Slovenija

Referendum o vojaških investicijah po odločitvi večine v DZ nedopusten

Ljubljana, 27. 11. 2020 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, Ti.Š.
Komentarji
1256

DZ je na izredni seji obravnaval sklep, da referendum glede zakona o investicijah v vojsko ni mogoč. Večina je nato tudi odločila, da bi bil referendum o vojaških naložbah nedopusten. Poslanci Levice to sicer vidijo kot zlorabo oblasti, zato že pripravljajo nadaljnje korake. Po besedah Vatovca bodo uporabili vsa pravna sredstva, da se sprejeti sklep izpodbija.

Po tem, ko so včeraj organizatorji in aktivisti skupaj s poslanci Levice in SD v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko,  je DZ danes na izredni seji obravnaval sklep, ki ga je vlada predlagala v DZ, in sicer da referendum ni mogoč.

Državnozborska večina pa je nato odločila, da bi bil referendum o vojaških investicijah nedopusten. DZ je namreč z 51 glasovi za in 33 proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovenski vojski (SV).

V koaliciji so poudarjali, da zakon izpolnjuje vse pogoje, po katerih je referendum nedopusten, v štirih opozicijskih strankah so trdili nasprotno. V Levici so napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

"Kdor ne hrani svoje vojske, bo slej ko prej hranil tujo," je dejal Jožef Lenart (SDS). (Na fotografiji Vojaški tabor 2020.)
"Kdor ne hrani svoje vojske, bo slej ko prej hranil tujo," je dejal Jožef Lenart (SDS). (Na fotografiji Vojaški tabor 2020.) FOTO: Damjan Žibert
Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Lampret je pred tem na 51. izredni seji pojasnil, da prva alineja drugega odstavka 90. člena Ustave RS določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic iz naravnih nesreč, saj bi odložitev sprejema takih zakonov in zlasti njihova zavrnitev na referendum pomenila resno oviro za delovanje države oziroma za izvrševanje njenih temeljnih funkcij.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v svojem nastopu spomnil na pravno mnenje, ki sta ga izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič in v katerem sta omenjena pravnika ocenila, da zakon izpolnjuje vse pogoje, zaradi katerih je referendum o njem nedopusten. Ti pogoji so, da je pravni predpis po svoji obliki zakon, da vsebuje nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč. Argument nujnosti po besedah Lampreta ne obstaja od danes, pač že celo desetletje, saj SV že dolgo ne dosega potrebne ravni pripravljenosti.

Na omenjeno pravno mnenje je v razpravi spomnil tudi poslanec SDS Jožef Lenart. Slovenija po njegovih besedah potrebuje dobro vojsko, saj je vojska ustavna kategorija in eden od stebrov države. "Kdor ne hrani svoje vojske, bo slej ko prej hranil tujo," je poudaril. V SDS sicer izpostavljajo, da Slovenija potrebuje dobro vojsko, "slabo opremljene in slabo usposobljene pa res ne". "Ko smo ustanovili svojo državo, smo stopili na pot samostojnosti in suverenosti ter lastno odgovornost do tega, kar imamo. In to smo odgovorni braniti," je še povedal.

'Sredstva, ki jih bodo namenili vojski, ni metanje denarja v zrak, ampak pomoč, da bodo vojaki lahko še naprej delovali'

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je medtem izpostavil, da pripadniki SV državljankam in državljanom pomagajo vedno, ko jih potrebujejo. Sredstva, ki jih vojski namenja zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, po njegovih besedah "niso vržena v zrak", pač pa gre za naložbe v njihovo normalno delo. Obenem zakon po besedah Jurše zagotavlja učinkovit nadzor nad njegovim izvajanjem, saj bo o tem vsako leto seznanjen DZ. Jurša je ob tem naštel še številne naloge, kjer je sodelovala SV oziroma njeni zaposleni. "Vsak vojak, ki sem ga imel čast srečati, je izkazal veliko večji nivo samokulture kot marsikateri poslanec v DZ," je pojasnil.

