Slovenija

GoOpti potnikom dolguje 650.000 evrov: 'Vračilo v denarju bi za nas pomenilo stečaj'

Ljubljana, 26. 05. 2020 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
447

Na znanega ponudnika prevoznih storitev GoOpti se je vsul plaz kritik. Potniki so pred začetkom epidemije rezervirali prevoz, ga plačali vnaprej, prevoz je bil odpovedan, podjetje pa jim denarja za neopravljeno storitev ne želi vrniti, razen v obliki dobropisa. Jezni so tudi tamkajšnji zaposleni, ki v anonimnem pismu trdijo, da že od januarja niso prejeli plač. Direktor Marko Guček se brani, da gre za skupino zaposlenih, ki jih je sprva poslal na čakanje, nato pa so ostali brez službe in krivdo vali na državo, ki "se je odločila, da ne financira tistih, ki smo jih odpustili".

Na vodstvo podjetja GoOpti se je vsul plaz kritik, tako s  strani potnikov, kot s strani zaposlenih.
Na vodstvo podjetja GoOpti se je vsul plaz kritik, tako s strani potnikov, kot s strani zaposlenih. FOTO: POP TV

Koronakriza je na površje že naplavila svoje prve žrtve, stopnja brezposelnosti v Sloveniji iz meseca v mesec narašča, številna podjetja so na robu preživetja. Med njimi je, kot kaže, tudi znani ponudnik prevoznih storitev GoOpti, kjer so krizo še posebej globoko občutili, saj svoje dejavnosti, ko je turistična panoga sredi marca povsem obstala, niso mogli več izvajati. Posledic tega pa ne nosi le družba, temveč tudi njeni uporabniki.

Denar bi radi vrnili v obliki dobropisa, a stranke se s tem ne strinjajo

Primer dobropisa, ki so ga skupaj z obvestilom o odpovedi potovanja poslali svojim strankam, ki pa so po zakonu upravičene do povračila v denarju
Primer dobropisa, ki so ga skupaj z obvestilom o odpovedi potovanja poslali svojim strankam, ki pa so po zakonu upravičene do povračila v denarju FOTO: 24ur.com

Na uredništvo smo prejeli več različnih zgodb, a z istim skupnim imenovalcem: pred začetkom epidemije so pri GoOptiju rezervirali prevoz, ga plačali vnaprej, prevoz je bil zaradi višje sile odpovedan, GoOpti pa jim denarja za neopravljeno storitev ne želi vrniti, razen v obliki dobropisa oziroma tako imenovane kode za popust.

Kot pripoveduje ena od njihovih strank, ki je želela ostati anonimna, je 9. marca rezervirala in vnaprej plačala prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah (za datum 12. 3.) in z letališča v Benetkah do Ljubljane (za datum 18. 3.): "Za obe smeri sem skupaj plačala 50 evrov." Ker se je naslednji dan, torej dva dneva pred predvidenim odhodom, "situacija s koronavirusom zelo hitro poslabšala" in so letalske družbe že začele odpovedovati številne lete, se je sama obrnila na predstavnico podjetja GoOpti in jo vprašala, ali bodo prevoz izvedli in če ga ne bodo, kako je s povračilom denarja. Naslednji dan, 11. marca, so jo z GoOptija prek elektronske pošte obvestili, da so vsi prevozi odpovedani. Zraven so ji poslali še kodo za popust v višini vplačanega zneska. Odgovorila jim je, da se s tem ne strinja, saj zaradi negotove situacije ne ve, kdaj bo ta dobropis lahko koristila, če ga sploh bo. Na sporočilo ji niso odgovorili. "Nato sem jim pisala še dvakrat, a sem vedno ostala brez odgovora, tudi na telefon jih ni bilo več mogoče priklicati," še pove sogovornica, ki je želela ostati anonimna.

Za plačan, a nerealiziran prevoz v višini 46 evrov, sta dobila dobropis zgolj v višini 4,6 evra.

