Slovenija

Gozdni turizem – dobra priložnost ali škoda za naravo?

Ljubljana, 15. 09. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
48

Slovenci imamo morje, hribe, jame in imamo gozdove. Vso to pestrost naše dežele vse bolj prepoznavajo in cenijo tudi turisti, ki že četrto leto zapored s svojimi prihodi postavljajo rekorde. Ker je Slovenija gozdna dežela, se priložnosti za turizem ponujajo tudi na tem področju. Kaj nam lahko prinese gozd? Kje so priložnosti in kje omejitve?

Slovenija je tretja najbolj gozdna država v Evropi.
Slovenija je tretja najbolj gozdna država v Evropi. FOTO: Jože Prah
Slovenija je edinstvena država, saj beleži najmanjši delež javnih gozdov v Evropi – le 20 odstotkov jih je v državni lasti. Številčno imamo 500.000 lastnikov gozdov, od tega je več kot polovica žensk. Gozdne posesti so majhne, vendar v tem pogledu ne odstopamo od Evrope. Večjih lastnikov posameznikov nimamo – več kot pol jih ima v lasti le okrog dva hektarja. Največji zasebni lastnik je cerkev, ki ima v lasti okoli dva odstotka gozdov. Jože Prah, Zavod za gozdove

60 odstotkov slovenskega ozemlja prekrivajo gozdovi. Gozdnega prostora – to je prostor, ki vključuje še jase ali njive sredi gozda – pa je v Sloveniji kar 85 odstotkov. Če se nam to zdi nekaj samoumnevnega, ker smo na ta 'luksuz' preprosto navajeni, pa morda ni odveč povedati, da tako ni od vedno. Še pred dobrimi 200 leti smo ga imeli kar polovico manj, je poudaril gozdar Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije: "Ljudje so o gozdu začeli razmišljati, ko ga je opustošil žled. Šele takrat so se doumeli, da ni kar od nekod."

V Evropi smo se zavihteli na zavidljivo tretje mesto. "Finska je na prvem mestu. Ima kar 80 odstotkov gozdov. A zanimivo je, da ima naša država na tem majhnem prostoru, v teh 60 odstotkih gozdov, kar 71 različnih drevesnih vrst. Če primerjamo s Finsko – ima jih komaj 10," je ponosno povedal Prah in poudaril, da je taka biotska raznovrstnost velika vrednost in hkrati prednost pred drugimi. Toliko različnih drevesni vrst namreč pomeni tudi večjo ponudbo lesa. "To se lepo kaže na vsakoletnih licitacijah kvalitetnega lesa, kjer določene kose prodamo tudi za 20.000 evrov ali pa je kubičen meter lesa vreden 9.000 evrov," je pojasnil Prah.

Tudi nenavadne aktivnosti v gozdu so priložnost za turizem.
Tudi nenavadne aktivnosti v gozdu so priložnost za turizem. FOTO: Jože Prah

Kaj ponuja gozd?

Če pustimo ob strani znano dejstvo, da ima Slovenija izjemen potencial za proizvodnjo kakovostnega lesa, poglejmo, kakšne priložnosti ponuja gozd kot turistični proizvod.

Slovenski gozdni prostor je stroka razdelila na cone – kje se lahko določena vrsta turizma razvija. Tisti, ki se torej želi ukvarjati z gozdnim turizmom, lahko natančno načrtuje, česa se bo lotil. Jože Prah, ki je tudi predsednik komisije za razvoj turizma v gozdnem prostoru pri Turistični zvezi Slovenije in vodi po evropskih pešpoteh v Sloveniji, je izpostavil nekaj dejavnosti, ki že gradijo slovenski gozdni turizem oziroma bi jih lahko v prihodnosti bolje razvili in ponudili turistom: "Velik potencial ima vodenje po gozdu, po različnih tematskih poteh. Potem na primer joga v gozdu. Ali pa preživeti dan z oglarjem in kuhati oglje. Lahko kolesarimo ali zgolj poslušamo tišino, ki jo v naših gozdovih lahko doživimo in nam prinaša enkratno izkušnjo. Prav tako je edinstveno preživeti noč pod milim nebom. Ne smemo pozabiti tudi na nabiranje plodov ali sadežev."

