Slovenija

Odvzeto govedo: po vrnitvi na kmetijo so morali eno kravo usmrtiti

Krško, 24. 01. 2024 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko se je še preostalih 11 od 24 glav goveda v torek po dobrih dveh mesecih vrnilo na kmetijo Možgan v okolici Krškega, so dopoldne na kmetiji eno govedo morali usmrtili. Kot so nam pojasnili na kmetiji, je bilo veterinarsko zdravljenje ene izmed krav, ki se je na kmetijo vrnila, neuspešno. Trdijo, da so bile krave pred odvzemom v dobrem zdravstvenem stanju.

Odvzete krave so se vrnile na kmetijo Možganovih
Odvzete krave so se vrnile na kmetijo Možganovih FOTO: 24UR

Vseh 24 glav goveda, ki jih je veterinarska inšpekcija pred dobrima dvema mesecema odvzela s kmetije v okolici Krškega, je od torka spet doma. Potem ko so prejšnji četrtek na kmetijo Možgan vrnili 13 glav goveda, so v torek pripeljali še preostalih 11 krav in telet.

Danes ob 11. uri pa so morali eno kravo usmrtiti, saj veterinarsko zdravljenje ni bilo uspešno, nam je povedal Timotej Možgan. "Krava je imela po vrnitvi na kmetijo na boku 'bulo', veterinar je opravil punkcijo, žival je prejela tudi antibiotik."  Vendar se je zdravstveno stanje krave v slabem tednu, odkar se je vrnila na kmetijo, tako poslabšalo, da so jo morali dopoldne usmrtiti.  

Po mnenju Možganovih je bila krava pred odvzemom zdrava, zato zavračajo petkove trditve direktorja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabiana Kosa, ki je ob vrnitvi prvih 13 glav goveda dejal, da naj bi imela ena krava hematom. Ta je, kot je takrat ocenil veterinar, nastal še pred odvzemom.

Ob vrnitvi krav na kmetijo je vse živali ponovno pregledal njihov veterinar, pojasnjujejo Možganovi. "Še ena krava ima gnojno bulo na boku, dve kravi imata vročino," nam je Možgan pojasnil v telefonskem pogovoru. Po njegovem mnenju se je zdravstveno stanje krav poslabšalo tudi ob nalaganju goveda na tovornjake. 

Prve krave so se na kmetijo Rudija Možgana sicer vrnile sredi tega meseca. Že takrat je lastnik dejal, da so živali v slabšem stanju kot takrat, ko so bile odvzete. 

Sporen odvzem novembra lani

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 24 živali kmetiji iz Leskovca pri Krškem odvzela 14. novembra lani z ustno odločbo na zapisnik, potem ko je nekaj dni prej dobila prijavo. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto, ki je takrat med drugim navajala, da za živali ni bilo primerno poskrbljeno.

Primer je poskrbel za precejšnje razburjenje, tako upravni kot notranji nadzor pa sta odkrila kršitve postopka in zakonodaje.

Konec decembra je uprava za varno hrano po izredni preverbi postopka odvzema živali uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka, prejšnji teden pa je sporočila, da je Možganu vročila novo odločbo. V njej je bilo po navedbah kmetijskega ministrstva zapisano, da se bodo živali lahko vrnile k rejcu, če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni.