Še bolj razočarana je stranka Jana, ki se je s fantom 11. marca vračala s potovanja. Njun let so zaradi izrednih razmer preusmerili, in sicer sta namesto v Benetkah pristala na Dunaju. Dan prej, torej 10. marca, sta se obrnila na GoOpti z vprašanjem, če bi bilo možno, da ju namesto v Benetke pridejo iskat na Dunaj. "Pri tem poudarjam, da prevoza nisva preklicala, naju je samo zanimalo, če je to možno. Nekaj ur kasneje so sami preklicali vse rezervirane prevoze. Torej tisti dan, ko sva midva potrebovala prevoz, tako ali tako niso več vozili." A podjetje je njun klic obravnavalo, češ da sta sama odpovedala prevoz, zato so jima obračunali odstopnino. "Tako sva na koncu dobila le dobropis v višini 10 odstotkov vplačanega zneska," je ogorčena Jana. Za plačan, a nerealiziran prevoz v višini 46 evrov, sta tako dobila dobropis zgolj v višini 4,6 evra.

Če potnik dobropisa noče sprejeti, ima pravico do povračila v denarju

Direktiva Evropske unije o paketnih potovanjih je jasna: v primeru odpovedi potovanja zaradi "neizogibnih in izrednih okoliščin" imajo potniki pravico do celotnega povračila vseh plačil za turistični paket "brez nepotrebnega odlašanja, vsekakor pa v 14 dneh po odstopu od pogodbe". V zvezi s tem lahko organizator potovanja potniku sicer ponudi povračilo v obliki dobropisa. Toda zaradi te možnosti potniki ne izgubijo pravice do povračila v denarju.

Kot so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je državni zbor v okviru tako imenovanega mega protikoronskega zakona sprejel tudi določbe, s katerimi je "omejil pravico potrošnikov do vračila denarja v primeru odpovedi turističnega paketa". Po novi zakonski ureditvi mora namreč organizator potovanja potrošniku vrniti vsa plačila v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije, namesto v roku 14 dni, kot to določata zakon o varstvu potrošnikov oziroma evropska direktiva o paketnih potovanjih.

Potrošniki, ki zavrnejo sprejem dobropisa, morajo torej na vračilo vplačanega denarja počakati 12 mesecev od razglasitve konca epidemije, pojasnjujejo na ZPS in dodajajo: "Naše stališče je, da so sprejete zakonske določbe v nasprotju z veljavno evropsko direktivo." Na to so že opozorili pristojno ministrstvo.

Potnikom skupno dolgujejo okoli 650.000 evrov

Veljavnost dobropisov so sprva določili na obdobje enega leta, zdaj pa so, da bi se jih več odločilo zanje, to podaljšali do konca leta 2022.

Direktor GoOptija Marko Guček ne zanika, da podjetje potnikom zaradi predplačil za prevoze, ki potem niso bili realizirani, dolguje denar, ki bi ga po trenutno veljavni zakonodaji morali vrniti. Kot je dejal, je skupni znesek tega dolga okoli 650.000 evrov. 

"Želimo si, da bi čim več naših strank sprejelo dobropise," je dejal Guček. Veljavnost le-teh so sprva določili na obdobje enega leta, zdaj pa so, da bi se jih več odločilo zanje, to podaljšali do konca leta 2022. 

"Takojšnje vračilo denarja vsem strankam bi pomenilo stečaj za GoOpti," je priznal Guček.

"Nismo dobili plač že od januarja"

Direktor Marko Guček odpuščenim delavcem ni izplačal odpravnin in pripadajočega dela regresa, saj da je podjetje v preslabem finančnem stanju.
Direktor Marko Guček odpuščenim delavcem ni izplačal odpravnin in pripadajočega dela regresa, saj da je podjetje v preslabem finančnem stanju. FOTO: POP TV

Družbe GoOpti pa ne bremenijo le pritožbe potnikov, temveč tudi tamkajšnjih zaposlenih in nekdanjih zaposlenih. Skupina le-teh je medijem poslala anonimno pismo, v katerem so zapisali, da nekateri "zaposleni nismo dobili plač že od januarja, ko covid-19 še ni bil realnost". Kot trdijo v svojem zapisu, je Guček "v marcu in aprilu selektivno izplačal nekaj plač ljudem, ki naj bi ostali v podjetju, medtem ko so vsi drugi ostali brez plačil". In še: "Do danes sta bili odpuščeni dve tretjini zaposlenih."

