Slovenija

'Gre za umazano politiko'

Šmarješke Toplice, 19. 10. 2018 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
32

Prostori za referenčno ambulanto so ustrezni, kar nam je potrdilo tudi zdravstveno ministrstvo in ZZZS. Prav tako smo namenili 30.000 evrov za širitev zdravstvenih prostorov, vendar projekta ne moremo nadaljevati, dokler zdravnica ne prevzame referenčne ambulante, pravijo na občini. Zdravnica pa: ’’Gre za slepilni manever, da bo nekaj časa mir.’’

Potem ko smo včeraj pisali o družinski zdravnici Ireni Vester, ki bo zaradi prostorske stiske prenehala z delom v občini Šmarješke Toplice, so se danes na njene navedbe odzvali tudi na občini. Na novinarski konferenci, ki so se je udeležili tudi nekateri zaskrbljeni občani, je direktor upravne enote Tomaž Ramovš pojasnil, da je občina izjavo o odstopu od koncesijske pogodbe o izvajanju javne zdravstvene službe na področju splošne medicine od zdravnice Irene Vester prejela že 14. septembra letos, torej še preden je v javnost prišel dopis, v katerem zdravnica napoveduje svoj odstop od koncesijske pogodbe.

Šmarješke Toplice
Šmarješke Toplice FOTO: 24ur.com

Na občini tudi zanikajo navedbe zdravnice, da naj bi bili prostori, namenjeni referenčni ambulanti, premajhni in neprimerni. Kot so pojasnili, so že leta 2017 uredili in ponudili prostor za delovanje referenčne ambulante za katero so pridobili tudi pozitivno mnenje glede ustreznosti prostora s strani ZZZS in ministrstva za zdravje. Zdravnici so ponudili tudi podpis aneksa k pogodbi pod enakimi pogoji, kot veljajo za ostale prostore, ki jih uporablja koncesionarka, vendar zdravnica pogodbe ni želela podpisati. ’’Če bo za prostor najemnina, ga ne bom rabila. Bo pač tako, da se bo delalo v obstoječih prostorih in ne bo zadoščeno kriterijem ministrstva. Se bomo znašli. Vseeno hvala za vso pomoč in pripravljenost na sodelovanje,’’ je zapisala zdravnica v elektronskem sporočilu, poslanem direktorju občinske uprave.

Zdravnica sicer pojasnjuje, da so se ji prostori že od začetka zdeli neustrezni za referenčno ambulanto, bi jih pa namenila shranjevanju cepiv in drugega materiala, vendar naj bi na občini vztrajali, da je omenjeni prostor namenjen referenčni ambulanti. Za ta namen pa so se ji zdeli prostori neustrezni, zato jih ni želela prevzeti. Hkrati se ji zelo problematičen zdi tudi prostor, v kateri je nameščena medicinska sestra, saj je namenjen tako previjanju ran, kot sprejemu paciantov.

Tudi zato je zdravnica želela na drugi lokaciji kupiti prostore, ki bi bili bolj primerni za opravljanje zdravniške dejavnosti, vendar ji pogodba o opravljanju koncesijske dejavnosti tega ne dovoljuje. Županja občine Bernardka Krnc je povedala, da selitev ambulante iz obstoječe na drugo lokacijo z vidika celovite javne zdravstvene službe na območju občine ni sprejemljivo. Selitev ambulante bi posledično pomenila ukinitev lekarne, saj je bližina zdravstva pogoj za njeno delovanje. Občina si je namreč za odprtje podružnične lekarne v Šmarjeti prizadevala kar šest let.

Prav tako je županja poudarila, da je občina letos zagotovila 30.000 evrov za širitev prostorov za namene zdravstva, vendar projekta ne more izpeljati, ker zdravnica ne želi prevzeti prostora, namenjenega referenčni ambulanti. Zdravnica Vesterjeva pa pravi, da je slišala že veliko obljub in predlogov, iz katerih pa se ni razvilo nič.

