Slovenija

Golob: Pripravlja se t. i. načrt, kako prevzeti celotno skupino Gen

Ljubljana, 12. 11. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
696

Predsednik uprave podjetja GEN-I Robert Golob je v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril glede političnega kadrovanja. Meni, da se z menjavo predsednika uprave mudi zato, ker so si razdelili teren in zdaj vsak pleni, kjer je možno. "In ta nesrečnež, ki naj bi prišel na moje mesto, tudi vizije ni imel časa pripraviti, saj do jutra sploh ni vedel, da bo kandidiral za predsednika uprave," je dejal. Poudaril je tudi, da slovenska vlada ni naredila še nič, da bi poskrbela za energetsko krizo gospodarstva in dodal, da je vsak državljan lahko politični aktivist, a dodal, da svoje stranke ne namerava ustanoviti.

Pripravlja se t. i. načrt, kako prevzeti celotno skupino Gen. Oče tega načrta je Rok Snežič, tega si nisem izmislil sam, to so mi povedali najožji sodelavci SDS, je uvodoma povedal predsednik uprave podjetja Robert Golob. Na vprašanje, kako komentira odziv SDS, da se njihov generalni sekretar Borut Dolanc ni sestajal niti s Tonetom Krkovičem niti Snežičem, je odgovoril, da se načrt kljub temu izvaja. 

Predsednik NSi Matej Tonin je zatrdil, da NSi pri kadrovanju v energetiki nimajo nič. Golob je na to pomenljivo odgovoril: "Verjamem, da ministri NSi resno mislijo, ko govorijo, da ne kadrujejo, a na vseh pozicijah se čudežno pojavljajo njihovi kadri. In še nekaj, s strani lastnikov je bil pripravljen jasen predlog, ta predlog se je spremenil zjutraj isti dan, ko so nadzorniki dobili klic treh generalnih sekretarjev. Nadzorniki ne naredijo ničesar, dokler ne dobijo klica generalnih sekretarjev"

To je razlika med uspešnimi podjetji in neuspešnimi, je komentiral navedbe koalicije, da gre za samodrštvo dolgoletnih direktorjev in je menjava po 15 letih lahko koristna. Kot primer je podal HSE, kjer so upravo menjali vsako leto, tam pa imajo, kot je povedal na stotine milijonov izgube: "V GEN energiji, kjer sva tako Novšak kot jaz 15 let, pa imamo 15 dobičkonosnih let. To vam pove vse, kdor govori o tem, da je 15 let pozitivnega poslovanja nekaj škodljivega, tisti ima očitno namen uničiti še tisto zdravo jedro, ki obstaja".

Na vprašanje, zakaj se zdaj nenadoma mudi s takšno menjavo, je odgovoril, da meni, da zato, ker so si razdelili teren in zdaj vsak pleni, kjer je dobil zeleno luč in dokler je to še možno.

'Energetska kriza je pred vrati, ena redkih vlad, ki ni naredila nič, je naša'

"Energetska kriza je šele pred vrati, pa vseeno se vse vlade po Evropi odzivajo, ena redkih vlad, ki ni naredila nič, je naša," je dejal in dodal, da so na tem delali oni sami v podjetju. "Najprej se jim je to zdelo imenitno. Potem so pa ugotovili, da mogoče ni dobro, da neko podjetje izvaja ukrepe, ki bi jih morala izvajati vlada in da jih to mogoče pokaže v slabi luči. Pa še vedno imajo dovolj časa, da nekaj naredijo. Celo gospodarstvo čaka, da bo vlada na temo energentov nekaj naredila, vlada pa se raje ukvarja s kadrovanjem," je dejal in pojasnil, da so v GEN-I poskrbeli za gospodinjstva, kjer so zamrznili cene tako elektrike kot plina. 

