Slovenija

Gratel se ni uklonil

Ljubljana, 09. 03. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./B.M./STA
Komentarji
41

Ljubljanski župan je ukazal fizično odstranitev strojev, da bi družbi Gratel preprečil polaganje optičnih kablov.

Gratel nadaljuje z izkopavanjem
Gratel nadaljuje z izkopavanjem FOTO: POP TV
KPL d.d. je bila do konca leta 2006 pristojna tudi za nadzor nad sanacijo cestišč. Celotna izvedba projekta v zvezi z gradnjo optičnega omrežja je doslej potekala v skladu z vsemi soglasji, pridobljenimi pri ustreznih službah na MOL oziroma soglasodajalcih, ter v skladu s tehnično dokumentacijo. Gratel

Delovišče podjetja Gratel na ulici Ane Ziherlove v Ljubljani, je v spremstvu delavcev KPL obiskala glavna inšpektorica Mestne občine Ljubljana Biserka Cizar. Kot je povedal vodja projekta optičnih telekomunikacij za Ljubljano pri Gratelu Tomaž Kržišnik, so nameravali na podlagi izvršbe ustaviti dela in Gratelu odpeljati delovne stroje. Ker delavci Gratela z deli niso hoteli prenehati, je inšpektorica, potem ko je fotografirala delovišče, odšla, je pojasnil Kržišnik. "Mislim, da je Janković dal odločbo, da je treba naše stroje fizično odstraniti s terena, in naj bi inšpektorji in pa KPL to poskušali doseči," je Kržišnik.

Kržišnik je še povedal, da so inšpektorico seznanili s tem, da dela potekajo na zasebnih zemljiščih in ne na zemljiščih MOL. Kot je povedal, v prihodnjih dneh pričakuje nove poskuse ustavitve del. Kržišnik je še povedal, da jim je odločbo o izvršbi danes vročilo mestno redarstvo in napovedal, da se bodo zoper njo pritožili.

Mestni inšpektorat MOL je podjetju Gratel in podizvajalcu Rešet v četrtek sicer izdal in vročil odločbo o prekinitvi izvajanja gradbenih del ter odstranitvi mehanizacije in gradbenega materiala na občinskih cestah v Bežigradu, so sporočili z MOL

Ker podjetje Gratel odločbe ni upoštevalo, je Mestni inšpektorat izdal sklep o dovolitvi izvršbe z rokom izpolnitve danes do 17. ure. Ta določa, da mora podjetje do določenega roka prenehati z deli in umakniti vso mehanizacijo. V primeru, da izvajalec ne bo sam odstranil vozil do postavljenega roka, bo Mestni inšpektorat na podlagi izvršbe odredil odstranitev strojev na stroške omenjenega podjetja, so še sporočili z MOL.

Predstavnica za stike z javnostjo na MOL Tjaša Ficko je povedala, da med predstavniki MOL in podjetja Gratel v prihodnjih dneh ni predvideno nobeno srečanje. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi bilo takšno srečanje v ponedeljek, vendar pa Fickova o tem ni vedela povedati ničesar.

Občina za služnost dobila milijon evrov

Podjetje Gratel je od novembra 2005 do januarja 2007 Mestni občini Ljubljana (MOL) na osnovi določil služnostne pogodbe plačal skupaj dober milijon evrov, so sporočili iz Gratela.

"V Šiški je prišlo do zakasnitve asfaltiranja, ker je moral Gratel za asfaltiranje cestišč skleniti pogodbo s podjetjem KPL d.d. Ljubljana, ki je bila takrat še v lasti MOL, ta pa svojih pogodbenih obveznosti ni izvedla v pogodbenem roku. Najprej si je že v pogodbi pridržala pravico za daljši rok izvedbe, to je do konca marca 2006, pa tega tudi do takrat ni storila, medtem ko bi Gratel začel s sanacijo že novembra 2005. Gratel je bil zato prisiljen dodatno angažirati še druge izvajalce, ki so pospešeno izvajali sanacijo cestišč že od maja 2006 naprej," so v Gratelu zapisali v sporočilu za javnost. V podjetju so še poudarili, da pri izvedbi drugih del na cestiščih ni prihajalo do nikakršnih zamud.

Gratel vložil upravno tožbo

MOL je s podjetjem Gratel leta 2005 podpisala služnostno pogodbo o gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja v Šiški, lani pa še pogodbo za področje Bežigrada, Most in Viča. V javnosti so se pojavili očitki, da je MOL služnostno pravico Gratelu oddala prepoceni in da Gratel krši določila pogodbe. Tedanja županja Danica Simšič je oktobra lani poudarila, da MOL z oddajo služnostne pravice ni bila oškodovana, dela v drugih delih mesta pa se bodo začela šele, ko bodo končana v Šiški.

