Slovenija

Gradnja kanalizacije: lastniki znova protestirali, posredovala Policija

Ljubljana, 14. 12. 2022 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., Tadej Grešovnik, U.B.
Komentarji
346

Na Ježici, kjer Mestna občina Ljubljana gradi kanalizacijski kanal C0, se je zgodil incident. Nekateri lastniki sosednjih zemljišč so znova glasno protestirali proti zakoličenju novega odseka trase, policisti pa so skušali izprazniti območje. Pri tem so enega od protestnikov pridržali. Ker se je upiral pridržanju, so policisti uporabili prisilna sredstva in ga zvezali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eskalacija spora gradnje ljubljanske kanalizacije
    04:09
    Iz 24UR: Eskalacija spora gradnje ljubljanske kanalizacije
  • Iz SVETA: Policija aretirala protestnika
    03:44
    Iz SVETA: Policija aretirala protestnika
  • Težave ob gradnji novega odseka kanalizacijskega kanala
    00:58
    Težave ob gradnji novega odseka kanalizacijskega kanala

Mestna občina Ljubljana je 23. novembra nadaljevala z deli na povezovalnem kanalu C0 na trasi Brod–Ježica, kjer je bila gradnja od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča in tudi fizičnega oviranja izvajalca s strani lastnikov sosednjih zemljišč na tem območju večkrat prekinjena in nato zaustavljena. 

Nekateri lastniki zemljišč ob trasi gradnji nasprotujejo, saj so prepričani, da bi gradnja kanalizacije uničila pitno vodo. V ponedeljek so geodetu preprečili zakoličenje novega dela trase, danes, ko se je geodet vrnil, pa so znova protestirali, saj menijo, da gre za nevaren občinski projekt. 

"V kolikor se ne boste odstranili od tukaj, boste odstranjeni," so policisti z megafonom opozarjali protestnike. Kljub temu niso uspeli izprazniti območja. V nadaljevanju so enega od protestnikov, ki je sicer stal na zasebnem zemljišču, pridržali in odpeljali na policijsko postajo. Ker se je moški upiral pridržanju, so policisti uporabili prisilna sredstva. Položili so ga na tla in ga zvezali.

To je zbrane protestnike še bolj razjezilo. Zbrali so se okoli policistov in začeli glasno opozarjati, da se s početjem ne strinjajo. Okrvavljenega moškega pa so policisti vklenjenega odpeljali na bežigrajsko policijsko postajo. Popoldan so z omenjene postaje sporočili, da je utrpel lažje poškodbe. 

Enega od lastnikov so pridržali.
Enega od lastnikov so pridržali. FOTO: POP TV

Ob posredovanju Policije je na tla padel še en protestnik, ki pa o tem pove: "Policija me je podrla, ker sem želel snemati to policijsko nasilje."  Oster je bil tudi do ljubljanskega župana. Drugi član iz skupine lastnikov pa je izpostavil, da je Policija na kraj dogodka spet prišla brez kakršnega koli papirja. Kot je še dejal, občina zaseda zasebno lastnino.

Da so ukrepi pretirani, sta policiste vseskozi opozarjala tudi prisotna odvetnika lastnikov zemljišč. "Vse to, kar se dogaja, je po mojem mnenju nedopustno," je dejal odvetnik Klemen Golob

Kasneje so se strasti umirile. Lastniki so ob prihodu vlečnih služb prostovoljno odmaknili svoja vozila in tako so geodeti lahko začeli z meritvami.

Kakšen je odziv občine in Policije?

Z ljubljanske občine pa so sporočili, da dogodek sicer obžalujejo, a da nekateri povsem neupravičeno zavirajo gradnjo kanala. Kot je še povedal odvetnik MOL-a Primož Krapenc, je odvedeni lastnik brez razloga oviral postopek zakoličenja in da je bil zato odstranjen. Na koncu je poudaril, da občina gradnjo kanala izvaja povsem zakonito.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnje povezovalnega kanala C0 v Molu.
Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnje povezovalnega kanala C0 v Molu. FOTO: POP TV

S PU Ljubljana pa so nam sporočili, da so policisti na kraj dogodka prišli na prošnjo občine, saj da je to v zakonskem opisu njihovih delovnih nalog. Ob tem so še napisali, da Policija pri nudenju pomoči pristojnim upravičencem ne preverja in ne ugotavlja zakonitost in korektnosti dotedanjih postopkov, niti ne preverja, ali so podani dejanski razlogi za opravo nekega opravila.

