Slovenija

'V zraku je kaos, na tleh deroči potočki, oni pa mirno'

Bohinj, 30. 07. 2023 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Zrak je težak, poln nesproščene energije. Odkod se le jemlje? Iz doline pošiljajo informacije o približevanju nove nevihtne celice. Še pol ure imamo, sprožen je rdeč alarm," občutke med enim izmed "nevihtnih" reševanj v zadnjih tednih opisuje izkušen bohinjski gorski reševalec. Iz svojega zavetja so pozneje začudeno opazovali pohodnike v kratkih hlačah, tudi brez nahrbtnikov. Vremenska napoved za prihodnje dni znova ni rožnata, zato so pri Gorski reševalni zvezi spomnili na nekaj nasvetov, kaj storiti, če nas v gorah ujame nevihta. Najbolj varno je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku.

GRS Bohinj je imela v času divjanja narave kar štiri zahtevna reševanja, ki so se zgodila zaradi neurij, vsaj petkrat pa so pohodnikom, ki so jih ujele nevihte, svetovali in jih usmerjali do planinskih koč po telefonih, da so lahko varno počakali na konec "hude ure", pojasnjujejo pri Gorski reševalni zvezi Slovenije.  

Ob tem so objavili zapis enega od reševalcev po akciji na grebenu 2300 metrov visokega Malega Špičja.

Razmere med reševanjem na Malem Špičju.
Razmere med reševanjem na Malem Špičju. FOTO: GRZS

Videl je Ledvičko, dokler ga ni zagrnilo

"Zrak je težak, poln nesproščene energije. Odkod se le jemlje? Iz doline pošiljajo informacije o približevanju nove nevihtne celice. Še pol ure imamo! Sprožen je rdeč alarm! Nestrpno pričakujemo klic z grebena, vendar ga ni in ni. Greben je dolg in razčlenjen, poškodovanec ni vedel, kako daleč je padel, videl je Ledvičko, dokler ga ni zagrnilo. Telefonski signal je bil slab, njegov odziv pa tudi vse slabši," se spominja Robert Klančar.

"Prva zrna sodre odskakujejo od glav, fantje se umaknejo od jeklenic in iščejo zavetje pod skalnimi spodmoli," povzame poslabšanje vremena, ko z grebena "tik pred zdajci" pride klic o najdbi poškodovanega. Reševalca, ki sta ga dosegla, sta za silo oskrbela rano na glavi in poškodbe okončin ter ga premestila na bolj varno mesto.

Nedavna akcija na Malem Špičju
Nedavna akcija na Malem Špičju FOTO: GRZS

Sam je iskal zavetje v bližini Ledvičke: "Strele parajo nebo, veter se nabija v močnih, dolgih valovih. Vse 'sviščeve' luknje so premajhne zame ali pa je vhod na napačni strani. Po radijski zvezi se preštejemo in sporočamo svoje lokacije. Grape med Zelnarico in Kopico so takoj polne vode, preko previsov padajo slapovi sodre, ki se v kupih nabira na vrhu melišč," orisuje razmere, v katerih so se ta dan znašli gorski reševalci. Zapis je ponazoril tudi s fotografijami, ki so jih poleg njega prispevali še Borut Gogala, Vojko Skok, Nejc Pogačnik, Miha Arh - Vazar in Robi Božnar.

"V zraku je kaos, na tleh deroči potočki, oni pa mirno"

"Nevihta naj bi trajala približno dve uri, ko se navidezno umiri in preneha trkljanje sodre po čeladi, zapustim slabo zavetje," nadaljuje. Vedel je, da so nad jezerom večji balvani, v prostorno luknjo pod enim ga pokliče trojica bovških kolegov. "Udobneje je, izmenjamo si informacije, s katerimi nismo obremenjevali postajnih akumulatorjev. Nedaleč stran od našega bivaka vodi 'transverzala', ki je tudi med viharjem kar obljudena. Nemo, z začudenjem opazujemo pohodnike, nekatere v kratkih hlačah, tudi brez nahrbtnikov. V zraku je kaos, na tleh deroči potočki. Oni pa mirno, ne vidijo nas," zmajuje z glavo. 

