Slovenija

Odpuščali, zaposlenim dolgujejo plače. Kljub temu iščejo nove zaposlene

Ljubljana, 25. 05. 2020 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
71

Nova zgodba zaposlenih, ki so v času epidemije ostali brez zasluženih plačil. Številni delavci družbe Golte d. o. o. so po zimski sezoni, ki je sovpadla z začetkom epidemije, ostali brez službe, mnoge je vodstvo napotilo na čakanje na delo – a tudi ti so vse do danes ostali brez svojih plač oziroma nadomestil za čakanje, tako za mesec marec kot april. Vodstvo družbe, ki se že leta spopada z rdečimi številkami, za to krivi slabo zimsko sezono ter likvidnostne težave. Zaposleni so se že obrnili na inšpektorat za delo, do danes pa pričakujejo tudi odgovor vodstva, ali ter kdaj bodo prejeli plačilo. Podjetje pa medtem išče nove zaposlene.

"Narava našega dela je taka, da po zimski sezoni za približno 14 dni zapremo, da se pripravimo na poletno sezono. Enako po poletni sezoni naredimo priprave na zimsko. Ampak pojavil se je koronavirus. Dali so nas na čakanje na delo od 18. marca naprej," pripoveduje ena izmed zaposlenih v družbi turističnem centru Golte d. o. o., ki je ostala brez plačila oziroma nadomestila za čakanje na delo za mesec marec in april. Na nas se je obrnilo več delavcev Golte d. o. o., ki zaradi strahu pred izgubo svoje službe želijo ostati anonimni. Njihova imena hranimo v uredništvu. 

Ena izmed zaposlenih pripoveduje, da je vsakodnevno delala po devet ali deset ur, zaradi izgorelosti je na koncu pristala na bolniški. Stanje v hotelu pa se je iz meseca v mesec poslabševalo."Že med vstopom v hotel se je čutila neka naelektrenost, kar ni in ni šlo. Zimska sezona je bila slaba." 

Družba se sicer že vrsto let sooča z rdečimi številkami, izgubami in zadolženostjo. Zaposleni pa pripovedujejo tudi o šikaniranju, mobingu na delovnem mestu, neplačanem dodatku za nedeljsko delo ... V začetku marca je po dobrem letu in pol na čelu družbe Golte odstopil Mitja Terče, uradno iz osebnih razlogov. Kmalu zatem se je znašel v središču afere z nabavo zaščitne opreme – veljal je za tesnega sodelavca in zaupnika ministra Počivalška, ki naj bi bdel nad podpisovanjem pogodb za zaščitno opremo. 

Teden dni po odstopu Terčeta so bili zaposleni vabljeni na sestanek z lastniki, na katerem je med drugim sodeloval Sandi Brezovnik, delni lastnik družbe preko podjetja Sicom Invest, tričetrtinski lastniki pa so Ukrajinci. Že na tem sestanku se je omenjalo odpuščanja, pripoveduje ena od zaposlenih. 

In že na tem sestanku zaposlenim lastniki niso mogli zagotoviti, da bodo marčevske plače izplačane oziroma so dejali, da jim tega ne morejo obljubiti. Kmalu zatem se je, kot že omenjeno, 15. marca zaključila zimska sezona. 

Številni zaposleni so prejeli odpovedi, nekateri, med njimi tudi zaposlena, ki je spregovorila za nas, pa so bili napoteni na čakanje na delo. 

Nato pa novi šok – plače za mesec marec ni bilo, niti izplačil nadomestila za čakanje na delo. Ista zgodba se je ponovila mesec dni kasneje – tudi nadomestil za mesec april zaposleni niso prejeli. 

Vodstvo je ves čas obljubljalo, da plače bodo – čeprav z zamudo. Tudi nova direktorica Tina Gjud, ki je v začetku maja nadomestila Terčeta, se je v elektronskem sporočilu zaposlenim, poslanem 4. maja, opravičila za neizplačilo marčevske plače in hkrati obljubila, da bodo plače izplačane v roku 7–10 dni, sprva za marec, kasneje pa tudi za april. A se to ni zgodilo. 

