Slovenija

Gozdar posnel srečanje z mladim risom: 'To si zapomniš za vse življenje'

Ljubljana, 17. 04. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
56

Gozdarju Štefanu Lahu je v snežniških gozdovih pot prekrižal mladi ris, srečanje pa mu je uspelo tudi posneti. Kot pojasnjuje Tomaž Skrbinšek z biotehniške fakultete, je to srečanje, ki si ga zapomniš za vse življenje. Trdnih podatkov o tem, koliko mladičev risa na leto se skoti pri nas, nimajo, vendar glede na velikost populacije težko govorimo o več kot dobrih desetih mladičih na leto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lah v gozdu posnel risa
    02:04
    Iz 24UR: Lah v gozdu posnel risa
  • Bližnje srečanje z mladim risom
    00:23
    Bližnje srečanje z mladim risom

Narava se očitno prebuja in z njo tudi živali in gozdovi. Kot smo poročali, sta imela gozdarja Denis Vrh in Štefan Lah iz podjetja Slovenski državni gozdovi, ki upravlja z državnimi gozdovi, v zadnjih dneh bližnji srečanji z medvedko in divjo svinjo z mladički, nato pa je Štefan Lah doživel še redkejše srečanje z mladim risom. To je tudi posnel. 

Kot so predstavnikom podjetja Slovenski državni gozdovi, ki je posnetek delilo tudi na svojem Facebook profilu, po ogledu posnetka pojasnili sodelavci projekta LIFE Lynx, gre zelo verjetno za 10-mesečnega mladega risa, ki je telesno slabo razvit. V tem času bi lahko bil vsaj občasno še z mamo, je pa april obdobje, ko se risi počasi osamosvajajo.

V aprilu risi že živijo svoje običajno samotarsko življenje. Risi so teritorialni in branijo svoje ozemlje pred vsiljivci istega spola, tolerirajo pa osebke nasprotnega spola. Mladi risi so zdaj v času osamosvajanja – v času paritve se ločijo od matere in bi morali biti po velikosti že blizu odraslim živalim, so pa nekoliko lažji.

Kot izpostavlja Tomaž Skrbinšek z ljubljanske biotehnične fakultete in projekta LIFE Lynx, ki rešuje Dinarsko-JV alpsko populacijo risa pred izumrtjem, je pri nas srečanje z risom zelo redko: "To je srečanje, ki si ga zapomniš za vse življenje. Tudi če risa srečamo, ga pogosto ne bomo opazili, ker je v svojem pegastem kožuhu v gozdu zelo težko opazen. Običajno tudi ne pobegne, ampak samo obstoji, zato ga preprosto spregledamo. Imeti priložnost opazovati ali celo posneti risa je izjemna redkost."

Mladi risi so zdaj v času osamosvajanja, risinja z mladičem se pred človekom umakne

Pozno pozimi, običajno februarja in marca, se risi parijo, ampak paritve je zdaj že konec. V aprilu že živijo svoje običajno samotarsko življenje. Risi so teritorialni in branijo svoje ozemlje pred vsiljivci istega spola, tolerirajo pa osebke nasprotnega spola. Mladi risi so zdaj v času osamosvajanja – v času paritve se ločijo od matere in bi morali biti po velikosti že blizu odraslim živalim, so pa nekoliko lažji, pojasnjuje Skrbinšek.

Za razliko od medvedke z mladiči, ki je praviloma napadalna, se risinja pred človekom umakne, tudi če se približamo mladičem: "Običajno je ne bomo niti opazili. Ne poznam primera, da bi na prisotnost človeka reagirala kakor koli drugače kot z umikanjem, tudi ko smo mladiče merili in jim jemali vzorce. Ko smo odšli, se je vrnila k njim (v takšnih primerih smo risinjo imeli na telemetrični ovratnici in smo lahko opazovali gibanje)", je povedal Skrbinšek.

