Slovenija

Graja za LDS in SD, hvala za Janšo

Portorož, 09. 01. 2006 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SNS nasprotuje izjavam opozicijskih poslancev glede meje na morju, medtem ko Janšo hvali tudi Civilna družba.

V poslanski skupini SNS ostro nasprotujejo petkovim izjavam poslanca Liberalne demokracije Slovenije Marka Pavlihe in poslanca Socialnih demokratov Aurelia Jurija glede ribolovnega območja v Piranskem zalivu, ki jih ocenjujejo kot "izrazito protislovenske".

"Izjavi obeh nedvomno potrjujeta nedržavotvorno naravnanost in nenačelnost omenjenih parlamentarnih strank. Obe, tako LDS kot SD, sta v 12-letni vladavini imeli možnost in čas, da bi uredili vsa odprta vprašanja s Hrvaško. Pa jih nikoli nista niti poskušali rešiti," je v današnji izjavi zapisal Prijatelj.

Bo Janša svoje besede podkrepil tudi z dejanskimi ukrepi?
Bo Janša svoje besede podkrepil tudi z dejanskimi ukrepi? FOTO: Dare Čekeliš

V SNS navajajo, da je Hrvaška odločitev o ribolovni coni sprejela enostransko, s čimer je posegla "tudi v nedotakljivost slovenskega ozemlja in hkrati v nedotakljivost meja Evropske unije".

Poslanec Pavliha je v četrtek sprejeto vladno uredbo o slovenskem ribolovnem območju na morju v petek označil kot "pričakovano politično potezo, ki pa sloni na trhlih mednarodnopravnih temeljih". Dogajanje je ocenil kot "napenjanje mišic med Slovenijo in Hrvaško". Ob tem je pojasnil, da Hrvaški "po načelu pravičnosti pripada nek pas, nek del Piranskega zaliva", zato je brez ustreznega sporazuma z nasprotne strani govoriti o tem, da je slovensko ribolovno območje ves Piranski zaliv, "v nasprotju z mednarodnim pravom in enostranski akt".

Juri (SD) pa je v izjavi opozoril, da nova uredba nič ne prispeva k ublažitvi "totalne in nevarne zmede jurisdikcij" nad različnimi območji, ki sta jih doslej razglasili obe državi.

Civilna družba pozdravlja Janšo

Civilna družba za mejo v Istri pozdravlja izjave premierja Janše o celovitosti Piranskega zaliva. Civilna družba ugotavlja, da je bilo doslej od predstavnikov slovenskih oblasti le redko slišati tako jasna stališča glede slovenske suverenosti nad tem delom države. Premier Janez Janša je v soboto izjavil, da je "Slovenija na dan 26. junija 1991 nadzorovala celoten Piranski zaliv in da je imela prost dostop do mednarodnih voda prek svojih ozemeljskih voda".

Civilna družba ob tem dodaja, da premierova stališča "potrjujejo dokumenti, ki pa jih dosedanji slovenski pogajalci niso znali ali niso hoteli uveljavljati za dokazovanje in potrjevanje stališč, ki jih Civilna družba za mejo v Istri zagovarja že od osamosvojitve Slovenije".

V civilni družbi pričakujejo, da se bodo besede premiera Janše udejanjile tudi s konkretnimi ukrepi, in menijo, da je vzpostavitev stanja z dne 25. junija 1991 "osnovni pogoj za začetek pogajanj o meji s Hrvaško".

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA