Slovenija

Gradbena dovoljenja tudi na plazovitih in poplavnih predelih

Ljubljana, 26. 09. 2010 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jure Bračko/Edi Pucer
Komentarji
32

Poplavna katastrofa je dokončno razgalila, kako brez posluha za stroko sta bili vse od nastanka države občinska in državna politika. Gradbena dovoljenja so se namreč podeljevala na poplavnih in plazovitih območjih.

Poplavna katastrofa je dokončno razgalila, kako brez posluha za stroko sta bili vse od nastanka države občinska in državna politika. Gradbena dovoljenja so se namreč podeljevala na poplavnih in plazovitih območjih.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bolimepatak
27. 09. 2010 11.20
Plotter....mi je popolnoma jasno, kaj se dogaja. Pred nosom nam uničujejo vse, kar po ratificirani Alpski konvenciji ne bi smeli. Smo pač država Balkana, katera spoštuje zakone samo v primeru navadnih ljudi, oblastniki in njim bližnji, pa s obnašajo podobno časom srednjega veka - se pravi kraljev,grofov, knezov itd. Skratka, življenje v naši državi je življenje daleč proč od demokracije in enakosti pred zakonom.....
plotter123
27. 09. 2010 11.06
zvizi 27.09.2010, 10:55 Ja saj te parcele katerim so spreminjali namembnost so bile tudi skoraj razlaščene ( od 3 do 15 evrov za kvadrat ) sedaj se pa na poplavnem območju prodajajo po 250 do 550 evrov za kvadrat. Iz tega sledi da se cena spremeni šele takrat ko postane lastnik nekdo od PRAVIH ljudi. Torej če je moja hiša hipotetično vredna 2 mio € jo jaz kot lastnik lahko prodam kvečjemu za recimo 20.000 €. Ko pa postane nekdo, ki je PRAVI pa taki nepremičnini nemudoma čez noč in brez centa vloženih sredstev naraste vrednost za 100X. Takle imamo žal.
Roxy79
27. 09. 2010 11.02
Primer iz Logatca........ uprašanje je bilo naslovljeno na občino Logatec...ZAKAJ so izdali gradbena in ostala dovoljenja izvajalcu...... pa so vedeli da je na poplavnem območju..... in odgovor : PRITISKALI SO NA NAS (na občino),tako da nazadnje so jim dali potreben žig. In?? nek naiven kupec (domačini jo niso hoteli kupiti ker so vedeli za poplave)... je imel v 2 letih že 3x vodo v stanovanju... nazadnje jo imel za Božič.... ko je imel smrekco pod stropom. In zavarovalnica?? Odgovorili so mu da je bilo to zadnjič ,ko jo je imel zavarovano pri njih. In PRAVILNO SO mu ODGOVORILI. To je tko kot bi jaz zavaroval hišo proti požaru... nato pa jo bi vsako leto zakuril. Mislim.. kurja pamet a ne?. Torej...kdo naj v tem rpimeru odgovarja? OBČINA,IZVAJALEC. Naivnemu kupci pa bi pripadala primerna odškodnina,ker ni vedel kaj kupuje.
bolimepatak
27. 09. 2010 10.55
Ni problema za Jankovića. Saj ste sami slišali jasno in glasno, da je potrebno razlastiti lastnike parcel -Polhov gradec - in narediti zadrževalnik, s tem pa poplaviti to območje. Za koga???? Mar ni očitno!!!!!!!
plotter123
27. 09. 2010 10.50
Ravno na to nekateri že dolgo opozarjamo. Zadnji razvpit primer so razkrile ravno te poplave , ki so poplavile tudi " parcele Jankovičev" oziroma VSE parcele za katere je upravna enota LJ pod taktirko Zorana Jankoviča spremenila namembnost iz kmetijskega v gradbeno. Gre za, kolikor vem , dobrih 700 hektarjev. Seveda pa ne bo nihče odgovarjal. V Avstriji, Nemčiji in še kje bi tisti ki so sprejeli tako bedarijo dobili dooooolgoletne zaporne kazni, medtem ko pa jim pri nas novinarji pojejo slavospeve. Seveda bomo pa posledice plačevali tisti, ki nimamo nikoli škodnih primerov na objektih zato ker smo gradili pametno in to z zvišanjem osnovne cene zavarovanja. Še nikoli se ni zgodilo , da bi tistim ki imajo vsako leto cel kup škodnih primerov zvišali anuiteto.
Darko32
27. 09. 2010 10.49
Naj sedaj tisti posamezniki, ki so zakuhali popolni kaos vključno z JAnkovičem na čelo raje začnejo razmišljati, kako bodo sanirali povzročeno škodo. Sam sem videl listine, katere je pridobil celo JAnkovič, da lahko ob meteorni vodi oziroma ob deževju zmeče fekalije v reko Ljubljanico. DA je mera polna pa še ne upošteva poročil in podatkov ARSOTA je vse vzrok, da prihaja do poplav v Ljubljani. TAko že VOKA ni gradila kanalov za meteorno vodo tako, da bi ločevala meteorne vode in fekalije. ZAto lahko takšno početje povzroči tudi množične epidemije. Če hoče JAnkovič rešiti Ljubljansko BARJE bo moral sanirati vodotok reke LJUbljanice tako, da bo tiste zgrešene investicije, katere je pokazala tudi mati narava saniral na višjo točko varnosti. Upravlanje z zapornicami pa ne sme imeti dovoljenja HIDROTEHNIK, ker gre v konflikt interesov, saj je nekaj zgrešenih projektov HIDROTEHNIKA poskuša manipulirati preko teh zapornic. Z zmanjšanjem višine vod preprečuje, da se ugotovi dejanska slika slabega dela. Sočasno pa voda povzroča drugje škodo, kjer je ne bi.
