Slovenija

Grafiti dovoljeni, a na za to določenih mestih

Ljubljana, 13. 12. 2011 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani so določili posebna mesta, kjer so grafiti dovoljeni. S tem želijo omogočiti umetniško izražanje, hkrati pa upajo, da bodo obnovljene fasade v središču mesta ostale nepopisane. Globa za pisanje po zidovih je sicer več kot 200 evrov.

Na določenih mestih v Ljubljani lahko narišete grafit. Kot so sporočili z mestne občine Ljubljana, se zavedajo, da je grafitiranje del umetniškega izraza in sestavni del urbane kulture, zato so v sodelovanju s predstavniki grafitarjev izbrali in določili prostore, na katerih je grafitiranje dovoljeno. S tem želijo dvigniti kakovost grafitiranja in obogatiti podobo javnih prostorov. Posebno vlogo pri tem bodo imele organizirane skupine grafitarjev, ki bodo z legalizacijo posameznih prostorov dobile možnost za izvajanje večjih in ambicioznejših projektov.

Grafit
Grafit FOTO: Reuters
Za to potezo so se odločili tudi zato, ker je Ljubljana v zadnjih letih predvsem v starem mestnem jedru dobila novo, urejeno podobo, obnovljenih je veliko fasad, in takšno podobo želijo tudi ohraniti.

Mestno redarstvo bo v sodelovanju z ljubljanskimi policijskimi postajami tudi okrepilo nadzor nad nedovoljenim grafitiranjem, izvedli bodo več terminsko usklajenih, skupnih poostrenih nadzorov, s ciljem obravnave kršitev na področju prepovedanega pisanja po objektih. V skladu s pooblastili lahko tako policist kot mestni redar kršitelja, ki riše ali piše po zidovih, oglobi po 13. členu Zakona o javnem redu in miru. Globa za storjeni prekršek znaša 208,65 evra.
 

grafit-5
grafit-5 FOTO: Reuters

Posamezniki in skupine bodo lahko izražali svojo umetniško ustvarjalnost na naslednjih javnih lokacijah: Šiška – podhod pod Celovško cesto, pri Kinu Šiška; Vič/Dolgi most – betonski stebri avtocestnega mostu, na končni postaji avtobusa številka 6; Bežigrad – podvoz pod železniško progo na Drenikovi; Moste – podvoz pod železniško progo na Kajuhovi; Center – Trnovski pristan, betonski zid ob pločniku; Center – O. Š. Trnovo, zid ob parkirišču; Šentvid – podhod pred predorom Šentvid; Center – transformatorska postaja pri O. Š. Trnovo, na parkirišču ob igriščih; Vič/Rožna dolina – podvoz pod železniško progo na Erjavčevi (smer Prešernova–Večna pot); Vič/Rožna dolina – podhod pod železniško progo (smer Cesta v Rožno dolino–Oražnova); AKC Metelkova – notranji zidovi ob košarkarskem igrišču, na notranji strani kompleksa Metelkova mesto; ROG – Trubarjeva 74, notranji zidovi kompleksa tovarne ROG; Strelišče na Dolenjski cesti (zunanje betonske stene, ki gledajo na parkirišče) pa je posebej namenjeno navijaškemu grafitiranju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Swashta
14. 12. 2011 11.22
+3
Mislim, da je potrebno ločiti dve vrsti grafitarstva (se tako temu reče?): enkrat imamo opravka s pravimi umetniki, katerih stvaritve so vredne občudovanja, drugič pa imamo opravka z neokusnim izživljanjem in svinjanjem, ki ne more biti nikomur v ponos, še manj pa komu v veselje. Umetnik je vselej tudi neke vrste estet in svojo umetnino ne bo naslikal na sveže prenovljeno fasado v starem mestnem jedru, saj se zaveda da tam njegova stvaritev nebi bila estetska, hkrati pa nebi imela nobene sporočilne vrednosti - kar je tudi pogosto sestavni del grafitarske 'obrti'. To, kar najdemo na obnovljenih meščanskih fasadah niso grafiti - to je čisto navaden vandalizem in dejansko bi bilo treba dvigniti kazni za te vandale, da jim kaj takega nebi prišlo več na misel. Dovoljenje, da se kraca po nekaj podvozih, po moje tovrstnega vandalizma ne bo odpravilo.
Feels_good_man
14. 12. 2011 10.02
+7
Kazen bi morala biti da morajo sami prebarvati kar so popacali. Če ni v redu pobarvano pa ponavljat dokler bajta ne zgleda kot nova. To da imajo svoje cone kjer so grafiti dovoljeni je pa v redu ideja.
samorastnik
14. 12. 2011 00.14
-3
Zadnji čas da so to svinjarijo prepovedali po fasadah.....Sedaj naj še po vlakih prepovedo...Saj je tako grdo da se ljudje sploh ne vozijo z temi zasvinjanimi vlaki... Jaz bi dal vsakemu ki do packa po 500 € in vso čiščenje in ličenje vlakov z novo barvo....
ljx
14. 12. 2011 00.02
+2
Mestnim redarjem je potrebno spuščati ventilčke na avtomobilih in biciklih!
is.gd.24sekund
14. 12. 2011 08.27
+7
Poštenim ljudem lahko svinjajo po fasadah in delajo škodo, redarjem in njihovim avtomobilom ter radarjem pa ne upajo delati škode. Naj tja pišejo grafite.
nekdo...
13. 12. 2011 22.38
+6
Nimam nič proti grafitom dokler niso kar neka skropucala na mestih kjer nimajo kaj iskat ampak 200€ a si norca delate!? Kazn bi mogla bit 20 000€ pa naj starši plačujejo za mulce če jih niso znali vzgojit
is.gd.24sekund
14. 12. 2011 08.28
+5
Kazen naj bo najmanj 2000€ (treba slediti prometnim zakonom) plus stroški čiščenja in barvanja fasade.
Lillie
13. 12. 2011 21.09
+13
Jaz bi dodala samo še podhod pod dunajsko - pri mercator poslovni stavbi.. tam je od nekdaj podhod 'okrašen' z res hudimi grafiti
NotMe
13. 12. 2011 20.55
+9
Kul. Upam, da se bo prijelo, tko kot je zamišljeno.
Oi.
13. 12. 2011 20.14
+9
upam na še kaksen perfekten grafit s strani olimpijinih navijacev :)
piko112
13. 12. 2011 20.04
+3
Le kaj bi ljubljančani delali brez mestnega redarstva?
Spetsnaz
14. 12. 2011 08.35
+5