Več lastnikov gozdov bi se lahko odločilo, da bi turiste privabljali s ponudbo opazovanja živali.
Več lastnikov gozdov bi se lahko odločilo, da bi turiste privabljali s ponudbo opazovanja živali. FOTO: Jože Prah

Živalski svet je še ena zanimivost, ki vedno pritegne ljudi. Tukaj se odpira veliko priložnosti – na primer opazovanje medveda in druge divjadi. "V svojem gozdu naredimo posebne hiške za opazovanje, kar so nekateri lastniki že naredili. Ena noč je 100 evrov. Za primerjavo: če v gozdu priraste drevo in odbijemo stroške, dobimo 250 evrov. Kaj je zdaj priložnost," je poudaril Prah, kako bi bila turistična dejavnost lahko lepa dopolnitev h gozdarski dejavnosti.

Tudi lovstvo bi se lahko bolj odprlo turistični sferi, meni sogovornik: "Če živalski svet že uravnava človek in država določi letni odstrel, zakaj potem tega ne bi nadgradili s turizmom? Lovci bi s sabo vzeli turiste in jim zaračunali. Pa ne mislim za meso, ampak za sam lov, doživetje." In ne samo lovni turizem v strogem smislu, lahko bi organizirali opazovanje ptic, metuljev, nočne sprehode ...

Preživeti dan z ogljarjem? Zakaj pa ne?
Preživeti dan z ogljarjem? Zakaj pa ne? FOTO: Jože Prah

Lastniki bi gozd lahko bolje izkoristili

Vse aktivnosti, ki se že ali se še bodo odvijale v gozdu, bi lahko s pomočjo lastnikov bolj zaživele. Če bi pohodniško ali kolesarsko vodništvo organizirali lastniki, ki svoj gozd poznajo do zadnjega grma, in ne tuji vodniki, bi obiskovalci lahko doživeli mnogo več. Gozd in vso naravo bi doživeli bolj pristno, je prepričan Prah: "Verjemite, da če bi vas peljal po stezi lastnik, ki po njej hodi že celo življenje, bo znal povedati o njej zgodbo. Vodenje je ena večjih priložnosti, ki je premalo izkoriščena oziroma sploh ni." Prav tako bi turisti več odnesli, če bi jih lastniki spremljali pri opazovanju živali. "Lastniki čutimo svoj gozd, zato bomo zagotovo znali več in na drugačen način povedati, kot pa nekdo drug," je dodal.

Lastnikom bi bilo zato treba povedati, naj izkoristijo te prednosti, in jih izobraziti, kako se vključiti v turistično gospodarsko sfero. Sogovornik meni, da je čas, da v Sloveniji začnemo govoriti o gozdu kot o rekreacijski in turistični podjetniški aktivnosti.

Koliko turizma prenese gozd?

A tudi gozdovi imajo svoje omejitve, koliko človeškega posega prenesejo. A kje je meja, da naši užitki in sprostitev ne bodo škodili naravi? Kje se začne in kje konča naša pravica, da gozd podredimo turizmu? "Gozd ima različne vloge, ki so pri nas zakonsko opredeljene. Da ne bi prišlo do konflikta med njimi, imamo določene omejitve. Na primer, določeno je, koliko sadežev lahko naberemo in kje se lahko gibamo. Naši zakoni to zelo dobro urejajo, problem pa je, da mi tega ne upoštevamo oziroma nimamo dovolj nadzornih služb. Skratka, če ni nadzora, pravil ne upoštevamo," je izpostavil začaran krog Prah.