Ali to drži, smo vprašali Gučka. "Družba je imela konec februarja zaposlenih 45 ljudi, nismo odpustili večine, ampak smo jih v marcu, aprilu in maju skupno odpustili 13. Dve osebi sta odšli sporazumno, dvema pa ni bila podaljšana pogodba za določen čas," trdi direktor.

Zakon predvideva, da podjetje za zaposlene, ki so bili poslani na čakanje, nato pa so jih odpustili, ne dobi nobenih sredstev. A kdo je na koncu potegnil kratko? Ne delodajalec, temveč odpuščeni delavci.

Ne zanika pa, da so tisti, ki so bili sprva poslani na čakanje, nato pa so ostali brez zaposlitve, brez kakršnega koli dohodka že več mesecev. Vlada je z obljubljenim nadomestilom za čakanje na delo namreč želela preprečiti prav to – odpuščanja, zato zakon predvideva, da podjetje za zaposlene, ki so bili poslani na čakanje, nato pa so jih odpustili, ne dobi nobenih sredstev. A kdo je na koncu potegnil kratko? Ne delodajalec, temveč odpuščeni delavci. "Žal se je država odločila, da ne financira tistih, ki smo jih odpustili," se brani Guček. 

Bi pa delavcem, ki so ostali brez zaposlitve, po pogodbi moral izplačati odpravnino in pripadajoči del regresa: "Tega pa žal še nismo izplačali zaradi slabe finančne situacije," priznava direktor GoOptija.

Podjetje skuša reševati z novim investitorjem in poslom, ki ga je sklenil s Tušem

Guček sicer trdi, da je "anonimka prišla na dan, ko smo ravno podpisali predpogodbo z novim lastnikom in tako zagotovili svež kapital za poplačilo vseh dolgov". Po njegovem mnenju so avtorji pisma želeli "čim prej sprožiti zahtevke in dejansko povzročiti stečaj"

V začetku maja je GoOpti sicer začel sodelovati s trgovsko verigo Tuš, ki je potrebovala prevoznika za dostavo živil na dom. Storitev dostave, ki jo prevzel GoOpti, je že stekla v Ljubljani, Celju in Mariboru z okolico. 

A ta posel je očitno premalo za nadomestitev izgube vseh prihodkov. Guček je zato poiskal investitorja, o katerem sicer ne želi govoriti, je pa povedal, da gre za nekoga, ki ima "logistično podjetje v Omanu, kjer je solastnik z nekim šejkom". Po poročanju Financ gre za Stephena MacSearraigha, ki je v Sloveniji pred časom kupil tudi že ugasnjeno televizijo MTV Adria. "Njegov interes je razvijati tudi prevoz blaga, vendar nikakor opustiti do zdaj dobre dejavnosti občasnih prevozov na letališča," je povedal Guček. MacSearraigh naj bi za en evro kupil nizozemsko družbo, dokapitaliziral pa naj bi tudi vse njene hčerinske družbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

