Slovenija

Golobič dobil, kar je hotel

Ljubljana, 21. 01. 2010 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje Gregorja Golobiča in Ultro, je Golobiču dodelila status preiskovanca, kar je Golobič pozdravil. Veselinovič pa je znova zanikal Golobičeve navedbe.

Minister za visoko šolstvo znanost in komisijo
Minister za visoko šolstvo znanost in komisijo FOTO: Blaž Garbajs

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki ji predseduje Rudolf Petan (SDS), je po izredni seji na temo Gregorja Golobiča in kreditov, ki jih je pridobila Ultra pri NLB, Golobiču le dodelila status preiskovanca. To je sicer zahteval tudi sam, pa tudi v Zaresu so večkrat ponovili, da bi komisija to morala storiti. Danes pa je komisija sprejela sklep, s katerim so Golobiču to omogočili. Golobič bo imel zdaj tudi možnost vpogleda v dokumente preiskovalne komisije.

Golobič je v odzivu za javnost odločitev komisije, da mu dodeli status preiskovanca, pozdravil. Takšna odločitev komisije bo namreč po njegovem prispevala k temu, da se bodo vsa vprašanja "čim prej razčistila in bo prišla na dan vsa resnica".

Za svoje gradivo bodo člani komisije odgovarjali

Člani komisije so razširili tudi dokazni sklep z nekaterimi predlogi članice komisije Cvete Zalokar Oražem. Med drugim je zahtevala, naj pridobijo tudi mnenje NLB o težavah z morebitno likvidnostjo pri dodelitvi kredita podjetju Ultra. Po mnenju Petana gre ta zahteva nekoliko čet okvir preiskovalne komisije, saj bi si to lahko tolmačili tudi tako, da preiskujejo NLB, kar pa ni res. "NLB je le subjekt, od katerega želimo pridobiti gradivo. Kljub temu takemu predlogu ni nasprotoval nihče," je pojasnil Petan.

Dodal je, da bodo skušali dokumente o reprogramiranju kredita Ultri, ki jih je na sredini izredni seji DZ predstavil nekdanji minister za gospodarstvo in poslanec SDS Andrej Vizjak, pridobiti tudi po legalni poti. To je na zaprti seji omenjene komisije predlagala tudi Zalokar Oražmova, ki je sicer prepričana, da je dokument avtentičen, in kot dodaja, nima bistvene vrednosti.

Člani komisije so se tudi dogovorili, da bo, ker je po Petanovih besedah precej gradiva kar mimo komisije zaokrožilo v javnosti, vsak dobil svojo kopijo gradiva zaupne narave, hraniti pa jo bo moral v varovani blagajni, zaklenjeni s šifro. Vsi člani komisije bodo tako morali odgovarjati za svojo kopijo, še pravi Petan.

Znana tudi imena prič v preiskavi

Iz komisije pa so sporočili tudi imena prič. To so Janez Tekavec, Zoran Janković, direktor Ultre Miloš Urbanija, Zdenka Grozde (direktorica Javnega holdinga Ljubljana), nekdanji član uprave Mercatorja Aleš Čerin, Boris Stadler, Draško Veselinovič (nekdanji predsednik uprave NLB, Matej Narat (nekdanji član uprave NLB), Andrej Vozel (NLB), Anton Majzelj (nekdanji direktor Mobitela), Andrej Vizjak, Božo Jašovič (predsednik uprave NLB), Marjan Kramer (nekdanji predsednik uprave NLB), Igor Marinček, Drago Kos in drugi.

Komisija namreč preučuje politično odgovornost zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča. Komisija bo tako preiskovala pridobitev posla Ultre z Mestno občino Ljubljana – kartica Urbana, sum, da je Golobič utajil davke, neupravičeno pridobil status kmeta za nakup kmetijskih zemljišč in sum klientelizma pri pridobitvi kreditov Ultre pri NLB.

Kot je znano, je Golobič okoli 10-odstotni lastnik nizozemske družbe Ultra Sum, ki je večinska lastnica Ultre.

Draško Veselinovič
Draško Veselinovič FOTO: Dare Čekeliš

Veselinovič zanika, da bi on spravil dokumente v javnost

Nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič pa je danes zopet zanikal izjave Golobiča, da je prav on spravil v javnost dokument o domnevno spornih kreditih Ultre. Veselinovič je povedal, da je zgrožen zaradi cele vrste javno izrečenih laži in netočnosti, meni, da je bil v tem več kot očiten namen preusmerjanja pozornosti. Kot je še povedal, se že posvetuje tudi z odvetnikom o nadaljnjih korakih.