V iskanju zavetja.
V iskanju zavetja. FOTO: GRZS

Ko je fronta minila, je v Zasavski koči izvedel, da je večina pohodnikov, ki so jih opazovali, morala sestopati s Hribaric. Iz koče so, kljub prepričevanju, v neurje odšli štirje tujci.

"Na izhodiščih in poteh od vetra izruvano drevje, od strel razcefrani macesni in razbiti grebeni v gorah. 'Turisti' pa v svojem svetu, z odprtimi 'tracki' na svojih pametnih telefonih. Druge informacije, razen časa, kot kaže, niso pomembne!" opisuje razmere v teh nevihtnih dneh in odnos obiskovalcev gora, ki jim je bilo pomembno le iskanje poti v aplikacijah z navigacijo.  

"Kje, kdo in na kakšen način lahko osvesti trenutne osvajalce naših gora?" se sprašuje.

"Vsak, ki je del turističnega sektorja, je soodgovoren za aktualno stanje"

Na to težavo opozarja tudi Planinska zveza Slovenije (PZS). "Vsak, ki je del turističnega sektorja, je soodgovoren za aktualno stanje v našem gorskem svetu. Vsi promoviramo planinarjenje oz. pohodništvo, le malokdo pa se zaveda prevelikega obiska tega krhkega ekosistema, nepoznavanja naših gora s strani (tujih) obiskovalcev, predvsem pa nesreč, ki so zadnja leta v porastu prav zaradi neznanja, nepravilne opreme in nepoznavanja našega gorskega okolja," so zapisali pri PZS-ju, kjer so skupaj s Slovensko turistično organizacijo (STO) v četrtek priredili tudi spletni webinar Varneje v gore za strokovne delavce v turizmu.  

Nikar pod osamelo drevo!

Tudi za prihajajoči teden vremenska napoved ni rožnata, znova bodo nastajale plohe in nevihte. Pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) so zato spomnili na nekaj nasvetov, kaj storiti, če nas v gorah ujame nevihta.