Naberemo lahko dva kilograma gob, borovnic, kostanja.
Naberemo lahko dva kilograma gob, borovnic, kostanja. FOTO: Bojan Arzenšek

Primer, ki je obetavna veja turizma in ki k nam privablja vse več ljubiteljev narave, je turno kolesarjenje. Odlična vrsta rekreacije, ki prinaša neskončno možnosti, pa na drugi strani lahko hromi naš gozd. In prav zato gozdna vožnja vsepovprek ni dovoljena. Dobra rešitev je turno-kolesarska označena pot, s katero želijo turistični delavci na eni strani privabiti kolesarje, na drugi pa vožnjo po gozdu omejiti. "Ko smo zasnovali to turno-kolesarko pot, smo se dogovorili z upravljavci prostora oziroma z lastniki, kje bo ta pot potekala. Podobno je z gozdnimi tematskimi potmi. Z lastniki smo se dogovorili, kje se ljudje lahko gibajo. Na ta način jih usmerjamo, da niso obiskovalci povsod, poleg tega pa jim lahko bolje pokažemo, kaj se na teh mestih v gozdu dogaja," je prepričan Prah.

Kar je želel naš sogovornik izpostaviti, je, da je pri vsem tem ključno načrtovanje – kje, kdaj, kako za koga postavimo tematske, kolesarske ali druge poti. "Slovenci imamo namreč srečo, da nam zakon dovoljuje prosto hoditi po tujih gozdovih, da lahko nabiramo gozdne sadeže. Seveda za slednje velja omejitev, na primer ne smemo nabrati več kot dva kilograma gob, kostanja ali borovnic. Borovnic ne smemo nabirati z grabljicami. Arnike lahko naberemo le toliko, kolikor nam je gre v pest, maha ne smemo odtrgati samo na enem mestu … Te omejitve so čisto življenjske, zato je prav, da se jih držimo," meni Prah. Le na ta način bomo namreč najmanj škodovali naravi in ohranili ekosistem.

Bolj kot kolesarjenje gozdu škoduje vožnja z motorji in štirikolesniki zunaj gozdnih poti, saj povzroča erozijo.
Bolj kot kolesarjenje gozdu škoduje vožnja z motorji in štirikolesniki zunaj gozdnih poti, saj povzroča erozijo. FOTO: Thinkstock

Kaj bi pomenilo, če bi bila nenadzorovana vožnja s kolesom, motorji, štirikolesniki po gozdu dovoljena? "Uničili bi gozd," je brez pomisleka izstrelil sogovornik. "Na več koncih Slovenije lahko vidimo ta vandalizem z motorji in štirikolesniki. Priča smo tudi pretiranemu nabiranju. In vse to povzroča resne poškodbe na ekosistemu. Omejitve niso napisana kar tako, ampak na podlagi različnih raziskav – kaj naš ekosistem prenese. Nato model poskušamo vgraditi v zakonske okvire," je pojasnil. Največji problem teh aktivnost je erozija. Kolesa spodjedajo prst, kar pomeni, da na tem mestu morda tudi 100 let ne bo nič zraslo. "Saj narava za nami vse popravi. Ampak problem je, ali bo za to potrebovala milijon let ali 100 ali samo 10 let," je dodal Prah.

Problem poseganja v lastninsko pravico lastnikov gozdov

Jože Prah je tudi lastnik gozda in predsednik Društva lastnikov gozdov Slovenije, zato dobro ve, kaj najbolj moti lastnike oziroma zakaj najpogosteje prihaja do konfliktov med njimi in obiskovalci. Največji srž je, da so nekateri obiskovalci arogantni, ne spoštujejo tuje lastnine in se obnašajo, kot da so na svoji zemlji. Prah je navedel primer: "Moški se je s terenskim vozilom pripeljal v gozd in parkiral na vlaki. Lastniku, ki je prišel s traktorjem mimo, se ni hotel umakniti, ampak mu je zabrusil: kaj se tukaj voziš, saj si imel včeraj čas." Pogosto se tudi zgodi, da ljudje kurijo ogenj sredi gozda, imajo piknike ali poberejo pridelke z njiv, ki so ob gozdovih. Takšni in podobni primeri seveda povzročajo hudo kri.

