Slovenija
Oglas

Google oglaševanje

Ljubljana, 26. 05. 2022 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Pravijo, da če nisi prisoten na spletu, preprosto ne obstajaš! Se strinjaš? S trditvijo se vsaj deloma, če ne kar v celoti, najbrž strinjamo vsi. V zadnjih nekaj letih so se namreč oblika, način poslovanja in tržni trendi med podjetji pa tudi med ponudniki storitev oz. produktov in potrošniki tako spremenili, da jih težko primerjamo z načinom iz prejšnjega stoletja. Piko na i je spletnemu poslovanju zagotovo dodala še epidemija, ki je potrošnike spodbudila k nakupovanju z udobja kavča, podjetja pa k e-obliki poslovanja (sestanki preko spletnih komunikacijskih orodij, navezovanje novih stikov preko spletnih strani, idr.). V sodobnem času je torej ključnega pomena, da se podjetja predstavijo na spletu in aktivno participirajo pri vseh oglaševalskih aktivnostih, ki omogočajo, da jih potrošniki na spletu hitreje najdejo. Oglaševanje služi kot naložba za povečanje prodaje in prepoznavnosti vašega podjetja ali blagovne znamke.

Google oglaševanje ponuja vrsto oblik oglaševanja, s katerimi se bo bodisi spletna stran, spletna trgovina ali katera druga spletna platforma v brskalniku Google pozicionirala na prva mesta, prikazovala potencialnim strankam ali se preprosto pojavila na socialnih omrežjih v času, ko boste to najmanj pričakovali. 

V tokratnem članku bomo nekoliko več pozornosti namenili Google oglaševanju.

Kaj je Google oglaševanje?

Google oglaševanje omogoča, da se vaše podjetje, storitev ali produkt potencialni stranki prikaže v trenutku, ko bo ta iskala enako ali sorodno stvar , ki jo seveda poleg drugih, ponujate tudi vi. Google oglaševanje v tem primeru sproži, da se, kot eden izmed prvih zadetkov med oglasi, prikaže rešitev, ki jo ponujate. Google oglasi se namreč pozicionirajo na mesta pred visoko optimiziranimi organskimi zadetki. Gre za cenovno učinkovito obliko oglaševanja, saj se zaračuna le v primeru, ko uporabnik klikne na oglas. Oglasi se kreirajo znotraj kampanj v t.i. Google Ads Managerju. Prikazujejo se lahko v obliki zadetkov na brskalniku Google ali pa v obliki pasic oz. banerjev na različnih spletnih mestih. 

Kako se lotimo Google oglaševanja?

Najprej pripravimo podrobno analizo ključnih besed in smiselno načrtujemo kampanje. Temu sledi priprava oglaševalskega besedila, grafične kreative, nastavitev ponudb za klike in oblikovanje oglasov. Pri tem ustrezno nastavimo še ciljno občinstvo, ki se mu bodo prikazovali oglasi in frekvenco prikazov. Poleg splošnih oglaševalskih kampanj svetujemo tudi vzpostavitev remarketing kampanje. Kampanje nato nenehno optimiziramo tako da spremljamo cene na klik, število konverzij in strošek na konverzije. Na podlagi rezultatov določimo negativne ključne besede in tako Googlu sporočimo, za katere ključne besede naj preneha s prikazovanjem oglasov. 

Ali obstajajo kakšne omejitve? 

Tako kot pri večini ostalih oglaševalskih platform obstajajo določene omejitve tudi pri Google oglaševanju. Pravilnik oglaševanja na Googlu loči 4 rubrike, in sicer prepovedano vsebino, prepovedana ravnanja, omejeno vsebino in uredniško ter tehnično ureditev. Kakršnokoli kršenje pravilnika lahko privede do neodobritve oglasov, blokade domene ali pa celo blokade računa. Med prepovedano vsebino za oglaševanje sodijo ponarejeni izdelki in izdelki oz. storitve, ki so nevarni ali pa lahko povzročijo škodo. Prav tako ni možno oglaševati izdelkov oz. storitev, ki omogočajo nepošteno vedenje, prevare ali vsebujejo žaljivo, neprimerno vsebino. Ker je algoritem za preverjanje ustreznosti oglasov avtomatiziran, lahko zvrne tudi oglase za izdelke oz. storitve, ki so sicer povsem varni in sprejemljivi, zato zavrnitev določenih oglasov oz. omejitve pri oglaševanju  še ne pomenijo, da gre za prevaro oz. nepošteno prakso. Kot primer strani, ki so sicer povsem varne, vendar je zanje onemogočeno Google oglaševanje so Bah24 ali pa topstave.com . Gre za strani s področja stav (iger na srečo), za katere oglaševanje ni dovoljeno. Onemogočeno je tudi oglaševanje alkoholnih pijač, kot primer lahko navedemo strani rundasekunda.si ali pa evino.si.

