Slovenija

'Govorili bomo o korona generaciji, ki bo imela hude zdravstvene težave'

Ljubljana, 22. 09. 2020 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
76

Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov, delež otrok z debelostjo pa se je povečal za več kot 20 odstotkov. Da so rezultati izredno skrb vzbujajoči, v en glas poudarjajo avtorji analize s Fakultete za šport. 14 odstotkov deklic je dosegalo tako dobre rezultate, da bi lahko o njih govorili kot o naslednicah Tine Maze in Ilke Štuhec, a po dvomesečni omejitvi gibanja se je stanje drastično poslabšalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gregor Starc o debelosti med otroci
    04:35
    Iz 24UR ZVEČER: Gregor Starc o debelosti med otroci
  • Iz 24UR ZVEČER: Debelost med otroki
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Debelost med otroki
  • Iz 24UR: Vse več otrok debelih
    02:49
    Iz 24UR: Vse več otrok debelih
  • Iz SVETA:Povišal se je delež debelih otrok
    02:51
    Iz SVETA:Povišal se je delež debelih otrok

 

Avtorji analize SLOfit-športnovzgojni karton s Fakultete za šport, ki je pokazala zaskrbljujoče rezultate o upadu gibalne učinkovitosti in porastu debelosti pri otrocih, so danes predstavili podrobnejše rezultate. 

Meritve so na več kot sto osnovnih šolah izvedli po vrnitvi učencev v šolske klopi v maju in juniju, in sicer analiza vključuje podatke več kot 20.000 otrok od 1. do 9. razreda osnovne šole. Avtorji pa menijo, da daje "dovolj zanesljivo sliko" o trendih sprememb, ki so se zgodile med zadnjimi meritvami aprila 2019 in meritvami, izvedenimi po epidemiji junija 2020. 

Največji upad beležijo ravno pri najbolj učinkovitih otrocih, skoraj 80-odstoten.
Največji upad beležijo ravno pri najbolj učinkovitih otrocih, skoraj 80-odstoten. FOTO: Dreamstime

Po letu 2010 trend navzgor, zdaj šokanten padec

Ena njenih ključnih ugotovitev pa je, da je prišlo do upada gibalne učinkovitosti pri skoraj dveh tretjinah otrok. Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov. Prav tako je analiza pokazala, da je delež otrok z debelostjo narasel bolj kot kadarkoli v zgodovini spremljave. Povečal se je namreč za več kot 20 odstotkov, kar je več od povečanja v celotnem obdobju 2003–2007, v obdobju najhujše krize naraščanja debelosti. Povečanje podkožnega maščevja so beležili pri več kot polovici otrok.

Profesor Gregor Starc meni, da rezultati kažejo, da so ukrepi med epidemijo – zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih – pustili velike posledice na otrocih. "Rezultati so šokantni, tega nisem pričakoval niti v najhujši nočni mori," je poudaril. Priznava, da so težave pri gibljivosti otrok opažali tudi v 90. letih in tudi kasneje, a po letu 2010 se je stanje izredno izboljšalo, saj se je trend obrnil navzgor. "Čedalje več otrok je bilo gibalno sposobnih." V zadnjem letu so celo deklice dosegle najvišji nivo v zgodovini spremljanja, kar pomeni, da so bile naprednejše od svojih mam, tudi fantje so presegli povprečje. Kot pripoveduje, je 14 odstotkov deklic dosegalo tako dobre rezultate, da bi lahko o njih govorili kot o naslednicah Tine Maze in Ilke Štuhec, a po dvomesečni omejitvi gibanja se je stanje drastično poslabšalo. Največji upad beležijo ravno pri najbolj učinkovitih otrocih, skoraj 80-odstoten. Pri tistih, ki so bili v najboljši kondiciji, je prišlo do največjega dviga podkožnega maščevja.

Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov.
Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov. FOTO: Dreamstime

"Korona generacija", ki jo bodo zaznamovale zdravstvene težave

Udeleženci današnje novinarske konference so prepričani, da nas čaka ogromno dela, da stanje popravimo. Najmanj pa si želijo, da se situacija ponovi. Potem bomo lahko govorili o "korona generaciji", ki bo imela hude zdravstvene težave v prihodnosti. 