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je takrat pojasnil, da so na kmetiji takoj po odvzemu živali začeli reševati pomanjkljivosti, pri čemer je treba vedeti, da je bilo v času odvzema živali res veliko dežja. Skladno z navodili kmetijske svetovalne službe so uredili bivalni prostor in območje, kjer se bodo živali nahajale. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
26. 01. 2024 16.24
+1
A kdo vrši nadzor po teh famoznih zavetiščih? V kakšnih razmerah tam živali živijo, da lahko lastniki zavetišč bogatijo na račun občinskih sredstev. Cena za dan oskrbe v zavetišču niti slučajno ni primerljiva s priznano ceno rejcem kmetom. Zakaj dvojna merila? Zaradi podeljene koncesije izbranim posameznikom ki nesramno bogatijo. Če oni delajo z pozitivno nulo od kje kmetje krijejo razliko? Toliko o bogatih kmetih
iskriv
25. 01. 2024 13.08
-5
Seveda bodo lagali na vso moč , saj za njimi stoji SDS in njihov odvetnik !
smuuki
26. 01. 2024 16.20
+2
Pomembno je kaj je prav in kaj narobe ne pa kdo bi za kom stal. Če sds stoji za poštenjem pa samo kompliment za njih. Če stoji za odvzemom levica in svoboda se tega lahko samo sramujejo. Je pa to nepomembno. Strokovne službe so v tem primeru zatajile stroko in skušale ugajati politiki Opravili umazano delo po naročilu
andraa
25. 01. 2024 13.06
+10
in kje so zdaj nevladnice da si pridejo pogledat kake krave so mu vrnili
ArkaMast
25. 01. 2024 13.05
A so bile v tako slabem stanju? In so jih vrnili lastniku??
JApajaDAja
25. 01. 2024 12.41
+5
ob vseh nepravilnostih-tudi s strani lastnika krav,je inšpektorico doletela zaslužene kazen....iz novega mesta jo je šefica vzela k sebi v lj :-)
Zmaga Ukrajini.
25. 01. 2024 12.22
-2
Sicer pa je ta zadeva v popolnosti prenapihnjena, politično motivirana, in je lahko rovtarje kar najgloblje sram, kako ravnajo z živalmi. In namesto, da bi ta rovtar utihnil, in se od sramote pogreznil v tisto gnojnico, v katerih so živele njegove živali,... je celo zadevo potenciral vse do političnega vrha. In naš Slovenistan, ki se črkobralsko drži zakonov, seveda ne premore toliko zdrave "kmečke" logike, da bi znal pravilno oceniti dejansko stanje, in v skladu z zakonskim namenom preprečeval tako ravnanje, ... je vrnil živali temu kmetiču. Zdaj pa upam, da bo civilna iniciativa (ali kdorkoli drug) ZAHTEVAL od vsakega slehernega kmeta, kmetiča in rovtarja,... DA JE NA VSEH IZDELKIH LE TEH NATANKO navedeno TOČNO od katerega rovtarja so na trgovskih policah določeni izdelki ter tudi možnost, da se na spletnih straneh lahko pregleda redni in podrobnejši monitoring teh rovtarij. Ker dejstvo je, da temu rovtarju ni nič jasno - zdaj je sicer menda zagotovil boljše pogoje živalim,... kar se je seveda zgodilo ŠELE PO pritisku javnosti,... sicer pa se sklicuje na "kozmetiko" - ker je bila živina pač "malce umazana". Skratka, nikakor ni dojel, da ne gre za kozmetiko, ampak za ZANIKRNO, MALOMARNO, in ROVTARSKO ravnanje z živalmi, saj so bile očitno mučene (tudi z ogrožanjem njihovega zdravja in "zdravja" izdelkov od tega rovtarja), kar bi moralo biti že samo po sebi kaznivo dejanje.
Groucho Marx
25. 01. 2024 12.43
+2
Prvi del prvega stavka je pravilen, nadaljevanje pa politično motivirano in zastavljeno popolnoma napačno. Kaj nam bo ves ta golobnjak, če ne zna izpeljat postopka v skladu z zakonom, lol? Pa ima vso moč na svoji strani, ampak ne, oni po revolucionarno in hajduško.
Zmaga Ukrajini.
25. 01. 2024 13.51
+0
