Slovenija

Gostinci in turistični delavci v oster boj za višje plače, možna tudi stavka

Ljubljana, 20. 10. 2022 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti. Pripravljeni so tudi stavkati.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) Breda Črnčec je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma izpostavila "sramotno nizke plače". Kot je pojasnila, je najnižja osnovna bruto plača v dejavnosti 529 evrov bruto, povprečna plača pa je lani znašala 1330,27 evra bruto in s tem le 67 odstotkov povprečne plače v gospodarstvu. "To ni samo sramota, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Takšne plače ustvarjajo revščino zaposlenih in revne bodoče upokojence," je bila odločna.

Sindikat se sicer s predstavniki Sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije ter Turistično gostinske zbornice Slovenije pogaja o dvigu plač in kolektivni pogodbi dejavnosti, ker se aktualna izteče konec leta, a za zdaj brez uspeha. Po besedah Črnčečeve zahtevajo zvišanje I. tarifnega razreda s 529 evrov bruto na raven minimalne plače, ki je letos pri 1074,43 evra bruto, ter zvišanje povračila stroškov prevoza na delo in prehrane skladno z veljavno uredbo.

Delodajalci se ne strinjajo z nobeno od zahtev, čeprav z izjemo koronskega leta 2020 beležijo rast prihodkov in dobička, je bila kritična sindikalistka. "Medtem ko so se številni zaposleni že znašli na pragu revščine, je turizem lani ustvaril 1,57 milijarde evrov prometa in 45 milijonov evrov čistega dobička," je izpostavila.

Zaposleni v gostinstvu in turizmu opozarjajo na slabe plače in slabe delovne pogoje.
Zaposleni v gostinstvu in turizmu opozarjajo na slabe plače in slabe delovne pogoje. FOTO: Adobe Stock

Zaradi stanja v panogi so se v SGIT obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema. Tokrat ne nameravajo odnehati, je napovedala Črnčečeva, ne izključujejo niti stavke. V Sloveniji sicer država preko gospodarskih družb oz. finančnih institucij obvladuje velik delež lastništva večjih turističnih podjetij. (Ne)posredno je prisotna v družbah Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Terme Čatež, Terme Olimia, Hit Alpinea, je naštela sekretarka SGIT za Primorsko Irena Jaklič Valenti. Ob napovedani ugasnitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in prenosu njenega portfelja turističnih naložb na Slovenski državni holding (SDH) bo prišlo do koncentracije turističnih naložb, je opozorila. Četudi nova strategija turizma napoveduje razmejitev lastniške in upravljalske strukture, jih skrbi, da bodo vnovič na vrhu isti akterji in osebe, povezane s trenutnimi upravami v teh družbah.

Zaradi stanja v panogi so se v SGIT obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema.
Zaradi stanja v panogi so se v SGIT obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema. FOTO: Luka Kotnik

Najslabše plačani so namreč ravno delavci v družbah, v katerih ima svoje deleže tudi država, prav tako je tam največ kršitev delovne zakonodaje, je povedala sekretarka SGIT na Gorenjskem Mirela Žnidarec. Po njenih besedah beležijo sistemske kršitve na področju delovnega časa, počitkov, zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, tudi obračuna plačila za delo. Obregnila se je še ob delo Inšpektorata RS za delo, saj da inšpekcijski nadzori niso pravočasni in so dolgotrajni.

Predsednica sindikata Samsic Kornelija Kianec, ki zastopa sobarice ter čistilke in čistilce v hotelih Sava Turizem, zaposlene pri zunanjih izvajalcih že od leta 2013, je opozorila, da delajo tudi po več dni skupaj, da so preutrujeni in iztrošeni. "Nekateri sodelavci, ki so zaposleni že eno leto, še niso imeli prostega vikenda, nekatere delavke in delavci, ki so delali v poletni sezoni, od maja do konca septembra, pa so lahko koristili le nekaj prostih dni. Letni dopust v poletnem času so le sanje, ker ni dovolj ljudi, ga ne moremo koristiti. In za vse to garanje od petka do svetka prejemamo zgolj 610 evrov osnovne bruto plače. To je novodobno suženjstvo," je bila ostra.