Profesor Janko Strel meni, da bodo slabi rezultati imeli dolgoročne posledice za zdravje otrok, ki ne bodo dosegali učnih načrtov, njihov imunski sistem bo oslabljen, že zdaj pa opažajo padec pozornosti pri pouku. Prepričan je, da mora stroka stopiti skupaj in da moramo v dani situaciji povrniti zaupanje v stroko in tudi učitelje. "Mi danes rešujemo gospodarstvo. Reševati je treba znanje in zdravje," je poudaril.

Profesorica Marjeta Kovač je ponovila ukrepe, ki jih že dolgo predlagajo odločevalcem, med njimi povečanje količine in kakovosti vadbe, otrok mora biti aktiven eno uro na dan, da jih starši ne pripeljejo direktno do vhoda, ampak da vsaj 10 min hodijo do šole, dejavno izvajanje pouka, ureditev prezračevalnih sistemov v šolah in kakovosten kader. Po njenih besedah se zavzemajo tudi za manjše skupine ter da bi na sistemski ravni do petega razreda zagotovili skupno poučevanje športnega pedagoga in razrednega učitelja. Predlagajo pa še, da je treba v šolah interventno znova vzpostaviti program Zdrav življenjski slog, saj je bil ta projekt dokazano učinkovit za telesno zmogljivost otrok.

Profesor Gregor Jurak, ki vodi raziskovano skupno SLOfit, je izrazil željo, da predlagane ukrepe obravnavajo celostno, želijo pa si tudi več zaupanja in sodelovanja s stroko, tudi NIJZ.  Meni, da je nujno, da se vzpostavi sistem za obravnavo zdravstveno ogroženih. Pri tem je spomnil, da so že bili dobri pilotni projekti, ko je znotraj šole sodeloval športni pedagog, na drugi strani pa je bil vzpostavljen tudi zdravstveni tim, kjer je bil zdravniku v veliko pomoč kineziolog. Sedaj je treba to vzpostaviti na sistemski ravni, je dodal.

Pozval je tudi, naj se ne zapira igrišč in telovadnic, saj je bila s tem povzročena ogromna škoda. Namesto tega se je zavzel za podaljševanje časa, ko so športne površine na voljo za gibalno dejavnost vseh starostnih skupin. Športnim društvom pa je po njegovih besedah treba omogočiti dejavnost.

