Slovenija

Gre za poseben zgled nesebičnosti, empatije in spoštovanja življenja

Ljubljana, 19. 09. 2020 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Darovanje krvotvornih matičnih celic je tako kot krvodajalstvo izjemna oblika pomoči sočloveku, saj lahko s tem preprostim dejanjem nekomu rešimo življenje. Čeprav je epidemija koronavirusa ustavila vpis v register darovalcev, v katerem je trenutno več kot 20.000 posameznikov, je vpis zdaj spet mogoč in v celoti poteka na daljavo.

Vsako leto tretjo soboto v septembru praznujemo svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC). Dan je namenjen zahvali vsem tistim darovalcem, ki so že darovali svoje celice za presaditev bolnikom s krvnimi raki, pa tudi tistim posameznikom, ki so se vpisali v register kot potencialni darovalci in izkazali svojo pripravljenost darovati življenjsko pomembne celice bolnikom, za katere je to edina možnost preživetja.

V Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki potrebuje nesorodnega darovalca krvotvornih matičnih celic. Presaditev KMC je namreč nemalokrat edina možnost za preživetje bolnika, zato je darovanje celic izjemna oblika pomoči sočloveku, poudarjajo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino (ZTM).

Če ste stari od 18 do 40 let, tehtate najmanj 50 kg in ste dobrega zdravja, pišite na slovenija.donor@ztm.si in poslali vam bodo vse potrebno za vpis v register Slovenija Donor. Vpis v celoti poteka na daljavo. Paket za vpis naročite po elektronski pošti slovenija.donor@ztm.si in po pošti boste prejeli  vse potrebno za vpis. Bris ustne sluznice posameznik odvzame sam - preprosto z vatirano paličico.

Bolniku primernega darovalca najprej iščejo med sorodniki, ki pa žal zaradi tkivne neskladnosti z bolnikom mnogokrat niso primerni darovalci. V primeru, ko bolnik nima sorodnega darovalca, mu lahko pomaga edino nesorodni darovalec, vpisan v register potencialnih darovalcev. V primeru tkivne skladnosti z bolnikom ga register povabi k darovanju KMC. Ko gre za nesorodne darovalce, je to poseben zgled nesebičnosti, empatije in spoštovanja življenja, pravijo na ZTM.

V nacionalni register Slovenija Donor je trenutno vključenih več kot 20.000 potencialnih nesorodnih darovalcev, ki so tudi del svetovnega registra World Marrow Donor Association (WMDA) in tako del skupnosti več kot 37 milijonov potencialnih darovalcev z vsega sveta."Zaradi obstoja nacionalnega registra Slovenija Donor lahko bolniku tkivno skladnega darovalca iščemo med vsemi vpisanimi v WMDA po vsem svetu," pojasnjujejo na ZTM.

Odvzem brisa
Odvzem brisa FOTO: Shutterstock

"Register ni statična baza podatkov in oseb, ravno nasprotno, register se mora stalno obnavljati in tudi rasti, saj večji, kot je register, večja je možnost, da bomo bolniku našli ustreznega darovalca. V Sloveniji je vsako leto več bolnikov s krvnimi raki, ki za zdravljenje in preživetje potrebujejo celice nesorodnega darovalca," poudarja vodja registra Slovenija Donor dr. Blanka Vidan Jeras iz ZTM. Letos je poziv k vpisu v register še posebej glasen, saj se je vpisovanje v register zaradi ukrepov v času epidemije začasno ustavilo. "Vpis novih darovalcev v register je med epidemijo covida-19 zastal, saj zaradi potrebnih ukrepov obdelava brisov ustne sluznice darovalcev ni bila možna. Treba je bilo uvesti zaščitne ukrepe za laboratorijske delavce, ki iz brisov izolirajo DNK darovalcev. Sedaj so ustrezni postopki uvedeni in register znova vabi k vpisu," pojasnjuje.

Vpis v celoti poteka na daljavo. Paket za vpis naročite po elektronski pošti slovenija.donor@ztm.si in po pošti boste prejeli vse potrebno za vpis. Bris ustne sluznice posameznik odvzame sam - preprosto z vatirano paličico.

Med vpisanimi v register je tudi znani slovenski radijski voditelj Tim Kores Kori. Kmalu po vpisu je prejel klic iz Slovenija Donor s pojasnilom, da je skladen v tkivnih znamenjih z nekom, ki nujno potrebuje njegove celice. Odločil se je, da se povabilu k darovanju odzove, zato je postopek stekel. "Dal sem se na seznam, bil sem izbran in nekomu sem pomagal preživeti," je preprosto povzel svojo odločitev in še dodal: "Daj se na seznam tudi ti, nekaterim bolnikom s krvnimi raki lahko pomagamo le mi." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
19. 09. 2020 20.24
-15
Lahko podarim samo spermo.
DaVinci
19. 09. 2020 19.18
-19
Maticne celice dobijo iz nepopolnih fetusou.Torej ,ce dela punca splav uporabijo njen mrtvi fetus.Zato punce kar na splav in jahat fante naprej.
RamzesII
19. 09. 2020 19.34
+9
Dobijo jih tudi iz popkovine, sicer pa jih imamo v telesu vsi, telo jih proizvaja ves čas.
ni_mi_vse_eno
19. 09. 2020 21.53
+2
Tu se motiš. Imamo matične celice, ampak ko se naše celice poškodujejo, se matične transformirajo in prevzamejo funkcijo tkiva v katerem se nahajajo. To je moč celjenja. So pa omejene, s časom jim imamo vedno manj.
RamzesII
19. 09. 2020 18.50
-5
Mislil sem, da matične celice ljudje shranjujejo zase, od otrok zanje. Ne pa za tujce, kot kri, čeprav velja isto kompatibilnosti krvnih skupin.
TheEarthIsFlat
19. 09. 2020 17.47
-16
Jaz bi se rajši vpisal v register nedarovalcev,