Slovenija

'Govorniške vaje namesto resnih pogajanj o prenovi plačnega sistema'

Ljubljana, 06. 02. 2024 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
10

Sindikati javnega sektorja so nezadovoljni s pogajanji vlade. Ne le, da druga stran na pogajanja prišla praznih rok, brez konkretnih obrisov reforme, s svojimi predlogi je celo posegla v temeljne dogovore, ki sta jih strani že uskladili. In ne le to. Oblikovanje sprememb je skušala vezati tudi na vprašanje, kako povečati produktivnost javnega sektorja. Da so sindikatom želeli predstaviti le nekatere razmisleke, s katerimi bi reformo lahko spravili v javnofinančne okvirje, pa potek sestanka komentirajo na vladni strani.

Sindikati so z vlado za široko kvadratno omizje sedli z velikimi pričakovanji, a bili hitro razočarani. Javno finančni okvir, za razliko od okvirja okrog katerega so sedli, naj še zdaleč ne bi bil dovolj širok za hitro in enostavno reformo. "Ti javnofinančni okvirji so takšni, da bi tudi izdatki za plače bili ukalupljeni v fiskalno pravilo, ki bi začelo veljati v prihodnjem letu," pojasnjuje državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

Vlada bi iz okvirja vrgla tudi zavezo, da najnižja plača ni manjša od minimalne plače. Za višje plače pa bi želela boljšo učinkovitost. "Na nek način so nas postavili pred dejstvo, da se bomo morali odločiti za neko večjo učinkovitost, za katero ne vemo, kako si jo predstavljajo, ali pa, da se prvi razred ne dvigne na nivo minimalne plače," pa slednje komentira sekretar gasilskega sindikata David Švarc.

Pogajanja med sindikati in vlado
Pogajanja med sindikati in vlado FOTO: POP TV

In tudi glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimirja Štrukelj se sprašuje, kaj pomeni višja učinkovitost v šolstvu. "Da damo v en oddelek vrtca še 30 otrok in smo bistveno bolj učinkoviti? Da vsem učiteljem rečemo, naj dajejo petice in smo tako bistveno bolj učinkoviti?"

Sindikatom je vprašanje učinkovitosti uspelo umakniti z mize, vlada pa, kljub obljubi s prejšnjega sestanka, drugih gradiv sploh ni pripravila. "Vlada ni pokazala nobenega predloga. In ne le to, vlada je danes odprla temeljna vprašanja prenove plač v javnem sektorju, ki so bila dogovorjena že pred letom," je kritičen predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek.

Da so sindikatom želeli ponuditi zgolj razmislek, kje bi lahko iskali kompromis, pa so se zagovarjali z vladne strani. "Na vladni strani nismo sprejeli še nobene odločitve. To je zgolj nabor nekih ukrepov, ki bi lahko ta predlog vlade spravili v javno finančno vzdržnost," pojasnjuje Ramšal Pešceva.

Medtem so sindikati prepričani, da gre za "klasično zavlačevanje". Vlado pa svarijo, da se jim lahko to vrne kot bumerang. A tudi sindikati bodo morali nekje popustiti, vztraja vlada, ki lovi fiskalne okvirje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miskic a
07. 02. 2024 10.43
Vi samo vadite pa govorite. Ljudje odhajajo. Cakalne dobe so daljse. Dolocene trgovine se prodajajo, tote kaj ostajajo vemo kako je tam. Tak da si sami sebe pljuvate v skledo. Kdor se pameten se bo izpisal iz sindikata in to je to. Vi pa kar tratite svoj cas dalje, ce mislite da se vam to splaca
brezveze13
07. 02. 2024 09.00
+1
zgodovinsko gledano so vedno prvi stavkali delavci proizvajalci, danes stavkajo tisti ki od delavcev živijo izgleda da proizvajalcem to ni dovoljeno oz je takojšna izguba službe in danes ti ki bi morali zagovarjati, oz servisirati sektor od katerega živijo oz jih financira, oni štrajkajo, totalno narobe svet
jutri_pa_res
07. 02. 2024 08.00
+4
Jaz bi šel po takih korakih: 1. ustvariti lestvico od 1. do 70. razreda. Prvi bo na minimalni plači, 70. pa predsednik republike in vlade, razredi pa rastejo za kake 4% vsak. Potem pa dati sindikatom, da noter vpišejo delovna mesta po svojih sistemizacijah. Med sabo se naj zmenijo za primerljiva delovna mesta, da ne bo nesorazmerij. Nazadnje pogledamo, koliko je letni budžet proračuna za plače in se denar razporedi po lestvici.
jutri_pa_res
07. 02. 2024 08.01
Sicer pa naj pokličejo Viranta, njemu je enkrat nekako že uspelo in potem je bil kaj nekaj časa mir.
krmeki
06. 02. 2024 21.51
+4
Seveda je treba pogojevati ugodnosti s produktivnostjo javnega sektorja. Zakaj bi kdo za slabo opravljeno delo dobil višjo plačo in ostale bonuse?
avgust.
06. 02. 2024 21.56
avgust.
06. 02. 2024 21.19
+5
Ta vlada ni skupaj spravila še nobenega pametnega predloga na nobenem področju, samo za svoje žepe skrbijo. Oskrbo jim je spisala Nika & co., edino, kar so uspeli v dveh letih, je štamplanje. Tako da ni za pričakovati kaj pametnega. Opozicija pa je pametno nehala sodelovati in čaka na svoj čas.
Apoteka
06. 02. 2024 21.04
+2
Priap
06. 02. 2024 20.39
+12
Ma vladi je gladko vseeno za sindikaliste, ker mislim da so se začeli zavedat da je ura odtikatakala...
zmerni pesimist
06. 02. 2024 20.33
+0
Tile sindikalisti javnega sektorja mislijo da denar raste na drevesu