Kako lahko sami vzpostavite Google oglaševanje

V kolikor želite sami vzpostaviti svoj prvi Googel oglas potrebujete Google račun. Svojo prvo kampanijo lahko ustvarite na Google Ads.

1

Izberemo vrsto oglaševalske akcije. Kot primer smo izbrali akcijo v iskalnem omrežju z ciljanjem na izbrane ključne besede, ki jih bomo definirali v kasnejših korakih. Vnesemo tudi URL spletne strani na katero bodo prišli uporabniku po kliku na oglas.

2

Izberemo še cilj oglaševalske akcije znotraj Google oglaševanja. Ta nastavitev nima vpliva na delovanje oglaševalske akcije, njen namen je le pomoč pri usmeritvi oglaševalcu pri izbiri, zato lahko izberemo tudi nastavitev »brez cilja/brez usmeritev«.

3

Naslednji korak so podrobne nastavitve oglaševalske akcije. V tem koraku izberemo cilj oglaševanja (kliki, konverzije, prikazi oglasa na vrhu ali samem vrhu strani, ogledi videa, prenosi aplikacije…) in omrežje v katerem se bo naš oglas prikazoval. Ker smo izbrali oglas v iskalnem omrežju je ta izbira omejena, iskalni oglasi pa se lahko prikazujejo tudi v prikazovalnem omrežju, vendar te nastavitve ne priporočamo saj je prikazovalno omrežje namenjeno prikazovanju slikovnih oglasov, naš oglas pa bo sestavljen le iz teksta.

4

V naslednjem koraku izbiramo lokacijo z katero omejimo kje se nahajajo uporabniki katerim se bo oglas prikazoval. Lokacijo lahko omejimo na državo, regijo, mesto, občino ali z dosegom na zemljevidu.

Izberemo tudi jezik brskalnika uporabnikov katerim se bo oglas prikazoval. Vedno je priporočljivo izbrati Angleščino saj ima veliko uporabnikov v katerikoli državi brskalnik v Angleškem jeziku.

5

Naslednji korak je nastavitev ključnih besed. Za pomoč lahko uporabimo Googlove predloge ali pa ključne besede ročno vnesemo v polje.

ključna beseda = široko ujemanje

"ključna beseda" = frazno ujemanje

[ključna beseda] = natančno ujemanje

6

Sledi tekstovno pripravljanje oglasa. Izberemo do 15 različnih naslovov in do 4 opise oglasa. Naslovi so omejeni na 30 znakov opisi pa na 90. Oglasu nastavimo tudi končni URL kamor pripeljemo uporabnika po kliku na oglas.

7

Vsakemu oglasu lahko (priporočljivo) nastavimo tudi razširitve. Razširitve k oglasom so lahko podstrani na naši domeni, vrste storitev ali izdelkov v ponudbi, telefonska številka, lokacija našega podjetja, promocije, slike, aplikacija…

8
9

Ena izmed najpomembnejših nastavitev znotraj Google oglaševanja je nastavitev dnevnega proračuna oglaševalske akcije. Google oglasi lahko porabijo do 2x nastavljen dnevni proračun v enem dnevu vendar ne več kot 30.4x dnevni proračun v sklopu enega meseca. To omogoča sistemu Google Ads prekoračitev proračuna v dnevih z več zanimanja za nastavljene ključne besede in manj v dnevih ko je zanimanja manj. 

10

Pred objavo oglaševalske akcije pregledamo ali so vse nastavitve ustrezne in jo objavimo. Nastavitve lahko spreminjamo tudi po objavi oglaševalske akcije.