Aha,... no, pa si se izdal kje te pravzaprav žuli.... In to je izključno "golobnjak", kot si sam zelo "izvirno", oz. "inovativno" izrazil. Sicer pa so v mojem komentarju navedena samo dejstva, na katere pa ti spet repliciraš z očitkom, da so "politično motivirana". Pa četudi je bil ravno to moj očitek. Kar pa se oblasti tiče - izvrševalci zakonov (sodišča, inšpekcije, in drugi državni organi) se morajo seveda držati zakonodaje, vendar je razlika ali razumejo tudi namen zakona in ali se jim ljubi malce bolj "pomatrat" in vložiti malce več energije in časa v razmisleku o tem, kako bi poleg črkobralsko zapovedanega zakona znali kakšno situacijo logično, pošteno in pravično izpeljat tudi v praksi, ali pač ne. In tu je vsa razlika. Mimogrede pa še to - smešno in hkrati patetično je, ko se svečarji vžigate na to, bojda "napako" inšpektorice, hkrati pa ste povsem nekritično zagovarjali vašega arestanta, ko je lomastil po vladi, uničeval medije, civilno družbo, zatiral proteste, in kar je še najhuje - vladal z odloki, pa čeprav je zakonodaja popolnoma jasna. Ali torej meniš, da se mora vlada držati zakonov samo tedaj, ko ta izvoljena vlada ni po volji svečarije, ... ali na splošno vsaka vlada, tudi arestantova?
smuuki
25. 01. 2024 11.56
+4
Podpiram pričakujem nove volitve in srčno upam, da nova vlada na tem področju naredi red. Jasno je treba postaviti mejo do kje se širša javnost lahko vtika. Trenutno stanje je ena sama anarhija. Vsak se z vsem ukvarja narejenega nič. Upam na kastracijo nvo jev
smuuki
25. 01. 2024 11.36
+0
Dragi zlobni komentatorji! Kdo se vtika v vaše profi živlhenje? Kdo vam iz ulice soli pamet kako morate vi delati ko ste v službi? Kdo vam iz ulice šteje denar na plačilni dan? Kdo se spotika v vas s kakšnim avtom ste se propeljali v službo? Kdo vam priporoča,omejuje nakup motorja in moto opreme za vikend vožnje? Kdo vam oporeka avtodom, kamp prikolico? Kdo vam oporeka nakup vikenda? Nihče. Tako kot vam pripada suverena svobodna odločitev kaj boste delali, kako boste delali in kako boste zaslužen denar porabili. Vse to kar pripada vam pripada tudi kmetu. Ko se bo vsak zase brigal bo raj na zemlji. Nihče od vas ampak res nihče ni poklican, da bi kmetu postavljal omejitve in mu kadar mu je malo dolgčas solil pamet
Zmaga Ukrajini.
25. 01. 2024 12.10
+0
Ja, to je mantra rovtarjev. Drugače pa ... v prav vsaki urejeni družbi obstajajo pravila, nekatera so celo zapisana v zakonih, najbolj temeljna pa celo v Ustavi. Kmetič seveda lahko počne kar želi, DOKLER pri svojem početju ne muči druga živa bitja, ali jih zdravstveno ali kako drugače ogroža. Tudi zdravnik mora imeti izobrazbo in licenco,... in torej ne more kar vsak početi kar želi. Enako tudi tebe sodnik ne bo prav dosti spraševal kaj si mislil, ko si koga ubil, ampak boš v sodnem postopku obsojen in nato zaprt. Tisti, ki ob takih situacijah krulite o "pomanjkanju demokracije", očitno nimate blage veze kaj demokracija sploh je. Dokler kmetič opravlja dejavnost zase, in za svojo uporabo, ... ter pri tem ne bo mučil in / ali ogrožal živih bitij,... lahko res "počne kar želi", ... ampak tu in s tem se pa njegova "svoboda početja" tudi preneha. Razumeš? Preprosto povedano - ne gre za to, da je kdo koga po krivem ovadil, ... ali mu kako omejil njegovo pravico do samouresničitve,... gre preprosto povedano za to, da v družbi veljajo pravila, ki se jih je pač treba držat (saj so za delovanje družbe nujna) če nočeš imeti problemov oz. živeti v kaotičnem stanju, kjer velja pravilo močnejšega. A bo šlo?
Groucho Marx
25. 01. 2024 12.47
+1
Lol punca draga... nimaš razčiščenih pojmov. 🙈🙉 Dražava je prva, ki se mora držat pravil in izogibat kaotičnosti, tukaj jo je pa izproducirala prav ona. A bo šlo? Pa malo manj zaničljivosti do določenega sloja prebivalstva ti tudi ne bi škodilo, ne sežeš tako visoko, kot si domišljaš.
smuuki
25. 01. 2024 12.52
+2