Sicer pa je Golobič danes po seji vlade znova pojasnil, da je navajal le podatke, ki jih ima poslanec SDS Vizjak in podatke, ki jih je pokazala notranja preiskava v NLB. Poudaril pa je tudi, da je iz zadnje verzije dokumentov razvidno to, da so krediti ustrezno zavarovani, da jih Ultra ni pridobila pod boljšimi pogoji kot druga podjetja in da sam ni sodeloval pri pridobivanju kreditov.

Po seji vlade je predsednik vlade Borut Pahor dejal, da je tudi naloga preiskovalne komisije DZ, da korektno opravi preiskavo in da Golobič z njo tudi korektno sodeluje. "Če se bom odločil za spremembe, pa boste obveščeni," je še zaključil Pahor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
05. 07. 2010 22.28
A še ena preiskovalna komisija aja hhhhi, hi, ha,haaaaaa ojej (predstavljajte si smeh STRYPIJA)
robba
23. 01. 2010 17.32
ja, in sedaj ko ni več janša, sedaj živimo skoraj kot v nebesih. ni pomanjkanja, ni brezposelnih, delavci zaslužijo pošteno plačo, da lahko celo zapravljajo. vsi smo ena vesela srečna družina..
bastiano
22. 01. 2010 17.04
Ja, da Golobič takrat ni nasledil Drnovška je imelo svoj razlog. So ga pač strankarski kolegi že takrat spoznali. Da se sedanjemu levemu volilcu kolca po Drnovšku, je razumljivo, saj se danes še desnim volilcem kolca, po dobrih starih časih. Počasi bo prišel čas, da bomo volili pošteno, glede na sposobnosti, ki jih politiki obetajo, in ne glede na vero, ki je v nas. Sicer se nam bo vse skupaj poznalo v naših denarnicah.
Nog
22. 01. 2010 16.33
"Narod levice, ki podpira in voli to kar nas vodi to sramoto požira, kot svojo in čaka v tej blatni godli, da kdo kaj stori." Prepis iz dokumenta, iz davnega leta medvojnega: V Ljubljani bo v glavnem pobita vsa slovenska inteligenca. Praktično za pokolj je to, da skoraj vse v Ljubljani. Vodstvo komunistične partije Slovenije sodi, da za Slovence ne bo nikakršne škode, če bodo ostali brez inteligence, saj bo Slovenija samo košček velike boljševiške Rusije -bo kot njena skrajna zahodna pokrajina, rezervirana zlasti za bodoče sovjetske obrambne naprave. Če naš narod ne bo imel več svoje INTELIGENCE, se bo že v nekaj letih docela vživel v boljševiško življenje in miselnost...
M-teorija
22. 01. 2010 14.52
bukefal22.01.2010, 08:343 ~Nov slovenski rek pravi "Lažeš kot Golobič", torej golobičiš, he, he~ Ko že modrujemo. Houdini, Angel in Koperfild so samo iluzionisti, JJ pa je čarovnik. Pri prvih stvar samo navidezno izgine, pri drugem pa, ko uporablja svoje čarovniške trike, nikoli več ne vidimo, zares izgine. OP. Čarovnik pravzaprav ni najprimernejši izraz, bolj paše "Mađioničar".
El Diablo 2013
22. 01. 2010 13.55
ne bukefal, ti in rado skupaj jokata ker sta lahko pred malo več kot letom vajin ''idol'' kislo gledal kako mu oblast polzi iz rok in prihaja v roke ''rdečemu podmladku'', hehe.....dost žalosten, rdeči podmladek je tako ''nabrisal'' črnosrajčnike, da še danes cvilijo, mukajo in cmizdrijo ;)) nov termin za zlo: krasti JANŠA, lagati - VIZJAK, težiti - Grims, antipatikus - Černač, nakladač - TANKO in blefikus - Gorenak...juhuhu in hahaha
jozek12
22. 01. 2010 13.52
Odpira se lov na golobe ali po domače leteče podgane.
El Diablo 2013
22. 01. 2010 13.48
aurelius...ne, pomagal sem rušiti ''jokavčke'', ki sedaj cvilijo že malo več kot leto in bodo cviliti še nadaljnjih 12 let
bron
22. 01. 2010 13.45
