Slovenija

'Gre za največji zdrs na področju slovenske diplomacije v zgodovini'

Ljubljana, 11. 11. 2020 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Orešnik, STA, U.Z.
Komentarji
893

V državnem zboru se je prvič po tem, ko je premagal covid-19, s poslanci ponovno soočil zunanji minister Anže Logar. Opozicijski člani odbora za zunanjo politiko so ga zasuli z očitki, da premier Janez Janša s tviti o ameriških volitvah sramoti Slovenijo pred svetovno javnostjo in državi povzroča izjemno škodo. Sam zunanji minister se do njih sicer ni opredelil, nejevoljni pa so tudi v koalicijskih partnericah. A na srečanju štirih predsednikov koalicije beseda ni tekla o tem.

Zunanji minister Anže Logar je bil pred odborom državnega zbora za zunanjo politiko že takoj ob začetku deležen vprašanj Matjaža Nemca (SD), Andreja Rajha (SAB) in Nika Prebila (LMŠ) glede stališč Janeza Janše, ki je že pred volitvami v ZDA podprl sedanjega predsednika Donalda Trumpa, njegovega izzivalca označil za "najšibkejšega", nato pa se pridružil Trumpovi razglasitvi zmage, čeprav je bilo treba prešteti še na milijone glasovnic.

Nemec je izpostavil, da je Slovenija zaradi teh stališča predsednika vlade "osramočena po vsem svetu", Rajh da Janša "izvaja samomorilsko zunanjo politiko", Prebil pa je menil, da je premier "spet izgubil stik z realnostjo". "Gre za prvovrstni škandal," je še ocenil Nemec.

Logar: En tvit ne more ogroziti trdnosti  čezatlantskih odnosov

Logar je vse tovrstne ocene odločno zavrnil. Sicer je izpostavil, da bi bila ta vprašanja bolj primerna za predsednika vlade, vendar pa je sam kot zunanji minister zatrdil, da so bilateralni odnosi z ZDA na najvišji ravni doslej, saj da se je, kot je dejal, šele ta vlada zavedla, kako pomembni so odnosi z ZDA. Ko je sam prišel na položaj marca letos, pa "teh odnosov praktično ni bilo".

"V osmih mesecih smo naredili velik napredek," je poudaril in dodal, da si bodo še naprej prizadevali za krepitev čezatlantskih odnosov. Dejal je tudi, da "en tvit" ne more ogroziti trdnosti teh odnosov, ki se prepletajo na številnih ravneh."Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi? Sodelovanje na vseh nivojih. Od najnižjega administrativnega do najvišjega," je izjavil.

Logar trdi, da  tviti premierja Janeza Janše glede volitev v ZDA ne morejo ogroziti čezatlantskih odnosov.
Logar trdi, da tviti premierja Janeza Janše glede volitev v ZDA ne morejo ogroziti čezatlantskih odnosov. FOTO: Bobo

Zavrnil je, da bi Janševi tviti pomenili sramotenje Slovenije. Po njegovih besedah je bila večja sramotitev države takrat, ko je Marjan Šarec kot premier zavrnil nagovor Evropskega parlamenta. "To pa je bila res sramotitev," je poudaril.

Zavrnil je tudi vprašanja, kdaj bo MZZ čestital Josephu Bidnu za zmago na volitvah v ZDA, saj da sam pošilja čestitke ostalim zunanjim ministrom ob njihovem imenovanju, ne pa ob zmagi na volitvah. Pa še to v pismu, ne s tvitom.

Odločno pa se je zoperstavil vprašanju Rajha o tem, "kaj si mislijo nemška kanclerka Angela Merkel" in drugi evropski partnerji o stališčih Janše. "To vprašanje ni vredno odgovora," je dejal in si potem zaslužil protest tako Rajha kot Prebila, da ni več poslanec, ampak da mora kot minister spoštovati poslance in odgovarjati na njihova vprašanja.

"Vi morate braniti in zastopati slovenske interese," v stikih z drugimi, tujimi poslanci, je še izjavil Logar. "Sam sem to vedno počel. Ne glede na to, da sem bil v opoziciji, sem branil interese in ukrepe slovenske vlade in kot zunanji minister enako pričakujem tudi od vas," je še dejal.