Od koga ste vi poklicani za nadzor kmeta? Zakaj ne nadzirate policije kadar je vam dolgčas. Policije si ne upate ker točno veste, da tega ne smete. Kmeta se pa upate, ker je trenutna klima taka, da kmet mora delati po navodilih vseh za nič denarja. Zadnji v vrsti pri pravicah, prvi v vrsti pri obveznostih. Dojeli ste moje skrito sporočilo. 😀😀😀😀😀
Zmaga Ukrajini.
25. 01. 2024 13.40
-3
smuki,... PRAV TA PRIMER več kot očitno kliče po doslednem in mnogo strožjem nadzoru nad rovtarji. Upam, da ga kmalu uvedejo. Pretežko razumeti? Glede kmetov je pa tako - če jim je pretežko slediti zahtevanim pravilom, naj se pač lotijo česa drugega. Kmetovanje pač ni raketna znanost, vseeno pa je treba nekaj volje, časa in tudi znanja, kako se ga lotiti, da bo uspešno. In mimogrede - zakaj bi nadzirali policijo? Če imaš utemeljen sum na njihovo nepravilno / nezakonito ravnanje, ga mirne duše prijaviš. Dovolj insititucij je, kjer lahko podaš ovadbo. Grauču pa samo to - nepismenost je huda ovira, saj neizogibno privede do nerazumevanja materije o kateri je govora.
smuuki
25. 01. 2024 17.26
-1
Začnite moliti za zdravo pamet. Samo to vam lahko sporočim.
Bigbadjohn
25. 01. 2024 11.16
+3
Samo sociopati si razlagajo kmetovo investiranje v gradbena dela kot priznanje nekakšne "krivde"- to je le dejanje iz obupa, da v bodoče ne bi prihajalo do odvzemov na temelju absurdnih vladnih zakonov in odlokov.
Bigbadjohn
25. 01. 2024 11.10
-1
Če smo se strinjali, da so živali čuteča bitja, bi morali spoštovati svetost življenja in poskusiti vse drugo, razen evtanazije- zakaj ni bilo kirurškega posega?
MucaNeGrize
25. 01. 2024 11.12
-1
ker ga tej ljubitelji živali nočejo plačati
smuuki
25. 01. 2024 11.29
+3
To je zdaj vaša trditev. Ste kdaj pomislili če to sploh zmorejo? A se res ne zavedate trenutnega položaja obubožanih kmetov. Vi še kar verjamete, da je kmetstvo bogato? Ne ni obubožano je tik pred zlomom. Zakaj mislite, da kmetje po evropi štrajkajo? Zaradi dolgčasa? Ne to je boj iz obupa,boj za preživetje.
MucaNeGrize
25. 01. 2024 12.35
-3
smuuki
25. 01. 2024 13.13
+2
No pa si vzemite čas. Z veseljem vam odstrem tančico do resnice. Pridite na našo kmetijo. Pogledala bova vse prihodke in vse račune. Pokazal bom tudi vse obveznosti. Prepričan sem da po tem srečanju nikoli več ne napišete takega stavka.
NeeeeeeY
25. 01. 2024 10.57
-3
Dajte lepo prosim no, žleht so da bi šli v trgovino kupit:)
krokodil555
25. 01. 2024 10.52
+4
Zaradi malomarnega zapisnika pred odvzemom živali se ne ve v kakšni kondiciji in stanju so živali bile prej. Se sprašujem ali je zanalašč bil narejen površen zapisnik? Lahko kdo to preveri?
matdej
25. 01. 2024 10.48
+7
Uboge živali nič krive...
borjac
25. 01. 2024 10.41
+5
So pa res vrhunski ti varstveniki živali, eno kravo so morali zaklati, pa verjetno bodo morali še eno, to se rado zgodi če hočeš "kmetovati" oziroma dirigirati kmetovanje iz klimatizirane pisarne, in sprejemaš sklepe ko pelješ kužka na sprehod, pa vendar moramo to povedati, da mora kmet odpraviti vse pomanjkljivost , neprimerne prostore za kravo, očistiti blato itd. ......, kar je sedaj tudi napravil, TO BI MU MORALA INŠTRUKTORICA ZAUKAZATI Z ODLOČBO Z ROKOM ODPRAVE TEH SLABIH POGOJEV, NAPRIMER V ROKU 14 DNI, potem pa če kmet tega ne naredi sledi odvzem živali, se je pa za vprašati, kakšne pogoje pa sploh imajo ti, h katerim so krave odpeljali, če pa so prišle domov v slabšem stanju kot so odšle.
plejadanka
25. 01. 2024 10.19
+10
Cudno,da lastnik ni uredil razmmer pred odvzemom,kljub veckratnim opozorilom. Se pa strinjam z dejstvom,da je bil odvzem ena navadna slamparija. Pa se...ce je hematom krava "imela" ze ob odvzemu...zakaj zacasni skrbnik ni poskrbel za zdravljenje slednjega?
Adelita
25. 01. 2024 10.02
+9