Večina lastnikov nima nič proti, če obiščemo njihov gozd.
Večina lastnikov nima nič proti, če obiščemo njihov gozd. FOTO: Thinkstock

A Prah je zatrdil, da večina lastnikov načelom nima nič proti, če ljudje obiščejo njihov gozd. Ne moti jih, če rekreativno nabirajo gobe, kostanj, borovnice, čemaž ali druge rastline, a seveda v mejah normale. Mnogi so namreč požrešni in bi, če bi se le dalo, izropali cel gozd. Še bolj pa tlak dvigujejo tisti predrzneži, ki gozdne sadeže ali plodove s tujih gozdov prodajajo na tržnici. Podobno velja tudi za pohodniško ali kolesarsko vodenje skozi gozd. Če nekdo to počne v tujem gozdu za denar in je to njegov posel, bi bilo prav, da se o tem pogovori z lastnikom in mu nameni del dobička, meni Prah. Do nesoglasij torej prihaja, ko se poruši meja med rekreativnim in tržnim nabiranjem ali vodenjem. Ko obiskovalci služijo na račun tujih gozdov – brez vprašanja in dovoljenja lastnika oziroma ne da bi jim bili pripravljeni dati del zaslužka.

Zakonodaja s področja gozdarstva je dobra, potrebovala bi le nekaj popravkov

Kot je povedal Prah že na začetku, naša zakonodaja zelo dobro določa, kaj se lahko in kaj ne sme početi v gozdu oziroma v naravi. Meni le, da bi morali biti lastniki upravičeni do odškodnin: "Država bi morala urediti, da lastnik dobi plačilo ali od izvajalca ali od države, če izvajalec postavi na primer progo za spust s kolesom. Poleg tega bi morala lastnikom gozdov zagotoviti brezplačno javno gozdarsko službo, načrtovanje, svetovanje in trasiranje vlak ter poti."