Ob tem so tudi dodali, da je Policija MOL še posebej opozorila, da je sama odgovorna za strokovnost in zakonitost svojih postopkov. "Vsi postopki Policije, kar velja tudi za uporabo prisilnih sredstev, bodo preverjeni skladno z obstoječo zakonodajo," so zaključili.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnje povezovalnega kanala C0 v Molu. Gre za prvi del kohezijskega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki ga sofinancirata država in EU, so navedli na Mestni občini Ljubljana. Mol mora zgraditi še slaba dva kilometra kanalizacijskega kanala, da ne izgubi evropskih sredstev, pa mora biti gradnja končana do konca naslednjega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Napoleon42
16. 12. 2022 10.42
+1
Ka si ja nor, po svojem nesmeš več pustit traktorja? Svašta
patogen
15. 12. 2022 10.42
-4
Očitno so finančni tokovi pod to Vlado za t.i. Borce za pitno vodo zagotovljeni, zato ta ni več pomembna. Prejeli so "plačilo zaščite" za vodo.
patogen
15. 12. 2022 10.40
-6
Postavitev objekta na bregu reke, je povzročila val zgražanja, pa udarna gesla, Življenja damo, vode ne damo. Tokrat voda ni več pomembna. Prvorazredni funkcionirajo na žvižg iz leve....
patogen
15. 12. 2022 10.38
-4
Tokrat nič medijskih bliskavic in kamer, pa kričanja, Tovariši, poglejte kaj počnejo, snemajte. Slovenija je res država prvorazrednih in drugorazrednih. Če pa zamenjaš stranko, postaneš prvorazreden....
jutri_pa_res
15. 12. 2022 09.13
+0
Vodovarstvena območja obsegajo 347.000 hektarov ali 17 % ozemlja Slovenije, večinoma praktično vsa ravninska območja. Torej bi po logiki nekaterih smeli karkoli graditi le po hribih in gorah.
zibertmi
15. 12. 2022 08.58
+7
občinarji se po celi sloveniji obnašajo kot ,da je vse njihovo.je pa res ,da ja kaj treba tudi naredit,samo ne po črti nekega terorja nad lastnikom.tudi to smo že pri nas doživeli,da so se dela nekje kar pričela brez kakega pogovora z lastnikom,da so lastnika kar razlastninili.na drugi strani pa v isti občini ne morejo občinarji,ker se meješi ne morejo dogovorit,posredovat pri ureditvi kanalizaciskih vodov,radi bi pa in denar od evrope so tudi dibili,da se večina objektov priključi na čistilne naprave
za naše
15. 12. 2022 08.55
+0
Če ste lastniki zemljišč volilci svobode,in lopova št.1 potem vam privoščim ta ples 🤣🤣🤣🤣
Nianana95
15. 12. 2022 08.37
+2
Čakte, če smo se pa na referendomu tako fajtal za pitno vodo. In za to da se na vodovarstvenih območjih ne sme gradit. Kako je sedaj to mogoče? Razen.... če vas, kot že neštetokrat, razni I8M ni peljal "žejnega čez (pitno) vodo".
proofreader
15. 12. 2022 08.43
-2
Nika je dosegla, da je v veljavi ostal stari, slab zakon.
proofreader
15. 12. 2022 08.32
+1
Za pitno vodo gre. Kje je Nika?
proofreader
15. 12. 2022 08.31
+2
Jenull je na tuji zemlji protestiral, pa ga niso aretirali. Gospod pa na svoji.
Salting
14. 12. 2022 21.51
-2
Janšisti so sedaj v precepu, saj so pred letom zatrjevali, da proti Jankoviću nikoli nihče ne protestira. SDS se nič ne oglaša, kar ni presenetljivo, saj hočejo popolno uničenje Slovenije (rabijo pa tudi končno že enkrat uredit kanalizacijo iz kleti na Trstenjakovi, kjer so fekalije)