Na vprašanje, kdaj lahko spet pričakujemo dvig gibalnih sposobnosti, pa avtorji raziskave odgovarjajo, da bo potrebno verjetno nekaj let, da pridemo na zeleno vejo. Več pa bo povedala raziskava, ki jo bodo spet izvedli aprila naslednje leto. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
25. 09. 2020 19.25
+1
Glede gibanja... mi pač imamo srečo, da živimo v hiši, tako da otroci so imeli kam it, tudi v času dokler smo starši delali, od doma, in sicer v tem raztresenem urniku s pavzami za šolanje, kuhanje in reševanje sporov praktično od zgodaj zjutraj do pozno zvečer. Si pa prestavljam, da nekateri otroci v bloku, v mestih meseca niso imeli kam it ven. Poznam eno tako družino, imajo dva fantka, so čisto ponoreli med karanteno. Sicer super športna familija, hodimo skupaj v hribe. Tako da ne prevaliti ves odgovornost na starše, ker ne bo držalo.
Moncsa
25. 09. 2020 19.20
+1
"Rezultati so šokantni, tega nisem pričakoval niti v najhujši nočni mori," Ojjej, se boste še parkrat šokirali. Najprej zaradi drastičnim povečanjem težav z dihalnimi poti in kožnimi bolezni (posledica razkužil), nato bo sledilo množična slabokrvnost, bolezni jeter in še druge cvetke. Uničujete nam otroke - po kakšni pravici že?
pravi?nik2
23. 09. 2020 10.46
+5
Dva meseca počitka in katastrofa cele generacije za vekomaj? Telo je stroj, katerega upravlja um in razum, da lahko opravljamo vsakodnevne potrebe za preživetje. Gorivo tega stroja je hrana, mazivo olje in maščobe, voda pa poskrbi, da je vse na svojem mestu. Obvezen predmet v šoli bi moral biti. PRAVILNA PREHRANA ČLOVEKA. Tako bi odpravili čakalne vrste v zdravstvu. Zaloge hrane, ki so se nakopičile, bodo pri zdravih otrocih, ki se dokaj zdravo prehranjujejo izginile, ko se fizična aktivnost spet poveča. Ne ustvarjajte, panike in katastrofe na vsakem koraku, ker z tem ustvarjate negativno psihologijo mase.
setisfekšn
23. 09. 2020 09.34
+4
Kako hočejo čist na vseh področjih načrtno paniko delat!
amedeo
22. 09. 2020 21.46
+4
Važno, da se nosijo maske....
Geres
22. 09. 2020 19.53
+11
Kolker jaz vem, gibanja na prostem ni nihče prepovedal. Otroci in vsaj en starš so bili cele dneve doma, pa niso mogli it na bližnji hrib(ček)? Spet nekdo drug kriv.
ironi
23. 09. 2020 08.39
+0
To je to!! Mnogi se izgovarjajo, da je za vse država kriva. Pismenost ali hudobija?! A to opažamo na vseh ravneh sistema!
Beopen
22. 09. 2020 19.49
+15
Ob vsem skupaj pa je potrebno tudi vedeti: zaradi stanja koronavirusa ni več debelih otrok, to je danes le izgovor za takšno stanje. Starši so namreč tisti, ki nosijo odgovornost in so tisti, ki imajo in so imeli največji vpliv na gibalni razvoj njihovih otrok. Tistim staršem, ki je bilo vseeno so otrokom dali v roke računalnik, mobilne telefone, tablice, televizijo........, a hkrati pa je potrebno tudi vedeti, da so bili tudi starši, ki so našli čas za otroke in za njihovo zdravo gibalno udejstvovanje bodisi doma ali v bližnji okolici.
Jacek123
22. 09. 2020 19.43
+19
Neumnost. Vsak se je med korono lahko gibal, kolikor je želel. Pri nas doma smo se gibali precej več kot sicer.
Beopen
22. 09. 2020 19.38
+6
Kljub temu, da so otroci v današnjem času in to že vrsto zadnjih let gibalno bistveno slabše učinkoviti, pa imajo kljub temu danes celo bistveno boljše ocene iz predmeta šport kot nekoč, ko se je še ocenjevalo z: ZU, U in MU. Če vzamete, da so danes štirice in petice kot nekoč ocena ZU, ob tem da so v šolah pri predmetu šport res v glavnem petice in tu in tam pa posamezno tudi nižje ocene, pa še to bolj ali manj štirice, dovolj zgovorno pove tudi o kriterijih ocenjevanja, ki so padli povsem na neustrezno raven, saj gledano na učne načrte, ki so jih učitelji hočeš ali nočeš primorani upoštevati, ni težko izvleči da je za učenca ocena 5 dosegljiva že, če dosega svoj maksimum, saj se mora upoštevati različnost in drugačnost med učenci. Standardi znanja so izrazito padli, stopnja tolerance je nedopustno velika, stroke oziroma učiteljev pa se sploh ne upošteva. Sistem, ki sili učitelje v radodarnost pri podeljevanju ocen, ki si jih večina otrok glede na gibalno učinkovitost pri predmetu šport sploh ne zasluži, je zgrešen in popolnoma napačen. Vse je skrito za lepo oceno, čeprav je realnost danes povsem nekaj drugega.
glavcaena
22. 09. 2020 18.30
+31