Robert Golob
Robert Golob FOTO: POP TV

"GEN-I je preveč pomembno podjetje, da bi ostalo brez uprave," je zatrdil in pojasnil, da politični predlog nove uprave ni dobil soglasja družbenikov zato, ker so menjali zadnjo minuto. "In ta nesrečnež, ki naj bi prišel na moje mesto, tudi vizije ni imel časa pripraviti, saj do jutra sploh ni vedel, da bo kandidiral za predsednika uprave," je dejal. Podjetje ustvari 3 milijarde evrov dobička, od tega 90 odstotkov v tujini. "In nanj bomo imenovali človeka, ki v bistvu sploh ne ve, kam prihaja. Mislim, to je res burleska, ampak tako je. Zakaj so čakali do zadnje sekunde? Da izvedejo 'blitzkrieg' in se nato poskrijejo. Mogoče tudi zato danes tu ni nikogar z mano," je dejal. V oddajo je bil povabljen tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, a je sodelovanje v soočenju zavrnil. 

Dan D bo nastopil 17. novembra. "Imamo še osem dni, v tem času pozivam in zahtevam od družbenikov, da se dobijo in uskladijo glede uprave," je dejal in dodal, da je časa dovolj. "Še papeža lahko prej izvolijo," je pripomnil. 

Dodal je še, da upa, da bodo politiki razumeli, da je GEN-I prepomembno podjetje. "Če GEN-I pade v tujini, bo ogrožena tudi oskrba, še posebej poceni oskrba v Sloveniji. Nobene potrebe ni, da bi GEN-I padel samo zato, ker nekdo ne bi prevzel odgovornosti za tisto, za kar je zadolžen," je prepričan. 