Za svoje besede je potem prejel tudi pohvale strankarske kolegice iz SDS Eve Irgl, ki je dejala, da ta vlada z dobrimi potezami Slovenijo vrača na diplomatski parket ter zagotavlja državljanom varnost in blaginjo. Poudarila je, da je premier Janša izpostavil tudi, da so ZDA pomemben strateški partner, odnosi z ZDA pa da bodo ostali dobri.

Tudi Jožef Horvat (NSi) je pohvalil "izjemne uspehe slovenske diplomacije" ter Logarja še posebej, ker da mu je "v osmih mesecih uspelo nadoknaditi šestletni vakuum v odnosih z ZDA".

Opozicijski poslanci so bili na drugi strani nasprotnega mnenja. Rajh je menil, da je Janša "žalil naše strateške partnerje", zavrnil pa je tudi oceno, da tviti predsednika vlade ne bodo imeli nobenih posledic.

Na vprašanje Nemca pa je Logar pojasnil še, da postopki imenovanja novega veleposlanika v ZDA še potekajo in da več zaradi zaupnosti postopka ne more komentirati. Pozval pa je tudi opozicijske poslance, naj podprejo kandidata, saj da Slovenija potrebuje veleposlanika na tem položaju. Dosedanji veleposlanik v Washingtonu Stanislav Vidovič je sicer mandat končal predčasno in odšel na veleposlaniško mesto v Dublin.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (893)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mengele
11. 01. 2021 17.42
+2
Frizerji še kr niso odprti ali ta vesolec nima denarja za frizerja...? :) Dajmo pokazat malo solidarnosti in zberimo denar, da se Jajoslava in Kalimerote pelje na šišanje... :)
babicagrenajug
12. 11. 2020 16.15
+1
Verjemite, Američani niso neumni - raje komunicirajo z iskrenim Janšo, pa kolikorkoli že "nasproten", kot 100 sluzavih in zahrbtnih "Salam-Salaminov" in "Merk-Makaronov" , ki so z enako vnemo, toplo in med prvimi pozdravili tudi Trumpa.
babicagrenajug
12. 11. 2020 16.17
+0
popravek ... sluzavimi in zahrbtnimi Salam-Salamini ...
srebrnibreg
12. 11. 2020 18.58
+3
Prav je, da na teh straneh najdemo tudi kakšne šale in zajebancije na račun ponorelega tvitoja.
Iniesta
12. 11. 2020 14.06
+6
Jajo ga je namocil, Anze ga bo pa vadil ...
France Korosec
12. 11. 2020 12.36
+2
Pisanje agitpropovskih nabijaških laži je dober posel, a?
sinhron
12. 11. 2020 11.05
+2
Tviter Janez je osramotil SLOVENIJO in SLOVENCE razen SDS -ovce , ki mu pritrjujejo tudi tokrat , kar dokazuje da so tako zaslepljeni ali pa prisiljeni v to ! Da ga podpira Logar je jasno , saj drugače ne sme , je pa Logar tako poln samega sebe , da se bo razpočil od napihovanja , to kar govori , da je on naredil korake v bilateralnih pogovorih so posledica iskanja kontaktov drugih zunanjih ministrov s Slovenijo , ker , Slovenija v drugi polovici naslednjega leta vodi EU , ZATO SO TE AKTIVNOSTI IN NE PO ZASLUGI logarja ! Horvat je pa velik slinavec , ki je stranko NSI skupaj s Toninom podaril SDS-u .
miha pod
12. 11. 2020 11.27
-2
Pokaž verjetno ti od neumnosti, ki jih klatiš!
Grma53
12. 11. 2020 13.54
-2
Vrsto let so levaki pa tudi 24ur com pljuvali po Američanih, in lezli Putinu v rit. Sedaj pa jih neverjetno skrbi za odnose z Ameriko.
ActiveR
12. 11. 2020 10.42
+0