spet sami strokovnjaki, stroka gor, stroka dol, samo palamudijo. jaz osebno vozim otroke na jiu-jitsu tri krat na teden po dve uri, telefonijo in ostalo elektroniko imajo omejeno, doma imamo trampolin, žoge, kolesa, loparje za badminton itd...tako kot smo se mi igrali pred 30. leti in ne boste verjeli, otroci niso debeli pa jejo kar hočejo, pa nismo nobenega "strokovnjaka" vprašali kaj naj počnemo ko imamo prosti čas. Res pa je, da prosti čas ne preživijo na svojih ritih, na raznih inštrukcijah(spet sede kot v šoli), da bodo boljši v ne vem čem od drugih itd, da bodo tudi oni nekega dne "naša pametna stroka", bognedaj 150 kilski z debelimi špegli od buljenja v elektroniko, s pametnimi telefoni prilepljenimi na roke. Otroke je treba spodbujat z lastnim zgledom in z našimi športniki ki zadnje čase dosegajo izjemne, res izjemne rezultate. LP
kasopiha
22. 09. 2020 19.28
supergigi
22. 09. 2020 17.52
+17
Tam na Fakulteti za šport so sami strokovnjaki lol. Itak ja, v 2 mesecih se je stanje tako drastično poslabšalo lol. Vsakemu normalno razmišljajočemu človeku je jasno, da se mora to stanje vleči že dlje časa, in ne samo 2 meseca. Pač mularija samo poseda, gleda v telefone in žre in to je to. In ne samo 2 meseca. Sicer pa ni niti čudno, če se je mulariji zrolalo, pri vsem tem balastu snovi, ki se je morajo učiti, in ki jim v življenju ne bo nič koristila.
newstead
22. 09. 2020 17.19
+14
Ne me zezat? Naše otroke pa pohabljate s ponotranjanjem socialne distance. Vedno me je zanimalo če klintona, buša, obamo, trampa kej vest peče ko gledajo posnetke razrušenih držav, ki jih njihova vojska pušča za sabo. Po moje sploh nedojamejo, da so oni glavni odgovorni, tako kot tu tudi naša vlada ne šteka, da dobesedno uničujejo naše otroke. Glede na to, za kakšnega se je izkazal virus, povsem nepotrebno šikaniranje otrok.
NotMe
22. 09. 2020 16.50
+33
Dežela butalcev. Za vse predpis, vodstvo, navodilo. 500 evrov za pol leta za trenerje, da dete miga. 3 mesece doma. Nobenega dela, super prilika za v gozd, prekopat njivo, za končno en fuzbal, badminton z ta malimi. Ampak neeee. Enkrat na teden v merkatorja po poln voz makaronov, hrenovk, kečapa in čipsa in hop pred tv.
User1958074
22. 09. 2020 16.27
+27
'Govorili bomo o korona generaciji, ki bo imela hude zdravstvene težave' Mislite mogoče: 'Govorili bomo o korona generaciji, ki bo imela hude mentalne težave'?
Jacek123
22. 09. 2020 19.44
+3
Zakaj pa mentalne težave? Pri svojih nisem opazil nobenih mentalnih težav.
hersonissos
22. 09. 2020 16.26
+25
Redko vidiš starše suhe in otrok bolj močen. Otroci se zgledujejo po starših. Gibanje in zdrava prehrana sta ključ za zadovoljstvo!
optimist11
22. 09. 2020 16.47
+36
Ja.Ne jim kupovat el.skirojev in podobnih befarij.
Vivid Money
22. 09. 2020 16.25
+23
otrok ima lahko tudi dostop do tablice, teveja, telefona, igric...., ampak starsi bi jih morali nauciti na casovno onejitev dnevne uporabe....kako urco na dan pa obvezno malo kolesarjenja ali teka za pravilno delovanje organizma ter boljsa imunska odpornost....
Lillija123
22. 09. 2020 16.07
+17
Ce nosijo maske in ce jim boste silili cepiva bodo res imeli hude zdravstvene tezave.
Jacek123
22. 09. 2020 19.45
+0
Anonyemus
22. 09. 2020 16.00
-3
Hahahaha kaksne bedarije
saj bo
22. 09. 2020 15.56
+26
Na milijone staršev po svetu, čigavi otroci umirajo od lakote bi bili veseli, če bi lahko svojemu lačnemu otroku dali masko na obraz, po tem ko bi ga pošteno nahranili. Drugače pa hude težave v prihodnosti bodo imeli otroci ne zaradi korone , ampak zaradi tablic in mobitelov v katerih strmijo po cel dan. Možgani in oči trpijo, ker niso narejeni za tak napor. No, moderne mamice že dojenčka hranijo tako, da mora buljiti v telefon, ob tem pa kot zobmiji odpirajo usta in goltajo, ne da bi čutili in začutili okusa hrane. Ko pa je malo večji in že hodi , teče, se igra in zahteva nenehno gibanje, mu pa dajo tablico in pridno sedi v kot , pritiska in bulji. Žal na drugem koncu to isto počnejo starši in imajo pred mulcem mir. In ravno taki imajo največ za povedati, kako bo njihov otrok zaradi maske za celo življenje psihično in fizično prizadet. Zato, dvignite riti, pojdite v naravo, ukvarjajte se svojimi otroci, ne bašite jih z hitro hrano , ljubite jih, stojte jim ob strani, bodite jim in starš in prijatelj in vse bo tako, kot mora biti.
periot22
22. 09. 2020 16.21
+5
saj bo na milijone otrok na svetu je lačnih zaradi neodgovornih staršev ki jih spravljajo na svet nimajo jih pa s čim nahranit!!!!!!
Inred
22. 09. 2020 15.38
+14
Vse je na štrom vi pa o koroni 🤣