Trdnih podatkov o tem, koliko mladičev risov se je v Sloveniji skotilo v zadnjih letih, žal nimajo: "Na žalost trdnih podatkov nimamo, vendar glede na velikost populacije težko govorimo o več kot dobrih 10 mladičih na leto." Kot je povedal, v celotni dinarski populaciji, ki zajema Slovenijo, Hrvaško in BiH, ocenjujejo, da je 120–130 osebkov risov, vendar so te ocene zelo nezanesljive: "V Sloveniji ocenjujemo 1525 osebkov, vendar tudi te številke niso zanesljive. Najbolj ustrezen odgovor za število risov pri nas je 'zelo malo'. Trenutno delamo na bolj robustni oceni številčnosti, ki pa je pri risu tehnično zelo zahtevna."

Če ne bomo ukrepali, so risi genetsko že zdaj na točki, kjer lahko pričakujemo propad populacije, opozarja Skrbinšek.
Če ne bomo ukrepali, so risi genetsko že zdaj na točki, kjer lahko pričakujemo propad populacije, opozarja Skrbinšek. FOTO: Rok Černe/Zavod za gozdove

Zahtevna vrsta za preučevanje in sledenje

Risi so tudi zahtevna vrsta za preučevanje, tudi če odmislimo, da jih je tako zelo malo, dodaja Skrbinšek. Pomagamo si s sledenjem v snegu in z genetskimi vzorci, ki jih živali pustijo v okolju, to so največkrat dlaka, urin in iztrebki. Iz genetskih vzorcev lahko prepoznamo osebek, pa tudi rekonstruiramo rodovnike, če poznamo dovolj osebkov z določenega območja. Težava je, da je za razliko od medveda in volka takšne vzorce zelo težko najti. Pomagamo si tudi s foto pastmi – samodejnimi fotoaparati, ki jih nastavljamo po gozdu ob stečinah, kjer pričakujemo prisotnost risa. Iz fotografij lahko rise po vzorcu na kožuhu individualno prepoznamo. Te študije potekajo v okviru projekta LIFE LYNX, je pa še zgodaj, da bi lahko predstavljali bolj konkretne rezultate.

V najslabšem primeru bi risa lahko izgubili že v naslednjem desetletju

Če se ne bi ukrepalo, so risi genetsko že zdaj na točki, kjer lahko pričakujemo propad populacije, opozarja Skrbinšek: "Kako daleč smo, je težko natančno povedati, so pa naši risi v povprečju bolj sorodni, kot če bi se parila brat in sestra. Precej je v takšnih primerih odvisno od naključij, bi pa težko pričakovali, da bi populacija v najboljšem primeru obstala več kot nekaj desetletij. V najslabšem primeru bi risa lahko izgubili že v naslednjem desetletju."

Populacija je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti je tako treba znižati, in sicer z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije.

Glavni razlog upada populacije sorodnost med osebki

Kot dodaja Skrbinšek, glede na empirične podatke sklepajo, da je glavni razlog upada populacije rast sokrvja – sorodnosti med osebki – kar privede do "depresije zaradi sokrvja" (s tujko "inbreeding depression"), kjer škodljivi geni, ki so v velikih populacijah skriti in se izrazijo zgolj izjemoma, pridejo na plano in znižujejo uspešnost preživetja in reprodukcije. Sokrvje se v populaciji iz generacije v generacijo nabira do točke, ko smrtnost preseže uspešno reprodukcijo in se populacija "sesede sama vase". Pojav je dobro znan in opisan tako pri domačih kot pri divjih živalih, pojasnjuje in izpostavlja: "Evolucijsko so se pri veliko vrstah razvili močni mehanizmi za izogibanje parjenju v sorodstvu, nenazadnje pa je incest tabu tudi v praktično vseh človeških kulturah, z dobrim razlogom."

