Slovenija

Golob za manj birokratizacije in davčno reformo, gospodarstveniki za razbremenitev plač

Brdo pri Kranju, 29. 11. 2023 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Robert Golob si želi obuditi socialni dialog in kot prvi temi predlaga zmanjšanje birokratizacije ter davčno reformo. Do konca prvega četrtletja naj bi prišli do izhodišč, kako izpeljati davčno reformo, je dejal na vrhu slovenskega gospodarstva. Na srečanju je bilo slišati kar pet nekdanjih predsednikov vlad: Antona Ropa, Janeza Janšo in Alenko Bratušek. Po videopovezavi pa še Lojzeta Peterleta in Mira Cerarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Batagelj: Dajte podjetnike in gospodarstvenike poslušati
    07:28
    Iz 24UR ZVEČER: Batagelj: Dajte podjetnike in gospodarstvenike poslušati
  • Iz 24UR ZVEČER: Vrh gospodarstva na Brdu
    05:00
    Iz 24UR ZVEČER: Vrh gospodarstva na Brdu
  • Iz 24UR: Vrh slovenskega gospodarstva
    03:07
    Iz 24UR: Vrh slovenskega gospodarstva

Golob je na vrhu gospodarstva, ki ga pod sloganom Uglašeni v razvoju danes na Brdu pri Kranju organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejal, da je v zadnjega pol leta socialni dialog nekoliko zastal. "Želim si, da najkasneje s 1. januarjem dialog znova steče v najboljši možni maniri," je dodal.

Napovedal je srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno, na katerih naj bi za zdaj naslovili dve temi – kako zmanjšati birokratizacijo, denimo na področju registriranja delovnega časa, ter davčno reformo. Slednja naj bi bila takšna, da bomo lahko na koncu ustvarili več in predvsem več tudi imeli.

"Želim si, da najkasneje s 1. januarjem dialog znova steče v najboljši možni maniri."
"Želim si, da najkasneje s 1. januarjem dialog znova steče v najboljši možni maniri." FOTO: Aljoša Kravaja

Golob je pred zbranimi gospodarstveniki spomnil na energetsko krizo kot posledico ruske agresije na Ukrajino, ki ji je sledila socialna kriza, avgusta pa so Slovenijo prizadele še poplave. "Vlada se je odzvala odločno," je dejal in dodal, da so šla za blaženje posledic vseh teh kriz znatna proračunska sredstva.

Vseeno se veliko vlaga v investicije, inovacije in razvoj. "Nikoli doslej ni bilo toliko državnih sredstev namenjenih za raziskave, znanost in razvoj," je povedal. Samo z znanjem bomo povečevali produktivnost, in če želimo graditi blaginjo na družbi znanja, potem so ravno ta sredstva najpomembnejša, je dejal.

"Predvidljivo in predvsem konkurenčno poslovno okolje"

"Želimo tekmovati z najbolj razvitimi v svetu in zato potrebujemo več znanja, več raziskav in razvoja," je dejal tudi predsednik GZS Tibor Šimonka. "Zahtevamo razbremenitev plač in da vse večji delež teh pripada tistim, ki so si jih zaslužili," je dodal.

"Zahtevamo razbremenitev plač in da vse večji delež teh pripada tistim, ki so si jih zaslužili."
"Zahtevamo razbremenitev plač in da vse večji delež teh pripada tistim, ki so si jih zaslužili." FOTO: Aljoša Kravanja

Za razliko od političnih strank, ko pridejo na oblast, ima gospodarstvo po Šimonkovih besedah že vsa leta isto agendo, to je stabilno, predvidljivo in predvsem konkurenčno poslovno okolje. A to ne zadošča, je dejal in dodal, da želi slovensko gospodarstvo biti boljše, želi se primerjati z najboljšimi.

V okviru dogodka so med drugim pripravili izmenjavo mnenj nekaterih dosedanjih predsednikov vlad, kako razbremeniti slovensko gospodarstvo in spodbuditi njegovo rast. Vsi so menili, da brez pogovarjanja in sodelovanja napredka ne bo.

Janša: Na odločevalce bolj vplivajo sindikati in nevladne organizacije

Lojze Peterle je dejal, da je treba gospodarstvu predvsem zagotoviti stabilne in konkurenčne pogoje, Alenka Bratušek pa je izpostavila odgovorno javnofinančno politiko. "In upam si trditi, da je javnofinančna politika te vlade vsekakor odgovorna," je dejala.