Glede vrnitve v politiko, nekoč je bil del stranke Pozitivna Slovenija pri Alenki Bratušek, je dejal, da ne bo ustanovil svoje stranke. "Kdo pa pravi, da mora biti politika rezervirana samo za poklicne politike, ki drugega ne znajo. Zakaj pa ne bi mogel biti vsak državljan, pa tudi če je predsednik uprave GEN-I, politični aktivist," se je vprašal in pojasnil, da sam že celo življenje živi kot politična oseba. Med drugim je bil 14 let tudi predsednik krajevne skupnosti. Prepričan je, da če je lahko to delal na lokalni ravni, lahko svoja politična prepričanja izraža tudi na državni. "Popolnoma vseeno je, če to počnem kot predsednik uprave družbe GEN-I ali pa kot prisilni upokojenec, pa ne bom, ne se bati," je sklenil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (696)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdkk
17. 11. 2021 13.47
+1
Robert bi moral naredit stranko podobno mislečih in vložit kandidaturo na naslednjih volitvah... Z lahkoto bi pospravil z desnimi in levimi zgubami, ki se pasejo na plečah tistih, ki pošteno delajo. Robert je car...
jodr
13. 11. 2021 17.45
-2
Golob je končno odletel... Tanja pa ni zaskrbljena.
metulj?ek
16. 11. 2021 21.29
+1
Principat
13. 11. 2021 12.31
+4
po zadnjih podatkih je NSi največji lažnivec kar ne gre skupaj z njihovo voditeljico RKC Slovenije , kdo še potem takem veruje v vatikan in slovenske dostojanstvenike
apodgra
13. 11. 2021 09.31
-3
Dr Golob nima vizije , ni strokovnjak na področju energetike , ni za brezogljično državo , kdo pa je potem še sploh strokovnjak , če ne on. Dela dobro , firma ima nadpovprečne rezultate, visoke dobičke in je eden tistih ,ki bi gradil brezogljično družno brez državne pomoči. Minister Vrtovec ne ve nič, iz sekretarja stranke postal ministre , strokovnjak za prenevedanje , Odgovornost vali na nadzorne svete in lastnika SDH . Njegovo vliv je izključen- morgen , bi rekel Milošević Tonin pa pozdravlja menjavo , ker je vse to dobro in prispevek k napredku. Kaj to ne velja za politike ? Potem bi Janša moral že biti davno zamenjan in izbrisan. Če si v politiki in znaš dobro krasti , potem imaš mandat zagotovljen do smrti -praksa to dokazuje . Vso to sprenevedanje, teh dveh politikov ,se bo kot bumerang vrnilo na prihajajočih volitvah. Če tehtaš med tem in oklevaš, kaj prav in dobro za ljudi in kaj ni prav , potem je bolje, da se umakneš iz politike - Če boš drevo posadil preveč plitko in se bo posušilo, potem ne bo to nobena katastrofa za soseda.
Stajerc56
12. 11. 2021 19.08
+5
Poglejte bodimo realni. Za začetek povem, da prihajam iz desne politične opcije. Tole z nepotrditvijo dr. Goloba, je pravzaprav en velik spodrsljaj desnice. Dr. Golob je strokovnjak, ki je vrsto let gradil in soustvarjal GEN I in na tej točki bi politika , ki praviloma ni iz stroke stopiti korak nazaj in malo razmisliti, da je za državotvornost in državljane bolje, da takšni strokovnjaki ostanejo na teh pozicijah, seveda pa se strinjam da že za božjo voljo aktualna politika postavi v nadzorne svete ljudi, ki so strokovnjaki in vedo za kaj se sploh gre in da bodo znali upravam argumentirano dihati za ovratnik. Sedaj pa kolikor spremljam postavljajo nadzornike, ki še brati dobro ne znajo. Zelo dobro poznam delo in kompetence Goloba in mislim, da danes v Sloveniji ni asa, ki bi lahko stopil v njegove čevlje, saj bi verjetno prve tri leta delal podjetju samo škodo. Danes sem dobil kar nekaj klicev bi lahko rekel desnih zmernih ljudi, ki imajo tudi isto mnenje. Na desno politiko apeliram, da uredi vse, da se ta spodrsljaj odpravi. To je vsekakor politično kadrovanje, je pa res, da je na tak način deloval tudi dr. Golobsam, ko je bil državni sekretar za energetiko pod ministrovanjem Petrinove
pravičnež
12. 11. 2021 18.30
-4
Ubogi Golob.Udriha čez politiko.Kakor vem je bil tudi on član Jankovičove stranke,pozneje pa je prestopil k šivilji.Ubogi revež. Vsak dan zasluži 3 moje penzije.Ja s polno ritjo je lahko srat,lačnemu pa se sranje upira.Golob poberi se!
apodgra
13. 11. 2021 09.40
+6
pravičnez Pusti njegovo politično usmerjenost . Presodi ali je strokovnjak za energetiko ali ni. Ko me boš prepričal , da ni strokovnjak in da zato prejema po tvojem visoke prejemke , potem bom razumel tvoj komentar. Udrihat , kar tako, kot udriha tvoj tviteraš po vseh je samo potrditev tvojega vzornika . Bog nam omagaj , čeprav v boga ne verjamem , še manj pa v katoliško cerkev. Tvoj logotip boš moral spremeniti v "nepravičnež"