celjan2
27. 05. 2020 17.46
+4
Kaj zdaj jamrajo. Še pred letom so jih hvalili kot najuspešnejše podjetje glede lede dobička , kar ni težko če vse kombije porine voznikom in jih prisili v S . P
Skdesni
26. 05. 2020 21.12
+12
To so uspešni podjetniki k se trkajo po prsih kako so neodvisni in Slovenija jih kar nekaj premore ni kaj .
TistoPravo
26. 05. 2020 21.05
+14
Tukaj se vidi, kako je nevarno bit podcenjena delovna sila pa še plačana za nazaj,,,
ochi
26. 05. 2020 20.58
+2
no, zdaj bo pa počasi greznica začela lezt iz kanalov. posledica dobrega gospodarja, države.
majazmaja2
26. 05. 2020 20.45
+16
Plač ne bo, ker bo šla firma v stečaj. Mogoče bo ostal kak kombi, ki ga bodo prodali in cente razdelili med ogoljufane delavce. Gospod direktor bo razglasil osebni stečaj, saj nima ne premoženja in ne plače. Že neverjetno velikokrat videno v Slovenistanu ... Tile nategi z bogatimi šejki so pa tudi podobni tistemu: bogata sorodnik mi je zapustilo 5 milijon dolar in rabim račun nakazati denar. Vam ostati 50 % ...
TistoPravo
26. 05. 2020 20.59
+11
Z takimi obljubami si kupujejo čas, za lažjo odtujitev vrednejšega tovora iz potapljajoče ladje..
mrbungle
27. 05. 2020 21.33
+2
Res je. Po zakonodaji so vsi posli eno leto od datuma stecaja za nazaj nicni. S tem so zeleli prepreciti izcrpavanje podjetja. A bistri to zacnejo ze prej,potem pa govorijo o prisilnih poravnavah,omenjajo novega tujega nepoznanega lastnika in tako mine eno leto,naslednji san pa stecaj. Podjetje nima nicesar vec razen dolgov...
Walter Pravicek
26. 05. 2020 20.39
-2
KAJ SPLOHN PREVAŽA GO OPTI,KO IMA NALEPKO,KOT GASILCI,DA SE SME VOZITI PO SREDINI CESTIŠČA,DRUGI PA NA LEVO ALI DESNO?SO TO MAR KAKŠNECEXTRA NUJNE REČI,REŠEVANJE ALI KAJ.TAKŠNIH NALEPK NE SME IMETI VSAK!IN DRUGO:PROPADLI BOMO?ALI NI NIČ V REZERVI?VOZIJO,A NIMAJO?IZ ROK V USTA?BOLJE,DA TAKŠNA FIRMA PROPADE,KOT;DA IZSILJUJE ZA DENAR DRŽAVO.KAKŠNO VODSTVO JE TO?PREVOZ HRANE NA DOM IZ TRGOVIN TUŠ?NIKOLI VIDEL TAKŠNEGA KOMBIJA TU PRI TUŠU!IN POMAGAJO SI SOSEDJE,NE PLAČANI PREVOZNIKI.POTNIKE TUDI VOZIJO?JA ZAKAJ PA IMAMO TOLIKO TAKSIJEV V LJUBLJANI,MARIBORSKO LETALIŠČE ITAK NIMA PROMETA!KAKŠNE PRAVLJICE SO TO?ALI IMA POTNIK V AVIONU TOLIKO PRTLJAGE,DA POTREBUJE KOMBI,ALI JIH NATLAČI KOT SARDINE!VEČ LJUDI JE VEČ DENARJA NA ISTI RELACIJI.MI TUDI ZNAMO IZRAČUNATI TO MATEMATIKO!!
Urke Ferlic
27. 05. 2020 08.30
+1
Tak ke walter in dokler nimajo punega kombija ne starta oz poberejo se tiate prevoze preko prevoz. Si brez racuna ta go opti in vsi ostali ponudniki teh storitev kombi prevozov so le nateg in pranje denarja!v taxi ju barrm do is racun in ves kaj si placal in to ko izstopis iz avta ne placas v naprej kar pa se tice nalepk njim se mudi na letalisce ravno zato ker cakajo da napolnijo kombi ko pa nekdo zamudi let so pa drugi krivi samo da so oni ppkasirali in dobili denar v naprej lopovi ki unicujejo postene ljudi ki posteno zasluzijo z izdajo racunov
Andrej Keše
27. 05. 2020 12.36
+4
Pa ti veš kaj nalepka je? Nalepka ni zato, da se oni vozijo po reševalnem pasu, ampak da vsem butlom, ki ne vejo da se to tako dela pokažejo kako in kaj....
Drink Beer and Smile
26. 05. 2020 20.09
+13
Počakte na recesijo čez 4 mesece...
Milencura
26. 05. 2020 19.48
+7
Kdaj se bo končal Lopovski rdeči kreativni kapitalizem pardon rdeča kreativna ekonomija, rdeče kreativno pravosodje in kreativno visoko šolstvo vse je Bay de wey.
TistoPravo
26. 05. 2020 19.21
+13
