Slovenija

Titov zlati salon in razkošna jedilnica za čas prenove izgubila svoj blišč

Kranj, 28. 07. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
290

Sobane, po katerih so se nekoč sprehajali eminentni gostje, so izpraznjene, o blišču zlatega in srebrnega salona pričajo le še razkošni lestenci. Poznavalci pravijo, da Titova zadnja rezidenca skriva uro, ki se je ustavila natanko v času njegove smrti, in medveda, ki naj bi mu smrtni strel zadala Jovanka. V času prenove gradu Brdo smo se sprehodili skozi prostore, ki širši javnosti niso dostopni.

Več videovsebin
  • Sprehodite se po gradu Brdo
    00:49
    Sprehodite se po gradu Brdo
  • Franci Jagodic o prenovi gradu Brdo
    00:47
    Franci Jagodic o prenovi gradu Brdo
  • V gradu trenutno poteka restavriranje
    00:46
    V gradu trenutno poteka restavriranje
  • Kaj bodo spremenili?
    00:32
    Kaj bodo spremenili?
  • Katere pomembneže so gostili na gradu?
    00:24
    Katere pomembneže so gostili na gradu?

Več kot poltisočletna zgodovina gradu Brdo piše mnogo zgodb. Čeprav pogled od zunaj tega ne razkriva, je prenova, ki je pred drugim predsedovanjem Slovenije Evropski uniji leta 2021 stekla februarja, v polnem teku.

Prostori, po katerih so se v preteklosti sprehajali eminentni gostje, kot so nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, papež Janez Pavel II., nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in George W. Bush, britanska kraljica Elizabeta II., princ Charles, ruski predsednik Vladimir Putin, premier Dmitrij Medvedjev ... so izpraznjeni, mozaični parket po tleh je zavarovan, dragocene preproge, umetnine in kipci so varno shranjeni v škatlah in zabojih, lestenci iz kristalov pa oblepljeni in obdani s stiroporjem, da se ne bi razbili.

Stoli iz razkošne velike jedilnice z značilnimi obokanimi atrijskimi okni in svetlikajočimi se lučmi, v kateri so potekale številne pomembne večerje, so zloženi, prostor pa skoraj neprepoznaven, enako tudi salona, ki sta po protokolu namenjena predsedniku države oz. vlade.

Titova zadnja rezidenca in legende, ki se je držijo

Legenda pravi, da sta se natanko ob uri Titove smrti leta 1980 ustavila kazalca na uri v grajski knjižnici, ki še danes ne deluje.

Notranjost gradu naj bi sicer z izjemo manjših "lepotnih popravkov" ostala takšna, kot sta jo pustila Josip Broz - Tito in njegova soproga Jovanka. Jugoslovanski predsednik je namreč posestvo z 11 jezerci več kot 30 let uporabljal kot občasno poletno in protokolarno rezidenco, tam pa je preživel tudi zadnji dve leti svojega življenja. Poznavalci pravijo, da se je tam počutil zelo dobro, saj se je lahko svobodno sprehajal po neokrnjeni naravi. Ker je bil ljubitelj konj, so na posestvu zgradili tudi manjši hipodrom, ki pa so ga pozneje porušili, nekaj časa naj bi v ograji imel celo živo medvedko, ki naj bi jo potem podaril živalskemu vrtu.

Z Jovanko sta imela vsak svoj salon – on zlatega, ona srebrnega, povezoval pa ju je niz sob, v katerih sta lahko spala ločeno ali skupaj. Zlat salon krasita ročno izrezljana pozlačena oprema in lestenec s kristali swarovski, na stenah pa visijo samo portreti žensk, ki jih je Tito menda rad občudoval. A o nekdanjem blišču obeh pomembnih soban zdaj, med prenovo, pričajo le še tapete in razkošna lestenca.

Poglejte, kakšna je bila notranjost gradu, preden so se lotili prenove:

Lovsko sobo, namenjeno druženju, so krasile številne trofeje, med njimi tudi nagačen rjoveči rjavi medved, ki naj bi ga v kočevskih gozdovih ustrelila prav Jovanka. Mimo njega smo se sprehodili med potjo do podzemnega tunela, ki povezuje grad z bazenom.

