Slovenija

Vlada potrdila predlog proračuna, ministrstva našla za 100 milijonov evrov rezerv

Ljubljana, 19. 09. 2019 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
106

Na dnevnem redu seje vlade je bil predlog proračuna za prihodnji dve leti. Ministrstva oziroma proračunski uporabniki so po navodilu finančnega ministrstva za leto 2020 našli za 100 milijonov evrov rezerv – za ta znesek je vlada namreč sklenila znižati proračunske odhodke. Levica je proračun po podatkih, s katerimi razpolagajo, označila za nerazvojen in nesocialen.

Proračunski uporabniki so očitno našli za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kot jim je prejšnji teden naložil finančni minister. Vlada je namreč na današnji seji potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Z njima se odhodki zvišujejo, hkrati pa zasleduje fiskalno pravilo, je sporočila prek Twitterja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je bila za leto 2020 sprva določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ doslej. Leta 2021 bi bila lahko skupna poraba še za pet milijonov evrov višja.

A potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov. Finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je že pred tem večkrat ponovil, da vlada pri pripravi proračuna ne bo odstopala od fiskalnega pravila, je zato proračunskim porabnikom naložil, naj do danes vsak svoje proračunske apetite oklesti za po približno odstotek. Med prioritetami v prihodnjih dveh letih pa izpostavlja razvoj, socialo in plače.

Kljub temu bo imela Slovenija rekorden proračun – prihodnje leto bo torej na voljo 10,350 milijarde evrov, proračunski uporabniki pa bodo še vedno večinoma deležni več denarja, kot pa ga imajo na voljo letos.

Ministrstva so našla za 100 milijonov evrov rezerv.
Ministrstva so našla za 100 milijonov evrov rezerv. FOTO: Shutterstock

Da so ministrstva za leto 2020 našla za 100 milijonov evrov rezerv, kot jim je naložilo finančno ministrstvo, je po srečanju koalicije pred sejo vlade sicer potrdil tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović"Kje znotraj ministrstva so jih našla, pa je odvisno od njihovih prioritet," je dodal.

Ključno vprašanje izplačilo regresa za upokojence

Golubović je povedal, da je vlada obravnavala tudi predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki med drugim določa povprečnine in upokojenski dodatek. Določene stvari s pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve bo po njegovih besedah urejal poseben oziroma interventni zakon, ki naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden. "Predlog se bo še usklajeval znotraj koalicije, pričakujem, da bo prihodnji teden na vladi," je dejal in dodal, da bo regres za upokojence višji kot letos, kolikšen bo, je še stvar dogovora.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prav tako izpostavil, da je bilo danes med koalicijskimi partnerji ključno vprašanje glede izplačila regresa za upokojence. Dogovorili so se, da bi regres izplačali v treh razredih, a s poudarkom, da nihče od upokojencev ne sme dobiti manj kot lani. Koliko natančno bodo prihodnje leto namenili izplačilu regresa, še ni povsem jasno, so pa po njegovih navedbah govorili o približno 145 milijonih evrov.

Uskladitev pokojnin naj bi bila po Jurševih navedbah vezana na gospodarsko rast. Je pa ob tem zagotovil, da prihranek, ki ga mora resorno ministrstvo najti zaradi ohlajanja gospodarstva, ne bo vplival na izplačilo pokojnin in regresa upokojencev.

Golubović: Vzemimo si več časa, saj ga imamo

O pogojevanju Levice, da se predlog zakona o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja k obveznemu pripravi do 25. septembra, je Golubović dejal, da "ga ne razume". Dogovor je, da bi bile spremembe uveljavljene s 1. januarjem 2021, zato ni potrebe za hitenje.

Levica je sicer dosegla določen napredek v pogajanjih s koalicijo glede svoje zahteve po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kaj to pomeni za državni proračun, še ni znano, saj finančna konstrukcija prenosa dopolnilnega v obvezno zdravstveno zavarovanje še ni dorečena. Prav tako ostaja negotova usoda predlaganih davčnih sprememb, s katerimi naj bi razbremenili stroške dela, socialni partnerji namreč na torkovi seji soglasja niso dosegli, zato je Bertoncelj predlagal nadaljevanje pogajanj.