Andrej Černigoj iz NSi pa je opozoril, da se varnostni položaj v naši širši okolici zaostruje. Velika večina držav po njegovih navedbah pospešeno vlaga v obrambo, medtem ko je v Sloveniji politika obrambni sistem v minulem obdobju "spravila na kolena". Kot je poudaril, je zato ravno v teh časih treba poskrbeti za varnost.

Tudi v SMC so izrazili podporo predlogu sklepa. Zavrnitev zakona na referendumu bi po mnenju poslanke Monike Gregorčič pomenila resno oviro za delovanje države oziroma za izvrševanje njenih temeljnih funkcij ter ogrozila nujen razvojni preskok in modernizacijo SV. Opomnila je tudi, da gre v prvi vrsti resda za naložbo v razvoj, a sekundarno bo oprema lahko služila tudi mirnodobnemu delovanju.

Zbrali so več kot 28.000 podpisov.
Zbrali so več kot 28.000 podpisov. FOTO: Bobo

Na drugi strani po mnenju poslanke LMŠ Tine Heferle nikakor ne gre za zakon, pri katerem bi bilo dopustno omejevati ustavno pravico do referendumske pobude. Kot je poudarila, ne gre za zakon, od katerega bi bila odvisna obramba države. Po mnenju poslanke LMŠ so prav tako skrajno nedostojne trditve predlagateljev sklepa, da na tem zakonu vojska stoji ali pade. Gre za zakon, kjer se ureja investicije in če o čem, bi morali državljanke in državljani tu imeti pravico povedati in odločati, za kaj naj se ta denar porabi, je dejala.

Da ne gre za zakon o nujnih ukrepih, je ocenila tudi Meira Hot iz SD. Tudi ona se strinja, da se imajo državljani pravico odločiti o tem, ali bomo tako veliko investicijo porabili za vojsko. Spomnila je, da so predlagatelji referenduma v le šestih dneh zbrali več kot 28.000 podpisov pod pobudo za začetek postopkov. V SD se po njenih besedah zavedajo, s kakšnimi težavami se sooča SV. Vendar pa je izbruh epidemije novega koronavirusa pustil izjemne posledice v gospodarstvu in zdravstvu, zaradi česar so zelo zadržani do hitenja s 780-milijonsko investicijo v vojsko. Medtem ko se življenje ljudi slabša, se SD namreč zdi nedopustno, da se toliko denarja porabi za investicije v vojsko, namesto, da bi se denar namenil reševanju gospodarstva, zdravja in preživetju ljudi. Absolutno nedopustno pa je po njenem mnenju državljanom onemogočati odločanje o tem vprašanju.

Levica: Sklep je protiustaven

Sklep je protizakonit in protiustaven, pa pravijo v Levici, kjer poudarjajo, da bi moralo biti v tem primeru ljudstvo tisto, ki odloča o tako veliki investiciji. V Levici tudi menijo, da na ta način vlada ljudstvu jemlje osnovno demokratično pravico, da bi na referendumu samo odločalo o porabi 780 milijonov evrov. V Levici ne pristajajo na "nedopustne posege v ustavno zagotovljene pravice državljank in državljanov, da odločajo o prioritetah države na referendumu".

Podpisi za referendum-5
SD in Levica sta v četrtek v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov. Vladi očitajo, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje. Koordinator Levice Luka Mesec je še pred današnjim glasovanjem o nedopustnosti referenduma napovedal, da se bodo v primeru izglasovanja tega sklepa obrnili na ustavno sodišče.

Da število zbranih podpisov pod pobudo za začetek referendumskih postopkov kaže, da ljudje tako obsežnim investicijam v vojsko nasprotujejo, pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Vlada se po njegovih besedah tega zaveda, zato se je odločila predlagati sklep o nedopustnosti referenduma, ki pa je je po mnenju Vatovca nezakonit in neustaven. Vsebinsko za prepoved referenduma namreč ni nobenega razloga, je dodal.

