Slovenija

Gospodarsko ministrstvo finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije

Ljubljana, 29. 06. 2022 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaključil se je javni razpis za subvencije letalskih prevoznikov, namenjen izboljševanju letalske povezljivosti Slovenije s svetom. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je z 1,8 milijona evrov podprlo osem obstoječih in dve novi letalski povezavi, in sicer Ljubljane z Dubajem in z letališčem London Gatwick. Vseh deset letalskih prevoznikov bo opravilo več kot 700 letov med Ljubljano in drugimi državami ter turistično pomembnimi destinacijami.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob tem povedal, da je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vključena v globalne tokove. "Smo izvozno usmerjeno gospodarstvo in lahko konkuriramo samo tako, da so naši gospodarstvenice in gospodarstveniki tudi fizično prisotni na svetovnih trgih, kar nam zagotavljajo ravno redne in zanesljive letalske linije. Dobre letalske povezave pa so še toliko bolj pomembne v času poletne turistične sezone, s čimer želimo v Slovenijo privabiti čim več tujih gostov," je dejal. 

"Zavedamo se, da bo vrnitev vseh letalskih linij in vzpostavitev novih dolgotrajnejši proces, s subvencijo pa smo vendarle naredili ustrezne korake za ohranitev mednarodne povezljivosti ne samo turizma, ampak celotnega slovenskega gospodarstva," je zaključil minister.

Na letošnji javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije v letu 2022 je ministrstvo prejelo deset vlog letalskih prevoznikov, ki ohranjajo in vzpostavljajo nove redne letalske linije z destinacijami v Evropi in izven nje. Na podlagi razpisa bo ministrstvo v višini 1.825.496 evrov sofinanciralo naslednje letalske prevoznike: Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, Tomontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair in LOT.

Gospodarsko ministrstvo je finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije.
Gospodarsko ministrstvo je finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije. FOTO: AP

Subvencioniranje letalskih prevozov se je do sedaj izkazalo za uspešen ukrep pri zagotavljanju letalske povezljivosti. Gre za subvencioniranje linij, ki so za Slovenijo in slovensko gospodarstvo strateško pomembne in nam nudijo dobro povezljivost z EU ter svetom. Redne in zanesljive letalske linije niso pomembne samo za slovenske državljane, temveč tudi za tujce, ki želijo nadaljevati gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji.

Slovenija kot izvozno usmerjena država potrebuje redne in zanesljive letalske linije, ki so kritičnega pomena za razvoj gospodarstva in turizma. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spodbuja letalsko povezljivost s subvencioniranjem letalskih linij. Cilj je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, in k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
29. 06. 2022 17.18
Vse za izvoz substanc v produktih
mk67
29. 06. 2022 16.42
Se strinjam, da Slovenija potrebuje redne linije za povezavo s svetom. Ne odobravam pa subvencij, saj to samo pomeni, da subvencionirane linije niso in ne bodo rentabilne.
Perivnik
29. 06. 2022 14.59
+1
Koliko bo pa Gospodarsko ministrstvo finančno podprlo okoliške prebivalce, ki jim po povečan obseg prometa bistveno poslabšal kvaliteto bivanja (hrup) in BISTVENO POSLABŠAL ZDRAVJE; KEROZIN, KI PADA NA NJIHOVO OBMOČJE, NA NJIHOVI PRIDELKE IN NA NJIHOVA PLJUČA!!!!