Vsa možna zavarovanja za vse možne stvari oz.neumnosti obstajajo, a da bi lahko zavarovali svoje delovno razmerje....a to pa ne! Da se domine podrejo vedno le na preznojene majce...srajčke se tko pa tko zavarovane...650.000 eur v tem primeru plus ves profit za nazaj, tole je fino špilanje trobente na tuj račun...da ni sram naše vladarje, vse povsod po ta malem sekajo od nekdej nazven pa po predsedniško predstavljajo kako je vse fino in fajn...
User416781
26. 05. 2020 20.10
+3
Hm, obstaja zavarovanje za izgubo zaposlitve ob kreditu. Sicer pa ne vem, na kakšen način bi ti zavaroval svoje delovno razmerje? Na kakšen način si to predstavljaš...?
majazmaja2
26. 05. 2020 20.47
+1
Tudi zavarovanje kredita ob izgubi službe ne reši prav veliko, če v pol leta ne dobiš nove zaposlitve. Ne vem pa, kdo bi zavaroval delovno razmerje. Nisem še slišala za kaj takega ...
TistoPravo
26. 05. 2020 21.03
+1
Recimo...kako banka zavaruje kredit, z hipoteko....kako podjetnik zavaruje svoj obstoj, z ekstra dobički poleg da si bajne plače izplačujejo...kako je delavec z svojim zakkadom v obliki življenja zavarovan, s tem...da dobi plačo za preživetje po preteklo oddelanem mescu za naslednji mesec...če ima "srečo", tudi tega ne dobi..,,izjemna strategija, ki je vedno znova in znova spisana za "kratkočasje" podjetništva...politike in lastnikov kapitala.,,
123756890
26. 05. 2020 19.01
+21
Damping - zdej pa majo. poceni prevozi.... delavci brez plač, nezadovoljstvo...... Na brniku so zrinili vse druge prevoznike in jih dobesedno poslali v propad. Me prav zanima če tudi direktor ni imel že od Marko Guček ???? PALCA MA DVA KONCA. tko kot je delal z ljudmi in potniki tako bo zdej nazaj dobil.
123756890
26. 05. 2020 19.03
+12
sem mislil če tudi direktor ni imel že od januarja plače!
TistoPravo
26. 05. 2020 18.52
+18
Če so bili prevozniki kombijev res samostojne pravne osebe najete iz strani ponudnika, je bilo to zaradi obstoja znakov delovnega razmerja zagotovo nezakonito...a kot kaže, so naredili tako da je bilo..
TistoPravo
26. 05. 2020 18.45
+15
Odpušča tudi Akrapovič...torej je kriza tudi pri tistih, ki imajo za luksuzne dobrine...tole bo pe pestro
Cofar
26. 05. 2020 18.37
+17
jah nizkocenovni prevoz pomeni tudi nizkocenovni odnos do strank ko zagusti. To je treba vzet v zakup.
Svetec 2021
26. 05. 2020 18.35
+19
Polovica pa jih je tak na črno vozila oz. niso bili pijavljeni.....
Cofar
26. 05. 2020 18.37
+13
bubijas
26. 05. 2020 18.16
+16
Isto.Od goopti dobropis zaradi odpovedanega leta iz Benetk.V sklopu istega potovanja v Aziji sem bookiral Kiwi taxi (ista platforma) in so mi povrnili poln znesek isti.dan
User416781
26. 05. 2020 20.11
+3
Če si plačal s kartico, daj reklamacijo na banko.
nightifly
26. 05. 2020 18.00
+28
Cisto zelo enostavna zadeva je to . Podjetje je dobilo denar ,ni opravilo svoje naloge ,obveze ,torej mora denar vrniti . In to brez enega samega lamenta .Denar ni last tega podjetja .Konec . Ali bo slo podjetje v defsult in posledicno v zaprtje je to drug problem ,oz. prijem . Pdjeetje ali lastnik le tega si nee more privositi ,da bi lastnike vplacanega denarja imel za ´´talce´´ in jih celo izsiljeval . Mogoce bi moral tozilec napisati vsaj dve obtoznici proti temu kljukcu .
Moros
26. 05. 2020 17.45
+36
LOPOV, Januarja ni bilo nobene krize pri nas tako da nima razloga zakaj nemore izplačati plač za JANUAR!
Moros
26. 05. 2020 17.43
+30
Bomo mu pa prišli rubit v luksuzno stanovanje!
Moros
26. 05. 2020 17.41
+30
Kam je pa zapravil denar? Ga je pokradel. Bo pač prodal svoje luksuzno stanovanje, avtomobil, ladjo, vikend itd.
Cofar
26. 05. 2020 18.38
-7
Boboljše
26. 05. 2020 18.52
-5
brabusednet
26. 05. 2020 17.08
+1
No kavijar biciklisti imate na voljo novo traso.A šment tu ni Janše zraven in to je vaš pogoj.