11
12

Po objavi oglaševalske akcije lahko akcijo razdelimo na več različnih skupin oglasov. Vsaka skupina oglasov ima svoj sklop ključnih besed in svoje oglase. Priporočljiva je ločitev oglasnih skupin po različnih tematikah ključnih besed izdelka ali storitve katero oglašujemo.

Vrste ujemanj ključnih besed

Ključne besede so besede ali besedne zveze, ki oglase povežejo z izrazi, ki jih uporabniki iščejo. Vrste ujemanja ključnih besed narekujejo, kako natančno se mora ključna beseda ujemati z iskalno poizvedbo uporabnika, da je oglas lahko primeren za sodelovanje na dražbi. Uporabite lahko na primer široko ujemanje, da oglas prikažete pri več različnih iskanjih uporabnikov, lahko pa uporabite natančno ujemanje, da se osredotočite na specifična iskanja uporabnikov.

13

Nasvet

Širše vrste ujemanja zajamejo vse poizvedbe ožjih vrst ujemanja in še več. To pomeni, da se bo ključna beseda s fraznim ujemanjem ujemala z vsemi iskanji iste ključne besede z natančnim ujemanjem. Podobno se bo ključna beseda s širokim ujemanjem ujemala z vsemi iskanji enakovrednih ključnih besed s fraznim in natančnim ujemanjem ter še z dodatnimi sorodnimi iskanji. Zato boste imeli enake prednosti, ki jih prinaša več vrst ujemanja, na voljo v eni sami vrsti širokega ujemanja, ne da bo vam bilo treba ponavljati ključne besede.

Široko ujemanje

Oglasi se lahko prikažejo za iskanja, ki so povezana z vašo ključno besedo. To lahko vključuje iskanja, ki ne vsebujejo izrazov ključnih besed. Tako lahko na spletno mesto privabite več obiskovalcev, porabite manj časa za ustvarjanje seznamov ključnih besed in porabo usmerite v učinkovite ključne besede. Za vse ključne besede je privzeto nastavljeno široko ujemanje, tako da vam ni treba določiti druge vrste ujemanja (npr. natančnega, fraznega ali negativnega ujemanja).

14

Sintaksa za široko ujemanje veleva, da preprosto vnesete ključno besedo. Spodaj je primer delovanja širokega ujemanja:

Pri ključni besedi s širokim ujemanjem, kot je »prehranjevalni načrt z manj OH«, se oglasi lahko prikažejo pri iskalnih izrazih, kot je »hrana brez OH«, »prehrane z manj OH«, »recepti z nizko vsebnostjo kalorij«, »knjige za mediteransko prehrano« ali »prehranjevalni program z manj ogljikovih hidratov«.

Za zagotovitev ustreznih ujemanj lahko ta vrsta ujemanja upošteva tudi naslednje:

uporabnikove nedavne iskalne dejavnosti;

vsebino ciljne strani;

druge ključne besede v skupini oglasov, da boste bolje razumeli namen ključne besede.

Široko ujemanje najbolje deluje s pametnimi ponudbami. Sistem pametnih ponudb nastavi ponudbo za posamezno dražbo za vsako poizvedbo in zviša ali zniža ponudbe skladno s tem, kako uspešna bo najverjetneje poizvedba. Pametne ponudbe izkoriščajo ujemanje s širokim naborom iskanj, tako da lahko poiščejo iskanja, ki so za vas najprimernejša.

Opomba: Vrste ujemanja negativnih ključnih besed delujejo drugače kot vrste ujemanja pozitivnih ključnih besed.

Nasvet

Dodajanje zelo podobnih ključnih besed, kot sta »rdeč avto« in »avto rdeč«, vam odsvetujemo, saj bi se z obema iskanjema ujemala samo ena ključna beseda. Vseeno pa s tem ne boste vplivali na stroške ali na uspešnost.

Primer: Ključni besedi s širokim ujemanjem »rdeč avto« in »avto rdeč« bosta prepoznani kot podvojitvi, sistem pa bo uporabil tisto z višjo oceno uvrstitve oglasa. Čeprav so vse vaše ključne besede morda primerne za prikaz za isto iskanje, boste imeli na dražbi oglasov samo eno ponudbo.