"Zelo pomembno je, da se hitro in varno umaknemo z vrhov in grebenov, kjer smo izpostavljeni udaru strele," poudarjajo. Če je planincev več, morajo med seboj ohranjati primerno razdaljo, dodajajo. "Če nas nevihta vseeno preseneti, v bližini pa ni nobene koče ali zavetja, bomo najbolj varni na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku," izpostavljajo. "Nikakor pa se ne smemo zateči pod osamelo drevo!" spomnijo še na zlato pravilo.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
31. 07. 2023 18.36
+0
Sem na lastne oči videl kako se tujci sprehajajo v gore v škandalih!
periot22
31. 07. 2023 18.35
Policija ima čas in naj jih nadzira v hribih in naj kaznuje ne da se skrivajo na avtobusnih in za grmovjem in ustavljajo če kdo prekorači 5 ali 10!
Uporabnik1576861
31. 07. 2023 15.52
+3
kdaj se bodo pri GRS spametovali,in jim turistom,če nimajo zavarovanja mastno zaračunal,da jim nikoli več nebo prišlo na misel,da bi šli brez vodnika in opreme v naše hribe! V tujini najprej uprašajo po zavarovanju,če nimaš se lahko bogu priporočiš! Takih "turistov"v tujih hribih ni !
Vizi892
31. 07. 2023 11.47
+5
pepe007
31. 07. 2023 10.50
+9
Dejansko je stanje glede turistov v gorah ponekod kritično, kar sem videl pred tedni. Očitno turistična industrija ljudi dobi na Bled, tam jim postane dolgčas in udarijo kako turo. Zjutraj misliš, da pot sploh ni oblegana, ko se čez par ur vračaš, pa vidiš, da si se krepko zmotil. Če ima človek primerno opremo, je verjetno Slovenec, Hrvat, mogoče Čeh. Angleži praviloma brez vsega. Pubec nosi flaško vode za oba. Kaj se da narediti, je težko reči. Naš turizem je že tako ali tako prežet s prepovedmi, na lep način (in "zastonj") koga podučiti očitno nismo sposobni. Informacije se pred tujci "skrivajo", ker bi radi še kaj zaslužili in naj za svojo varnost najamejo vodiča. To načeloma za večino naših poti ni nujno, če ima človek prave informacije, kdaj je treba na pot, kdaj se mora obrniti in kako naj se opremi.
ćurkl
31. 07. 2023 10.43
+4
Mami je rekla, da zmorem vse, česar se lotim. Jutri grem sam v hribe, čeprav nisem bil še nikoli.
ćurkl
31. 07. 2023 10.44
+5
A če poznam pot? Ni mi treba, imam navigacijo, ki me pripelje do samega pekla, če jaz tako hočem ...
ćurkl
31. 07. 2023 10.44
+7
... iz "pekla" me bodo rešili pa reševalci, če bo treba.
oježeš
31. 07. 2023 16.18
+3
Realnost mislečih, ki se podajajo v gore, brez kondicije, brez pameti. In v tujini je dobro poznano, če se kaj zalomi, preidejo s helikopterjem in te zastonj dostavijo na varno v dolino. Kdo to plača, se sploh nihče ne obremenjuje. Je pa znano, da nobeno ampak prav nobeno reševanje ni zastonj. Razen za one, ki se jih rešuje. Tukaj je treba ločiti ali nesreče z vzrokom višje sile (odlom kamenja, izpuljen klin, nehoten zdrs itd.) ali malomarnost in nepremišljenost pohodnikov (sandali, brez dodatne opreme za slabo vreme itd.) kar znajo gorski reševalci dobro oceniti kako in kaj. In ko bi nekaterim neumnežem zaračunali, bi se tudi v tujini enako pa doma hitro izvedelo, da se v gore ne gre z malomarnostjo in podcenjevanjem, ampak, da je treba iti polno pripravljen na vse kar je možno neugodnega doživeti. Pa še potem bi bilo kar precej nesreč in reševanj. Predvsem pa upoštevati tujino, če nisi zavarovan plačaš za svoje malomarne neumnosti.
Ramzess
31. 07. 2023 09.59
+0
Zanimiv naslov, izpade lahko dvoumen. Vedno se najdejo ljudje, ki jim gre v nos vedenje drugih, ki se vedejo drugače od družbenega prepričanja, in mislijo da je s temi kaj narobe, če ne pokažejo strahu, žalosti ipd. oz. ne sledijo večini, odvisno od situacije.
Ramzess
31. 07. 2023 09.56
-2