yanay
14. 12. 2022 21.50
+2
Pravijo, odločbe upravne enote neposredno izvršljive in da zato ni treba izvajati nadaljnjega postopka ter pridobiti začasne odredbe. A res? Se pravi, da pritožbe sploh niso mogoče. Kakšna šlamastika! Kaj pa če odločbe upravne enote temeljijo na nezakonitih odločitvah, ljudje pa se ne morejo na to pritožiti. Kako prikladno. Tako se povozi lastninsko pravico, ki je absolutna. To je eklatantno kršenje zakona. Zelo me tudi zanima, kaj je počelo ministrstvo za okolje in prostor, ki je dalo soglasje za sporno gradbeno dovoljenje čez vodovarstveno območje. Vsi tisti, ki so odgovorni za to kriminalno dejanje, se bodo poskrili v mišje luknje, ko bo sedaj zelo čista ljubljanska voda, postala kontaminirana, zaradi netesnosti cevovoda, kar so nekateri eminentni strokovnjaki že dokazovali na sami trasi cevovoda! Morda bo čez 20 let Maribor postal slovensko glavno mesto.
periot22
14. 12. 2022 21.49
+5
Policija ponovno dosegla dno!
jutri_pa_res
14. 12. 2022 21.44
-8
Če policist zazna kršenje zakona na zasebnem zemljišču seveda lahko stopi tja, nadaljno kršenje prepreči in kršitelja/e po potrebi pridrži. In oviranje zakonitih gradbenih postopkov je kršitev zakona. Tako da ne jamrajte toliko, kako so kao stopili na zasebno zemljišče brez odredbe.
yanay
14. 12. 2022 21.59
+5
Kako je lahko gradbeni postopek zakonit, če se ne upošteva mnenje lastnikov in še manj mnenje stroke, ki je ravno tako nasprotovala gradnji tega spornega fekalnega cevovoda!
jutri_pa_res
15. 12. 2022 09.07
-4
Če kdo misli, da nimajo pravnomočnega gradbenega dovoljenja in je torej gradnja nezakonita, naj jih takoj prijavi gradbeni inšpekciji, ne pa se tam afna po terenu in prepira s policisti.
JApajaDAja
15. 12. 2022 09.54
-4
poglejte si cel video...in potem pametujte!
za naše
14. 12. 2022 21.33
+4
Policaji so jih odstranili iz lastne zemlje!! In noben od lanskih žvižgačev in opranih volilcev se ni oglasil ! To je zdaj svoboda govora in povezovanje med ljudmi ,ki so jih polna usta v medijih Mogoče so ti ljudje celo njihovi volilci ,če so jim pa privoščim.
JaBas
14. 12. 2022 21.15
+9
Policijska država, pod "svobodo" še hujša kot prej pod kaplarjem...zapomnite si to
Srečko
14. 12. 2022 21.08
+3
Sploh pa nebi dobili denarja od Evrope za ta projekt, če bi kršili demokratična nacela in zakonodajo. Lp
ArseneLupin
14. 12. 2022 21.05
+5
No ja, Pravna država jima za levo stran ene vatle, za desno pa druge vatlle! Nika Kovač, Jenulček in ostala pajdašija, kje ste bili danes? SRAMOTA!
za naše
14. 12. 2022 21.26
-2
nika ,jenulček in podobni ne smejo pisnit zdaj ,jim takoj ukine socialca
matt82
14. 12. 2022 21.03
+5
In kanalizacijo bi delali čez vodovarstveno območe. Ko je bil referendum o vodi, šlo se je samo za priobalni pas, da se nebi več moglo gradit čisto ob obali so levi zmanipulirali narod, da bo jj vlada prodala vodo madžarom in ne vem kaj vse so še trobli!!! Zakaj pa se zdaj nihče ne oglasi?? Kje je zdaj 8 marec in ostali??
Mali medo
14. 12. 2022 21.00
+10
A ilegalcev pa ne upajo loviti.Sramota.