V oči pade tudi kopalnica z jacuzzijem in pozlačenimi pipami, ki so bile vdelane tik pred obiskom Billa Clintona. S prenovo ji bodo vrnili prvotno podobo in jo znova "oblekli" v kamen, ki sicer v celoti prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije.

Da tako kopalnica kot grajske spalnice samevajo že dlje časa, pa ni kriva prenova. Po zakoncih Broz rezidence namreč ni uporabljal nihče več, pomembni gostje pa tudi ne spijo v gradu, pač pa v predsedniškem apartmaju hotela Brdo.

Medveda naj bi v kočevskih gozdovih ustrelila Jovanka.
Medveda naj bi v kočevskih gozdovih ustrelila Jovanka. FOTO: Miro Majcen

Grad bo po prenovi ostal enak

A vse naštete spremembe so zgolj začasne, grad bo po prenovi ostal enak, pojasni namestnik direktorice JGZ Brdo Franci Jagodic. Dela so namreč predvsem inštalacijska. Poleg strojnih in električnih inštalacij bodo uredili tudi celotno vodovodno napeljavo, kanalizacijo, ogrevanje, ohlajevanje, prezračevanje, vgradili protivlomne in protipožarne sisteme, izolirali podstreho in na novo tlakovali teraso.

"Prenova gradu je bila potrebna, saj so strojne inštalacije iz leta 1964, torej stare več kot 50 let, porozne, dotrajane in imamo zaradi njih veliko težav, kar za protokolarni objekt nikakor ni dobro. Grad bo po prenovi ostal enak, edina sprememba je del v prvem nadstropju, kjer bodo porušili steno in naredili obok. Postavili bodo stopnice v zgornje nadstropje, tam pa bodo sedanjo likalnico z avtentičnim stropom, ki je najstarejši del opreme gradu, preuredili v novo sejno sobo za protokolarne dogodke, ki bo ob okrogli mizi lahko sprejela 29 ljudi," je povedal.

Britanska kraljica Elizabeta II. v veliki jedilnici.
Britanska kraljica Elizabeta II. v veliki jedilnici. FOTO: JGZ Brdo

Vsa oprema ostaja v gradu, odpeljali so samo slike

Od februarja do danes so restavratorji Restavratorskega centra zaščitili notranjost gradu, da dela zdaj lahko stečejo. Razpis za izbiro izvajalca bo po besedah Jagodica objavljen v kratkem. "Restavratorji so zaščitili tlake, podboje vrat in opremo, da je dela in prah ne bosta poškodovala. Med prenovo v gradu ostajajo vsi kipi, lestenci in pohištvo, slike smo odpeljali v depo Narodne galerije, drobni inventar pa smo shranili v lastnih depojih," je še dejal.

Dela bi morala biti zaključena v desetih mesecih, a ker so bili projekti za grad recenzirani, so se stvari malo zavlekle, razočarano doda Jagodic. Gredo pa, vsaj za zdaj, po planu finance. Projekt je vreden 3,6 milijona evrov.

Ker grad Brdo v času prenove ne more gostiti dogodkov, ti zdaj potekajo v gradu Strmol in drugih protokolarnih oz. državnih objektih, kot so Vila Bled, Vila Zlatorog, Vila Podrožnik in kongresni center Brdo.

Grad Brdo, prvi renesančni dvorec na Kranjskem, je leta 2010 praznoval pol tisočletja svojega obstoja in v tem času se je na njem spisala bogata zgodovina.
Grad Brdo, prvi renesančni dvorec na Kranjskem, je leta 2010 praznoval pol tisočletja svojega obstoja in v tem času se je na njem spisala bogata zgodovina. FOTO: Miro Majcen

Sledi tudi prenova hotela, ki ga bodo razširili na vsaj 120 sob višje kakovosti

Grad Brdo po letu 1964 praktično ni bil deležen kakšne večje prenove. Leta 1975 so predelali severovzhodni stolp in pred obiskom Clintona naredili nekaj popravkov, sledilo je še nekaj manjših sprotnih popravil, kot je prenova atrijskih okenj in kuhinje. Pred predsedovanjem Slovenije EU leta 2008 so na posestvu zgradili sodoben kongresni center, ki je polno zaseden z dogodki in rezerviran že za dve leti naprej.