"Finančna konstrukcija ni zaprta in ni usklajena. Za pol milijarde evrov je ne moremo zapreti v 20 dneh, kot je to pogojevala Levica. Dobro je, da iščemo vire, vzemimo si več časa, saj ga imamo," je povedal in dodal, da ga normativni del ne skrbi, skrbi pa ga model zagotavljanja sredstev.

Levica je namreč predlagala, da bi finančno vrzel, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. Po sredinem usklajevanju so iz te stranke sporočili, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezno.

Golubović pa je danes na vprašanje, ali se torej strinjajo s tem, da se to uredi z zvišanjem prispevnih stopenj, pojasnil, da se strinjajo samo s prenosom zavarovanja.

Ključno vprašanje je bilo izplačilo regresa za upokojence.
Ključno vprašanje je bilo izplačilo regresa za upokojence. FOTO: Miro Majcen

Levica tudi pričakuje vložitev zakona še ta mesec, s tem pa pogojuje podporo proračunu. "Nobeno izsiljevanje ni dobro, če želiš rešiti problem. Morda se zdi zadeva dobra na kratek rok, na dolgi rok pa se lahko izkaže kot zelo ponesrečena," je posvaril Golubović. Zagotovil je, da bodo poskušali narediti vse za to, da se uskladijo, je pa malo možnosti, da v tem času naredijo finančno konstrukcijo, ki ne bo ogrozila stabilnosti javnih financ in javnozdravstvenega sistema.

Tudi minister za zdravje Aleš Šabeder je danes pred sejo vlade dejal, da težko napove, kako bodo zbrali potreben denar ob prenosu zdravstvenega zavarovanja, na sredinem usklajevanju z Levico pa zaradi službenih obveznosti ni bil prisoten in ne pozna dogovora. V petek se bodo usklajevali glede finančnih virov.

Na novinarsko vprašanje, kje bodo s proračunom varčevali na zdravstvenem resorju, tudi v luči teh zahtev Levice, pa je odgovoril: "Proračun ministrstva za zdravje bo prihodnje leto predvidoma težak 195 milijonov evrov. Kje naj vzamemo teh 150 milijonov iz ministrstva? Potem lahko zapremo štacuno in gremo domov."

Mesec: Po zdaj znanih podatkih proračun ni razvojen in socialen

"Premier je danes zatrdil, da je proračun razvojen in socialen, mi pa pričakujemo, da je slišal kritiko, da so se danes na vladi odpovedali ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, premislili o resničnih prioritetah družbe ter se odločili, da bodo namesto v oklepnike investirali v razvojne dejavnosti," je dejal koordinator Levice Luka Mesec