Jdor je nasedel tej fakee neews res ne ve o čem je govora. Čestital je republikancem, saj so v tistem trenutku prepričljivo vodili. Kakšen bo končen izid bomo še videli, ne bo prvič, da bo drugače! Dajte pogledat glasove, google: usa vote. Slika le ni takšna kot je prikazujejo levi boleki!
France Korosec
12. 11. 2020 12.27
+0
France Korosec
12. 11. 2020 12.27
+0
biggbrader
12. 11. 2020 10.32
-2
Največji problem v Sloveniji trenutno je v tem, da so ljudje končno spoznali, kdo nas je 25 let po osvoboditvi izpod JLA in Yugoslavije vodil. Ko opazuješ seje v DZ, ko napenjajo mišice nedorasli politiki na nivoju otroških risank; Pribil, Koprivc, Kordiš, Sukić, Nemc, Betonelli,...Šarko, Maša, Alenka,...vidiš da so to ljudje, ki nimajo osnovnega političnega ali kateregakoli drugega znanja. Podkovani so edino v partijskem spodkopavanju vlade, po načelu nekdanje OF.
miha pod
12. 11. 2020 11.28
-2
Res je, žalost je tale omladinska taborniška skupina!
Grma53
12. 11. 2020 13.56
-4
Nimajo pa toliko korajze in ponosa, da bi javno priznali, da si želijo nazaj v Jugo.
21dcba
12. 11. 2020 10.26
-3
Logar, bravo!
punca08
12. 11. 2020 10.24
-5
vi pa ste eni bum-bum-barji. Lažete kot pes teče. Janša je car in ga priznavajo tudi v tujini, le vi, to težko prenesete.
murinar
12. 11. 2020 10.26
+3
miha pod
12. 11. 2020 11.29
+0
Ima visok IQ in lahko pove, kar tebi ni jasno!
Aleš N.
12. 11. 2020 10.12
+2
ej, krmci janševi evo vam originbal twit pa prečitajte, hebo vam jj mt Kljub temu pa se je že oglasil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je na Twitterju Trumpa že razglasil za zmagovalca volitev. "Precej jasno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mikea Penceja za nadaljnja štiri leta. Nadaljnje zavlačevanje in zanikanje dejstev s strani osrednjih ('mainstream') medijev, bodo še okrepili triumf za dosedanjega predsednika. Čestitke republikanski stranki za rezultate v ZDA," je zapisal na Twitterju. Ob tem pa je pripel še začasne rezultate ključnih zveznih držav, ki bodo odločile, kdo bo ameriški predsednik prihodnja štiri leta. In ob njegovem tvitu je Twitter zapisal, da uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca.
sverc-komerc
12. 11. 2020 10.25
-2
ti daj pravi tvit gor ne kaj so objavili na 24ur
resslovenka
12. 11. 2020 10.26
+3
Sej je JJ nor. To zdej že vemo vsi. Še Bog mu ne more več pomagat. Sedi v tisti cumi in twita. A nima drugega dela. In za kaj ga plačujemo? Nej mi nekdo skuša pojasnit. Hvala. 😎
miha pod
12. 11. 2020 11.31
-3
Resslovenka, ne more vsak v svojem odmoru šteti riževa zrna za rižoto, nekateri se tudi med odmorom zanimajo za svet okoli sebe, mar ne?
gremonadesno
12. 11. 2020 10.12
-2
Zdej so odkrili , da je tuja agencija dominon štela glasove , poleg drugih nepraviljnosti ! Lol kok bo Biden popušil
resslovenka
12. 11. 2020 10.31
+0
Agencija, ni državna volilna komisija. Sej je to jasno, mar ne? Itak bo Trump podkupil vse in vsakogar, ki ga bo lahko. Je pa zelo neugoden in bo rovaril tud, ko bo zapustil Belo hišo. On ni nikoli igral "Fair play". To je splošno znano. 😎
RedRooster
12. 11. 2020 10.11
+5