Poleg tega v gostinstvu in turizmu močno primanjkuje kadra. Po uradnih podatkih 10.000, neuradno še mnogo več. Glavni vzrok je dejstvo, da je bila panoga v zadnjih 10 letih zanemarjena, delo, delavci in poklici v njej pa razvrednoteni in postavljeni na stranski tir, je menil namestnik predsednice sindikata Marche Gostinstvo Žiga Bevc. Mladi po njegovih besedah nimajo interesa za tako slabo plačano delo, saj jim ne omogoča najema kredita in tudi ne napredovanja. Poleg tega potrebujejo prosti čas za življenje, zabavo, v tej panogi pa se dela cele dneve.

Tovrstne probleme imajo tudi v manjših obratih v gostinstvu, je povedala članica SGIT Vida Vuk.

Panoga gostinstva in turizma je po podatkih sindikata do pred kratkim prispevala do 13 odstotkov BDP in spada med največje zaposlovalce v Sloveniji. Po neuradnih podatkih daje delo okoli 40.000 ljudem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŽigaLausegger
20. 10. 2022 20.51
Končo jih je srečala pamet... Ne razumem, zakaj se ljudje pustijo tako dolgo izkoriščati... Ampak brez boja ne bo šlo. In nespremenljivo je, da RS omogoča delodajalcem izkoriščanje delavcev preko njihovega s.p. Katastrofa.
jezenslovenec
20. 10. 2022 20.40
+1
če jim povečajo plačo, pa potem lastniki ne bodo mogli vsak praznik na morje ali vikend ali smučat, pa poleti dva ali tri mesece na morje.
Rafael Kramar
20. 10. 2022 20.25
-1
Dajte brihte, odprite bife pa bodite zgled, kakšne plače naj se daje kelnarjem. Garantiram, da vas 90% samega sebe ne preživi skozi mesec, kaj šele, da bi komu drugemu lahko nudili zaposlitev. Za drugega je vedno lahko bit pameten.
TOP MOJSTER
20. 10. 2022 19.58
+3
Zadnjič v oh in sploh kafiču, dobim piksno od kokakole zraven mi je postavil mali kozarec od zenfa.. Cena pa sej vemo.
nism doma
20. 10. 2022 19.57
-2
povprečna plača pa je lani znašala 1330,27 evra bruto... Kje ste zdej delavci v proizvodnji? P***** se samo ko se piše o plačah v medicinskih sester
Birba
20. 10. 2022 19.55
-1
Do zdaj so gostinci delali brez stavk,a tisti ki delajo za s.p. si ne bodo upali stavkat ker delodajalec jim bo rekel:"Če boš stavkal " ŽNAŠ ŠTO TE ČEKA" Kdo si bo potem upal stavkat
TOP MOJSTER
20. 10. 2022 19.55
+3
Golob si bo raje privoščil še en dvo-milijonski odmerek podkupnine za poceni predano elektriko na svoj tajni TR pri Reiffeisenbnk v Bukarešti
Nicolas Kajpa
20. 10. 2022 18.57
+6
Dobro , mesec nazaj so se hvalili da je bila sezona v turizmu rekordna , kaj sedaj ne štima ? Bo kupil šef nov volvo za delavce pa drobtine,?
Gulaž
20. 10. 2022 18.54
+4
Prav tako ne vem kaj se gostinski kader dela za navedeno placo v gostinstvu. Gostinci ki tak placujete vas je lahko sram !!!
Gulaž
20. 10. 2022 18.51
+0
Natakar 10 eur netto placa pa ne zna delat 🙈
Holjcje
20. 10. 2022 18.42
+5
gnes je tak vse drogo v gostilnah, kafe, čej, kašne sok cene grozne no. Šefe pa jim ne dojo ploče poštene.
Antena
20. 10. 2022 18.38
+1
