Slovenija

Gratel bo nadaljeval z delom

Ljubljana, 16. 03. 2007 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski župan je z Gratelom podpisal dogovor o nadaljnjem poteku izgradnje optičnega omrežja v prestolnici.

Ljubljanski občini bo dogovor z Gratelom prinesel pol milijona evrov
Ljubljanski občini bo dogovor z Gratelom prinesel pol milijona evrov FOTO: POP TV

Župan mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković in večinski lastnik ter prokurist podjetja Gratel Jure Krč sta podpisala dogovor o nadaljnjem poteku izgradnje optičnega telekomunikacijskega omrežja na območju mestne občine. Krč je ob tem izrazil zadovoljstvo in napovedal, da bo Gratel v ponedeljek nadaljeval z deli, podjetje pa je danes umaknilo tudi upravno in odškodninsko tožbo zoper MOL. Janković je ob tem povedal, da bo Gratel občini plačal dodatnih 500.000 evrov.

Ali bo ta denar namenjen odškodnini za prekopavanje cest ali donaciji, bo MOL po besedah Jankovića odločila do 15. aprila. Če bo šlo za donacijo, bo MOL denar namenila obnovi Ljubljanskega gradu, je pojasnil Janković.

Gratel bo nadaljeval z izgradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja na območju Ljubljane
Gratel bo nadaljeval z izgradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja na območju Ljubljane FOTO: POP TV


Kot je še povedal ljubljanski župan, so s podpisom dogovora odpravili tudi odlok, po katerem je Janković dela Gratela ustavil. Gratel se je tako zavezal, da delo konča v roku dveh let, vrednost pogodbe (brez novega zneska) pa znaša 1,6 milijona evrov.

Po besedah Jankovića je MOL ustanovila tudi komisijo, ki bo sproti preverjala dela in tako zagotavljala da bo vse v skladu s pogodbo. Napovedal pa je, da bo vztrajal pri tem da Gratel odpravi vse nepravilnosti pri opravljanjih delih.

V današnjem dogovoru je sicer zapisano kaj in kje se gradi, je še pojasnil župan. O izgubi, ki jo ima podjetje Gratel zaradi ustavljenih del, je Krč povedal samo to, da je nastala enotedenska zamuda pri izvajanju del, o finančni plati pa ni želel govoriti.

Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič
Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič FOTO: POP TV


Podjetje Gratel je sicer sredi februarja začelo nenapovedano prekopavati ljubljanske ulice. Ker na pozive mestne uprave del niso ustavili, je posredovala mestna inšpekcija, ob tem pa se je izkazalo, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja. Namesto oddelka za gospodarske javne službe in promet jih je tik pred oktobrskimi lokalnimi volitvami podpisala takratna županja Danica Simšič.

V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Simšičeva je sicer 20. oktobra lani podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki so omogočili dela povsod v Ljubljani.

Ljubljanski župan je nato 5. marca podpisal sklep, s katerim je postalo soglasje MOL k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009 nično. MOL je zahtevala ustavitev del, v utemeljitvi sklepa pa so na MOL zapisali, da Gratel ni vložil zahtevka za zaporo cest.
Gratel je navkljub sklepu MOL nadaljeval z deli, saj naj bi mu to omogočala sklenjena pogodba. MOL je na delovišča v Šiški in za Bežigradom poslal inšpektorje z odločbo o izvršbi, ki so v družbi delavcev KPL skušali fizično odstraniti gradbeno mehanizacijo Gratela in njegovih podizvajalcev. Za Bežigradom jim je deloma uspelo, v Šiški pa ne. Gratel je večino mehanizacije pospravil na privatna zemljišča kjer pa inšpektorji niso smeli posredovati.