Dobra zakonodaja, potrebna popravkov ali ne. Na koncu smo mi tisti, ki stopamo v gozd in uživamo njegove pozitivne učinke na naše počutje, telo in polnimo želodce z gozdnimi dobrotami. Vse se torej začne pri nas, posameznikih, kako bomo znali ceniti, kar nam zeleni zaklad ponuja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CucurbitaPepo
15. 09. 2018 13.24
+0
Kaj ponuja gozd? Lahko bi se potrudili in našteli kaj drugega, kot pa kaj gozd PONUJA človeku,... bedni ste
rokinja
15. 09. 2018 13.22
+18
No, trenutno nam gozdove po celi Sloveniji uničujejo predvsem in samo tisti "turisti", ki v drzavo ne prinašajo denarja, pač pa ga nam jemljejo, za seboj pa v gozdovih puščajo strašansko razdejanje in predvsem smrdeče smeti, ki niso nevarne samo za ljudi, pač pa tudi za naše zivali, ki bivajo v naših gozdovih.
Boško1980
15. 09. 2018 12.39
+20
Dajte gozdu mir! Zdaj d r h a l ropa ko nora! Za njimi pa pločevinke in ostale smeti!
rokinja
15. 09. 2018 13.23
-2
Jogi
15. 09. 2018 15.50
+0
ja verjetno je mislil tujo ,ker če imamo domačo je tud on med njo !
Boško1980
15. 09. 2018 21.14
+3
Meduza gobari in smeti v svojem gozdu če ga imaš!
murkecc
15. 09. 2018 11.16
+14
Zakaj cerkev rabi gozdove?
Jogi
15. 09. 2018 11.28
+1
rokinja
15. 09. 2018 13.23
-1
oježeš
15. 09. 2018 10.52
+15
Imejte prosim usmiljenje do živali! Naj ne bo človek egoist, ki gleda le na svojo korist, za mirno življenje ostalega gozdnega življa pa naj ga ne bi zanimalo.
rokinja
15. 09. 2018 13.25
+2
To povej tistim tujcem, ki svobodno vstopajo v našo drzavo -nepovabljeni in za seboj puščajo smrdeče smeti, ki škodijo ljudem in predvsem zivalim. Lastniki gozdov, pa si niti več ne upajo iti v gozd.
Frane Šajn
15. 09. 2018 10.25
+11
Sedaj se opaža in to kar dolgo nazaj vsaj rampe, vsaj na vseh stranskih poteh pomembnih za gospodarjenje. Te rampe naj se postavijo na vhod v gozd in se izloči predele , ampak brez nadzora ne bo šlo. Območja kjer bi bili vidno označeni , namenjeni za rekreacijo, kar je tudi ena od funkcij gozda naj se zakonsko določi in izloči. Toda, če se ne motim, bo vedno zmagalo tisto občestvo , ki mu je gozd potem ko se en dan v njem razdivjajo s kolesi, kros motorji, štirikolesniki in terenci in na koncu s picniki z požrtijo muziko in rjovenjem ter cele tone odpadkov za njimi;"NARAVNOST DESETA BRIGA!" Pojdite za en primer v Itallijo in Avstrijo. A tudi pri njih norijo gobarijo , tako enormno kot so svoje dni Italijani nekoč pri nas in celo vkuhavali gobe na terenu lastnikom v brk bogateli in masno služili?? Odnos in odnos do gozda samo to ga reši odnos do narave , ki nam je ljuba in naklonjena . Kaj se človek ki mu je do tegaa trudi na koncu vedno in povsod prevaga ta umazani denar in njegove poti na tak ali drugačen način. Bomo videli, če se ga da jesti ta vaš denar , potem , ko bodo ta za mnoge divjina in njeni prebivalci izginili z obličja zemlje. Ne pozabite vse to imamo na izposojo od zanamcev vi visoko inteligentna bitja "homosapiens-a!"
bratumil
15. 09. 2018 10.06
+4
res imamo lepo naravo, ali kaj, ko imamo neumno politiko, ki tega ne zna izkoristiti.
rokinja
15. 09. 2018 13.26
+0
In neumno politiko, ki zamizi ob dejstvu, kdo se sedaj skriva in hodi po naših gozdovih, brez ovir, to je najbolj GROZLJIVO !!!!
Frane Šajn
15. 09. 2018 10.05
+13
Pustimo gozd samemu sebi kar je tudi njegov namen. Pustite ta del narave bitjem , ki z njm sobivajo, preprosto se zavedajte, da vas ne potrebuje vas in vaših poduhovljenih manir ki so hujše kot zadnje dve ujmi , ki so ga doletele.
CastrumFF
15. 09. 2018 09.37
+6
"Slovenci imamo morje, hribe, jame in imamo gozdove" :))))))))))))))))))) A smo edini ki to imamo?
Jogi
15. 09. 2018 10.58
-4
tudi vse jame bodo kmalu privatizirane .potem bomo pokupili še morje .na moji morski parceli ne bo nihče lovil rib,niti namakl svoje riti. živeli mi lastniki !