Zaradi mene zaprite vse lokale hahahaha
Abrnk
20. 10. 2022 18.37
+5
V Ivanovi matični družini imajo slaščičarno že dolgo,pa nikoli ni bilo težav,škoda samo,da Ivan ni prevzel posla.
Slovenec81
20. 10. 2022 18.32
+5
Počakati do tik pred poletjem, potem pa naj zahtevajo....
Slo Minerva
20. 10. 2022 18.30
+5
Kolk smešni komentarji, ki so postali že folklora...naj bolje plačajo pa bo delavcev dovolj...nobeden se pa ne vpraša, koliko so plačani in da so delavci plačani že dovolj in presegajo plače medicinskih sester, gasilcev, trgovcev...tudi kakovost tovrstnih delavcev pada, prav tako je ogromno izsiljevanja delavcev...izobrazba pa V., IV ali pa še nižja...zaslužili bi pa več, kot inžinirji s fakultetno izobrazbo, no veliko jih že zasluži...problem je v pogojih dela, ki so pač takšni, da ko je večina prosta morajo gostinci delati...ja delati in to je največji problem. Vedno več ljudi bi prodajali meglo delalo bi pa bolj malo in tukaj ni rešitev večje plačilo. Če pa bi radi, da se gostince plača še več, bi se morale cene v gostinstvu zvišati vsaj za 40%, potem pa seveda ne bi bilo obiskovalcev in pridemo na začetek začaranega kroga....Scenarij je vnaprej znan...Gostinske šole ne producirajo več gostinskega kadra, kar pomeni na srednji rok, da se bo število gostinskih lokalov zmanjšalo, cene v teh bodo bistveno višje, kot so danes...Žal se delodajalcem in delavcem v gostinstvu ne piše nič dobrega, prav tako gostom, ker bodo deležni vedno slabših storitev za višjo ceno! Zato vlada, počasi je dovolj, da se vsako leto ukvarjate z medicinci, šolniki, gasilci in nasploh javno upravo...Začnite se ukvarjati z deficitarnimi poklici, če ne želite, da bo čez 10 let namesto kremšnite na Bledu na voljo zgolj še pogret zmrznjen krof, ki ga boste kupili v avtomatu!
Rafael Kramar
20. 10. 2022 18.48
+1
Bpultimate
20. 10. 2022 18.20
+13
Zakaj stavkajo samo eni, gremo narediti eno vsesplošno stavko v gospodarstvu, kot to naredijo v Franciji a v Sloveniji nimate jajčkov za to.
Zeljenski
20. 10. 2022 18.33
-9
Vstani iz kavča in na ulico pridemo za tabo
Rafael Kramar
20. 10. 2022 18.42
-8
Stavkat zna vsak bųmbar. Zasluži si več, če misliš, da si za več sposoben.
Abrnk
20. 10. 2022 18.09
+8
Vsi dobivajo keš na roke,vsi.
jezenslovenec
20. 10. 2022 20.36
+1
Ja, dobivajo keš na roke, potem je pa mala penzija, pa jokajo.
El pi5tolero
20. 10. 2022 18.02
+15
Gotovo! Pisi kuci propalo! Nimas kej, dohtarji so dobil, javna uprava je dobila, realni sektor ki vse to placa pa klasicno prst u rt! Vsi skupaj zaplesimo pa bo slor isto kot vec dnarja…
capalacinka
20. 10. 2022 18.57
+2
Vpraši šefa zakaj si raje kupi nov avto kot da te dostojno plača.
kmet#1
20. 10. 2022 18.02
-8
2leti ste ga sral doma zdej bi pa še stavlkal ko smo drugi delal smrduhi eni
sektor1
20. 10. 2022 17.53
+2
Pravilno! Cene kosil so v primerjavi pred korono zrastle za 80-100%, place bi pa kar iste imeli. Jok brate, odpade!