Slovenija

Gostinci: 'Za naraščanje okužb ne morejo kriviti nas, večino časa smo zaprti'

Ljubljana, 10. 04. 2021 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Veronika Lavrenčič
Komentarji
112

Po skoraj enajstih dneh delnega zaprtja države se razmere pri nas ne izboljšujejo. Število okuženih še raste, prav tako vedno več, tudi mlajših, bolnikov, zaradi covida pristane v bolnišnici. Kljub temu se od ponedeljka odpirajo šole, tudi trgovine in nekatere storitvene dejavnosti. A se ob tem gostinci in turistični delavci, ki so bili še pred letom in pol vodilna dejavnost v Sloveniji, sprašujejo, zakaj so že devet mesecev izvzeti iz sproščanja ukrepov.

Z obljubami pristojnih, da tokrat na njih ne bodo pozabili, je gostinski sektor pričakoval odločitev vlade o tem, kako bomo živeli prihodnji teden. In kljub temu, da se večina storitev vendarle odpira, ostajajo lokali in restavracije še naprej zaprti. "Dobivamo lažne obljube, neke bombončke, kjer verjamemo da se bomo kaj prej odprli, potem se spet ne. Tako da dejansko če me zdaj vprašate, če bom odprl pred prvomajskimi počitnicami oba lokala, nisem optimist," razlaga Gašper Čarman iz Svetovnega sveta za gostinstvo OZS.

V strokovni skupini pravijo, da razumejo želje gospodarstva, a da so trenutno okužbe še vedno v porastu, zato da je treba narediti vse, da se epidemija umiri. "Potrebno je upoštevati ukrepe, ker samo na ta način lahko dosežemo to, da se krivulja začne ravnati in pa da se bo ta krivulja začela čim prej zniževati. Kar bo omogočilo tudi to, da bomo sproščali še dodatne ukrepe," pojasnjuje vodja svetovalne skupine Mateja Logar. "Lahko si nalijemo čistega vina in si priznamo, da se ljudje družijo, kar je človeško. Hkrati pa se po tolikem času lahko dobijo doma, na kakšnem vrtu. In dejansko ne moremo govoriti, da je gostinstvo krivo za rast okužb, ker po tako dolgem času zaprtja seveda nismo krivci," še dodaja Čarman.

Po novem semaforju sproščanja ukrepov se bodo terase lokalov in restavracij lahko odprle v naslednji, oranžni fazi, ki jo bodo nekatere regije lahko hitro dosegle. A po tolikem času, je tudi to prepozno, pravijo gostinci. "Vsa solidarnosti in potrpežljivost ima svoje meje in po enem letu tega omejevanja je mislim da napočil čas, da se vendarle nekaj spremeni," opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem.

Gostinci opozarjajo na odhod kadra

Finančna izguba je nepredstavljiva pravijo danes, a da to ni vse kar so med epidemijo izgubili. Približno 40 tisoč ljudi je pri nas zaposlenih v gostinstvu in turizmu, lani se je to število znižalo za več kot 12 odstotkov. "Govorimo o odhodu kadra, ki smo ga gradili, ki smo ga izobraževali. In to ne leta, temveč desetletja. Zdaj si jih je, po naših informacijah, ogromno našlo službe v drugih branžah in bodo tam tudi ostali," še razlaga Čarman.