royale24
27. 09. 2010 08.50
za vsako resno ogroženo življenje, ki ga je povzročil z izdajo, bi moral odgovarjat točno tisti, ki je na dokumentu podpisan! Ampak ker je to SLO se to seveda nikoli ne bo zgodilo.... Prnes par jurjev, pa si loh bajto postaviš sredi Drave :)
comment123
27. 09. 2010 08.19
Pa še vedno vrli nepremičninarji oglašujejo parcele na poplavnih ravnicah, pomemben je denar in ne varnost ljudi. Vse parcele, ki stojijo na takšnih območjih je treba takoj ustaviti za gradnjo in kaznovati ljudi, ki so pripomogli, da so le te gradbene.
resenik
27. 09. 2010 08.03
jaz sem moral imeti geotehnično potrdilo zaradi plazovitega področja pa nikjer kakšnega večjega hriba niti voda se nima kje dvignit.
tony_abcde@yahoo.com
26. 09. 2010 23.20
V naši pravni državi je nekaterim vse dovoljeno.
Justice1
26. 09. 2010 22.42
Kaj bo sedaj z Jankovićevo- Electino parcelo na Barju v LJ....bo še vedno lagko gradil in prodajal stanovanja na poplavnem območju ali pa ga bo vendar nekdo ustavil?
monobloc
26. 09. 2010 21.55
Ne gre kar tako. Lastnik nepremičninske agencije je nad mano kupil dvostanovanjsko hišo.Jo povečal na osm stanovanj. Materjal razvozil po parceli,jo zravnal in za tem napravil 5 m visoko in 20 m dolgo škarpo.Ves brez dovoljej. Na moje pripombe mi je grozil.Osebno sem na prizorišče 4x pripeljal gradbenega inšpektorja. z ostalimi sosedi smo zbrali podpise s pripombami in jih predali na inšpekcijo-zazidan hudourni,podporni zid izven vsake norme,hiša je sedaj 4x večja in že poka itd. Ta ista hiša se prodaja na dražbi saj ima za več ko miljon evrov pufa.Agencija je propadla.Lastnik je po dveh letih zapora na prostosti(utaja davkov in podobno) Jaz pa imam njegovo škarpo na parceli.
pujca
26. 09. 2010 21.54
Mi sploh ni žal za tiste,ki so na črno gradili tam,kjer je vsakemu z povprečno inteligenco jasno,da obstaja možnost poplav.Žal mi je samo za tiste,ki so zaradi takih tudi utrpeli škodo in zaradi vseh,ki jo bomo plačali.To,da gradbena dovoljenja izdajajo kot se komu zazdi je jasno,še posebej pa mora biti jasno tistim,ki so ga po vsej sili hoteli!Kupite škornje,jesen bo mokra in spolzka!
Javoje
26. 09. 2010 21.40
monobloc: - k odvetniku, obljubiti mu 30% odškodnine, če jo iztoži, pa bo on hitro ugotovil, koga tožiti. Verjetno bo tožil točno tistega enega, ki je za zadeve odgovoren - saj se ve, kdo kaj podpisuje in kje so čigavi podpisi.
monobloc
26. 09. 2010 21.21
Torej naj tožim tistega,ki je pogledal vstran,odmahnil z roko ali pa se enostavno naredil francoza. Na čez,pravijo,da imam nekje okoli 120.000 evrov škode. Za ta denar se lahko obrišem pod nos.Saj tukaj v Piranu niso še nikoli nobenega obsodili,če ima le nekaj pod palcom.
tulibudibu
26. 09. 2010 21.15
Gor delijo gradbena dovoljenja po tekočem traku, na obali pa Lopovič bremza vse skupaj že 7 let. Dokler ne proda svojih provizijskih stanovanj :-)
mojcico
26. 09. 2010 21.14
Vprašajte kamniškega župana, kako se streže podkupninam za gradbena dovoljenja. Zdaj ima toliko, da gre lahko že desetič spet v drugo stranko.
Javoje
26. 09. 2010 21.08
No, reštev je preprosta: tožiti osebno tistega, ki je sporno dovoljenje podpisal. Saj ni cela "občina" kriva, krivec je vedno samo eden - podpisnik. In odvetnike v tej državi še imamo; torej ... A odgovorni za gradbena dovoljenja slučajno tudi jutri štrajkajo?
ggzz
26. 09. 2010 20.52
POjdite enkrat pogledat v Bitnje pri Kranju, pa boste videli, kaj vse zmore novodobna podkupljena administracija. In v Ljubljani je prav tako, samo beton in polni žepi, od župana, imenovanega 15 % (zakaj že), dalje. Same sprevržena bitka za denar.
miha5miha
26. 09. 2010 20.49
v razvitih državah je gradbeništvo do te mere zavarovano in varno, da si moraš že skoraj za vsako lestev ki jo boš postavil dobit dovoljenje:) sej za nekatere stvari razumem da se ljudje neznajo odločit, ker dejansko nimajo dovolj znanja. Ampak da si ti v ljubljani, ki je tako že v luknji, zgradiš hišo zraven reke, in po možnosti še v istem nivoju. za takšne odločitve pa ne rabiš gradbene fakultete da veš da je nevarna, in po mojem mnjenju ignorantska in domišljava. OTROCI NARAVA JE HUDIČ, TO SI MORATE ZAPOMNIT:)