladino. Pri nasilju je potrebno izločiti delitve na mladostno, politično.... ker nasilje je nasilje in mora biti ustavljeno.
kiropraktik
18. 06. 2024 08.06
+9
Golob, v parlamentu imaš večino,! Predlagaj zakon in ga sprejmi! Besed da bi bilo potrebno je že preveč! Sledijo dejanja!
mackon08
18. 06. 2024 08.05
+10
Enostavno za pretep kazen kot starejšemu, če nima za plačati naj plačajo starši. V primeru, da dobiva socialno pomoč odtegniti pa če ostane kaj ali pa ne. Tako narediti za čisto vse kazni.
Semek
18. 06. 2024 08.04
+11
Prevec denarja dobijo za rome, pa pol to levicarji podpirajo
brezveze13
18. 06. 2024 08.02
+1
CSD naj prepusti vzgojo otrok tistim ki ga hranijo tako s prehrano kot duševno. to so starši in vzgojitelji. Starši se morajo tudi malo skulirati in se začeti zavedati da otrok ni igrača kakor jih nekateri tretirajo in jih je potrrebno vzgajati in pripraviti na samostojno življenje ne za hotel mama .V zakonodajo je potrebno sprejeti samo zakon ki bo določeval po katerih normativih oz višini nekih psihičnih ali fizičnih pritiskov šele lahko posreduje pravna oz odvetniška služba, ker ta danes deluje za vsak drek, samo če je nekdo pripravljen plačati do polnoletnosti bi moral biti otrok popolnoma pod kontrolo staršev in vzgojiteljev v kolikor je šoloobvezen .Mogoče bi bilo res smiselno nazaj uvesti naborništvo da to mularijo malo naučijo reda in spoštovanja tako sebe kot drugih
NeXadileC
17. 06. 2024 21.58
+3
Redefinirati, po ameriškem NWO vzorcu, tako da se staršem odvzamejo delno pooblastila, a ustanovam, šolam, prenesejo !?!
Natorinkica
17. 06. 2024 21.56
+10
Romi so problem in to že 50. let, zasluga Goloba in njemu podobnih.
?rni Ov?ar
18. 06. 2024 08.34
-2
Edini,ki je že 50 let v politiki in mu je ta problematika najbolj znana ni naredil nič v tej smeri je Janša Ivan !!!!!!! Ps: pod Jugoslavijo ni bilo teh problemov vsaj v taki meri kot sedaj.
JOSEPH HAYDN
17. 06. 2024 21.54
+13
Dokler se določenih etničnih skupin ne bo obravnavalo kot vse ostale, je vse tole brezveze
Ici
17. 06. 2024 21.50
+8
Šole ignorirajo medvrstniško nasilje dokler se le da. Tudi tam, kjer bi že davno morale ukrepati z vzgojnimi ukrepi, gledajo v stran in se delajo, da se nič ne dogaja. Enako je pri zaključnih ocenah. Tudi tu šole delajo vse, da razred izdelajo vsi in da nihče ne ponavlja. Ne glede na ocene.
brezveze13
18. 06. 2024 08.11
+8
šole so prisiljene gledati stran , saj v nasprotnem primeri prileti en nadut starš obseden s svojo igračko,( v tem primeru otrokom) z odvedtnikom ne samo nad učitelja -Vzgojitelja , ampak grozi celi ustanovi. Kar pomnimo pri telesni vzgoji polomila umetne nohte, Butale da te kap najstnice 13 let hodijo v šolo izzivalno na pol gole, ker je to kul in so to vitele preko FB ali tv limunadah, umetnimi nohti in obrvi in se niti ne zavedajo da vsled tega nekatere niso lepe ampak izgledajo kot pomladansko strašilo v koruzi, no tega itak večina še ni videla in takšni so tudi med starši , ki ne vedo kaj je to.Nekoč je bilo sramotilno hoditi na okoli strgan ali na pol gol danes je to moda pubertete in samovšečnežev