Kljub vsemu je Simšičeva 20. oktobra podpisala anekse k pogodbi z Gratelom, ki omogočajo dela povsod v Ljubljani. Dejstvo, da na Magistratu ne najdejo omenjenih dokumentov, ki jih je tajnica na zahtevo županje na dan volitev 22. oktobra vnesla v Lotus Notes, Simšičeve ne preseneča, saj so se dokumenti tudi že prej izgubljali. Zdajšnji župan Zoran Janković je pogodbo z Gratelom razglasil za nično, Gratel pa je proti MOL vložil tožbo na Upravno sodišče.

_______________________________________________

Zneski, ki jih je Gratel nakazal ljubljanski občini

||Upravna enota | Vrednost z DDV v evrih
Šiška | 386.907,30
Moste | 160.860,07
Bežigrad | 164.396,86
Center - Vič | 381.070,12
Skupaj | 1.093.234,35||

_______________________________________________




  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz123
12. 03. 2007 06.59
Spodnjemu komentarju manjka citiranje Roko-ta: "Mogoče, gre pa res za Telekomov lobi, kaj pa vem. Da bi Janković jemal podkupnine od Telekoma se mi zdi malo verjetno,..za razliko od nekaterih drugih :)."
xyz123
12. 03. 2007 06.56
Roko, napisal si Jao, pa ti sploh ne veš, kako je funkcioniral Mercator, ko je bil še Janković šef (mogoče je sedaj še isto!?). V Mercator se ni dalo priti, če nisi pred tem podmazal Jankovića... zato je tudi veliko malih firm propadlo, velike pa životarijo, ker jim je omenjeni poleg oderuške vstopne provizije postavljal še "tržne" cene... naj ti povem, da imam pri nekaterih firmah vpogled po kolikšni ceni prodajo artikel Mercatorju in koliko Tušu oz. Šparu in je občutna razlika.... tako da ne natepavaj... Jankovič se ni spremenil, denar mu še vedno diši. Če bi bila tole pravna država in če bo Janković izgubil tožno (ne poznam vseh dejstev), bi moral vse stroške plačati iz svojega žepa kot vsaka fizična in pravna oseba (ne pa da bo tole na plečih poštenih davkoplačevalcev)
Uporabnik113189
10. 03. 2007 13.14
gulikoza, to je pa hudo pomembna podrobnost v drobnem tisku.
brankob@avtomatika.com
10. 03. 2007 13.09
gulikoza: Prisegel bi, da sem videl APEKovo določilo ravno o tem. In ne vem, zakaj bi se to nanašalo samo na baker, sa je ta v veliki večini TKjev, gre pa do stranke. DOločilo govori o položenih trasah, kjer lahko drugi potegnejo svoja vlakna.
gulikoza@bojler.mine.nu
10. 03. 2007 13.02
brankob: to zaenkrat velja samo za baker, ne pa tudi za optiko. Trg optike (še) ni reguliran, če ne bo sprememb zakona bodo pač novi monopolisti, in cela zgodba ki se zdaj dogaja s Telekomom in paricami se bo ponovila...
brankob@avtomatika.com
10. 03. 2007 12.32
parkeljc: Kolikor sem bral objave relevantne zakonodaje je tako, da bodo lastniki postavljene trase morali dajati v najem tudi drugim interesentom za "razumno in pošteno nadomestilo" ( ki ga bo verjento določil APEK) in se ne bo kopalo N-krat za N različnih ponudnikov...
parkeljc@email.si
10. 03. 2007 10.21
"ZORB", očitno si moje prispevek površno prebral, s svojim pisanjem si vse Dunajčane imenoval komuniste. Strinjam se s konkurenco, mnenja sem pa, da država tukaj ne sme imeti prav nič prstov vmes, RAZEN, da naredi red tam kjer se da, torej z ustreznimi normativi, kdo in kdaj lahko prekopava večstanovanjske hiše... dej nehaj no, kako bi pa reagiral, recimo da imaš svojo hišo, vsako drugo leto ti jo prerešetajo z obljubo, da je to dobro zate, da bo boljše, da ... bla bla bla. To kar ti prtaviš je res nova oblika komunizma! Če se mene vpraša, bi moralo veljati, da morajo imeti vse večstanovanjske hiše oz. bloki speljano glavno inštalacijo, po kateri lahko potem vsak ponudnik vleče kable tistemu, ki hoče po mili volji, ne pa da bo vsak teden prišel drug ponudnik in kable vlekel po bloku po mili volji. Konkurenca DA , vendar NE za vsako ceno, saj nismo Čehi, Slovaki, Romuni ali Madžari! Ali pač?
xes
10. 03. 2007 10.10
nintendo64: za stanje cest v lj se zahvali elektru, komunalcem in telekomu... gratel je sele zdaj zacel polagat svoje....
theykilledKenny
10. 03. 2007 09.31
Hehe, kera bruka, Gratel ne j*** 5 posto
like2play
10. 03. 2007 07.27
SUUUUPER, Dali so mi idejo: Preko banke plačujem kredit za stanovanje, pa če zgubim pogodbo je potemtakem pogodba nična če prav razumem. :) Ne čisto zares: po nepreverjenih informacijah MOL ravno sedaj preučuje možnost za klic v Gratel da jim le ta pošlje kopijo pogodbe vendar stroški za to operacijo še niso povsem znani. :) :) :)
sdrago@siol.net
10. 03. 2007 06.17
Do tega je moralo priti saj Zoki ne more iz svoje kože. Dobro namreč pozna prakso pridobivanja proračunskega denarja preko sodišča, namesto z delom. Bolj poučeni namreč trdijo trdijo, da bo preko Gratelaseveda tudi on zaslužil lepo provizijo. Saj veste, Preko sodišča proračunski denar iz MOLa v Gratel, ta pa se Jankoviću zahvali za to darilo s primerno denarno nagrado...
nintendo64@email.si
10. 03. 2007 03.00
Zorb: saj pa to ne gre tako, da bo vsaka firma smela razkopati celo mesto. Pa da bo pod vsako stezico deset različnih cevi s kabli. Kaj si še videl kje v Evropi tako razkopana mesta pa cela spoflikana, kot to lahko vidiš pri nas? Po tem pa se vsi zgražajo, zakaj je toliko luž na pločnikih, zakaj ceste tak rukajo in podobno....se sploh ne čudim.
jjjkkklll
09. 03. 2007 23.41
Roko, tebi se je tudi utrgalo. Izgleda, da si en fanatičen Jankovičevec. Tako fanatično zagovarjaš to budalo od Jankoviča. Živimo v demokratični državi in država nima kaj ovirati investitorjev, ki gradijo sodobno telekomunikacijsko omrežje. Če bi imeli v Londonu take budale, kot je Jankovič, res ne bi bil tako razvit, kot je. Jankovič bo poskušal največ iztržiti zase - mesto mu je zgolj sredstvo za to. Jankovič je vedno tako delal - tudi preko svojih sinov. Tako je bilo v Mercatorju, tako je tudi v Ljubljani. K sreči mu zaradi tega upada priljubljenost. Upam, da bo Gratel iztožil ogromno odškodnino za svinjarijo, ki mu jo je zakuhal Jankovič. Če je Danica naredila kaj narobe, naj vse posledice nosi MOL, ne pa investitor.
jjjkkklll
09. 03. 2007 23.25
Saj nismo več v komunizmu, da bo vse država delala. Optiko naj polagajo zasebna podjetja, pa bo. Pa ne seri parkeljc s takimi neumnostmi. Tudi, če jih bo 10 potegnilo kable, se ne boš spotikal obnje. Kvečjemu bo dobro zate, ker boš imel več konkurence, s tem pa boljše pogoje. Če bi šli na tvoj način, bi imeli monopol, ko bi država določala cene najema. Tako, ko pa ima vsak ponudnik svojo infrastrukturo, bo pa konkurenca. Vidim pa, da si uspel naplahtati stanovalce, in bodo sedaj plačevali dražje in slabše storitve.
balon200
09. 03. 2007 22.30
Odločno se mi zdi to, da je fizično z inšpektorjem poskusil ustaviti Gratelova dela,..do sedaj kaj takega ni še nihče posnel s kamero, da bi župan tako neposredno posredoval. Kakorkoli, čisto možno je, da Janković to dela za Telekom, pa kaj potem, mogoče je z njimi tudi že imel kaj namenjeno, pa ga je Gratel sedaj presenetil in so morebitni dogovori Janković - Telekom izviseli. Mogoče bi mesto imelo več od tega. Vseeno mislim, da vse deale bodisi s Telekomom ali kom tretjim Janković počne, da bi kaj dobrega iztržil za 'svoo firmo' - mesto,...ne verjamem, da si namerava s Telekomovim denarjem polniti privatne žepe,.on služi denar drugače.... no mogoče pa se tudi naivno motim, ... kar bi znalo razložiti kar nekaj cepljenih antiJankovićistov :).
parkeljc@email.si
09. 03. 2007 22.21
Včeraj sem v DELU prebral kako si je mesto DUNAJ omislilo optični kabel za svoje meščane, zelo zanimivo, namreč, polaganje le-tega bo financiralo samo mesto nato pa ga bo tržilo zainteresiranim podjetjetjem. Pa ljudje božji, mi smo res 100 let zadaj, čeprav nimam nič proti optičnemu kablu, nasprotno, a naj povem, da stanujem v bloku, v katerem imamo speljan nadometni koaksialni kabel v našem mestu skoraj monopolnega ponudnika KTV in INTERNETA. Sedaj pa se je našel "nek" GRATEL, ki je pridobil več kot 51 podpisov v objektu in bo veselo prekopal ves blok po dolgem in počez, ter svoj kabel speljal ob obstoječem kablu.. In če malo blefiram; čez kako leto ali dve, pa se bo našel spet kak nov ponudnik ali celo gospoda s Telekoma, ki bo boljši od T2 in bo spet vlekel nov kabel ob obstoječima. Pa kaj ste nori? Kje je tu država, da ustavi prerešetavanje objektov in postavi normalne okvire - normative in nenazadnje, da ne govorim o prekopanih cestah, pločnikih,... Na Dunaju bo mesto tržilo optični kabel, konkurenca bo zato hujša, cene pa dostopnejše, denarki je bil vložen v projekt se bo sčasoma povrnil in spet bodo vlagali v zmogljivejšo infrastrukturo in kar je najpomembnejše, denar bo ostajal v mestu. Pri nas bomo pa spet imeli novega, še močnejšega monopolista. To je SVINJARIJA! Kaj takega se lahko dogaja samo v Sloveniji. In za konec, naj povem, kako so pogodbeniki GRATELA na Jesenicah po blokih "pumpali" lastnike stanovanj, da jim s podpisi dovolijo poseg v objekt, torej preluknjanje blokov po dolgem in počez - ljudje sploh nimajo pojma za kaj gre. Ko sem jim razložil, da pa vse le ni tako rožnato, kot jim je zadevo predstavil pogodbeni pobiralec podpisov, oz. da bodo pri tem nastali večji stroški kot jim je bilo prikazano, smo z novimi podpisi preprečili poseg v objekt pod našimi pogoji. Če malo pretiravam, upam le, da bom čez nekaj let v svoje stanovanje še vedno vstopil brez, da bi se spotikal ob kup kablov. Največ od tega ima ravno GRATEL, T2 pa mu bo plačeval najemnino - zdaj pa še recite, da ne bomo imeli novega MONOPOLISTA pa čeprav za nekaj centov ugodnejšega od prejšnjega.
parkeljc@email.si
09. 03. 2007 22.20
hl0d
09. 03. 2007 22.05
jao...pa sej ni normaln tale jankovic pa nej majo ljubljancani optiko, kar naj delajo naprej!
balon200
09. 03. 2007 22.04
extreme,..no saj ne gre za državno dikaturo ampak mestno in še to na področju ekonomije in razvoja. Državna demokracija sigurno ni ogrožena. Tak način dela v Ljubljani podpiram, ker je preveč lobijev in se edino tako lahko kaj naredi. Se ne počutim nič ogroženega. Mogoče, gre pa res za Telekomov lobi, kaj pa vem. Da bi Janković jemal podkupnine od Telekoma se mi zdi malo verjetno,..za razliko od nekaterih drugih :). Po moje je z Gratelom res nekaj narobe,..če bi bilo vse OK, sem prepričan, da bi Jankovič to izkoristil in se slikal med rezanjem traku in zadevo prikazal kot enega svojih uspešnih realitiranih projektov.
brankob@avtomatika.com
09. 03. 2007 21.57
Ne vem no. Kaj je tako odločnega v tem, da tip razlaga o tem kaj je Gratel kršil in česa ne, še preden je imel v rokah pogodbo ? Še več, tip je moral poklicat na Gratel, da je dobil nazaj kopijo pogodbe, ki so jo na MOL zgubili ! Sedaj pa bi rad "kao preklical" pogodbo, ki je že podpisana ! In to ravno v trenutku, ko stari dobri Telekom, ki nas je gulil dogla leta in ki sta mu v šele m zadnjem T-2 in tudi Gratel dala vetra komajda diha in ne ve, kaj bi sam s sabo. Storitev, ki jih je prej masno zaračunaval danes rabi vse manj ljudi. Pa so hotli odpret neke dodatne TK storitve ( prevezena ave in konference na 101 način), pa je bilo od tega bolj malo, pa so hotli updateat mrežo do uporabnika (optika do razdeline škatle, naprej VDSL), pa tudi od tega ni nič, sploh pa jih je Gratel prešišal, pa so obljubili "he, sedaj gremo tudi mi na optiko", pa tudi od tega_še_ ni nič... NI skrivnost, da so bile optične povezave ena od stvari, ki jih je TK v preteklosti krepko zaračunaval, sedaj pa jih po malem postavlja vsak, ki ima lopato in pol ure časa (Telemach), Gratel pa kar na veliko. Po mojem zelo močnem občutku ta Zokijev manever nima čisto nič s spodobnostjo. Gre za pridobivanje časa, da TK vstane iz nokauta in lahko zajame sapo.