Po prenovi gradu sledi še adaptacija hotela, s katero bodo zagotovili dodatne namestitvene zmogljivosti in obnovili obstoječe površine. Hotel bodo skoraj cel porušili in ga na novo zgradili. Predvidena je obnova pohištva in opreme, obnova vodovodnih in električnih inštalacij, izgradnja širših dvigal, zamenjava strehe in ureditev zunanje okolice. Zmogljivost hotela naj bi razširili na vsaj 120 sob višje kakovosti, uredili naj bi tudi bazen in garažo. Vrednost prenove in dozidave hotela je ocenjena na 26,2 milijona evrov.

Pol tisočletja zgodovine

"Ne gre samo za imenitno arhitekturo, ampak za poslopje, ki skriva veliko skrivnosti in dragocenosti," je ob 500-letnici gradu Brdo dejal predsednik republike Borut Pahor.

Grad Brdo je leta 2010 praznoval pol tisočletja svojega obstoja, v tem času pa se je na njem spisala bogata zgodovina. Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu in Jurij Egkh je postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem. V času protestantizma je bil grad pomemben center razvoja, tu se je leta 1562 ustavil tudi Primož Trubar. V zahvalo za podporo protestantizmu je tedanji lastnik Adam Brdski prejel enega prvih izvodov Dalmatinove Biblije. V gradu hranijo tudi original Slave vojvodine Kranjske, v kateri je bil leta 1689 slovenski prostor prvič predstavljen kot del evropskega prostora. S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil tudi prvi alpski botanični vrt.

V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa ob svojih obiskih v Sloveniji Tito. "Najlepše opremljeni in vzdrževani slovenski grad je danes protokolarni objekt Republike Slovenije in gosti predsednike, predstavnike kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti," je zapisano na njihovih uradnih spletnih straneh.

V grajski knjižnici hranijo tudi original Slave vojvodine Kranjske.
V grajski knjižnici hranijo tudi original Slave vojvodine Kranjske. FOTO: JGZ Brdo

500 hektarov veliko posestvo, na katerem živi 900 vrst živali

Posestvo Brdo je sicer veliko skoraj 500 hektarov, od tega 380 hektarov prekriva gozd. Na njem živi 900 vrst živali in 700 vrst rastlin. Dvorec je trdnjava s štirimi trakti in obrambnimi stolpi, ki ima znotraj očarljivo dvorišče. V stolpih so uredili apartmaje in jih opremili tudi s pohištvom iz gradu Snežnik. Bazen na terasi so predelali v vodomet, tlakovano razgledno teraso pa krasi kopija Kalinovega Pastirčka.

Grajski saloni in hodniki se ponašajo z izjemno zbirko stilnega pohištva različnih zgodovinskih obdobij, dragocenih kristalnih lestencev in preprog, kipov in slik slovenskih umetnikov, v gradu pa sta tudi kapelica in bogata knjižnica s kar 8000 prvimi izvodi knjig. V njej je med drugim razstavljeno tudi dovoljenje za gradnjo gradu Brdo iz leta 1510.

Edini do danes ohranjen ostanek prvotne stavbne opreme iz 16. stoletja je renesančni leseni strop z mogočnimi tramovi v vrhnji sobi jugozahodnega stolpa, ki je bila do zdaj likalnica in bo, kot že omenjeno, postala sejna soba.