"izmenjamo si informacije, s katerimi nismo obremenjevali postajnih akumulatorjev" Le kaj je hotel povedati s tem. Imam vtis kot da je kaj žele zamolčati.
Razsuti Tovor
31. 07. 2023 09.12
+8
Gorski reševalci, hvala. Žal neumnost na tem planetu se iz dneva v dan veča.
Srečko
31. 07. 2023 08.41
+11
ljudje so postali zelo neumni... to je realnost
Koprivnik
30. 07. 2023 20.59
+29
Če so pozimi na avtu obvezne zimske gume, bi morala biti tudi za v gore predpisana obvezna oprema.
Letnik 1964
30. 07. 2023 21.28
+10
saj je za nas ki vemo kam gremo in kaj se lahko zgodi, za ostale pa bi morala biti obvezna in neupoštevanje kaznivo
borjac
30. 07. 2023 20.48
+28
Kazni, kazni samo z kaznimi bomo streznili te NEODGOVORNE pohodnike, ki NIMAJO POJMA o pohodništvu.
son?ek11
30. 07. 2023 20.46
+28
Vsakega je potrebno rešit, ne glede, kako se je znašel v taki situaciji. Potem pa fino zaračunati takim, ki so se znašli v kaosu po lastni neumnosti!!!
Rde?a pesa in hren
30. 07. 2023 20.44
+3
Žal več kot samo retorično vprašanje: kakšna je razlika med GRS, vojsko in polcijo ter dekleti, ki služijo denar NA POZIV. VRazlika je samo ta, da dekleta na poziv odbijo te pozive (vsaj) plačane... ps: okej, tle pa mi, državlčjani plčujemo te prvo imenovane iz našga žepa preko proračuna, zato bi jaz tu naredil odločne rez!
Infiltrator
30. 07. 2023 20.36
-30
Ne se razburjat plesite ,plesite zdaj je svoboda...
Hugh_Mungus
30. 07. 2023 20.45
-8
borjac
30. 07. 2023 20.47
+12
Bedak , kaj pa ima pohodništvo brez zaščite in opreme, s katerim se srečujemo cca 50 let, povezave za politiko, kaj ti je zasmodilo peskano vezje v glavi.
Karel12
30. 07. 2023 20.47
+1
scipio
30. 07. 2023 20.53
+9
Tole s plesom in še manj z (G.) svobodo, kot sam dobro veš, nima nobene zveze. Zvezo ima lahko le z našo rigidno uradno (vladno in nevladno) odzivnostjo na to novo stanje izrazito povečanega in nekritičnega obiskovanja naših gorà, ki smo mu priče v zadnjih letih in ki ima značilnosti nereda in tveganja za naravo in za ljudi (za obiskovalce, ne glede na to, ali gre za domačine ali za tujce...in še toliko bolj za reševalce ponesrečencev in drugih sàmo-ogroženih). Dajmo se že enkrat naučiti reči bobu bob!
Nimiuseen
31. 07. 2023 10.29
+4
Ne se razburjat nadneumneži iz kevdra, prepisujte iz listov.
scipio
30. 07. 2023 20.30
+29
Obvezno zavarovanje za vsakega obiskovalca, ki vstopa v plezalne ture v TNP in podobnih teritorijih!Kot AC vinjeta. Če jo nimaš, ko in če te dobijo, globa! Reševalci naj bodo rangerji! Dovolj mi je te neskončne sage o plemenitosti in zastonjskosti naših reševalcev, ki že dolgo tega ne zdrži več pritiskov sodobnega časa. Igraj se slehernik v skalah Julijcev in Savinjcev, a predtem za to plačaj, tako kot bi bil kje v Las Vegasu, v Gardalandu, ali kje pozimi na smučanju v Dolomitih ali francoskih 3 Dolinah...Carrée neige, npr.!
Rde?a pesa in hren
30. 07. 2023 20.32
+21
100% kot napisano zgoraj. Naj že nehajo s članki z naslovm, da so "izletniki lahko srečni da imajo tako luksuzno reševanje". To me strašno ZIRITIRA. Ne samo lapat kr nekej, sprment zakonodajo, obvezno zavarovanje, odškodnine iztrejat za stroške reševanja, pa kazenskih ovadb par stisnit, pa da vidimo pol junake.
zasvobodo22
30. 07. 2023 20.30
+20
edin denar jih lahko osvesti.tko kot v tujini
zasvobodo22
30. 07. 2023 20.32
+16
tko pa to afnguncanje placujemo vsi in pol zmankuje denarja
Hugh_Mungus
30. 07. 2023 20.46
-3
Samo-ne-rdeci
30. 07. 2023 20.28
+4
Vsak je svoje usode krojač.
Abrams
30. 07. 2023 20.07
+29
Dobri so reševalci, ker se jim da. Da ne govorim o njihovih domačih. Nihče sploh na to ne pomisli. Vse bi moral bit zastonj in takoj. Sramota za tako sebično družbo.
barconis
30. 07. 2023 20.07
-10