Vsaka reklama je dobra, čeprav usrana, JJ to dobro ve; sicer pa, zmagal je volitve, kdo vam je všeč in kdo ne, razmišljajte takrat, ko se gre na volišče ali pa ostane doma, po linji, oh, jaz ne morem nikogar voliti ali pa, vsi so isti. Sedaj pa, ko lahko JJ legalno menja vse po vrsti, pa vsi na bicikle, šli bi na bicikle, ko so bile volive; pa ne samo to, poglejte kdo je dobil pol manj glasov, general, ki vrže puško v koruzo, lokostrelka Fajon, ki na vprašanje TV voditelja, kaj bi spremenila, ne odgovori nič, razen boljše komunikacije, halo, levico, ki jo nosi luna, pardon Mesec itd..., ali je to alternativa. Nisem desničar, niti pod razno, ampak včasih je potrebno biti objektiven; za moj okus očrnjeni tvit ni taka sramota, kot je bilo glasovanje v OZN o obsodbi izraelskih napadov na palestinske otroke in šole in o zamrznitvi jedrskega oboroževanja, v obeh primerih je bila Slovenija vzdržana, pač nekomu lezla v tazadnjo, takrat je bila ena druga vlada, to je resnična sramota, da ne govorimo o James Bondu in njegovi gospodinji Moneypenny, ki sta čvekala po stacionarnem telefonu in pomagala podariti piranski zaliv Hrvaški..., v bistvu imamo to kar si zaslužimo...
igor1
12. 11. 2020 10.10
+1
kaj bi bil jansa ce bi se rodil v ameriki
resslovenka
12. 11. 2020 10.27
+2
maneno48
12. 11. 2020 10.07
+0
levaki očitno ne obvladate angleščine!!! očitno vam je nekdo narobe prevedel tvit g.JJ, jojojoj, pol nam pa hočte vladat nč druzga ne znate kot spraznt denarnice nas državljanov !!!
resslovenka
12. 11. 2020 10.28
+1
Mladi? Plasto
12. 11. 2020 10.03
+0
janez janša kaže resne znake bolezni ,ki se ji reče shizofrenija .... kje so zdravniki ?? zakaj zdravstvo ne ukrepa ? nas lahko vodi norec ???!!!
sverc-komerc
12. 11. 2020 10.04
+1
maneno48
12. 11. 2020 10.03
+0
levaki hočejo korito, ki ga je napolnila vlada-g.JJ, samo zato se jim gre da si spet napolnijo žaklje brez dna!!!
sinhron
12. 11. 2020 10.10
+1
Korito , ki ga uporablja ta Janševa vlada je polno lukenj in vsebina je ušla izpod nadzora , zopet se pojavlja leto 2008 , ko je prva Janševa vlada finančno in moralno uničila Slovenijo in isto počne ,še v hujši obliki ta tretja Janševa vlada ! Vse naslednje vlade bodo morale zopet zategovati pasove , da bodo s časom popravile , kar je in še bo uničila ta vlada !
sverc-komerc
12. 11. 2020 10.00
-1
levičarje boli resnica. zlahka se pa zlažejo
sverc-komerc
12. 11. 2020 09.58
+0
kje na tvitu piše da je čestital trumpu. congratiolation #GOP je čestitka trumpu ali stranki GOP? kaj pa ko je turk čestital al gore ki nikoli ni bil predsednik amerike? zakaj lažete v novicah? zakaj rečejo levaki da bodo naredili vse samo da pade vlada janeza janše? kaj bojo pa potem naredili? drugega programa pri njih ne najdeš....nažalost
Mladi? Plasto
12. 11. 2020 09.59
+0
IS58
12. 11. 2020 09.53
+2
Janša je naredil zelo veliko napako v zunaji politiki, žal pa se mu nič ne zgodi, niti ne bo odgovarjal za to napako. Kje je predsednik Pahor, ki bi lahko ljudem(volilcem) kaj povedal? Ni ga!!!!! Pomeni, da le volitve lahko spremenijo našo politiko.
V SHESHELJ
12. 11. 2020 09.48
+6
Zdrsnil je on tudi v zapor...pa se vedno vodi vlado...ta clovek nima obraza...njega samo slava zanima saj misli da se Slovenia samo okoli njega vrti in nic drugega. Kar je pa sedaj naredil je pa dokaz da nima nic v glavi zato mu tudi lasje ne rastejo...vakum
punca08
12. 11. 2020 10.26
-2