Strinjala se je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Poudarila je, da se danes ne pogovarjajo o potrebi po investicijah v vojsko, pač pa o dopustnosti referenduma o tem vprašanju. Sama ocenjuje, da drugi ustavni pogoj za prepoved referenduma, torej nujnost ukrepov, ni podan ne s časovnega ne z vsebinskega vidika. To določbo so predlagatelji sklepa po njenem mnenju tolmačili preširoko.

Vodja poslanske skupine Levica je sicer še pred znano odločitvijo DZ povedal, da so poslanskim skupinam SMC in DeSUS danes poslali pobudo - upali so, da bodo, v kolikor se bo odločalo o tem sklepu - kot demokrati, kot tisti, ki skrbijo za nek vidik pravne države, sklepu nasprotovali. "Če pa bo sklep sprejet, bomo uporabili vsa pravna sredstva, da se ga izpodbija," je še napovedal.

Matjaž Nemec (SD) je pojasnil, da ne gre več le za prioritete vlade, kam se tako potreben denar usmeri, ampak za temeljno ustavno vrednoto oziroma omejevanja le-te. Dopustnost referenduma se jim v danih okoliščinah zdi neprimerna, saj bi ljudje radi izrazili svojo voljo, je povedal. Socialnim demokratom je namreč pomembno, da se lahko ljudstvo opredeli do tako pomembnega vprašanja, zato si želijo, da bi se vlada s konstruktivnim dialogom lotevala vprašanja boja proti nastali krizi, je še dejal.

'Utišali nas ne bodo'

Ob robu današnjega glasovanja pa je Levica sklicala tudi novinarsko konferenco pod geslom 'Ne bodo nas utišali', na kateri so pred poslopjem DZ brali imena podpisnikov referendumske pobude.

"Zdaj je 51 poslank in poslancev pohodilo 28.551 podpisov državljank in državljanov, ki so zahtevali ustavno zagotovljeno pravico do referenduma o 780 milijonski nabavi orožja. V Levici se na tej točki ne bomo vdali. Gre za nevaren precedens - namreč, da bi prepovedali ta referendum, je koalicija uporabila določbe, ki so jih uvedli med koronakrizo - češ, za sprejemanje protikoronskih paketov. Tokrat so prvič uporabili te določbe zunaj koronakrize in pokazali, da se vseh zadev, ki jih sprejemajo trenutno in razveljavljajo vladavino prava in ustavno ureditev v Sloveniji, zlepa ne bomo znebili, še posebej ne s to vlado," pa je po končani izredni seji DZ v izjavi za medije dejal koordinator Levice Luka Mesec. "Mi bomo seveda pravico ljudstva do demokratične samoodločbe branili na ustavnem sodišču in mnenje imamo že pripravljeno," je še dodal.

V Levici so sicer pripravili tudi sporočilo za javnost, v kateri komentirajo današnjo odločitev DZ in napovedujejo nadaljnje korake. V celoti si jo lahko prebere v priponki na dnu članka.

 

