Slovenija

Gostinci in turistični delavci v boj proti plastiki za enkratno uporabo

Ljubljana, 11. 11. 2019 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
7

Slovenski turizem v zadnjih letih doživlja preporod, mora pa panoga po oceni predsednika Turistično gostinske zbornice Andreja Prebila več pozornosti nameniti razvoju kadrov, izboljšanju produktov in storitev ter trajnostnemu razvoju. V luči slednjega je zbornica danes podpisala kodeks o zmanjšanju uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc in v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo sta danes na 66. Gostinsko turističnem zboru podpisala kodeks o zmanjšanju uporabe nadomestljivih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo v gostinskih dejavnostih.

Gostinci, ki bodo pristopili h kodeksu, se bodo zavezali, da v svojih gostinskih obratih ne bodo uporabljali plastičnih slamic, krožnikov, lončkov in plastičnega jedilnega pribora.
Gostinci, ki bodo pristopili h kodeksu, se bodo zavezali, da v svojih gostinskih obratih ne bodo uporabljali plastičnih slamic, krožnikov, lončkov in plastičnega jedilnega pribora. FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnil Zajc, se bodo gostinci, ki bodo pristopili h kodeksu, prostovoljno zavezali, da v svojih gostinskih obratih od 1. januarja prihodnje leto gostom ne bodo ponujali plastičnih slamic, plastičnih krožnikov, plastičnih lončkov in plastičnega jedilnega pribora.

"Z današnjim podpisom zbornica in člani zbornice sporočate, da je Slovenija zelena destinacija, ne samo po imenu, ampak tudi po dejanjih," je bil zadovoljen minister. Člane zbornice je pozval k pristopu h kodeksu, "da boste pokazali strankam in svojim odjemalcem, da vam je mar za okolje in da bomo tudi navzven pokazali, da se plastičnim izdelkom za enkratno uporabo v Sloveniji čas izteka".

Minister za okolje je dodal, da gre že za drugo zbornico, ki se zaveda, kako pomembno je, da se obnašamo trajnostno. Okoljsko ministrstvo je namreč podoben kodeks že podpisalo s trgovinsko zbornico. Je pa razlika po Zajčevih pojasnilih ta, da se bodo gostinci v skladu z danes podpisanim kodeksom s prihodnjim letom plastičnim izdelkom za enkratno uporabo odpovedali prostovoljno, z letom 2021 pa jih bodo v skladu z evropsko direktivo prepovedali.

"To je še eden od korakov, s katerim želimo v Sloveniji priti do tega, da drastično zmanjšamo nastanek odpadkov in da plastične izdelke za enkratno uporabo nadomestimo z izdelki, ki jih lahko recikliramo oziroma z izdelki za večkratno uporabo," je še dejal.

Gostinsko-turistični zbor je danes v Ljubljani potekal v okviru Dni slovenskega turizma, ki predstavljajo najpomembnejši strokovni dogodek v Sloveniji na področju turizma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Legamimiami
12. 11. 2019 13.54
IDEJA. zaprimo oziroma prepovejmo samo izdelavo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, še posebej teh presnetih vrečk. Bombažne vrečke, mrežaste vrečke, KOŠARE. Znebiti se je treba nevarne plastike kjer jo ustvarjajo, ne kjer jo prodajajo. če nimaš kaj drugega kupiti, kaj boš?
Roxy79
12. 11. 2019 12.26
Ćestitam..... odpadke bomo pa še vedno pošljali v tretji svet......... Naj že 1x Azija začne zavračat VSE SMETI, ki jih pošiljamo v tiste kraje.. na sežige...... oz zasipavanja...
nikhrast
11. 11. 2019 20.15
-5
Kako so pa uredili take-out? Vse restavracije imajo zdaj tudi postrežbo za take-out, pa če folk ne poje vse zdaj lahko nese domov. Pa delavci, posebno v pisarnah, opoldne za malico kupijo kakšno solatko in gre ven v park, avlo... kjer poje to malico. Pa poglej "food court" po nakupovalnih centrih, kako zapakirajo to hrano, pa kakšne vilice, nože, žlice jim dajo. Kaj pa avionske kompanije, bodo vsem zdaj dajali kovinski pribor?
Bruker
11. 11. 2019 19.04
-1
Pijač s slamco podražit ! že 10centov verjetno dovolj!, ni pa to kakšen poseben užitek !
fairplayy
11. 11. 2019 18.45
+0
Pohvalno ampak kaplja v morje masovnk turizem je sam po sebi velik onesnazevalec zaradi dolgih potovanj in prenaziranja ter pranja z mocnimi kemikalijami
flojdi
11. 11. 2019 18.42
+2
.lepo. ampak vse je Spodaj. ČE bi folk rekel : tointo pijačo Brez slamce prosm , bi delalci slamc kaj hitr nehal delat slamce . / dokler pa Kupujete brezmožgansko vse kar se sveti ..bodo delal to
JApajaDAja
11. 11. 2019 16.30
+3
najbolj ekološko je piti iz mlake in jesti s tal! vsa ostala proizvodnja onesnažuje okolje :-)