Slovenija

Golob za nova ministra predlaga Franca Propsa in Jožeta Novaka

Ljubljana, 01. 12. 2023 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S., STA, M.P.
Komentarji
138

Premier Robert Golob je v DZ poslal imeni kandidatov za ministra za javno upravo ter naravne vire in prostor. Za vodenje prvega predlaga poslanca Svobode Franca Propsa, za vodenje drugega pa aktualnega državnega sekretarja Jožeta Novaka. Kandidata za kmetijskega ministra premier za zdaj ni predlagal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob predlagal Novaka in Propsa
    02:45
    Iz 24UR: Golob predlagal Novaka in Propsa
  • Iz SVETA: Golob predlagal Novaka in Propsa
    03:27
    Iz SVETA: Golob predlagal Novaka in Propsa

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Robert Golob v DZ poslal predlog za imenovanje Franca Propsa na mesto ministra za javno upravo in predlog za imenovanje Jožeta Novaka na mesto ministra za naravne vire in prostor. 

Kot smo poročali včeraj, naj bi bil med kandidati za prevzem ministrstva za naravne vire tudi Jure Leben, a se Golob, kot kaže, zanj ni odločil. Prav tako še vedno ni znano, kdo bo novi kmetijski minister. Kot potencialnega kandidata se je omenjalo Vojka Adamiča

Občine od ministrskih kandidatov pričakujejo zavzemanje za njihovo avtonomijo in odločen pristop pri popoplavni obnovi

Občine od bodočega ministra za javno upravo pričakujejo, da se bo odločno zavzel za občine in njihovo avtonomijo. Visoka pričakovanja imajo tudi do bodočega ministra za naravne vire in prostor, ki bo moral odločno pristopiti k popoplavni obnovi in narediti nujne korake pri reorganizaciji direkcije za vode, poudarjajo v Skupnosti občin Slovenije.

V Skupnosti občin Slovenije ob predlogu za bodočega ministra za naravne vire in prostor poudarjajo, da so doslej konstruktivno sodelovali. Ob tem poudarjajo, da bo moral bodoči minister pristopiti k obnovi območij, prizadetih v poplavah in narediti nujne korake za reorganizacijo in kadrovsko krepitev direkcije za vode. Kot nujno ocenjujejo tudi revidiranje procesa sprejemanja prostorskih aktov in pripravo predlogov sprememb, ki bodo omogočile skrajšanje nekaterih po njihovi oceni nerazumno dolgih postopkov.

Franc Props
Franc Props FOTO: Bobo

Manj seznanjeni so medtem s kandidatom za ministra za javno upravo, a pričakujejo, da bo "jasno in odločno zastavljal glas za občine, za njihovo avtonomijo". Prav tako pričakujejo, da bo nadaljeval delo delovne skupine za lokalno samoupravo ter zaključil proces odprave anomalij pri plačah občinskih funkcionarjev

V prvem odzivu na omenjena ministrska kandidata pa so v Skupnosti občin Slovenije opozorili še, da se občine pogosto srečujejo z izjemno neodzivnostjo ministrstev, zato bodoče ministre pozivajo k transparentnost, vključevanju in odzivnosti.

Sindikati javnega sektorja pričakujejo, da bo novi minister takoj pristopil k pogajanjem

Vodji sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj pa ob razkritju imena kandidata za ministra za javno upravo pojasnjujeta, da Franca Propsa ne poznata. Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Štrukelj je dejal, da zato tudi ne more ocenjevati, koliko je lahko oz. koliko bo kos nalogi. "Seveda mu želim vse dobro, kajti potreboval bo veliko podpore in tudi znanja, vedenja, pa tudi potrpežljivosti, če bo želel biti uspešen," je dejal. Po njegovi oceni je pred ministrom naloga, ki je v tem trenutku verjetno ena najtežjih, ki je pred vlado v prihodnjem letu.

Želijo si sicer, da bi imeli kompetentnega sogovornika, ki bi dobro obvladoval ključno področje, s katerim se bo minister ukvarjal, to pa je reforma plačnega sistema v javnem sektorju. Ocena njegovega dela bo v 99 odstotkih vezana na uspešnost tega dogovarjanja, torej ali bo reforma sprejeta ali ne, pravi Štrukelj.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Luka Kotnik

"Najmanj, kar pričakujemo, je, da bo bodoči minister poznal plačni sistem. Časa za učenje in spoznavanje te zelo zapletene problematike v javnem sektorju ni, kajti roki so izredno napeti," je opozoril Štrukelj, ki je dodal, da se povečuje tudi nezadovoljstvo zaposlenih. V sindikatih po njegovih besedah pričakujejo, da bodo imeli spoštljiv socialni dialog in bo minister sindikate in njihove predstavnike obravnaval kot enakovredne partnerje, "ki si oboji prizadevajo za to, da bi v prihodnjem letu v javnem sektorju imeli stabilne razmere".