Spomnimo. Levica vladi očita, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje. Državni zbor je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih med 2021 in 2026 potrdil z 48 glasovi za in 36 proti. Ta predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Levica: Utišali nas ne bodo!
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
30. 11. 2020 18.12
Po mnenju VEČINE volilcev je tudi zasedba vlade nedopustna in očitna pevara IN KRAJA VOLILNIH GLASOV.
TolstojV
28. 11. 2020 14.18
+0
Skličite referendum o ukinitvi in prepovedi delovanja komunistične partije oz. njenega klona levice takšnih norih strank demokratični kulturni in napredni narodi v EU ne poznajo takih strank ni ne na Finskem, Danskem, Švedskem, Norveškem, Avstriji, Italiji, Nemčiji itd tam ne piznajo ala Meseca, Vatovca, Kordeša, Fajonke, Violete Tomc itd. Ta stranka spada na smetišče zgodovine to je nazadnjaška, zdraharska in konfliktna stranka butal in zaplankanih preperljivcev!
peresni
30. 11. 2020 18.13
Neofašisti ste že že zdavnaj prepovedani - pa še niste preganjani.
Realni
27. 11. 2020 21.59
+1
Denar vojski.
Toshiba2010
27. 11. 2020 21.59
+0
SV je steber državotvornosti. Zdravstvo zaradi tega ne bo prikrajšano... Medtem ko BUREK mandatar s kompanijo nima ideje kako bi teh 780mio sploh investirali v zdravstvo (dve dodatni infekcijski... ??!!) To pa je vsa pamet, ki jo zmore ta wannabe vlada! Ne hvala!!! Bravo trenutna vlada - prava smer!!! 🇸🇮🇸🇮💪💪🇸🇮🇸🇮
DuhSaSjekirom
27. 11. 2020 21.58
+2
Najprej je ta levica hotela odpret vse meje da bj lahko migranti brez vsake kontrole prehajali cez mejo in delali kar hocejo. Zdaj pa bi se ukinili vojsko. Luka in kompanija ste nedorasli svoji funkciji kar se mene tice populisti.
peresni
30. 11. 2020 18.13
več kot sendvič na dan si ne zaslužiš za take nebuloze.
olimpija007
27. 11. 2020 21.56
+0
SV steber Nata 😎
Apostol1
27. 11. 2020 21.44
-2
Janša , sekta in ostala kompanija s Toninom in njegovo globoko mamo , dobro vedo , da bod ob naslednjih volitvah samo še biološki odpadek , ki bo še vedno smrdel do neba , toda takart ne bodo več na oblasti , zatorej kuj železo dokler je še vroče ali bolje povedano , kradi , dokler še lahko.
Lisec7
27. 11. 2020 21.39
+4
---REFERENDUM branil sem SLO v JNA opremi in trenerki, z nemško šnelfajerco, svoje čevlje uničil, copate, GATE, --zdaj mi pa ena Luna govori, da je bilo to nepotrebno---jaz bi ga dal na Apollo 2020 pa naj gre iz Lune na Mars
RavnateljSole
27. 11. 2020 20.52
+1
To da je jajo na oblasti je seveda naravna nesreca
lakala28
01. 12. 2020 08.01
HoS
27. 11. 2020 20.51
+2
Mesec na aparatih
srebrnibreg
27. 11. 2020 20.46
+2
Za denar katerega je nekdo prodal vso orožje iz skladišč v Kčevski Reki, Postojni, v hribu nad Slovensko bistrico in ostalih manjših naj sedaj kupijo orožje ne, da so pobasali v žep. Oziroma je pobasal.
fafajonka
27. 11. 2020 20.29
+2
pa pa referendum tepci
fafajonka
27. 11. 2020 20.25
-1
in so tepci dobili dodano vrednost --- LEVICO
IanNow
27. 11. 2020 20.23
+6
2000 vojakov.. Za 780 milijonov oklepnikov 🤣.. To se lahko spomnita samo Tonin in Janez
SKRIPT
27. 11. 2020 20.22
+7
Desničarji, kdo je kriv za 1000 umrlih za covid19?
fafajonka
27. 11. 2020 20.25
-2
fafajonka
27. 11. 2020 20.28
-2
User416781