Jogi
15. 09. 2018 11.25
-1
oprostite lovili ribe in namakali ritke samo desno usmerjeni
Jogi
15. 09. 2018 12.59
+2
ma kaj daješ te minuse, če ne razumeš poante hehehe kaj si levi ali desni ? se hecam !
rokinja
15. 09. 2018 13.27
+1
Oprosti, tudi tisti, ki mislite, da je vaše, ni vaše-si mogoče kupil tudi morje, samo vprašam.
Jogi
15. 09. 2018 15.59
+2
nisem kupil morja,ker za enkrat še ni mogoče.bom počakal na raspis,in boljše čase za poslovneže !
akmt
15. 09. 2018 09.07
+14
Niste normalni. Taksne ideje dajejo samo zelo neinteligentni ljudje.
Jogi
15. 09. 2018 16.11
rofo
15. 09. 2018 09.03
+19
A ni v gozdovih že dovolj škode zaradi žledu,lubadarja,vetroloma?Pri nas se gre iz ene skrajnosti do druge....
rokinja
15. 09. 2018 13.28
+1
Ne razumem, da nihče od vas ne omeni tudi tujcev, ki se klatijo po naših gozdovih in delajo neverjetno škodo-za seboj puščajo kupe smrdečih smeti, ki škodujejo ne samo ljudem, predvsem pa našim zivalicam.
Lullaby666
15. 09. 2018 09.01
+27
Vi niste normalni pa ka je res treba vse uničiti?! Motit habitat živali. A nismo dovolj uničli življenja živali, narave, celga planeta že?!?!! Ne treba je zato narediti turizem služiti z denarjem maloumnih ljudi, ki bodo seveda še bolj onesnaževali gozdove!!!! Ne še iz lovstva narediti turizem, mater sami psihopati. Več je divjih odlagališč, ljudi ki zanemarjajo naravo že tako ali tako, kot dejansko narave v gozdovih!
rokinja
15. 09. 2018 13.29
-1
Kdo moti trenutno habitat zivali, hm, verjetno ni treba biti preveč pameten, da vemo, kdo so tisti, ki prihajajo v našo drzavo nepovabljeni.
mentorhercul
15. 09. 2018 08.55
+13
Se javim za vodiča, gremo v gozd, tam da na rame vsak dva metrska polena in jih prinese do roba gozda, kjer naložimo na kamion! In tako ponovimo vajo!
zvizi
15. 09. 2018 08.17
+19
Smo še kar v komunizmu...vse naše...
mentorhercul
15. 09. 2018 08.56
+9
Seveda, saj smo slišali levico kako bi kar privatnike podržavila, že videno!
Jogi
15. 09. 2018 09.22
-3
vsi gozdovi bi morali biti državni .tudi tisti cerkveni.država pa bo enkrat komunistična ,drugič kapitalistična po želji volilcev gozdovi pa bi morali biti javno dobro kot je morje.
oježeš
15. 09. 2018 10.56
+2
Takoj, ko bodo ljudje postali normalni ljudje, se zavedali kaj lahko in kaj ne na tuji posesti in spoštovali naravo in tujo lastnino. Kdaj bo to?
rokinja
15. 09. 2018 13.30
+1
Pametna, kot le kaj, a drzavni gozdovi, drzava niti slučajno ne zna gospodariti z ničemer, kar je njeno, halooo
Jogi
15. 09. 2018 08.12
+27
vse uničiti, samo za denar vrli kapitalizem.!
Angelina145
15. 09. 2018 08.08
+9
Bolano da bi dovolila da po mojem gozdu hodi horda krvolocnezev in pobija. Zaprite jih nekam v luknjo in naj se postreljajo med sabo. Hej zakaj pa ne bi imeli takega turizma?
rokinja
15. 09. 2018 13.31
+1
No, horda tujcev ze hodi verjetno tudi po tvojem gozdu, brez tvojega privoljenja.
upornik19
15. 09. 2018 07.58
+34
ljudje naj bojo v mestu v trgovinah ……...gozd na pustijo na miru......a niso zadost uničili planet!
rokinja
15. 09. 2018 13.32
+0
Pa saj ni problem v naših ljudeh, saj večina ve, da se mora gozd spoštovati, problem je v tujcih, ki se mirno sprehajajo po naših gozdovih in za sabo spuščajo smrdeče smeti, ki so nevarne ljudem in predvsem zivalim.
upornik19
15. 09. 2018 07.54
+33
narava ni naša last je ne moremo kupiti lahko pa živimo znjo….drugač nas bo udarila slej kot prej
Jogi
15. 09. 2018 07.44
+38
pustite medvede na miru človečnjaki prfuknjeni.
juhej77
15. 09. 2018 11.46
+0
Ti si brihtna glava.. A v gozdu zivi sam medved... Hmmm
Jogi
15. 09. 2018 12.49
za primer sem dal samo eno večjo žival, da ne naštevam vseh zajčkov oprosti za mojo nevednost !
rokinja
15. 09. 2018 13.33
-1
TOČNO, sem ze sama ugotovila, da ima je njeno razmišljanje zelo borno.
Jogi
15. 09. 2018 19.59