ČE SLUČAJNO NE NAREDIM ŠOLE BO TO LAŽ KJER IMAMOI TUDI MINISTRA LAŽNJIVCA.PRENEHAL BOM HODITI V ŠOLO KJER NEMARAM MINISTRA ZA ŠOLSTVO LAŽNJIVCA NEMARAM VEČ MALICE KJER JE OD LAŽNJIVCA.
maks07
22. 01. 2010 13.38
Če bi bil Golobič Erjavec bi že letel. Če je lahko odletel Erjavec, naj odleti še Golobič. Sramota, kako tak mojster sprenevedanja s kvazi statusom kmeta ne doume, da bo treba lagati drugje. Bukefal btw- super avatar, se povsem strinjam s teboj. Samo še dogovori se je potrebno z dr. Toprišičem, da se zadeva v vnese v SSKJ. PS, če želimo, da gre EU zurunt - pošlimo jih Golobiča, to bi bila zares nova politika.
Aurelius
22. 01. 2010 13.29
Glej, glej, očitno je tudi solaar (11.16) eden tistih, ki so v dvanajstih letih vladavine LDS soustvarjali »zgodbo o uspehu« oz. zgodbo o krajah na veliko, ko so mali lopovi pomagali velikim krasti povsod, kjer se je dalo. Iz tistega časa izvira tudi GG-jevo premoženje, ki ga nikakor ne predstavlja samo tisti delež v Ultri, ampak je še o-ho-hoooooo takšnih deležev - Ultra je pač zgolj slučajno prva prišla v javnost, ostale zadeve še sledijo, ko se bodo začeli gospodje med sabo kregati, kdo je manj pokradel ...
bukefal
22. 01. 2010 12.26
Nove besede za stare: laž = golobič, lagati = golobičiti, lažniv = golobičniv, zlagati se = zgolobičiti se, ... , he, he.
bukefal
22. 01. 2010 12.18
V današnjem Delu. Pahor še vedno zaupa ministru Golobiču, ker je to vse skupaj drobnjakarstvo. Ali ni to nekaj podobnega, kot je bila za predsednika Tureka Huda jama drugorazredna tema, he, he.
bukefal
22. 01. 2010 12.16
No, Rado, si slišal? Ti si velik bed_ak, jaz pa grinta uboga. Bova skupaj jokala, ker naju je takole ožigosal rdečesučni podmladek, he, he?
El Diablo 2013
22. 01. 2010 11.16
RADO6222.01.2010, 09:4212 Mislim, da Slovenija od osamosvojitve naprej ni imela "čast" spoznati bolj pokvarjenega politika, kot je Golobič. Drvnovšek ga je vsaj drzal na povodcu in ga spustil samo ob sprehodu po parku. Zdaj pa je prost, brez nagobcnika in s svojim kardelom...... heh prej bi reku da ne večjega bed_aka kot si ti....tebe in podobne ima SDS še vedno očitno na ketni, sam grizeš bolj slabo, mal lajaš, še bolj pa cviliš
Nov mail?
22. 01. 2010 10.40
a je gledal kdo "golo resnico" dajte se malo zamisltit! preden obtužujete bilokoga
RADO62
22. 01. 2010 09.42
Mislim, da Slovenija od osamosvojitve naprej ni imela "čast" spoznati bolj pokvarjenega politika, kot je Golobič. Drvnovšek ga je vsaj drzal na povodcu in ga spustil samo ob sprehodu po parku. Zdaj pa je prost, brez nagobcnika in s svojim kardelom...... heh
ciaobella
22. 01. 2010 09.30
Tale prevarant, lažnjivi kljukec in boter "divjega lastninjenja", ki je obogatilo 1% Slovencev NAJ ZA VEDNO ZAPUSTI POLITIKO !
Aurelius
22. 01. 2010 09.22
Bivši faliran študent in Drnovškov Goebbels se vedno bolj zapleta v laži in jih ponavlja, da bi po stari maniri naredil iz njih resnice. Še malo, pa se bo začel v svojih izjavah zapletati, ker bo počasi začelo prihajati na dan, kje vse ima GG zaradi klientelizma še prste zraven ... Takšen človek ni vreden niti enega samega centa davkoplačevalskega denarja !!!
12345s
22. 01. 2010 09.15
Takšni garnituri bi mogli še zaupati, da bo tisti zakon o lažjem odpuščanju delavcev, rešil delavce. Na volitvah žal, glasujemo za tajkunske garniture, ne pa za interese državljanov in države.