Posest Brdo je velika skoraj 500 hektarov, na njej pa je 11 jezerc.
Posest Brdo je velika skoraj 500 hektarov, na njej pa je 11 jezerc. FOTO: Brdo pri Kranju
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario64
29. 07. 2018 21.37
+1
upajmo da so tiste osb plošče trenutna zaščita da nebodo kakšne iverke nasrali noter
Transformerji
29. 07. 2018 12.50
+2
Že kar dolgo živim in ugotovil sem, da vsepovsod izginja blišč - razen pri bogataših!
sejamlem
29. 07. 2018 16.13
+1
Če gledaš področje slovenije, blišč od konca komunizma nastaja ... prej je bil le pri TITU in ostali komunistični ga ma di ... sedaj se krade isto le število se je povečalo ...
Golobek
29. 07. 2018 09.12
+1
Vsi v cekrek??????Bedakiiiiii zato pa cerkev prevladuje z več hektarji gozdov teh hiš na podeželju .Bolnim ljudem prodajali svoje laži ter zagnje maziljenje(blabla bla
sejamlem
29. 07. 2018 16.16
-2
Kaj te moti ? ... cerkev je to dobila v dar od ljudi ... tud v egiptu so tone zlata zmetali za faraonom v grobnico zaradi vere ... kar je nardil komunizem ? nasilno odvzel premoženje, lastnike večjih posesti pa odpeljal do najbližje jame ... kje smo že za to slišali ? aja v Nemčiji kako je Hitler obračunaval z judi ... boli me ko vidim ljudi ki se zgražajo nad hit ler jem, in hvalijo TI TA .... zame je vse 1 x 1
ETNEM
12. 05. 2020 13.49
komarec
29. 07. 2018 09.00
+11
Tiste čase, ko nam je maršal vladal smo bili skoraj več v cerkvi kot doma. Cerkve so bile veliko bolj polne kot danes, kljub trditvam, da je bila takrat cerkev zatirana. Sprašujem se za kaj? Odgovor je enostaven, cerkev je takrat počela le kar je v njeni domeni, ukvarjala se je z vero in verniki in ne z Zvonovi in kdo ve še s čim. Tudi tovrstnih grafitov in napisov "Alah akber" ni bilo, še manj pa dejavnosti v zvezi s tem. Danes v sodobnem svetu, ko imamo vse na razpolago se ukvarjamo s stvarmi, ki so veliko bolj moteče za državljane.
nikhrast
29. 07. 2018 08.43
-4
Se vidi kako zavožen je slovenski folk, poglej koliko jih še vedno občuduje diktatorja kot Tito. Pa kako boš postaviš takšen folk na noge, kje je ambicija, država more še vedno poskrbeti za vse..., proti zahodu smo živeli v revščini, privatna iniciativa se ni spoštovala, "bod tih da te ne bodo zaprli", vsi problemi so se pometali pod tepih, pa saj vidimo kaj je bilo na koncu.
samuray1
29. 07. 2018 11.54
+4
zavoženost se najbolj pri tebi opazi,OK.To da si živel v revščini se zahvali zahodu kateri je vztrajno izvajal podtalni embargo skozi prepovedano gospodarsko sodelovanje z nami in vzhodom nasploh. Enako kot danes delajo z Rusijo.
Veles_zaš?itnik
29. 07. 2018 12.17
+0
samuray1, temu Hrastu nima smisla kaj razlagat,..., to je en čuden lik. Živi v Kanadi, pametuje in zaničljivo govori o Sloveniji, letuje na Hrvaškem, iz dna srca (brez razloga) sovraži Rusijo, navija za najbolj divji kapitalizem in vedno znova ponavlja ene in iste parole.
nikhrast
29. 07. 2018 22.36
+0
Vely, v Jugi so nam vse pobrali, večina tistim ki so bili sposobni in kaj ustvarili, no, nekateri smo šli po svetu, bili uspešni... Seveda ponavljam isto, saj vem kaj je uspeh... Saj tudi ta mladi ki so se izselili in so uspešni v Severni Ameriki ne razumejo kaj vse se dogaja v Sloveniji. No, vreme pa lepo v Istri, pa vsepovsod se gradi, cene se pa dvigujejo, za 3 deci vina smo plačali v enem hotelu 90 kun.