Če so se v vodstvu in računovodstvu sprva še oglašali na klice zaposlenih, ki so želeli vedeti, kdaj bodo dobili svoj denar, se jih sredi maja ni več dalo priklicati. Zaposleni pripovedujejo, da niso na telefon dobili nikogar, prav tako jim niso več odpisovali na elektronska sporočila. Tudi naši telefonski klici na številke, objavljene na spletni strani družbe, so bili zaman. 

Zaposleni se v stiski niso mogli obrniti niti na zavod za zaposlovanje, da bi prejeli nadomestilo za brezposelnost, saj so bili uradno napoteni na čakanje na delo. Več mesecev tako niso prejeli niti evra, v zadnjem tednu je tako več delavcev podalo izredne odpovedi. Skupaj so zaposleni v gostinskem in kuharskem delu družbe najeli tudi odvetnico – ta odgovor vodstva glede izplačila plač in nadomestil zaposlenim pričakuje do danes. 

Priznavajo, da plač ni bilo. Inšpektorat že vodi postopke 

V družbi Golte priznavajo, da plač in nadomestil plač za meseca marec in april niso izplačali, za to pa krivijo predvsem slabo zimsko sezono, v kateri so zabeležili izpad prihodka v višini milijona evrov. "Zaradi izbruha pandemije smo doživeli še dodaten udarec, saj smo izgubili sposobnost pridobivanja prihodkov, zato se je podjetje znašlo v velikih likvidnostnih težavah," so zapisali v sporočilu za javnost. Od konca zimske sezone oziroma 15. marca dalje podjetje ni moglo več ustvarjati prihodkov. 

Da so morali "občutno zmanjšati število zaposlenih", ostale pa napotiti na čakanje, ker jim dela niso mogli zagotavljati, še potrjujejo. Dodajajo, da so menili, da bodo lahko koristili vladne ukrepe v t. i. koronazakonu, vendar so "kmalu izgubili optimizem, saj zaradi vseh pogojev, ki so del Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, nobenega izmed njih nismo mogli uveljaviti"

Tudi na finančnem ministrstvu so potrdili, da je podjetje Golte d. o. o. 18. aprila letos oddalo vlogo za povračilo nadomestila za čakanje na delo, ki pa ni bila izbrana.

Za kršenje določb Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo v delu začasnega čakanja na delo je predvideno vračilo prejetih sredstev v trikratni višini in pa globa za kršitev v višini od 3.000 do 20.000 evrov.

"Vodstvo se še naprej po vseh močeh trudi pridobiti sredstva za premostitev likvidnostnih težav, naredilo je vse potrebno, vendar postopki vseh državnih organov in bank trajajo bistveno predolgo, nekateri pa se še vedno niti ne izvajajo, zato se ves čas vrtimo v krogu. Rezultata vsega navedenega je žal tudi, da zaposlenim nismo mogli pravočasno izplačati plač," dodajajo v podjetju Golte. 

Na vprašanje, koliko zaposlenih je bilo od marca odpuščenih, koliko poslanih na čakanje na delo ter koliko jih je posledično ostalo brez plač in nadomestil, pa niso odgovorili. 

Zaposleni so že vložili pritožbo na inšpektorat za delo, s katerega so nam sporočili, da zoper delodajalca Golte d. o. o. vodijo postopke, ki pa še niso zaključeni, zato nam več informacij ne morejo posredovati. Dodajajo, da inšpektorat lahko kaznuje delodajalca za že storjene prekrške ter mu z ureditveno odločbo naloži spoštovanje delovnopravnih predpisov v bodoče, ne more pa doseči poplačila terjatev iz naslova dodatkov za delo in regresa delavcu. "Zato mora delavec, če želi doseči izplačilo na primer regresa, to zahtevati s tožbo zoper delodajalca na delovno sodišče."