Uboge Živali,prej so bile umazane,sedaj po vrnitvi pa nič boljše.Sedaj upam v novih razmerah,da jim bo končno posijalo Sonce.Jaz jim želim vse najboljše.
vrtnarček
25. 01. 2024 10.46
-1
Omizje
25. 01. 2024 10.01
-7
inšpektor? ena zarjavela banja zadostuje za to število krav napajalniki kaj je že to? možgani je eno pamet pa drugo
smuuki
25. 01. 2024 11.49
+3
Zdaj je naročil kristalni komplet kozarcev v Rogaški s posvetilom iz zavetišča. Bo to dovolj dobro po vaše? 😀😀😀😀
MucaNeGrize
25. 01. 2024 10.00
-6
grauči veselo kruli o zakonih v tem kontekstu v 170.komentarjih...In štabska čreda veselo pritrjuje . Nauk ...ko boste naslednjič videli žival v blatu do vratu , psa na 4 metrski verigi pri 35 stopinjah brez vode . lačne shirane živali...se držite zakonov. Ne smete jih snemati brez privoljenja lastnika, lahko prijavite in za to pristojne službe bodo v mesecu ali dveh že ukrepale ali pa tudi ne ...Vse po zakonu...Živali pa naj trpijo dalje...zakona se je treba držati , kajne ...SRAMOTA...
MucaNeGrize
25. 01. 2024 10.06
-4
isti ljudje...ki krulijo o zakonih se raje obrnejo proč...enako storijo , ko vidijo , če to sploh opaz9jo , ko nekdo muči otroke, ženske...jih garba in na vse načine maltretira...po zakonu jih ne smete posneti...kako je s prijavami in VSE po zakonu vidimo vsak dan...nekateri otroci in ženske trpijo LETA. .ali celo desetletja ..Ampak je po zakonu , graučastem
Groucho Marx
25. 01. 2024 10.13
+5
Ne nakladaj volkec no.... a nisi prav ti med najbolj glasnimi, ko se omenja domnevno nezakonite odloke prejšnje vlade? Se pravi, malo po zakonih ja in malo ne. No, saj to je pa zrcalo golobnjaka.
MucaNeGrize
25. 01. 2024 11.11
-1
zrcalo bivšega komunista lažnivega janše vašega ljubljenega vodje je ...da je z ekipo vladal najmanj z 2700 NEUSTAVNIMI odloki...torej nezakonito. Se redno z ekipo vozakal na Brdo pri Kranju , ker Ljubljana zanj ni dovolj dobra...in ob prevzemu oblasti zakrulil, da gre za najtežji čas za Slovenijo od osamosvojitve ...ter kot prvi ukrep sebi in svojim zvišal plače na max možno...
smuuki
25. 01. 2024 11.52
+1
Sami to počno pozornost pa odvračajo s skrbjo za druge. To so eni neuspešni posamezniki,zafrustrirani,zavoženi. Svojo gnilobo v duši in srcu prikrivajo s kvazi skrbjo za živali. Podenj od podnja
MucaNeGrize
25. 01. 2024 12.36
-3
komajda polpismen in še janševik...podenJ ...murglJe...etc
Groucho Marx
25. 01. 2024 12.51
+2
Hahaha volkec... a ste že vrnili prigoljufano subvencijo za njivo?
Apostol1
25. 01. 2024 09.49
-4
Krave stojijo noč in dan v blatu , sedaj se pa obsoja inšpektorica , ki je krave odvzela in v obdobju n, ko so bili Možganovi ( priimka si niti ne zaslužijo) brez krav so pa lahko uredili okolje , ki je primerno za govedo. To pomeni samo to da je bilo popolnoma upravičeno , da so govedo odvzeli Prav je ,da so vrnili to govedo , ko so uredili ta prostor , samo morali bi zraven dobiti še krepko kazen , da bi bilo zelo možnosti za ponovitev takega stanja tudi kjerkoli drgugje. Inšpektorica bi pa morala dobiti višjo plačo , ker taki inšpektorji, ki delajo s srcem in z empatijo do živali so sila redki. Žal v Sloveniji je ravno obratno . Barabe se ščiti z birokracijo , poštene ljudi se pa zeza , če se le da na vse možne načine.
MucaNeGrize
25. 01. 2024 09.48
-6
mučitelj mora sedaj plačati tudi oskrbo govedi, za vsak dan posebej...ko so bile krave zdoma ..in z njimi ni imel ne dela ne stroškov...Amen...In odvoz je bil potreben...če bi namreč na kmetiji bilo vse ok...ne bi že drug dan šli v sanacijo, stotine m3 materiala , kamioni , bagri...itd ..Če bi mu bilo 6a dobrobit živali bi to uredil kdaj že ...pa ni , ker je za njih žival predmet, ki bo vrgel evre s čim manj dela ..