Kot sklene, je "rešitev pripeljati nove osebke iz velike populacije in znižati sorodnost med risi, ki živijo pri nas. To pravkar počnemo v okviru projekta LIFE LYNX, kjer si prizadevamo, da populacijo rešimo pred izumrtjem."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
17. 04. 2019 18.32
+12
ta ni od štajerske varde nima trebuha je eleganten
kitzbill
17. 04. 2019 18.09
+11
Uporabnik479666
17. 04. 2019 17.53
+5
Mucek mali :)
pijanec22
17. 04. 2019 16.09
+1
flojdi
17. 04. 2019 15.45
+24
iiiiiiiiiiiiii, kako lepa lepa mucika. (risi so mi že od malega bolj všeč od levčkov ; najbrž zaradi čudovitih čupkastih uheljcev . / res bi mi bilo všeč še 17ič se preselit...nekam na rob gozda; in namesto Ljudi srečevat lepe živalce.
MrNurmic .
17. 04. 2019 15.10
+34
upam da se v kaki pisarni na ministrstvu ne porodi misel,da je treba še to pobiti.
jgm
17. 04. 2019 14.02
-28
Genetsko so že tako degradirani, da bi bilo bolje populacijo vzpostaviti čisto na novo.
MrNurmic .
17. 04. 2019 15.11
+41
ko bereš kake komentarje na 24 ur,isto razmišljam tudi za Slovence
BolecaResnica
17. 04. 2019 13.40
+39
Ko sem bil otrok sem imel priliko videt risa na Pohorju... Čudovita zver
graf
17. 04. 2019 12.29
+61
čudovita žival
mario7
17. 04. 2019 11.50
+67
ljubitelj
17. 04. 2019 11.21
+33
A zna še kdo snemat z telefonom, k babe ga držijo pokonc
BolecaResnica
17. 04. 2019 11.19
+16
Medvede, volkove, rise ne bi smeli odstrelit! Če ne bo volkov in ostalih avtohtonih velikih zveri nas bodo šakali preplavili! že sedaj so se prekomerno razmnozili
Radoveden
17. 04. 2019 12.00
-14
Kaj res misliš, da šakale volk , medved ali ris napada? Biologija cvek.Počakajmo, da bodo medvedi in volkovizačeli bolj pogosto napadati živino.Ko bo pa smrtna človeška žrtev, se boste pa zagovorniki narave iz pisarn spet poskrili.
BolecaResnica
17. 04. 2019 13.37
+27
Myway se vidi da nimaš pojma a pridigas o biologiji... Študije kažejo da odstrel sakalov ne vpliva občutno na njihovo populacijo! Največji vpliv na njihovo poseljenost imajo dobro razviti tropi volkov! Glede človeških žrtev ti pa povem tako:nobena naša avtohtona zver ne bo šla napast človeka v njegov prostor ampak človek gre v njenega in op kakšnem extremnem primeru se zgodi napad o katerem se pol piše desetletja
bogdajmir
17. 04. 2019 11.18
+23
Muc muc. Ham ham. Njam njam. Risi so legende.
KrasniqiAlberit
17. 04. 2019 11.04
-98
Ja lepo samo lahko bi ta čas beguncem pomagala ne pa risa snemala
BolecaResnica
17. 04. 2019 13.38
+29
buda78
17. 04. 2019 11.02
+37
Waw, izredno lep.
Radoveden
17. 04. 2019 10.55
-20
Kje so novice o odločitvi Upravnega sodišča z dne 10.04.2019 glede odvzema medvedov, da se odpravi Odlok Vlade - kar pomeni nadaljno rast populacije?Sodba je dostopna na spletni strani Upravnega sodišča pod objavami.Kdo bo plačal škodo in odgovarjal?
flojdi
17. 04. 2019 15.48
+2
Čudovita beseda. Odvzem. ( ki pa je le UMOR.
BolecaResnica
17. 04. 2019 20.59
+0
Kekec naredi si ograjo in kupi 2 azijska ovčarja in ti nobena zver ne bo požrla drobnice... Vi kmetavzari raje jokate in državo mozete za odškodnine a sami ne naredite nič za to da bi preprečili napade
BolecaResnica
17. 04. 2019 20.59
+0
Kekec naredi si ograjo in kupi 2 azijska ovčarja in ti nobena zver ne bo požrla drobnice... Vi kmeti raje jokate in državo mozete za odškodnine a sami ne naredite nič za to da bi preprečili napade
asdfghjklč
17. 04. 2019 10.53
+45
Risi so najlepši muceki.
vetlan
17. 04. 2019 10.35
-50
Umakne se, pa ni vedno. Če ti skoči s drevesa na vrat, kar se tudi dogaja, piši "propalo".
flojdi
17. 04. 2019 15.48
+1
santamaura
17. 04. 2019 10.28
+51
Glavni razlog upada populacije je sorodnost med osebki - Če bi to veljalo za državne funkcionarje, bi naša država že zdavnaj šla v maloro
najjana
17. 04. 2019 10.22
+23