Slovenija

Med epidemijo opazen povečan obisk gozdov

Ajdovščina, 14. 09. 2021 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mateja Poljšak Čuk
Komentarji
3

Med epidemijo marsikdo veliko več časa kot sicer preživlja v naravi. V zadnjem letu in pol se je močno povečal tudi obisk gozdov. Vse več obiskovalcev pa ne pozna gozdnega bontona, pravil o spoštovanju gozda, njegovih lastnikov in gozdnih prebivalcev, živali. Katere so najpogostejše kršitve?

Gozd je idealno pribežališče za vse, ki iščejo naravo, mir in odmaknjenost – vse, kar smo najpogosteje iskali v času epidemije. Gozdarji so zato lokalno opažali ogromen porast obiska. "V času covida je to bilo kar množično in je bilo recimo tudi na Predmeji parkiranih tudi po par sto avtomobilov. V poletnem času pa je bil občutno opazen upad obiska. Mislim, da je glavni vzrok mišja mrzlica, ki se je pojavila na tem območju," pove gozdar svetovalec območne enote Tolmin Mitja Turk

Gozdarji opazili ogromen porast obiska v gozdovih med epidemijo.
Gozdarji opazili ogromen porast obiska v gozdovih med epidemijo. FOTO: Dreamstime

Z navalom obiskovalcev pa prihajajo tudi številni, ki ne poznajo gozdnega bontona. Katere so najpogostejše kršitve? "Najbolj pereč problem je vsekakor vožnja z vozili v naravnem okolju. Pozimi so največji problem "jeeparji", se pravi štirikolesni pogoni, ki ob prvem snegu na veliko vozijo tako na cestah kot zunaj vozišča. Veliko imamo tudi težav z motokros motorji," pojasni Turk.

Prepovedana je namreč vožnja po brezpotjih, tako za motoriste kot kolesarje, pohodniki naj ostajajo na pešpoteh. Izogibajte se deloviščem, kjer poteka sečnja, ne uničujte rastja, kurjenje je dovoljeno le na kuriščih, nabiranje gozdnih plodov je večinoma omejeno na dva kilograma dnevno na osebo, ne vznemirjajte živali in ne onesnažujte vode. Predvsem spoštujte, da ima vsak gozd lastnika in da je to predvsem prostor, kjer živijo živali. Zato ga za seboj vedno puščajte takšnega, kot ga najdete.

Ob kršitvah vas bodo gozdarji nanje opozorili, gozdarski inšpektorji pa oglobili. Globe znašajo od 200 do 800 evrov. Največ, 36, jih je bilo lani izdanih zaradi nedovoljenih voženj, dve od teh zaradi vožnje s kolesi zunaj gozdnih cest. Spodbudno pa je, da večina obiskovalcev spoštuje naravo, dodaja Turk: "Slovenci, večina ljudi se drži gozdnega bontona."

Le s spoštovanjem ga bomo ohranili takšnega, da se bomo v njem vsi dobro počutili.  

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
14. 09. 2021 21.08
+1
V kraju kjer živim je največji problem odmetavanje smeti. Gobarji, domači in tujci, po zaužitju malice smeti odvržejo na tla. Najlonske vrečke, plastenke, pločevinke in pobrcane gobe govorijo o ''kulturi'' obiskovalcev. Občasno iz gozda primesem poln nahrbtnik ''okraskov''.
mbtukaj
14. 09. 2021 21.00
+1
Da nebi več kot dve kili gob nabrali.
niktalop
14. 09. 2021 21.04
-1
Gob ni, tako da so 2 kg gob samo mokre sanje.