Tudi Jakob Počivavšek, ki v pogajanjih vodi pogajalsko skupino dela sindikatov, je dejal, da od novega ministra zagotovo pričakujejo, da se bo pogajanj s sindikati v javnem sektorju in reševanja vseh odprtih vprašanj lotil takoj, pri čemer bo ključno, da bo pridobil tudi ustrezen mandat in podporo znotraj vlade, da bo pogajanja lahko uspešno pripeljal do konca, je dejal Počivavšek.

Podobno kot Štrukelj je izpostavil, da časa za prilagajanje ne bo. Ob tem pa Počivavšek opozarja, da v pogajanjih vsekakor ne bi smelo prihajati do takšnih prekinitev kot doslej, ko je bilo po njegovih besedah prekinitev precej. Pomembno se mu zdi tudi, "da vladna stran ne bi tolikokrat menjala stališč in pristopa, kot je to počenjala v zadnjem letu".

V tem trenutku je sicer po Počivavškovih besedah "akutno vprašanje", ki ga je treba razrešiti najprej, usklajevanje plač z inflacijo v letu 2024. Sicer pa bo treba najti tudi ustrezen predlog za odpravo plačnih nesorazmerij.

Kdo je Franc Props?

V Golobovem kabinetu so pojasnili, da je Props diplomirani ekonomist z magisterijem iz organizacije in poslovodenja. Delovne izkušnje je pridobival na različnih delovnih področjih. Več let je bil zaposlen v SPL Ljubljana, med drugim je bil pomočnik direktorja tehničnega sektorja in direktor sektorja upravljanja nepremičnin. 

Leta 2010 se je zaposlil na ministrstvu za okolje in prostor, kasneje pa je bil vršilec dolžnosti direktorja Inštituta za vode. Aprila 2011 je nato postal generalni direktor SPL, to funkcijo je opravljal do leta 2019. Bil je tudi član nadzornega odbora Sklada za razgradnjo NEK, član upravnega odbora in skupščine GZS ter predsednik upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami. 

"Franc Props zelo dobro pozna delovanje državne uprave. Izkušnje na tem področju je pridobil tudi na Upravni enoti Litija, kjer je bil od leta 2020 do leta 2022 načelnik. Z zadnjim sklicem je postal poslanec Državnega zbora," so še dodali. 

Ob zeleni luči DZ bo moral Props takoj zagristi v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij. Hkrati s tem ga čakajo tudi bržkone zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki se nadejajo takojšnjih ukrepov, del njih pa že napoveduje protestni shod.

Kdo je Jože Novak?

Jože Novak je po izobrazbi diplomirani inženir krajinske arhitekture. Skozi svojo poklicno pot je deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda Republike Slovenije za prostorsko planiranje, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor in direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. 

Bil je tudi predsednik uprave Imos Holding d. d. in direktor projekta novega stanovanjsko poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja ministrstva za naravne vire in prostor je delal v Sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov pri družbi DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d.o.o. 

"V funkciji državnega sekretarja aktivno sodeluje s Službo Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih, kjer s svojim znanjem in izkušnjami pomembno prispeva k oblikovanju ukrepov in rešitev na področjih, ki sodijo v pristojnost ministrstva," so zapisali v premierjevem kabinetu. 

Ob prevzemu resorja bo tudi Novaka pričakalo nemalo nalog. Ena ključnih bo zagotovo bdenje nad izvedbo ukrepov v okviru sanacije po obsežni ujmi, ki je avgusta zajela Slovenijo. Odprto še vedno ostaja tudi vprašanje obsega in izvedbe odstrela zveri.

Jože Novak
Jože Novak FOTO: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Zaslišanje kandidatov v prihodnjem tednu

Ministrska kandidata sicer zdaj najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi DZ. Po poslovniku DZ se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih mest v vladni ekipi Roberta Goloba, je torej pričakovati v prihodnjem tednu, morda že v ponedeljek.

Predsednik vlade je sicer kandidate za izpraznjena ministrska mesta iskal po tem, ko je DZ oktobra na njegov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko in se seznanil z odstopoma ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Omenjene resorje v vmesnem času vodijo ministri Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Klemen Boštjančič.

