Slovenija

Golob: Menim, da je KUL naš naravni zaveznik

Ljubljana, 27. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
1363

Robert Golob je uradno vstopil v politiko s stranko Gibanje svoboda. Gre za popravni izpit Zorana Jankovića? Tako je Golobov vstop v politiko predsednik vlade in SDS-a, stranke, ki ji ankete glede prihajajočih parlamentarnih volitev kažejo najbolje, pospremil Janez Janša in dodal, da bodo vse povedali volivci. Predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda je postala Mirta Koželj, kardiologinja, ki je v preteklosti vodila kardiologijo v naši največji bolnišnici UKC, tudi na pediatriji. Od svoje službe se je poslovila tudi Urška Klakočar Zupančič, bivšo ljubljansko okrajno sodnico je javnost spoznala, ko je Janeza Janšo označila kot velikega diktatorja.

Gre res v prenesenem pomenu besede za popravni izpit Zorana Jankovića, kot pravi njegov največji politični konkurent Janša? Robert Golob je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da v politiko ne vstopa zato, da se bo ukvarjal s tem, kaj govorijo drugi o njemu: "V politiko vstopam, ker vem, da so ljudje siti prepirov med politiki in se politiki ne ukvarjajo s prihodnostjo te države."

Na vrh svoje politične agende je postavil podnebne spremembe. "Danes imamo približno še osem let, da s trdim delom pripravimo našo državo na to, kar sledi. In sledi podnebna kriza. Naši otroci bodo tisti, ki bodo želi sadove tega našega dela. Odgovornost, ne samo moja, ampak vseh nas, ki smo bili danes zbrani na kongresu, je, da našim otrokom omogočimo boljšo prihodnost. Če se ne bomo začeli takoj in radikalno pripravljati na podnebno krizo, se nam slabo piše. Zelene politike so ključne," je svoj program pojasnil Golob.

Robert  Golob: "Menim, da je KUL naš naravni zaveznik."
Robert Golob: "Menim, da je KUL naš naravni zaveznik." FOTO: Damjan Žibert

Toda kako bodo to dosegli? Potrebno bo spremeniti vse, je dejal in dodal, da je potrebno začeti pri davčnem sistemu, spodbujati gospodarski razvoj, potrebno bo uvesti spremembe pri prometu, okoljski politiki, kmetijstvu in tudi energetiki. 

Na drugo mestu so postavili zdravstvo. To je področje, ki ga zaradi klientelističnih povezav korupcije v zdravstvu niso želeli ali zmogli presekati ne levi ne desni. Ortoped Danijel Bešič Loredan, ki je med prvimi opozarjal na korupcijo v zdravstvu in predloge čakalne vrste, pravi, da se v zdravstvu ne spremeni nič, ker ko se luči ugasnejo, se tako levi kot desni usedejo za mizo in dogovorijo, kdo bo dobil koliko od štiri milijarde evrov vrednega zdravstvenega kolača, iz katerega po njegovih ocenah zaradi neurejenih nabav letno neznano kam izpuhti 300 do 500 milijonov evrov. Kako pa bo Golob ravnal, ko se bodo ugasnile luči?

"Namenoma nočem biti ne desni, ne levi. Ravno zaradi tega, ker verjamem tudi sam, da je ta polarizacija med sedanjimi poli napačna. Vmes obstaja 70 odstotkov Slovencev, ki si želijo živeti v varnosti, da bi bili spoštovani in da bi sodelovale vse strani," je odgovoril Golob. 

Pravi, da stavi na stroko. "V moji ekipi je zdravnica, predsednica sveta stranke Mirta Koželj, in menim, da je moč v kolektivu. Takrat, ko je kolektiv močen, dobivamo boljše rezultate. Ne politiki, to ne bomo prepustili politiki, stroka bo pripravila program."

Na tretje mesto ste postavili medgeneracijski dialog. Zakaj je tako pomemben, da je tako visoko? Dejal je, da želi, da mladi ne bi odhajali iz Slovenije in bi doma iskali možnosti ter uveljavljali svoje ambicije, starejšim, nekaterim, ki živijo pod mejo dostojanstva, pa želi omogočiti lepo življenje. 

Kako pa je izbiral sodelavce? Urška Klakočar Zupančič je zapisala, da je Janša veliki diktator. Na vprašanje, ali to, da je njegova podpredsednica, pomeni, da se z njo strinja, je odgovoril, da si seveda ne izbiraš sodelavce, s katerimi si v nasprotju. "Seveda se strinjam z vsem, kar je povedala, tudi ime stranke, ki smo ga izbrali Gibanje Svoboda, je jasno. Želimo osvoboditi to državo in ljudi strahu."

Dodal je, da je bil glede sodelovanja z drugimi političnimi strankami, predvsem tistimi v trenutni koaliciji, jasen. "Kdor koli, katera koli politika, ki seje sovraštvo, ki seje razkol, ni politika, v katero jaz verjamem in s katero si želim sodelovati. Ljudje si želijo miru, sodelovanja in varnosti, ne zanimajo jih prepiri."