Sicer pa smo danes želeli, da svojo plat zgodbe predstavijo tudi na Počivalškovem ministrstvu, ki naj bi gostincem obljubljal, da bo tokrat poskrbel tudi za njih. A se na naše prošnje niso odzvali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
11. 04. 2021 17.27
+1
nekatere nacionalnosti po zakonu in veri ne smejo uživat alkohola.temu predsednik tudi sledi.malo mu je pa mar za vse kulturne in božje zapovedi vseh ver in nacij.je pač.kar se skriva v zadnji besedi prejšnjega stavka
Uporabnik1996024
11. 04. 2021 13.59
+2
zaprte gostilne in hoteli so poleg prepovedi druženja in protestov del istega načrta. Da ne moreš nikamor več kot na enodnevni izlet, če nimaš sorodnikov in kje prespat ali kaj pojesti. Virus je itak samo izgovor, na pol prazne bolnice govorijo o tem.
jsene
11. 04. 2021 11.17
+0
Sem drugače kar velik podpornik ukrepov - pa tudi sam mislim, da bi bilo odprtje teras zelo smiselno - sedaj si ljudje pač naročijo kavo za zraven, potem pa gredo na bližnjo klop/parkirišče/trg/sprehajalno pot in se tam družijo - kar je kljub prepovedi razumljivo (čeprav je za epidemiološko situacijo slabo), ker ljudje smo socialna bitja in tega preprosto ne moremo “izbiti iz nas” - to je v naši naravi... Na terasah bi bilo druženje bolj kontrolirano - sedelo bi se 1,5m narazen in največ 4 za mizo (sedaj na klopcah/parkiriščih/... pa se ljudje gnetejo brez varnostne razdalje in v bolj nekontroliranem številu)... Poleg tega bi tudi ljudje to odprtje lokalov vzeli kot neko “nagrado” (večina si odprtja želi) - kot nekaj pozitivnega in bi se tam ukrepov tudi bolj držali, da jim ne bi lokalo zaprli nazaj... Moram pa zelo pohvaliti, da so šli na proti rekreativnemu športu in da se po tem novem semaforju fitnesi in telovadnice odpirajo že v rdeči fazi - to je dejavnost, ki dobro vpliva na počutje in zdravje ljudi... Seveda pa je pohvalno tudi to, da so šole postavili precej bolj ospredje pri odpiranju - pa kot študent sme zadovoljen, ker vidim da je tudi v črno fazi dovoljeno izvajanje lab. vaj na fakuktetah... Tako, da nekaj dobrih stvari vseeno je v tem načrtu...
Hej Slovani
11. 04. 2021 11.49
+3
Ma dej ne seri. Šest mesecev so tile zmeneti nesposobni zaprli otroke domov, da so jim povzročili stisko, kot je svet ni videl. Kljub stroki, ki je kar naprej trdila, da se naj šole zaprejo zadnje so oni naredili ravno obratno! Več so se ukvarjali s semafojem in barvami in nas prepričavali, da dokler ne bomo v rumeni fazi (ki so si jo oni kar zmislili) ne bodo otrok spustili v šolo!!! Sedaj so nekatere regije v črni fazi (spet njihova pogruntavščina) jih bodo pa spustili v šole???? A še en mesec nazaj so govorili drugače!!!!! Nimajo pojma, blefirajo, ukrepi, ki jih sprejemajo so nesmiselni in škodljivi! In medtem, ko so gostinci trpeli in propadali sej un (ne bom napisal kaj si mislim o njem, ker bom v trenutku brisan) mastil in nažiral v eni izmed gostiln, ki so jo odprli samo zanj! Nato so pa šli in spremenili odlok, da je izgledalo, kot da so gostinci narobe razumeli!!! Svinjarije, ki si jih ta fašistična vlada dovoli vsak dan so nedopustne in kriminalne!!!
anatomija
11. 04. 2021 10.45
+4
Ravno zato ne odprejo gostiln , ker bi se s tem zmanjšalo nekontrolirano druženje na katerih se širi virus . Ta vlada potrebuje virus , da lahko prepreči proteste in ostane na oblasti s tem izvaja represijo in služijo lepe denarje s korupcijo . Ko bi bilo gostilne odprte bi se število okuženih zmanjšalo za najmanj polovico
Belabreza
11. 04. 2021 10.20
+4
Pa vsaj ubogega zmageca (ne)plemenitega se usmilite, če ne bo dobil svoje doze, bo napačno glasoval in vam bo še kakšen glas primanjkoval ob naslednjem glasovanju 😂😂🤣😵
Entip?ek
11. 04. 2021 09.50
+2
sej teli naši svetovalci in pa maršal twitko so čist izgubil orientacijo..važn, da so oni pri koritu, mislim zdravstvo, policija, ki dobivajo abnormalne dodatke v tem času, twitkotu pa krizne razmere zanalašč podaljšuje, ker mu to ustreza..vsi ti ukrepi pa če pogledamo čez mejo niso prinesli nič...mi mamo 1250 okuženih na dan, hrvati 2500..a tem da so oni brez policijske ure in z odprtimi lokali 8no, sedaj bodo nekaj delal okrog reke, sam bojo hitr spoznal, da to ni to.....
zibertmi
11. 04. 2021 09.42
+4
nekatere nacionalnosti po zakonu in veri ne smejo uživat alkohola.temu predsednik tudi sledi.malo mu je pa mar za vse kulturne in božje zapovedi vseh ver in nacij.je pač.kar se skriva v zadnji besedi prejšnjega stavka