Frazno ujemanje

Oglasi se lahko prikažejo pri iskanjih, ki vključujejo pomen vaše ključne besede. Pomen ključne besede je lahko nakazan, iskanja uporabnikov pa so lahko natančnejša oblika pomena. S fraznim ujemanjem, ki prikazuje oglase samo pri iskanjih, ki vključujejo vaš izdelek ali storitev, lahko dosežete več iskanj kot z natančnim ujemanjem in manj iskanj kot s širokim ujemanjem.

15

Sintaksa za frazno ujemanje veleva, da ključno besedo vstavite med narekovaje (na primer “teniški copati”). Spodaj je primer delovanja fraznega ujemanja:

Pri ključni besedi s fraznim ujemanjem, kot je »teniški copati«, se oglasi lahko prikažejo pri iskanju »copati za tenis«, »nakup teniških copat na razprodaji«, »rdeči teniški copati« ali »udobni teniški copati«. Oglasi pa se ne bodo prikazali pri iskanju »teniški loparji in športni copati« ali »ali lahko nosim tekaške copate za tenis«.

Opomba: Vrste ujemanja negativnih ključnih besed delujejo drugače kot vrste ujemanja pozitivnih ključnih besed.

Oglasi se lahko prikažejo pri iskanjih, ki imajo enak pomen ali namen kot ključna beseda. Od vseh treh možnosti ujemanja ključnih besed vam natančno ujemanje omogoča največ nadzora nad tem, kdo vidi vaš oglas, vendar doseže manj iskanj kot frazno in široko ujemanje.

Sintaksa za natančno ujemanje veleva, da ključno besedo vstavite med oglate oklepaje (na primer [rdeč čevelj]). Spodaj je primer delovanja natančnega ujemanja:

Pri ključni besedi z natančnim ujemanjem, kot je [čevlji za moške], se oglasi lahko prikažejo pri iskanju »čevlji moški«, »moški čevlji«, »moški čevelj« ali »čevlji za moške«. Oglasi pa se ne bodo prikazali pri iskanju »moški teniški copati« ali »čevlji za fante«.

Opomba: Vrste ujemanja negativnih ključnih besed delujejo drugače kot vrste ujemanja pozitivnih ključnih besed.

Nasvet

Uporabite pametne ponudbe z vsemi vrstami ujemanja, če želite samodejno optimizirati na podlagi ciljev glede uspešnosti, ki ste si jih zastavili. Pametne ponudbe najbolje delujejo s širokim ujemanjem, ker jim širok nabor iskanj omogoča, da ugotovijo, kaj je za vas najprimernejše.

Natančno ujemanje

Oglasi se lahko prikažejo pri iskanjih, ki imajo enak pomen ali namen kot ključna beseda. Od vseh treh možnosti ujemanja ključnih besed vam natančno ujemanje omogoča največ nadzora nad tem, kdo vidi vaš oglas, vendar doseže manj iskanj kot frazno in široko ujemanje.

16

Negativne ključne besede

Z negativnimi ključnimi besedami lahko izključite prikazovanje oglasov pri iskanjih s tem izrazom. Če ste na primer podjetje s pokrivali, ki ne prodaja bejzbolskih kap, lahko dodate negativno ključno besedo za bejzbolske kape. Vendar pa upoštevajte, da vrste ujemanja negativnih ključnih besed delujejo drugače kot vrste ujemanja pozitivnih ključnih besed.

17

Pogosta vprašanja o Google oglaševanju

Kakšen je mesečni strošek Google oglaševanja?

Mesečni strošek Google oglaševanja se razlikuje glede na panogo vašega podjetja. Na slovenskem trgu lahko podjetja za Google oglaševanje na mesečni ravni porabijo od 400 do 6000 €.

Zakaj se Google oglaševanje splača?

Google oglaševanje se izplača pri večini podjetjih, če je oglaševanje vodeno iz strani strokovnjaka, ki dobro pozna Google Ads. Ena izmed glavnih prednosti tega kanala so konstantni rezultati.

Kako hitro lahko vidimo rezultate Google oglaševanja?

Prve rezultate Google oglaševanja lahko vidimo že po prvem dnevu oglaševanja.


Naročnik oglasa je Web Center d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3