O čem pa bo v torek tekla beseda s predstavniki KUL-a? Na vprašanje, ali so to njihovi konkurenti, je odgovoril, da niso. "Dejansko menim, da je KUL naš naravni zaveznik. Zaradi tega, ker verjamemo, da spoštujejo iste vrednote. Če se kdo od njih ne čuti dovolj pripadnega skupnemu cilju, verjamem, da jih bomo v torek in na kasnejših sestankih prepričali v to, da je edina rešitev skupna pot in ne prepir."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
31. 01. 2022 09.36
adijo KUL, pač ne bodo greli več poslanskih stolčkov, morda samo golob.... eden namesto štirih pajacov....napredek
Ugovor vesti 133.člen
28. 01. 2022 19.19
+5
Golobček pridi iz golobnjaka, pri nas je svoboda od leta 1991, prej pa je bil totalitarni sistem. Od takrat imamo volitve, restavriranje fašizma pa smo videli samo skozi proteste levičarjev. Pa menda ja ne boš sodeloval s fašisti!?
Ugovor vesti 133.člen
28. 01. 2022 19.16
+3
Gibanje Svoboda so podprle zdrave sile (beri bolane), ki so zatirale svobodo od boljševistične revolucije, ki se je zgodila zaradi zlorabe NOB (ki v osnovi ne bi bil sporen) za komunistično ideologijo in enoumno vladanje. Kakšno nikakršno ime.
ksenak2
28. 01. 2022 18.58
+3
Če ne bo Golob zavrnil Sluge in Lepega, bo že na začetku izgubil polovico potenciala in volilcev.
je še kdo pošten
28. 01. 2022 18.50
+4
velik prisklednik...astronomska plača..astronomska nagrada...naj pove kje ustvari GEN-i polovico prihodkov v tujini...pol elektrike itak prodajamo oz. oddajamo na Hrvaško...obnaša se pa kot Robin Hood da bo pomagal revnim...potem bi se že sedaj tako obnašal, ne pa da dobiva 3x preveliko plačo napram zakonu...
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 18.48
+0
Petarda. Nam dol visi za take oportuniste kot si ti. Tvojega glasu si nihce ne zeli.
User416781
28. 01. 2022 21.54
-1
Vsi si ga želijo...vsak glas. Požri se...in nauči se pomen besede oportunist.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 18.47
+0
Kaj pa je narobe s programom samo, da ni jansa??? Meni se to zdi edini mozni program. Stranke, ki se ne bodo jasno opredelile do nesodelovanja s tem f@sistom bodo na volitvah propadle.
User416781
28. 01. 2022 21.56
+1
Kaj je narobe? Vprašanje človeka, ki ima v glavi meglo. Od programa "samo da ni Janša" ne bo nič. Kaj pa bo potem, ko ne bo več Janša? Kakšen je načrt, vizija? Kam gremo? 🤯
User416781
28. 01. 2022 21.57
...pa ne mi sedaj s tem leporečenjem za zeleno, za zdeavstvo, za medgeneracijski dialog...kako, s čim, kdaj...
User416781
28. 01. 2022 18.16
+4
Ker se je začel zapletati z gibanjem KUL, ga ne bom volil, pa mi je na začetku bilo všeč kar je govoril. Tako pa gre za zgodbo, ki je že v startu kompromitirana, okužena z obstoječimi zdrahami in nadaljevanje zgodbe "vsi proti Janši", za katero se je že pokazalo, da nima prihodnosti. Volil bom stranko, ki se bo distancirala od obstoječe leve in desne politike, ali pa nobeno. Brezveze vse skupaj, nadaljevanje cirkusa.
User416781
28. 01. 2022 18.17
+1
...in tudi ime stranke ni podobno ničemur. Kako bo pa to izgledalo v EU parlamentu? Gibanje Svoboda, kot da smo sredi neke revolucije...
flinder
28. 01. 2022 17.03
+1
Golob je bil vedno politični nastavljene globoke države.Astrnomsko velika plača ki si jo je ukradel je bila možna izključno na ta način.Ne nasedajte temu bleferju
semtvojavest
28. 01. 2022 16.38
+2
seveda da so vas naravni zaveznik - to pa pove veliko o golobu in njegovi stranki - just want to be KUL, ampak brez vsebine, samo da ni Jansa... Clovek tipa Golob, ki ves cas menja dlako (odvisno od situacije) in je vajen taksne bajne place, ne bo nikoli razumel preprostega cloveka in njegov potreb
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 16.14
+2
Povezovanje Počivalška z Andrejem Čušem in Francem Kanglerjem vidi kot obračanje SMC na desno: "Postala bo stranka satelit, ki jo SDS potrebuje na prihodnjih volitvah." SMC je tako sredino še bolj oslabila in skrajnosti so se okrepile, meni Sluga, ki sicer vstopa SMC v aktualno koalicijo ne obžaluje: "Napake so sledile po tem."
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 16.10
+0