Po burnem koncu tedna, so se v podjetju Gratel v ponedeljek odločili, da z deli prenehajo, pravico pa poiščejo na sodišču. Poleg upravne, so na sodišče vložili tudi odškodninsko tožbo. Po intenzivnih pogovorih ob koncu tedna, pa sta sprti strani le našli skupni jezik, katerega rezultat je današnji dogovor in pol milijona evrov, kar bo kapnilo v mestni proračun.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

it.sucks2@yahoo.com
19. 03. 2007 10.27
hahaha roko ... podutiška ti zgleda lepše ... torej placebo zoki efekt deluje ... pa še nič nisi videl ... pofafal vas je
balon200
17. 03. 2007 22.01
it.sucks,...ja Janković je zahteval od Gratela, da sedaj naj bi kopali kot je treba, se pravi da skupaj zakoličijo kjer se bo kopalo in dovolj globoko. Ja tud podutiška mi sedaj lepše zgleda. Hvala za tvoje komplimente in pozitivne misli.
balon200
17. 03. 2007 21.34
brankob,..vse kar si povedal pač drži. Te stvari obstajajo že od pamtiveka, od kar obstajajo ljude, po moje tudi med živalmi, tako da to ni nič novega. Deali pač vedno potekajo, pod mizo, za mizo, na mizi, z verigam in in ketnami..posebej kjer je milijon nekih interesov. V taki situaciji, mora biti na pravem mestu pravi sposoben človek, ki zna ohraniti fokus za uresničitev zastavljenih ciljev, le tak kaj naredi. Sposoben in voljan človek doseže primarne cilje, kljub temu, da mora v korist tem ciljem, večkrat menjati smer, iti v razne trgovine, deale, poddeale,.ipd...seveda v merah normale. Moje merilo za Jankoviča so zgolj tri stvari: - da bo izpeljal zastavljene projekte oz. da bo jasno in iskreno pokazal da se trudi - da mu ne bo mestna oblast stopila v glavo in ga spremenila v kakega powerfreak oblastihlepneža - da bo deloval gospodarno, transparentno kjer je to potrebno To je to, vse ostalo me ne zanima, sploh. Kar se pa tiče lezenja nekomu v rit,...za to nimam nobenega motiva,..sploh se mi pa ne zdi higienično. To se ponavadi v službah počne, vsak dan.
NeMoresVerjet
17. 03. 2007 21.22
a djte nakladat.dnar smo dobil optiko bomo dobil. kar se pa cest tice je pa to nase elitno podjetje za ceste krivo.jankovic ti ne popravla cest ampak to delajo oni. in njihovo delo morm rect je ze od nekdaj...sranje.primerjajo se lahko z ucinkovitostjo SCTja. oboji znajo s svetlobno hitrostjo dnar pobirat...ucinkovitost del ja pa nekje na nivoju polza.
jjjkkklll
17. 03. 2007 21.04
Jankovič je popustil, ker se je z ustavitvijo gradnje omrežja zameril precej Ljubljančanom, ki so želeli poceni in kvalitetne storitve. Najbrž je pa zraven še kaj kasiral. Roko, to, da je bila Danica še slabša od Jankoviča, še ne pomeni, da Jankovič ni slab.
brankob@avtomatika.com
17. 03. 2007 11.58
albertinum: Saj načeloma gre. Povedano velja praktično za vse strani, ki imajo kake vplivne ljudi z dostopom do vzvodov moči. Volilci bi se pa morali obnašati malo bolj tržno in semtertja podpreti kako zdravo konkurenco, čisto toliko da spucajo d*ek na "svoji" strani, če že mislijo navijaško gledati na stvari, kar je IMHO nesmisel.
albertinum@excite.com
17. 03. 2007 10.40
Brankob, tvoja analiza je zelo pronicljiva. Če ne bi povedal, za koga gre, bi še mislili, da gre za Janševe posle in način dela.
victoriosus
17. 03. 2007 10.25
Ej roko, kolk dobiš plačano za lazenje v rit Jankoviću in širjenju propagande? Btw, korupcija je kaznivo dejanje, in ti jo podpiraš...
brankob@avtomatika.com
17. 03. 2007 00.21
1. Kako veš, da je "win-win" all around, če pravzaprav o tem dealu ne veš skoraj nič izven tega, ker ti je rekel Zoki ? 2. Ne verjamem, da taki tipi počnejo neposredno nezakonite stvari- to bi bilo v njihovem položaju trapasto. Prej gre za verige, piramide itd verbalnih dogovorov jaz tebi/ti meni, ki jih potem ob ugodnih priložnostih spreminjajo v konkretne storitve ali dobrine. 3. Kadarkoli se najde kdo, ki stvari ureja v tvojem interesu, "ker je dobričina", pri tem pa so vsaj nekatere stvari zakrite, bi ti to moralo biti sumljivo. 4. Ljudje so kot ovce in za mnoge "naši" ne morejo biti slabi "saj so naši". To je precej trapasto stališče, ki pušča zlorabam široko odprta vrata. Premnogi to masno izkoriščajo in ljudstvo peljejo okrog dobesedno kot toreador bika. To velja za praktično vse skupine- rdeče, bele, črne, zelene, pesnike, čefurje, janeze itd itd. Ne rečem, da je Zoki tak, sem pa previden že zaradi tega, ker je "kao naš čovek". In ti njegovi mentalni driblingi se mi zdijo hudo sumljivi, sploh pa alarmantno znani iz drugih okolij. Stara orientalska modrost iz južne srbije pravi "Je'l pošteno- pošteno, pa sad ko koga zaje*e! " Stvar v bistvu pomeni, da je pošten deal deal dosežen takrat, ko imata obe strani enako možnost, da nategneta nasprotnika. Še posebno zaskrbljujoči sta dve stvari ob tem: 1. Cel naouk je sestavljen iz samo 8 besed in dodobra okrajšan, kar pomeni,d a se uporablja masovno v vsakdanjem življenju. 2. Srbski Toporišič ti tega sicer ne bo rekel, ampak finese srbskega pogovornega jezika _implicirajo_neizogibnost_ nategnitvenega zaključka deala...
balon200
16. 03. 2007 23.55
Janković je fantastično izvedel managerski win win princip kjer so vsi vpleteni na koncu zmagovalci, pa poglejmo: - Občani so veseli, ker se bo dokončno saniral grad z pol milijona evri in nadgradil svojo ponudbo v navezi z vzpenjačo - Gratel je vesel, ker lahko nadaljuje dela, pa verjetno bo dobil še kak projekt oz. naročilo za izvedbo s strani mesta - MOL je vesel, ker je dosegel svoje, ekipa mola z županom na čelu je izpadla zelo dobra in sposobna - Inšpektorji so veseli, ker so končno izpadli učinkoviti Vsi so zmagovalci, kaj še hočete, zadrteži,...če si je pa Janković dal še kaj v žep, kar močno dvomim,..pa kaj, who cares,...važno, da bodo stvari narejene, ki prej 50 let niso bile.
tilen555@hotmail.com
16. 03. 2007 23.44
beseda "korupcija" je dobila nov izraz "donacija"
balon200
16. 03. 2007 23.41
brankob,...vse je jasno kot beli dan,...župan je prislužil pol milje evrov z uradno donacijo svojega novega frenda Gratela. Zakaj je doniral me ne zanima, verjetno jih je Janko nekako zmotiviral, z grožnjo ali obljubo, to zame ni pomembno. Občani s tem niso oškodovani ampak so pridobili, pridobili so uradno donacijo in čez mesec ali dva bo Ljubljana imela optiko un super internet, to je vse kar me zanima. I'm happy with that, case closed. Sem pač skromen in seveda mogoče naiven, kakor gledaš na stvari. Bravo župan!
brankob@avtomatika.com
16. 03. 2007 23.30
Tako kot Zoki prihajam iz "naroda pesnikov in junakov", kjer so vešči sanitarni gurmani povsem vsakdanji pojav. Mogoče me tako ne gane njegov nastop, ker vse te fore lahko vidiš pri povprečnem prodajalcu pljeskavic v SR-YU. Tu tea folk ne vidi tolk, ker ima te dejavnsti čez manj pesniški folk..
brankob@avtomatika.com
16. 03. 2007 23.21
NI čisto vseeno kako je tip prišel do tega denarja. Drugače bi malo karikirabino gledano lahko recimo tudi najel gorile, ki bi razbijale mimoidoče in zbirale "prostovoljne" prispevke. Če bi bilo to izpeljano nad mizo ( "Hej, naredili ste napake vi in naredili smo jih mi. Mi smo napačno reagirali, vi ste naredili napake pri polaganju. SKompenzirajmo to dvoje in plačajte nam razliko in delajte naprej"), potem ne bi bilo nič narobe v osnovi. Če pa je bilo to izpeljano v stilu "Hja , Telekom vam diha za vrat, jaz pa vas mislim zaj* v nedogled, če ne plačate", potem se je res za vprašat, kdo bo MOL naslednji plačal davek. Glede na to, da je deal potekal za zaprtimi vrati, je stvar vsaj meni zelo sumljiva.
balon200
16. 03. 2007 23.07
kako je Janko spedenal Gratel Fovšljivci pa že nabijajo, da si je nekaj v žep pospravil. Spet,.........jedete go**na. Sicer me pa sloh ne zanima, če mu je Gratel kaj dal, to je popolnoma njihova stvar, važno da bo iz pol milijona € kaj naredil, Danica ni bila sposobna dobiti niti za burek. Tam se je jajcala po mestnem svetu cele mesece in z debelim glasom nekaj skoz v veter razlagala in lovila pogodbe, ki so ji frčale vse naokrog..sicer pa se ni preveč sekirala,...gnu.
balon200
16. 03. 2007 22.36
Bravo Janković, odlična poteza! Dobil si denar za grad. Danica lahko o takšnih manevrih le sanja, vse kar zna je, da se lepo drži na tv ekranu. In ona naj bi bila glavni menedžer mesta,...pih,...v njenih teoretičnih sanjah.
victoriosus
16. 03. 2007 22.10
Ej, ljudje, poglejte si še enkrat prispevek. Bodite pozorni, kako un z Gratela kar ne more zapret ust, ker je tako zelo dobre volje. Na očeh mu vidim znak , kot v risankah... Pa še doniral bo pol milijona evrov, pa še odpovedal se je VSEM odškodninskim tožbam... zdaj se sprašujem: koliko denarja je pokasiral Gratel, koliko Janković.... potem vidiš, da je pol milijona evrov za "kulturo" le ostanek, drobiž. Takšnega župana ste hotl, takšnega imate. Sam... korupcija 100 na uro...
highlander
16. 03. 2007 22.05
Izkazalo se je kot sem napovedal. Jankovič je v resnici samo stisnil Gratel, da je plačal še njemu, ne samo SD. Da pa je stvar ostala kao čista, so pa nekaj denarčka dali tudi MOL. Da je sedaj v javnosti Jankovič izpadel kot dober gospodar, Gratel pa bo lahko še naprej delal tisto kar je že prej počel. Podjetniki so pač skrajno racionalni ljudje. Raje plačajo, pa so stroški predvidljivi in roki znani, kot pa se spuščati v tožbe, ki so drage, dolge in rezultati nepredvidljivi.
tomi.passion@gmail.com
16. 03. 2007 21.44
bosko.buha. Svetujem ti, da se pozanimaš kolikšna naj bi bila proračunska luknja, preden komentiraš neumnosti. Do danes pa JAnković ni pokazal prav nobene sposobnosti. No ja, edino na področju iskanja izgovorov. Me pa pri vsem tem spominja vse to na njegovo prakso v Mercatorju, kjer so dobavitelji morali Electi plačati enormne zneske, če so hoteli sodelovati z Mercatorjem. Isto je sedaj tukaj in zadeva smrdi do konca. Smrdi po partiji in zaslužku, ki bo končal v žepu Zorana.
bosko.buha@mailinator.com
16. 03. 2007 20.17
Jankovič je car. Proračunsko luknjo MOL bo zakrpal z dodatne pol miljona €, ki jih je iztržil od Gratela. Bolj sposobnega župana si res ne predstavljam.