Če vlada ugotovi, da ne more narediti nekaj dobrega za gospodarstvo, potem se mora vsaj truditi, da mu ne škoduje, da ne vse pusti pri miru, je pozval Miro Cerar. Kot primer takšnega napačnega pristopa v zadnjem času je omenil spremembe pri evidentiranju delovnega časa. "Naj ves čas ne spreminja svojih stališč, naj ne napoveduje reform in ukrepov, potem pa jih odpoveduje," je še dejal.

Janez Janša je opozoril, da gospodarstvo ni dovolj slišano. "Gospodarstvo je močan faktor vpliva, ki pa ima šibek glas," je dejal. Če delodajalci izstopijo iz Ekonomsko-socialnega sveta, namreč to ni najpomembnejša novica dneva, če izstopijo sindikati, pa je. Na odločevalce bolj vplivajo sindikati in nevladne organizacije, je povzel in za to požel tudi velik aplavz v dvorani. 

Po drugi strani je Anton Rop menil, da ni vprašanje, koliko se mora slišati glas gospodarstva. Bolj pomembno se mu zdi, na kakšen način vlada in gospodarstvo sodelujeta. "Slovenija je lahko bistveno bolj uspešna brez cenenega levega in desnega populizma, ki so ga in ga izvajajo številne vlade," je dejal.

Janez Janša in Anton Rop
Janez Janša in Anton Rop FOTO: Aljoša Kravanja

Današnji Vrh slovenskega gospodarstva je z zaključki sklenila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Vesela je, da jih je predsednik vlade povabil, da januarja sedejo za skupno mizo in sodelujejo pri pogovorih za oblikovanje ukrepov za svetlejšo prihodnost slovenskega gospodarstva.

Kar se tiče morebitnih dodatnih davčnih obremenitev gospodarstva, si želijo prej tudi pogovorov o možnosti nekaterih razbremenitev. Pri napovedi visokih vlaganj v inovacije, raziskave in razvoj pa je Nahtigal opozorila, da je tu potrebna tudi kontinuiteta in usmerjanje sredstev v večje zgodbe, ker razdrobljeno ne bomo prišli do ciljev.

Ob zelenem prehodu je kot ključno izpostavila tudi energetsko samozadostnost. Na GZS predlagajo, da Slovenija tu izkoristi vse obnovljive in tudi druge brezogljične vire ter da se čim prej sprejme odločitev o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne, da bo industrija imela odgovore, kako naj se naprej obnaša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (549)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaammm
05. 12. 2023 15.03
golob razširi krila in reče molimo bratje in sestre da meni pade kaki evro iz romunije ki sem ga pokral od daukoplačevalcev
smuuki
01. 12. 2023 11.58
+1
A zdej pa bo zdej pa bo. Sta s trgovcem staknila glave skup in gruntata in gruntata in gruntata pol pa trgovino zaprejo. 😀😀😀😀😀
Grma53
30. 11. 2023 14.14
+2
Laž, še ena nova laž.
Cupko
30. 11. 2023 12.27
+1
Spet je prehiter na jeziku. Do sedaj je obljubljal že veliko reform, pa še nobene niso speljali. Mu Tina še ni dala prave ideje
fverdi
30. 11. 2023 12.07
+1
Spet Golobova predstava za javnost in ponovni nateg gospodarstvenikov, škoda časa za dangubljenje in komentiranje nečesa česar ni.
Jernej Sekirnik
30. 11. 2023 12.00
+1
Da se ne bo holobu spet ponovila kila od nošenja težkih kovčkov polno denarja
Sickomania
30. 11. 2023 11.59
+4
NI REŠITVE!! , sploh pa ne pri tako skreganih pajacih ki ne morejo delati v skupno dobro oz. Za ljudi. Glavno da oni lepo služijo..
User300173
30. 11. 2023 11.51
+5
Predsednik GZS pravi, da se jih želi prikazati kot nekoga, kateri samo pričakuje. Lepo. Eno malenkost je pozabil in to, vzajemno spoštovanje. Se spomnite pomoči jeklarjem v višini cca treh milijonov, nato pa si jeklarska industrija deli viske, kljub temu da je dobila državno pomoč? O vračilu pa niti slišati noče. Lepi g. Simonka, to je mali znesek, ampak veliko pove.
ALYOSHA
30. 11. 2023 11.46
+1
TWEET: Slovenska vlada ima čas do četrtka, 30.11.2023, da obvesti WHO (S.Z.O.) in zavrne predloge IHR
Covid 19
30. 11. 2023 11.28
+3
Gospodarstvo je širok pojem.Birokracija pa 99.9% preveč razvejana zatiralska hobotnica.Po moje so to obljube do izgube.Ma kaj to govorijo,vlaganja v gospodarstvo?Vsi zakoni so pisani na škodo gospodarstva in to zbirokratizirani,da človek niti strehe nad določenimi stroji ne more postaviti brez 30 zakonov,in to je kaj? Spodbuda,pomoč,zdravo poslovno okolje.. Ne,to je zatiranje in uničevanje, gospodarstva in preprečevanje razvoja.Nismo vsi Akrapoviči in Boskaroli..piramida se gradi tudi z manjših gradnikov,ki pa so pri nas levo smetalo,,morali pa bi biti trdni,močni inovativni in konkurenčni.. Ma koga to briga,pri nas so močni samo kuvertaši,drugi, tudi izjemno iznajdljivi in pridni pa životarijo. Draga vlada,naj vnaprej delajo pa facebokarji in tiktokarji.. To bo močno gospodarstvo. Se vidimo v slepoti.
PARTIZAN PEPE
30. 11. 2023 11.27
+9
Pol plače gre za javno upravo. ....zadolžujemo se zaradi enormne javne uprave....a od njih ni nič...razem kraje in blefa....pa da smo na jasnem levi in desni vse je to ist drek...
mackon08
30. 11. 2023 11.35
+4
PARTIZAN PEPE točno tako je vsi so isti državna uprava pa ima vsaj 30% preveč zaposlenih.
Majzelj
30. 11. 2023 11.04
+12
Pri Golobu se mariskdo vpraša kje ste tega napihnjenca našli. Po drugi strani pa ta razvajenec ne zmore nič brez Vukovićeve in ni sposoben nobenega treznega razmisleka. Saj ni stvar politične usmeritve, temveč čisto človeške ocene ali je nekdo sposoben ali ne.
mackon08
30. 11. 2023 11.37
-1
Majzelj ja to je isto kot tvoj Janez, ki ne more brez Grimsa, Hojsa, Mahniča in podobnimi. Kar se tiče sposobnosti Janeza je edino sposoben zadolžiti Slovenijo.
Majzelj
30. 11. 2023 11.58
+2
Lahko rečeš isto ampak sedaj je premier Golob in kaže svojo nesposobnost.
HolyRomanEmpire
30. 11. 2023 11.02
+1
SEHE
30. 11. 2023 10.58
+9
Grem stavit, da Han ni miel pojma o čem ljudje govorijo! Tak njegov pogled... kot da je z marsa padeł.
Jernej Sekirnik
30. 11. 2023 12.01
hanček še premišljuje o vprašanju, ko se ga zaje.bavali kakšne barve je ekonomija
Anion6anion
30. 11. 2023 10.50
+5
Kdaj bo tini obljubil večno zvestobo?
Anion6anion
30. 11. 2023 10.48
+9
A tem obljubam sploh še kdo nasede? Nihče več ga ne jemlje resno. Propalica.
kvintus
30. 11. 2023 10.44
+11
Holob dela iz našega naroda hlapce in sužnje! Vsa (skoraj) slovenska podjetja so prodali tujcem, s tem se vidi kakšni smo gospodarji! Propadamo iz dneva v dan!
zdravkob
30. 11. 2023 10.43
+4
Menda je res izjavil, da bi odpravili štempljanje delovnega časa. Super. Naj bo še tako noro, če to naredi, klobuk dol. V glavnem pa, najbolj poglavitno v tem mandatu je, da se zemlja vrti naprej. Vse tiste silne časovnice so izginile. Zdaj poslušamo, da je vlada odločna in da se spopada z vsem. Bitke so v teku.
kvintus
30. 11. 2023 10.39
+4
Holob ni za drugo kot za v cirkus! Še tistim čarodejem bi nagajal!
main
30. 11. 2023 10.25
+5
Spet se je zlagal?