27. 11. 2020 20.29
+7
Kaj če bi se raje začeli držati ukrepov, ne pa da virus zlorabljate za ta vaš levo/desni pinkponk. To je butasto.
Janez23
27. 11. 2020 20.53
-2
Tisti levičarji, ki se ne držijo ukrepov. Vlada je poskrbelaza to, če se držiš ukrepov je možnost okužbe minimalna.
Ševednonaskradejo
27. 11. 2020 21.16
+1
Spet enostransko gledanje. Ni namreč verjetno, da se pa prav vsi desničarji držijo ukrepov.
bojer
27. 11. 2020 20.03
+7
Kdo se boji referenduma, ali tisti, ki želijo nepregledno nabavljati vojaško opremo ali tisti, ki bi radi ustregli američanom. Skratka pri nabavah vojaške opreme, karkoli že to je, obstaja verjetnost koruptivnosti, ki jo je težko dokazovati, ker so nabave očem skrite. To je bilo precej vidno pri nabavi patrij.
adapter
27. 11. 2020 20.09
-1
Nihce, vecina je preglasila levico in s tem pokazala, da demokracija deluje
fafajonka
27. 11. 2020 20.26
+4
Samsvojmojsterjaz
27. 11. 2020 20.00
+0
Bedasta je ta levica. Naj raje zbirajo podpise za prekinitev RTV narocnune
Ševednonaskradejo
27. 11. 2020 21.17
+0
komarec
27. 11. 2020 19.53
+5
Najprej se moramo vprašati ali sploh potrebujemo vojsko ali potrebujemo samo dobro policijo? V slučaju napada neke večje države nam ne pomaga ne vojska ne policija ne cerkev.
adapter
27. 11. 2020 19.58
+10
fafajonka
27. 11. 2020 20.26
-4
Oknaj 4
27. 11. 2020 20.40
+8
G. Pipaneleze -Slovenci če si pozabil smo bili napadeni od večje države pa smo zmagali
Lisec7
27. 11. 2020 21.43
+1
..imam svetovni rekord v teku na 50m s polno bojno opremo---tolk sem bežal-KUM je pa šel k hudiču---samo eden se ni pravočasno umaknil
komarec
27. 11. 2020 19.51
+11
A ni referendum največja stopnja demokracije? Samo vprašam desničarje.
adapter
27. 11. 2020 19.56
+0
S tem, ko smo izvolili poslance v parlament, smo jim dali mandat, da za nas odlocajo. Ce je parlament preglasil socialisticne beebce iz levice, to ne pomene, da nismo nedemokraticni, ampak da je demokracija izpljunila izmecke
serži
27. 11. 2020 20.16
-3
Pa kej ti žviš? izvolil smo Šarca... Ko pa je komedijant odstopu se je podlasca sam pršvercu s podkuplivo koalicijsko pogodbo, in postavil na položaje sebi podobne izmečke.
User416781
27. 11. 2020 20.30
+9
No, izvolili ste drugače SDS. SDS je dobil največ glasov na volitvah.
smaug01
27. 11. 2020 21.43
+1
Po adapterjevi definiciji demokracije si lahko parlament sedaj izglasuje doživljenjski mandat in je to demokratično.
gongash
27. 11. 2020 19.40
+7
Dobrodošli v bananistanu. Bravo posranci. Ljudje ostajajo nrez služb in podjetij, bdp -13% , zadolžili smo se za 10 dodatih miljard kaj je pol še ena miljarda a? Bankrotirali bomo. Z unimi dvemi tremi helikopterji ali karkoli boste že kupili pa niso dosegli nič. Nismo v vojni, katerakoli vojska nas zaradi majhnosti povozi ali imeli orožje ali ne in tudi ne želimo si vojne.
gongash
27. 11. 2020 19.46
+4
PS večja ko je vojska večji so tudi stroški. Mi nimamo toliko sredstev to jih ima švica.
User416781
27. 11. 2020 20.33
+5
...mi ni jasno, kako nikakor ne dojamete, da gre za dolgoročni načrt investicij v vojsko. Pišete, kot da bo jutri nekdo dal vojski teh 780 mio...
Ševednonaskradejo
27. 11. 2020 21.23
+1
Ta denar je, kratkoročno in dolgoročno gledano, veliko bolj potreben na množici drugih (civilnih) področij.