toti mišek
12. 11. 2021 17.27
-1
Pripravlja se načrt kako bo Golob nov obraz na politični sceni in nič drugega!
Ugovor vesti 133.člen
12. 11. 2021 17.03
+2
Kakšno plačo ima Golob, pa to ni normalno. 30 kratnik minimalne plače! A je to njegova firma?
apodgra
13. 11. 2021 09.44
+5
risss Kaj pa nekateri zdravniki z mnogokratniki minimalne plače v času epidemije , so tudi bolnice njihove. Kakšno plačo ima predsednik uprave Krka z manjšim prometom .
Bofur
12. 11. 2021 16.30
+5
Potratni »boxerji«: najmanj 180 milijonov evrov preveč in najmanj 2 milijona evrov »po kosu« dražje od konkurence ... evo, to bomo plačali potrošniki elektrike v Sloveniji s podražitvijo
Principat
13. 11. 2021 12.35
bi bomo za 45 komadov skoraj toliko plačali kot nemci za 130 , razlike je 60 milijonov
Bofur
12. 11. 2021 16.26
+4
Vizjak postane solastnik PETROLA. PETROL zviša ceno elektrike za 30%. GEN I (Golob) zamrzne ceno elektrike do julija 2022. PETROL izgublja stranke, prihodki padejo.
Bofur
12. 11. 2021 16.19
+2
Vrtovec, Janša, Snežić, Đuđić, če že menjate, bi se spodobilo - "bilo bi pošteno i fer" (da bo razumel še Snežić) - da poveste nam potrošnikom v Sloveniji, koliko nas bo ta menjava stala v podražitvi na naših mesečnih položnicah ... Ostalo me ne zanima. A bo to holding, družba, delniška družba, konzorcij, zadruga, kombinat ... Golob je držal besedo, in EDINI v Sloveniji, bržkone tudi v Evropi, ni podražil elektrike navadnim potrošnikom ... Vlada ? Kaj je tvoj načrt ? Plan ? Podražitve za 10%, 20%., 30% .... 100%, 150%
frufelj
12. 11. 2021 16.18
+1
rdeči Jajo nacionalizira, kar se je pač naučil kot mladi komunistični aktivist
rdeča petokraka
12. 11. 2021 14.00
+3
Uničiti vse kar je dobrega v Sloveniji. Jasno predatorji gredo tam kjer se da ropat .
apodgra
13. 11. 2021 09.49
+3
Uničiti vse kar je dobrega in kar je pametnejšega od "desetarja " Janše. Samo nebo je lahko nad njim . Ta človek bi se moral roditi pred nekaj stoletji , pa bi poleg španske inkvizicije imeli tudi janševo , še bolj krvoločno inkvizicijo.
Realni
12. 11. 2021 13.35
+7
Bogovi so padli na glavo. Kdo je v tem primeru hijena, bomo videli.
jodr
12. 11. 2021 13.32
-6
Golob obriši solze in uživaj "zaslužene" stotisoče EURO_v.
nestabilen
12. 11. 2021 13.19
+9
Pohlej najvecje zlo po svetu in pri nas.Dobra podjetja so vedno tarca za prisilno prodajo.Golob ne bi sel podjetje prodajat zato ga bojo pa zamenjal in za lep denar prodali.Ja seveda bo spet nekdo pri nas potegnil lepo provizijp.Nam bojo pa podrazil elektriko da bomo to placal mi.
reaf
12. 11. 2021 13.17
-9
Trenutna oblast se je dokončno odločila, da se ne gre več ... tole še shebemo, pa ciao ragazzi!!! Prav potiskajo nas v naročje razštelanega KUL-a! Razumi kdor more... 🤔
reaf
12. 11. 2021 13.13
+8
Pokvarjena, celo kriminalno orientirana pozicija in nesposobna in zmedena opozicija... to je ta naša prihodnjost...! Žal, nam ne kaže dobro ... ☹😖
apodgra
13. 11. 2021 09.58
+0
Ne vem kje ti vidiš zmedeno opozicijo. Če je zmedena pozicija ,kar se vidi vsaki dan , ki hiti s zamenjavami in neživljenskimi odloki , za samo počistiti z vsem ,ki so jim nasproti . Imajo še samo nekaj časa za čiščenje . Ko bo prišla nova vlada se bodo vse te anomalije in hitre zamenjave postavile v prvotne okvirje . Ne razumem tistih, ki danes sprejemajo in zasedejo nova podarjena mesta , ko pa vedo ,da se bodo morali od teh po izvolitvi nove vlade posloviti . Sprevržencev ne mara nihče , kariero so si sami uničili . Pogled samo do svojega nosu in lastnega žepa .
Ploh
12. 11. 2021 13.12
+7
NSI je zmankjalo denarja za volitve pa so se odločili da bodo odstranili uspešnega goloba ter si razdelili in scuzali GENi, ko pa je potrebno pred novinarje pa s prstom proti sds
reaf
12. 11. 2021 13.07
+14
Dokončen fiasko ljubljenega vodje in stranke SDS! Če kdo, bo Rok Snežič potegnil stranko SDS na dno, brez možnosti povratka ... kako kratkovidna in pokvarjena politika vrha SDS stranke! Komaj čakam, da se Krkovič razgovori na polno ... 👍
piljan
12. 11. 2021 13.11
+2
Jaz ne bi preveč stavil na tonija.Sicer se lahko motim,čeprav dvomim.