Tako je podpora Levice proračunu odvisna od tega, ali se bodo z vlado dogovorili glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno ter od tega, ali je proračun res razvojen in socialen. Če ne bo takšen, ga bodo v postopku DZ poskušali popraviti z dopolnili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
19. 09. 2019 21.06
-3
Vse za oblast in nadaljna mafijska posla. Podn
komarec
19. 09. 2019 18.36
+3
Ne bo tako zlepga ta vlada padla kot so ji nekateri napovedovali.
EkonomskaSvoboda
19. 09. 2019 18.44
+0
setisfekšn
19. 09. 2019 17.56
-1
A ma drzava za en dober resevalni helikopter namesto 1,2 miljarde oklepnikov da bi sluzila ukazovalcu nato!!a ma???ne za to nima!!!
Chon
19. 09. 2019 15.13
+19
Slovenija ne bo imela rekorden proračun, kot piše v članku. Aktualna vlada namerava porabiti rekorden znesek davkoplačevalskega denarja bi bilo bližje resnici.
bonkintos
19. 09. 2019 15.06
+8
KAKŠNE REZERVE...JANKOVIČ BO POSODIL ZA 10% OBRESTI....
Cesar Millan - Vodja krdela
19. 09. 2019 16.26
+1
V katerem žepu so našli 100 mil ??????????????
Shisui
19. 09. 2019 15.03
+27
Kje boste še desetletja dobivali denar za vse ilegalce katere nas silite preživljati? Aja saj res, od penzij boste vzeli tistim, ki so 40 let plačevali davke tej gnili državi... kakopak.
EkonomskaSvoboda
19. 09. 2019 14.57
-4
Šarec, ljuba duša... Kdaj boš skinil Levico? Saj imaš dovolj podpore? Udari po mizi in zahtevaj red. Ne more vsak pamž sitnariti kot za liziko pred blagajno v trgovini. Kje imaš jajca? Ali se tako zelo bojiš volitev (do katerih sploh ni nujno, da bi prišlo - SNS, Nsi,....). Udari po mizi in steraj te pamže stran (a ne z bajonetom, tako kot bi oni radi podjetnike).
SabincaH
19. 09. 2019 14.44
+15
Če je preveč pa kar Zokiju dajte. On zna zapravit za jahte in skrite neprimičnine... potem pa zaigra žrte..
Entip?ek
19. 09. 2019 14.44
+24
naj se vlada mal pozabava z raznimi inštituti in direktorati, ki samo jemljejo denar, vračajo pa malo ali skoraj nič in naj ta denar nameni za izgradnjo domov za ostarele in financiranje le teh, če ne bo čez par let na tem področju kaos...
Chon
19. 09. 2019 15.14
+3
EkonomskaSvoboda
19. 09. 2019 14.44
-3
Brane Golubović: "Nobeno izsiljevanje ni dobro, če želiš rešiti problem. Morda se zdi zadeva dobra na kratek rok, na dolgi rok pa se lahko izkaže kot zelo ponesrečena". Enako bi lahko povedali za sodelovanje koalicije z Levico. Na kratek rok jim je prinesla možnost vladanja, na dolgi rok bo pogubno se bo za to isto vlado pokazalo kot ponesrečena poteza. Brane je vizionar.
SabincaH
19. 09. 2019 14.43
+0
Kaj bo pa Kučan imel od tega? To je vprašanje.
nagec123
19. 09. 2019 14.41
+5
Itak je denarja dosti,sam vrašanje koliko je pipica priprta.
SHDS
19. 09. 2019 14.38
-9
ŠAREC NE GLUMI NE BOMO VEČ PONAVLJAL
piljan
19. 09. 2019 14.40
+10
Sv3d3r
19. 09. 2019 14.38
+1
A to je z onimi odpisanimi od Zokija zraven al brez? :D
Acohonda Majhonda
19. 09. 2019 14.07
+21
ravno dosti da se ukine dodatno zavarovanje
JApajaDAja
19. 09. 2019 14.14
+23
če bi še malo pobrskali "odvode" ,bi našli še nekaj mrd !
obožeobože
19. 09. 2019 14.02
+14
Zoki ko Milana ne bo več ti bo trda predla!
piljan
19. 09. 2019 14.10
+9
Le na koga se bo potem izgovarjal komunist dohtar januška za svojo totalno nesposobnost?
maršal Broz
19. 09. 2019 14.29
+10
Saj Tita ni že 40 let, pa ga DR.Jajo obtožuje za vze težave v Sloveniji.
piljan
19. 09. 2019 14.35
+4
Tita dohtar obužuje,vse bi dal,da bi bil kot on.Edini komandant.
jodr
19. 09. 2019 14.35
-7
piljan
19. 09. 2019 14.43
+5
...samo na svojo dokazano totalno nesposobnost ne.Tak je pač komunist dohtar janoška.
jakec1575
19. 09. 2019 14.02
+9
Ce so tako z lahkoto nasli 100 mio rezerve je rezerve vsaj 300 mio, ki bi jih delno namenili za razvojne projekte v znanosti in podobno.
Miriyam
19. 09. 2019 13.59
+13
Verjetno je ŠTRUKELJ na skupnem WC ju na FDV ju najdu 100 milijonov, tako kot so onemu pri Bloku 6 podtaknili 3 milijone v njegov trezor, revež ne ve odkod ve pa, da njegova mama ima Motovilc za milijon po kilogramu.
obožeobože
19. 09. 2019 13.55
+15
Če se najde 29 se bo tudi 100
piljan
19. 09. 2019 13.50
-2
Svecčkarji ,da ne bo 10.10. Prešernov trg spet prazen,razen mala pesčica vas zdraharjev.