V Golobovi ministrski ekipi se je doslej zvrstilo še nekaj drugih menjav, vsi na resorjih v kvoti Gibanja Svoboda. Kot prva je vladno ekipo Roberta Goloba decembra lani zapustila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Med razlogi je navajala, da si ne more postaviti svoje ekipe, in nekatere pritiske na Policijo. Nasledil jo je Boštjan Poklukar. Razhajanja v pogledih s predsednikom vlade so julija letos odnesla tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je jeseni nasledila Valentina Prevolnik Rupel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xdata1
02. 12. 2023 17.48
+1
Ali ni nobenih mlajših? Take starce kadrujete preko Kamnik - Šarec - Sgp Graditelj - Imos. Stare naveze.
Xdata1
02. 12. 2023 17.51
+2
Šarec, ali si bil iz preteklosti komu kaj dolžan, da si lobiral za tega ex Imos?
Litlmen
02. 12. 2023 12.10
+1
Bolano do konca kaj ustvarja ta golub
bodi
02. 12. 2023 08.29
+1
to kar smo to imamo
Stane Adami?
02. 12. 2023 08.04
+3
V naših koncih e tudi en Francelj na voljo.
roten
01. 12. 2023 21.34
+0
Vrabček in kanarček
Jaka Jack
01. 12. 2023 21.04
+7
Zdj se bo pa res začelo delat?🤣🤣🤣 Me skrbi, da bo Golob prvi v samostojni državi, ki ga bodo državljani odnesli iz parlamenta? Tip je zmeden
Kaliopa
01. 12. 2023 20.03
+10
1000x jw treba ponoviti in ponavljati v nedogled. Props je bil 10 let direktor upravnika SPL, najbolj krvoločnega izsiljevalca provizij na škodo stanovalcev in generatorja korupcije v upravništvu stavb. Osebno je odgovoren, da so si nagrabili milijone našparanega denarja stanovalcev. Golob je znorel.
Arhaist
01. 12. 2023 19.54
+8
Same postene CVETKE!
slayer2
01. 12. 2023 19.30
+9
Sami "pošteni"!!!
patogen
01. 12. 2023 19.16
+6
Zmanjkuje poštenega kadra v Sloveniji za Vlado, vsakič, ko levičar prevzame oblast.
patogen
01. 12. 2023 19.16
+3
Lutkovno gledališče. Sedaj se bo stavkajoči iz Javnega pogajal s svojimi kolegi stavkajočimi iz javnega o dvigu plač.
jutri_pa_res
01. 12. 2023 19.03
+6
Za Lebana je Nika rekla NE. Zdaj bo pa moral spet iskati novega...
Mirko41
01. 12. 2023 18.52
+9
A ni Imos šou v stečaj!? In takšni "uspešni" starčku se postavljajo na tako pomembna delovna mesta!?
Julijann
01. 12. 2023 18.50
+2
Sedajle je tako veseli december, pa kdo bi si glavo razbijal zaradi naše ljube Slovenije, potem bo ponovoletni čas, pa spet ne bo šlo ...... in se bo vladna ekipa nekako priguncala do maja. Takrat pa bodo aktualna in prednostne evropske volitve .... pa se spet ne bo nihče ukvarjal s Slovenijo. Tukaj smo, da nam teče čas, je novi moto Goloba, ne tisti, tukaj smo,.da bomo nekaj izboljšali.
Glava
01. 12. 2023 18.50
+8
naj proba oddat potrebo po delavcih na zavod za zaposlovanje, tam so sami strokovnjaki...
Kritik1900
01. 12. 2023 18.42
+12
Nikoli več novo stranko volit! Naslednjič SDS
Bučka pa pol krompirja
01. 12. 2023 18.16
+16
Kva te stare riti na položaje daje,k se jima že na daleč vidi da sta nastavljena,f a k
športnik66
01. 12. 2023 18.00
+21
Uh, ta dva bosta pa res močna strokovna okrepitev Vlade RS. A noben boljši ni hotel teh funkcij zavzeti? Da sta oba člana stranke Svoboda je čisto naključje. Robert Golob je pred volitvami folku govoril, da zanj šteje le strokovnost in nikakor ne strankarska pripadnost kot to počne JJ... Kaj reči. Svoboda tone. A bodo sploh šli na naslednje volitve? Če ja, dvomim, da bodo dobili 4 % za vstop v parlament...
c00kies
01. 12. 2023 17.46
+18
Na eni strani vladna nesposobnost, na drugi pa še nekredibilnost 🤭
the_mjolnir
01. 12. 2023 17.41
+7
novak je preprosto prestar