Še vedno iščejo nove zaposlene

Na spletni strani golte.si ter na družbenih omrežjih podjetja, kljub likvidnostnim težavam, ki jih sami priznavajo, in neplačevanju plač, še vedno najdemo zaposlitvene oglase – med drugim tako iščejo receptorja, kuharja, natakarja, sobarice, iščejo pa tudi vodjo prodaje in marketinga ter svetovalca v prodaji in marketingu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
28. 05. 2020 12.10
+1
Ni mi jasno, zakaj iščejo nove ZAPOSLENE- bodo ti potlej imeli 2 zaposlitvi?
Mayte88
28. 05. 2020 09.01
-7
Socializem na pohodu, na zahodu se ščitijo z znanjem lastno inicijativo pri nas pa z tablami, socialističnimi parolami, tožbami in sklicevanjem na tekovine NOB ja. ja to je ostalo potem ko so Komunisti 45. let mentalno pohabljali narod. Narod nesposoben za preživetje na trgu večjo izobrazbo ima bolj kilav.
Mayte88
28. 05. 2020 09.44
+7
Poglejte znanje iz Fakultet noben Dohtar noče na trg vsi bi bili asistenti do penzije, vsi bi raziskovali na faksu ali drek smrdi na trg pa ne upajo ne zato, da nič ne znajo v praksi preprosto zato da se ne bi osramotili. To je prava tragedija, da so Fakultete po številu zaposlenih poleg RTV ja in Kliničnega centra največje FIRME v državi. za popisdit ko to vidiš.
Uporabnik1940659
28. 05. 2020 10.23
+6
V tistem socializmu, ki ga tako kritizirate, so ljudje imeli službe in plače... Ko pa je prišla "demokracija" pa ljudje niso imeli kaj jesti....
don_samo
28. 05. 2020 08.42
+16
sedaj je čas, da se inšpektorji podajo na teren in prelistajo vse odpovedi katere so dobili delavci in zakaj, še prej pa naj naredijop to kar najbolj znajo pregledajo katera podjetja so odpuščala in katera sedaj zaposlujejo. Drugače povedano izkoristili so državo in sistem! Naj sedaj država kazensko preganja takšne primere! Verjemite takih je veliko!
Nacek Pacek
27. 05. 2020 21.16
+37
A direktorica je tudi brez plače?
Mungos2
27. 05. 2020 20.56
+25
BANDA, BANDA, BANDA !!!!!
vicente
27. 05. 2020 18.44
+33
ma to so ljudje ki so blizu lezalnika pardon pocivalnika,enako bo z olimjem prodamo rusom lezalnik oz pocivalnik pobase provizijo zdej se je navadu
Walter Pravicek
27. 05. 2020 17.48
-6
Kje je delal Terče so bile zgage,ampak,DA JE BILA ZIMA ZELENA ON NI KRIV.ZASNEŽEVANJE REŠUJE NISKOLEŽEČA SMUČIŠČA.V AVSTRIJI TAKŠNIM BANKE VEČ NOČEJO POMAGATI Z KREDITI.PIKA!NI,PA NI,OSNOVNEGA,TO JE SNEGA!!!RAZMISLITE O DRUGIH ŠPORTIH.VISOKOLEŽEČIH SMUČIŠČ Z VSEMI VARNOSTNIMI DODATKI SLOVENIJA NIMA!KANIN?TAM SO GLOBELI,JAME IN NEVARNOST,ČE SE ZAPELJEŠ IZVEN TEPTANE SMUČINE:NI PA NI!AMEN!
zibertmi
27. 05. 2020 18.27
+15
zime niso vse suhe ,je pa potrebno vlagat tudi v stvari ,ki se dogajajo tudi v drugih letnih časih.
vicente
27. 05. 2020 18.45
+3
kaj pa c e bi sadili avokado,oz ananas ali kokose
tiktak1
27. 05. 2020 17.41
+20
Ali je res, da je Terče prejel 80.000 EUR odpravnine?
cirenij
27. 05. 2020 17.37
+63
Največja napaka je bila ukinitev SDK. Res je bilo v Jugi veliko manj podjetij, kot je zdaj firm ipd. Pa če bi danes zaposlili na SDK 100.000 delavcev, bi se izplačalo. In če bi delali kot takrat in tozadevno zakonodajo, ne bi bilo problemov. Vse bi štimalo. Ampak ni volje, da se polovijo lopovi, ker to onemogoča zakonodaja.