»Resnično sem verjela, da bo trenutna opozicija iz tega, da je šla SMC v desnosredinsko koalicijo, vendarle potegnila lekcijo. Torej, da se moramo nehati deliti, iskati razlike, temveč začeti sodelovati in se združevati. Lekcija strankam sredine in levega pola bi morala biti v poduk, da se je treba naučiti delati skupaj, ne tekmovati med seboj.« Dogajanje v opoziciji in njeno delovanje očitno samo še prispeva k temu, da so »v koaliciji še bolj poenoteni, saj je njeno ravnanje večinoma nesmiselno, preuranjeno, pogosto brez vsebine, celo zrežirano«. Slabe vesti zaradi vstopa v desnosredinsko koaliciji pri Janji Sluga torej ni čutiti in očitno je nimajo niti v poslanski skupini SMC, kjer so »samo še bolj odločeni, da gremo po poti, ki smo si jo zastavili«.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.27
+6
Ales. Pa se to. Golob se je pridruzil stranki, ki jo je ustanovil Leben. Kaj ves o tem cloveku??? Ves, da je prvic odstopil, ker se je lazno predstavljal za magistra? On drugic zaradi afere maketa??? Si pozabil??? Kje je ti transparentnost? Spostovanje? Postenost? Resnica???
MladInPerspektiven
28. 01. 2022 14.54
-2
Pepi a si vzel zdravila???? Veš sem začel brati pa sem obupal ...nekar tega več početi NIHČE nima čas cel dan samo tvoje brati ...
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 16.04
-1
Bebcek. Ni bilo tebi namenjeno. Povsem jasno, da butalcki tvojega tipa niste sposobni vec kot treh stavkov naenkrat prebrat…
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.20
+2
Svetla točka je bilo sicer zaposlovanje, ki je julija doseglo rekordno raven. Podjetja povečujejo število zaposlenih, da bi izpolnila zaostala naročila, so še izpostavili pri IHS Markit.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.20
+2
Okrevanje gospodarstva v območju z evrom izgublja zagon, saj velike težave v dobavnih verigah povzročajo rasti cen, kakršnih ni bilo v zadnjih dveh desetletjih, je pokazala danes objavljena raziskava analitske hiše IHS Marikt. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je oktobra znašal 54,3 točke, kar je 1,9 točke pod septembrsko vrednostjo, je ugotovitve raziskave povzela francoska tiskovna agencija AFP. Vrednost indeksa nad 50 točk nakazuje rast, pod 50 točk pa krčenje gospodarske aktivnosti.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.18
+1
Pri kazalniku zaupanja v trgovini na drobno se trend padanja kaže že od julija. Oktobra je bil za osem odstotnih točk nižji kot septembra; od vrednosti v lanskem oktobru je bil nižji za dve, od dolgoletnega povprečja pa za 12 odstotnih točk. Tu se je kazalnik zaupanja znižal predvsem zaradi poslabšanja kazalnika obseg zalog, in sicer za 24 odstotnih točk; ta se je tudi najizraziteje poslabšal. Na drugi strani pa sta se izraziteje izboljšala kazalnika pričakovane prodajne cene in pričakovano zaposlovanje (za 51 oz. 24 odstotnih točk).
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.18
+1
Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti podjetij je bila oktobra 85-odstotna. Poslabšali so se vsi četrtletni kazalniki, razen kazalnik ustreznost proizvodnih zmogljivosti, ki se je izboljšal za tri odstotne točke. Poslabšale so se tudi ocene konkurenčnega položaja, in to na vseh trgih: na trgu držav članic EU za pet odstotnih točk, na domačem trgu za tri odstotne točke in na trgu zunaj EU za eno odstotno točko. Proizvodnjo je najbolj omejevalo pomanjkanje usposobljenih delavcev; navedlo ga je 35 odstotkov podjetij. Pomanjkanje surovin je navedlo 34 odstotkov podjetij, negotove gospodarske razmere pa 28 odstotkov podjetij.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.16
-1
Zetta samo zate. Trend upadanja gospodarskega razpoloženja v državi, ki se je začel julija, se po podatkih državnega statističnega urada nadaljuje. Vrednost kazalnika gospodarske klime je oktobra znašala 2,2 odstotne točke, kar je za 2,5 odstotne točke slabše kot septembra, na letni ravni pa je se je vrednost kazalnika okrepila za 8,3 odstotke točke.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.14
-4
zetta? Kaj je naredil??? Skregal nas je z evropo, s svetom, med sabo. Lazejo na vsakem koraku. Kradejo. Rusijo vse pred sabo. Kadrovska politika je na psu. Itd itn. Ne bluzakaj domobrancek.
Pepe Bolcev
28. 01. 2022 13.12
+1
Golob vsekakor ni ne iskren, ne posten, ne spostovan. Janja Sluga in Lep mu rusita vso kredibilnost. Tip se povezuje z ljudmi, ki so omogocili to f@sisticno vlado. Kaj teb tle ni jasno???