ETNEM
12. 05. 2020 13.50
prašek
28. 07. 2018 19.36
+8
Slava našemu predsedniku !! Tovarišu TITU !!!!
komarec
28. 07. 2018 20.19
+0
prašek
28. 07. 2018 19.33
-1
Stari je naredil samo eno napako : prehitro je izdal tisti ukaz ..............
Chavez2
28. 07. 2018 18.49
-10
Ustavno sodišče je prepovedalo poimenovanje ulice v Ljubljani po TITU.
komarec
28. 07. 2018 20.20
+8
Bomo prepovedali ustavno sodišče, pa kaj.
Principat
28. 07. 2018 18.48
+11
Tito je bil sila preprost človek ,, veliko sem slišal na svoja ušesa ,, v prvi vrsti je bil sočlovek , a kaj ko neki protokolari in zaoderska politika to enostavno pogojuje in določa
nikhrast
28. 07. 2018 18.48
-18
Tito je bil res ekspert, nategnil je ves folk, v ta pravem cajtu je crknil, potem pa cela država razpade in bankrotira. Dobro se vidi njegova zapuščina.
komarec
28. 07. 2018 18.47
+7
Chavez2
28. 07. 2018 18.43
-2
Tistega medveda na sliki naj bi Jovanka pokončala. V eni knjigi od Josipa sem bral, da je bil tudi on lovec. Piše, da je uplenil ogromnega medveda.
komarec
28. 07. 2018 18.36
+13
No tisti, ki pljuvate čez Tita mi pa malček pokomentirajte odstop ameriškega kardinala zaradi spolnih zlorab.
nikhrast
28. 07. 2018 18.45
-9
Ej Tito je na lestvici zločincev št 10, pa to je glavna tema tu.
komarec
28. 07. 2018 18.48
+16
Katero sodišče ga je obtožilo za kakšen zločin?
sejamlem
28. 07. 2018 19.20
-13
to je žalostno, ker ga nobeno slovesnko oz. "jugoslovansko" ni ... čeprav vsi poznamo resnico, si jo nekateri še vedno zakrivate ... Če vam bi sistem pobil bližnje, bi bilo mnenje drugačno ...
komarec
28. 07. 2018 20.22
+16
sejamlem poznamo tudi resnico o orožarski aferi pa nikome ništa.
Chavez2
28. 07. 2018 18.33
-1
Kim je za severne korejce bog. Moraš ploskat, moraš jokat, itd.itd. Bo sigurno trajalo veliko generacij, da si opomorejo.
komarec
28. 07. 2018 18.37
+7
Razumem da je vročina a preveč hladnih piv ne vpliva ravno dobro na um.
Vrhovni
28. 07. 2018 18.15
+0
Živel je, kot največji kralj na zemlji, edino kar se mu šteje v + , da je vse to vrnil republikam in ni osnoval dedovane dinastije, kot to počno SLO komunisti, samo čakal so, da se je zložu in takoj Marija k sebi.
Belibog
28. 07. 2018 18.09
+7
Kure spet lažejo, Tito je bil socialistični predsednik in ni bival tukaj, on je bil za ljudstvo, to so sobane za cesarja.
detect
28. 07. 2018 17.12
+12
sej naši tajkuni nimajo nič manj razkošja,sam nobeden ne piše rad o tem.
Brakedirt
28. 07. 2018 16.05
+13
pol SĐS je bilo v njegovi sluzbi, sedaj se pa delajo postene...
Rade 74
28. 07. 2018 16.22
+16
Itak, sami priskledniki z njihovim gurujem na čelu. Prej je bil največji komunajzer, zdaj pa ta glavni cerkvenar.
sejamlem
28. 07. 2018 16.02
-14
24 ur ... toliko besed o ko mu ni zmu ... pa še nič napisanega o krvi, s katero je prelit ves ta blišč ... od kod je prišel denar ? koliko jih je moralo umreti, da si je lahko ta vse to privoščil ... dajte napisat vsaj en članek o ge no ci du, ki se je zgodil slovenskemu narodu ... 60 let je minilo, mislim da je že čas ....
fljfo
28. 07. 2018 16.00
+10
A prav načrtno pogrevate to Jugo?