cirenij
27. 05. 2020 17.40
+33
Pakdo je ukinil SDk? vema, a se kdo spomni? Tisti, ki se še danes pojavljajo na TV in vlečejo mastne penzije, ker so bili celo poslanci v EU in podobno. Imajo polno r in jih za narod ne briga.
Rade 74
27. 05. 2020 17.50
+50
SDK je ukini prebežnik iz Argentine, za nagrado je takoj dobil ministrski stolček za finance. JJ mu je omogočil, da si je še pohištvo pripeljal čez lužo, seveda na naše stroške.
cirenij
27. 05. 2020 17.55
+12
zibertmi
27. 05. 2020 18.28
+12
Kollerik
28. 05. 2020 08.33
+9
SDK je padel kot žrtev novega Slovenskega enoumja, zapakiranega v prelestno "demokracijo". Kmalu za tem je sledila načrtna razprodaja in organiziran propad skorajda vseh velikih Slovenskih podjetij, vodnih virov, term, bank.... vsega kar leze in gre... Sledilo je šenkanje gozdov, zemljišč Vatikanu in tako naprej... In izdajalci Slovenije so se zraven krepko omastili. V časih našega maršala bi takšni fakini, kot je tale Terče, pa razni Podobniki, Janukovići, Janshariji itd. kamenje tucali... zdaj pa jih vidiš, kako se samo prelivajo sem in tja od enega kriminala do drugega.
Mayte88
28. 05. 2020 09.36
+4
Kdo je ukinil SDK ? Kdo je ukinil Službo družbenega knjigovodstva, SDK? Berem: "Z zakonom 25. 7. 1994 (Ur.l. RS, št. 48/94) se je SDK Republike Slovenije preimenovala v Agencijo Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje." Kdo je bil tedaj na oblasti? Predsednik republike je bil Milan Kučan, predsednik vlade je bil dr. Janez Drnovšek, minister za finance je bil mag. Mitja Gaspari. Vodilna stranka je bila LDS. Čemu so tako hitro ukinili SDK, saj politiki še sedaj po 20 letih niso vzpostavili potrebne države prava!
Uporabnik1940659
28. 05. 2020 10.24
+3
Se točno ve, kdo je SDK ukinil in zakaj... Potem se je začelo neplačevanje prispevkov in dosedaj za to še nihče ni odgovarjal...
superjezek
27. 05. 2020 17.30
+26
Kjer ni izplačila plač, kjer je prisotno nezadovoljstvo zaposleni, kjer se izvajajo šikaniranja tam je storitev za goste zelo slaba. Če je zadovoljen le šef ali lastnik ker si kupčka denar je vse drugo na trhlih tleh. Vodstvo ni sposobno zato se ponavadi menja zaposlene ker najlažje je obkriviti za svojo nesposobnost zaposlenega, ki je dejansko tudi lahko priden vendar nikoli dovolj za nesposobno vodjo-šefa.. Mene ne vidijo nikoli. lp
zibertmi
27. 05. 2020 17.27
+24
vsepovsod so isti ljudje ,ki polnijo samo svoje žepe,ko pa vsega zmanjka ali vidijo boljšo priložnost ali jim je pa nekdo za ritjo,pa bejž in to k tapravim v zavetje
aloaloalo
27. 05. 2020 17.17
+39
G. minister Počivalšek, g. Terče Vas ni seznanil z "osebnimi razlogi" zaradi katerih je zapustil vodenje podjetja? No, danes pa lahko preberete...sami ste ga izbrali kot svetovalca?
Berdem
27. 05. 2020 17.17
+21
Kdo je že bil tam direktor?
brezvode
27. 05. 2020 16.04
+53
In take naj bi sanirali in jim pomagali državljani z boni- bojkotirat vse kapitaliste jaz jih bom ker v skorumpirane tujelastniške hotele ne mislim vlagat davkoplačevalskega denarja
flojdi
27. 05. 2020 15.23
+26
. nič novega.
pojtrarara
27. 05. 2020 15.22
+120
