Slovenija

Gostinci iščejo alternativne rešitve za zmanjšanje škode - začeli razvažati hrano

Ljubljana, 16. 03. 2020 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
5

Vrata svojih lokalov je moralo zapreti več kot 10.000 gostincev. In če so se pred tem ukvarjali s tem, kako zaščititi svoje stranke in zaposlene pred okužbo imajo zdaj nove skrbi. Kako bodo preživeli, kako bodo plačali svoje zaposlene? Na udaru je tudi kar 40.000 Slovencev zaposlenih v turizmu. Že prihodnji mesec bi se lahko pojavile prve težave pri izplačilih plač.

Bari in gostilne so danes samevali, prav tako pa tudi terase. Težko je bilo že zadnjih nekaj tednov, zdaj, ko so morali zapreti svoja vrata pa bo še težje. Rezerv praktično ni, prve težave s poplačilom zaposlenih bi lahko imeli že prihodnji mesec. "Povpraševanja je veliko manj. Upajmo, da bo država kaj pomagala ali pa da bodo banke dale kredite. Ker si sploh ne predstavljam, kako bomo to lahko preživeli," je povedal ljubljanski gostinec Aleš Kobal.

Da bi zmanjšali škodo so nekateri gostinci začeli razvažati hrano.
Da bi zmanjšali škodo so nekateri gostinci začeli razvažati hrano. FOTO: Bobo

Minister Zdravko Počivalšek je že napovedal blažitev posledic izbruha z interventnim zakonom, na ministrstvu pa iščejo rešitev tudi za samostojne podjetnike. Poleg 40-odstotnega nadomestila je med možnimi ukrepi na mizi tudi zamik bančnih obveznosti za pol leta. "Narediti moramo vse, da zagotovimo dve stvari. Prvič, da zagotovimo ohranitev čim več delovnih mest, na drugi strani pa likvidnost podjetij," je povedal Počivalšek.

Ne moremo le opazovati in čakati da se razmere umirijo, pravi gostinec iz Ljubljane. Te dni bodo tako poskušali čim več kosil dostaviti na dom. "Imamo enega dostavljalca. Hrano smo dostavljali že prej vozili in dovažali jo bomo tudi zdaj," je povedal Kobal.

V nič bodo šle tudi zaloge sveže hrane.
V nič bodo šle tudi zaloge sveže hrane. FOTO: Shutterstock

Pri gostilni Maček se natančno držijo vseh predpisov, stika s strankami nimajo, naročili pa so tudi posodice za enkratno uporabo. "Pripeljemo do doma, pred vrati pustimo in se umaknemo. Tako se nič ne vrača," je razložil gostinec.

A s takšnimi alternativnimi rešitvami bodo gostinci le nekoliko omejili škodo, ki se, s tem, ko mize samevajo, iz dneva v dan večja. V nič bodo šle tudi zaloge sveže hrane. "Največji greh je hrano metati stran. Jaz sem vsem zaposlenim pokvarljivo robo dal za domov, da ne bodo šli v trgovine," je povedal Kobal.

Izpad dohodka pa seveda ne sme biti izgovor za nespoštovanje. Inšpektorji so včeraj v štajerski prestolnici, kljub odredbi občine, da zaprejo lokale, na terenu ujeli kar 15 kršiteljev. Tudi danes so preverjali v kolikšni meri so upoštevali ukrep. "Ugotovitve so, da se v bistvu vsi izdanih ukrepov držijo," je povedala vodja medobčinske inšpekcije Nina Mikl.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
17. 03. 2020 08.25
Nimasmisla
17. 03. 2020 08.25
-3
gostilna ki živi iz meseca do meseca je pač slaba gostina
Nimasmisla
17. 03. 2020 08.22
+4
lahko pa vsaj enkrat temeljito očistijo gostilne in kuhinje
pravica5
16. 03. 2020 21.40
+0
bodite previdni,kaj je več vredno zdravje,življenje ali služba!!??zato premislite za vsak delovni dan ki ga opravite pri delodajalcu!?? ko vas ne bo on bo dobil drugega VAŠA DRUŽINA NE BO DOBILA ZAMENJAVE!!!!
Truth
17. 03. 2020 10.14
+2
Kako kratko razmišljanje. In kam boste šli delati po koncu karantene? Na luno? Če bo vse propadl....jao jao. K je bil čas za samozaščito ste se vsi gonil okrog kot k....zdej pa cvilit, da se ne sme delat. Če bi bil folk normaln in se začel zavedati resne grožnje sredi februarja, danes ne bi bilo pol tolk hudo!