Slovenija

Gorski reševalci ostali brez opreme in vozil, kljub temu pomagajo drugim

Kamnik, 08. 08. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ne samo kamniški gorski reševalci, brez prostorov, opreme in vozil so ostali tudi koroški gorski reševalci, a kljub temu po svojih najboljših močeh pomagajo pri reševanju ljudi, premoženja in svojih lastnih domov. Gorska reševalna zveza Slovenije je v ponedeljek s pomočjo Regijskega centra Slovenj Gradec končno uspela vzpostaviti stik z njimi. Povedali so, da so razmere apokaliptične.

Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je v ponedeljek organizirala ekipo 20 gorskih reševalcev iz različnih društev GRS po Sloveniji za pomoč Koroški. Prek državnega štaba Civilne zaščite je zaprosila za pomoč helikopterjev za reševanje in evakuiranje ljudi z najbolj ogroženih območij, prevoz reševalne opreme in čim hitrejši prevoz moštva gorskih reševalcev v Črno na Koroškem, kjer so razmere najbolj kritične. 

Ekipa, ki jo sestavlja 20 gorskih reševalcev, med katerimi so dva zdravnika gorska reševalca letalca, več reševalcev letalcev, ki so usposobljeni za reševanje s helikopterji, in gorski reševalci, je skupaj z reševalno opremo, ki so jo včeraj za reševanje prispevala različna društva GRS in GRZS, s tremi helikopterji Slovenske vojske danes zjutraj odletela proti Koroški. Tam bodo ostali predvidoma dva dni, ko jih bo glede na morebitne potrebe po pomoči zamenjala nova ekipa gorskih reševalcev. Skupaj s posadkami helikopterjev Slovenske vojske se bodo po svojih najboljših močeh trudili in pomagali prebivalcem Koroške, zagotavljajo na GZRS. 

V Črni na Koroškem se stanje sicer počasi umirja, so sporočili iz intervencijskega štaba občine. Že v ponedeljek je na pomoč domačinom priskočilo več kot sto gasilcev in številni prostovoljci. Poleg pripadnikov GRZS je danes v občino prišlo 200 gasilcev in do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo pomagali pri odstranjevanju posledic naravne nesreče.

Prihajajo tudi ekipa madžarskih vojaških inženircev, ki bodo sodelovali pri pregledu in postavitvi začasnih mostov. Gradbinci so sicer že v ponedeljek pričeli z regulacijo reke Meže in Javorskega potoka. Geologa sta v ponedeljek pregledala nekaj kritičnih plazov, civilna zaščita pa je tam razdelila več kot 2000 paketov hrane. Hrana se razdeljuje po urniku, sicer pa je, kot zagotavljajo, hrane dovolj, odprti sta obe živilski trgovini v kraju.

Ceste so še vedno povsem neprevozne, promet je omogočen zgolj intervencijskim vozilom, so poudarili v intervencijskem štabu občine Črna. Dostava goriva poteka nemoteno, tako po tleh kot tudi po zraku. Vzpostavljena je tudi interventna telefonska številka, ki je namenjena vsem, ki bi želeli kakršnekoli informacije. Številka je 031 265 848.

Elektro službe so vzpostavile že skoraj celotno napajanje transformatorskih postaj, danes naj bi električno energijo dobili tudi v Spodnjem Javorju in v Bistri. Brez elektrike pa so še v Koprivni, povezave vzpostavljajo. Zdravstvena oskrba je v tamkajšnji zdravstveni postaji dosegljiva 24 ur na dan.

Poleg omenjene ekipe so na terenu tudi dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske policije s svojimi nalogami in gorski reševalci GRS Celje, ki pomagajo na območju celjske oz. mozirske regije, in tudi druga društva GRS, ki lokalno pomagajo prizadetim v poplavah. 

"Opozarjali smo že velikokrat, vendar ker se nesreče dogajajo in ker prihajajo tudi sončni dnevi oz. se vreme izboljšuje, vseeno še enkrat pozivamo in se pridružujemo opozorilom Planinske zveze Slovenije: stanje v gorah in hribih je podobno kot v dolinah: razmočeno, mokro, spolzko, nevarno, zato še vedno odsvetujemo odhod v hribe in gore. Veliko planinskih poti je tudi zaprtih," so še dodali.

Planinske poti, ki so zaprte zaradi poplav, si lahko ogledate tukaj. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
08. 08. 2023 14.02
+4
Pridni so reševalci na vseh področjih. Pravzaprav Vlade RS pa dejansko sploh ne potrebujemo.
zmerni pesimist
08. 08. 2023 13.23
+3
Samo bojim se da se bo mnogo prisklednikov obogatilo na račun katastrofe