A res al kaj. No, na eno izmed delovnih mest, sem se prijavila tudi jaz, ne da bi vedela, celotno situacijo. Če bi slučajno dobila povabilo na razgovor ga zavrnem s sklicem na tale članek. Vprašanje pa tudi Zavodu zakaj objavlja objave prostih delovnih mest za taka podjetja. Objave so bile namreč na zavodu. To je nedopustno, če ne rečem raje gnilo od državnega zavoda, da objavlja potrebe delovnih mest za podjetje, ki ne izplačuje plač in ne spoštuje zakonodaje. In ne samo to, zavod celo posreduje pri napotitvi kandidatov k takemu podjetju. Sem preverila oglas - in tam piše, da delodajalec želi,da jim zavod posreduje kandidate iz evidenc. res krasno - zavod napotuje kandidate k firmi, ki ne plačuje svojih zaposlenih. Če to ni nora država in anarhija totalna potem tudi ne vem kaj je.-
daiči
27. 05. 2020 15.34
+81
A ves zakaj mamo zavod v drzavi, zato da ima tolk in tolk ljudi udobne in varne sluzbe, te ljudje ki tam "svetujejo" ubogim ljudem ki iscejo sluzbo, nimajo pojma kaj se pravi na trgu najdit sluzbo.
pojtrarara
27. 05. 2020 16.06
+43
to imaš prav, sami je niso nikoli iskali in ve vedo niti kako je biti brezposeln, kaj šele službo dobiti. Pa kljub vsemu, gre za pravice brezposelnih - brezposelni je dolžen se odzvati povabilu zavoda, ki te napoti k določenemu podjetju, če tega ne narediš, si izbrisan in si ob pravice, tudi denar ua preživetje, če ga dobivaš... torej vse to izgubiš, če se ne prijaviš, torej nočeš zaposliti pri firmi, ki firmi ne spoštuje zakonov, ne plačuje zaposlenih, ne plačuje državi davkov... in v tio te sili zavod (torej država) in ti s tem odreka tvoje pravice - to je kriminal.
Aleš Rek
27. 05. 2020 15.00
+62
Likvidnostne težave..ni sredstev..vodilni so ziher dobli svoje plače...njim je za rajo vseeno..
Cicamica
27. 05. 2020 14.50
+45
Ta država je počila k fliper.. Prvo odpuščanja, potem zaposlitve, ja smešni ste k cirkus...
Rafael Kramar
27. 05. 2020 14.48
-79
So morali biti že tapravi tile delavci, da so jih dali na čakanje in iščejo druge. To je pa posledica idiotskih delavskih pravic, ko lenuhov in postopačev ne smeš na cesto nabrcat!
bucko1975
27. 05. 2020 14.58
+71
ČE JE DELAL MORE ZA TO BIT PLAČAN KONC DEBATE a si ti tut direktor al pa si en lenuh več
resslovenka
27. 05. 2020 15.55
+37
Sončili se sigurno niso. Takim podjetjem nebi smeli dovoliti zaposlovati na novo, dokler ne poravnajo svojih obveznosti do vseh, ki jim dolgujejo. Vsi se izgovarjajo na izredne razmere. Tale banana država je idealna za lopove in izkoriscevalce. Ne govorim tja v en dan. Dnevno dogodki, to sami od sebe potrjujejo. 😎
borec91
27. 05. 2020 17.40
+10
bucko1975
27. 05. 2020 14.42
+62
direktorja za jajce obesit zdej pa iščejo nove butle naj prvo poravnajo ostale pufe pol pa dobite delavce uvesti tedensko plačilo če ga ni v petek ne pridem več ali pa se potem direkturju odšteje od plače in poravna dolg do delavca DA VIDIM KDO ŠE BO DIREKTOR
Rafael Kramar
27. 05. 2020 14.58
-48
Valda, da se nabira puf, če ni prihodkov, proletarcev pa ne smeš dat na cesto! Zaščita delavca v vsem svojem sijaju. Zrahljati možnost odpuščanja pa je problem rešen. Saj gredo zaposleni potem na zavod!