jodr
11. 04. 2021 09.41
-3
Težave z zaprtimi gostilnami imajo predvsem tisti, ki cele dneve preživljajo po lokalih; to so razni "kulturniki, sončniki, lenuhi,ki živijo na račun delovnidh ljudi-davkoplačevalcev; skratka tisti, ki jim je smisel življenja posedanje po lokalih, tisti, ki "kradejo bogu dneve".
GetUp
11. 04. 2021 09.58
+3
Nimaš pojma kaj pišeš. Pokvarjen si in zavajaš. V gostilne hodijo tudi turisti, upokojenci in delavni ljudje po napornem delavniku. SDS-ovci se nalivajo privat, ker si neupajo med ljudi. Lenuh te je naredil, drugače bi bi bil pošten in pisal resnico. Lopov si pa ti sam verjetno.
Sortegilio
11. 04. 2021 12.20
+3
Jodr se vidi da se ne poznaš postaviti v kožo gostincev. Nisem eden od njih, a jih podpiram.
GetUp
11. 04. 2021 09.00
+6
Grims spet kvasi neumnosti na SDS strani. Pravi, da se klasično družino uničuje s propagando kulturnega marksizma LGBT po kateri družina ni več moški, ženska in otrok. Saj nevem kje naj začnem ker lahko cel dan pišem o tem njegovem numnem zapisu, ki ga vedno znova ponavlja. To mišljenje je enkrat slišal verjetno že davno časa nazaj, ker odkar pomnim govori o tem. In zdaj zakaj še ni nadgradil svojega znanja, da bi lahko pri teh letih povedal resnične razloge kdo uničuje družine!? Grims, ti s svojim znanjem nikoli neboš klasična družina že zato, ker si v zapisu moškega postavil na prvo mesto in napisal ženska in otrok. Spet ob drugi priložnosti pa vem, da misliš, da so ženske krive za to kako je otrok vzgojen. Na prvem mestu pa v družini8 neboš tudi zaradi tega, ker ponavljaš to, kar so ti župniki vcepili v glavo. Nevem iz kje črpaš to znanje, da si tak veleum ampak daj malo prebiraj še kaj drugega kot sveto pismo in cerkvene revije, da boš mogoče še pred penzijo iz masgistra prešaltal na doktorja. Verjetno bo to bolj težko pa vseeno. Boš moral malo bolj objektivno pojasnjevat posebej ker ste zdaj vi tisti, ki uničujete družine. In da iz cerkve pišeš na FB izjave bog vse vidi.
Entip?ek
11. 04. 2021 09.52
+4
o grimsitu škoda besed...pol sđs je za v kako posebno ustanovo..
jodr
11. 04. 2021 08.56
-5
Vsakodnevni večkratni obiskovalci bifejev so v tem času prihranili ogromno denarja in ugotovili, da se da tudi brez uživanja alkota normalno živeti. Upam, da ne bodo ob sprostitvi odprtja bifejev ves prišparan denar prehitro pognali po grlu.
mentorhercul
11. 04. 2021 08.52
+4
Odprite gostilne, rad bi varčeval,, prek šanka v banka, tak so djali nekoč....
Nimasmisla
11. 04. 2021 08.33
+1
janez bi rad imel same abstinente ti so manj nevarni
DEEP
10. 04. 2021 21.59
+3
Sej več nimaš besed, skregani z zdravo pametjo!!!
MucaNeGrize
10. 04. 2021 21.59
+1
vabljeni vsi v gostilno - pr zdravcu...Hišna soecialiteta - sendvič zdravc z govejim zrezkom v lovski omaki na noriški način z vso prilogo in voda traminec ' ...Cene ugodne - odprto non stop
Damjan kolenc
11. 04. 2021 11.20
+2
CrackMilko
10. 04. 2021 21.58
+1
Gostilne so lahko odprt, le kričati se ne sme. Ker potem bo rast ampak tudi padec.
Zasedena
10. 04. 2021 21.54
+4
odprite gostilne vse je odprto sam to ne. pa ne zaradi mene ne hodim tja pac pa zaradi drugih.
CosaNostra11
10. 04. 2021 21.51
+4
Ma kaj ste fous gostincem halo slovencljni!Gostinc vsaj placuje davke trikrat vec k ti navadn delavc pa se daje delovno mesto kot tretje pa ne zivi na racun drzave ampak veliko da drzavi da bi lahko vi socialci bili na sociali! Fousarija vas daje!Kdo vam pa brani da mate lokal? Sej zato pa Slovenija propada ker se kregate med sabo Jansa vam se pa smeje od zgoraj.
sprint
10. 04. 2021 21.48
+5
K vragu. 70% države živi od turizma in gostinstva. In vrla vlada že 8 mesecev svojo zlatih jajc nesočo kokoš zapira in omejuje. Če to ni bolano... A veste koliko časa se bo po tem pogromu turizem pobiral?? Da ne govorim še o ostali periferiji, ki servisira to dejavnost (vinarstvo, kmetijstvo itd. Itd.)...
marker1
11. 04. 2021 08.32
-2
Kje si pa našel 70%? Saj Slovenija ni Avstrija ali Italija. Če bi bilo to res, bi država že bankrotirala.
tutp
10. 04. 2021 21.45
+0
Pa vidim da cacao odpira povsod lokale. Jahta portorož se vozi fant. Sladice pa ima dobre. Ni vse tako kot se jamra. Lahko noč. Zaprti fant.
Satoshi Nakamoto
10. 04. 2021 21.42
+4
Dandanes lauufa gostilna samo takoimenovanim športnim klubom, Kao prodaja samo za člane kluba. Letna članarina 1 euro. Potem se pa vse prodaja na črno, to vsi vedo ampak nikogar ne moti. Regulative in nadzora pa ni