Občina je sicer z namenom prenove prostorov v letu 2010 zagotovila občinska finančna sredstva v skupni višini 304.769,69 evrov, od tega je za del investicij dobila tudi nepovratna sredstva s strani zdravstvenega ministrstva. Zdravnica občini očita, da je namenjena sredstva porabila za ureditev občinskih prostorov v mansardi, čeprav bi morali mansardo preurediti za zdravstveno dejavnost. Kot je pojasnila županja, so se na omenjeni razpis prijavili leta 2008, ko so želeli sedež občine iz Šmarjete preseliti v Šmarješke Toplice. Takrat so planirali, da bi bili spodnji prostori namenjeni za področje splošne medicine in zobozdravstva, zgornji pa za namene pediatra. Investicija se je izvajala leta 2010, ko je bil tudi referendum, s katerim so zavrnili selitev občine na drugo lokacijo, prav tako pa v občini niso imeli dovolj otrok, da bi lahko imeli pediatra v občini. Na ZZZS so jim sporočili, da nimajo pogojev za delovanja pediatra, zato so ministrstvu za zdravje tudi sporočili, da bodo zgornje prostore namenili namesto pediatriji upravni enoti.

Županja je prepričana, da za vsem stoji umazana politika, saj se bližajo lokalne volitve, včeraj pa je tudi že oddala svojo kandidaturo za še en mandat županovanja. Sicer pa je Krnceva poudarila, da zdravnica dela strokovno in dobro, saj je bila do nedavnega tudi sama njena pacientka, podporo zdravnici pa je izrazilo tudi nekaj zaskrbljenih občanov, ki se zdaj sprašujejo, kam se bodo obrnili v primeru, če bodo potrebovali zdravniško pomoč. Na občini zagotavljajo, da bo vsem pacientom zdravstvena oskrba na primarni ravni nudena tudi po odhodu zdravnice Vesterjeve. Zdravstveni dom Novo mesto je občini namreč zagotovil zdravnika, ki bo na sedanji lokaciji delal osem ur dnevno, pet dni v tednu.

Zdravstveni inšpektor ugotovil neskladnosti

Redni nadzor v zasebnih ambulantah družinske medicine se izvaja povprečno vsaki dve leti, izredni pa glede na prejete prijave, odstope drugih služb in v primerih drugih utemeljenih sumov na kršenje predpisov, ki so pod nadzorom inšpektorata. Po potrebi se zaradi preverjanja odprave predhodno ugotovljenih neskladnosti izvajajo tudi kontrolni inšpekcijski pregledi. Zdravstveni inšpektorat

Iz zdravstvenega inšpektorata so za 24ur.com povedali, da je zdravstveni inšpektor dne, 3.10.2018, opravil redni inšpekcijski nadzor v zasebni ambulanti družinske medicine Irena Vester. ’’V okviru pregleda je ugotovil neskladnosti na področju ravnanja z odpadki iz zdravstva. Zavezanka v ordinaciji, kjer obravnava paciente, začasno skladišči odpadke iz zdravstva in nima zagotovljenega drugega prostora, ki bi bil namenjen izključno začasnemu skladiščenju odpadkov iz zdravstva in kjer bi se skladiščili do odvoza pooblaščenega podjetja. Uredba o ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri opravljanju zdravstvene in veterinarske dejavnosti ter z njima povezanih raziskavah namreč določa, da mora povzročitelj odpadkov zagotoviti, da se odpadki iz zdravstva shranjujejo ali začasno skladiščijo v zbiralnici tako, da ne onesnažujejo okolja ali ogrožajo zdravja ljudi ter da je zbiralcu omogočen dostop z vozilom zaradi njihovega prevzema in da mora biti prostor, ki je določen za zbiralnico, namenjen izključno začasnemu skladiščenju odpadkov iz zdravstva ter nameščen na takem kraju, da je dostop z vozilom zaradi prevzema odpadkov iz zdravstva neoviran. Prevzem odpadkov iz zdravstva v ordinaciji povzroča tudi križanje čistih in nečistih poti.’’

Zaradi navedene neskladnosti so zavezanki izdali ureditveno odločbo, s katero so ji odredili, da do 30.4.2019 uredi zbiralnico odpadkov iz zdravstva na način, da bo namenjena izključno začasnemu skladiščenju odpadkov iz zdravstva in bo izvedena v skladu z določili Uredbe.

’’Uveden bo tudi prekrškovni postopek. Predpisane globe za kršitve Uredbe so od 3.500 do 10.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika in 1.200 do 4.100 evrov za odgovorno osebo. Inšpektor v prekrškovnem postopku lahko namesto globe izreče opomin,’’ so še pojasnili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
20. 10. 2018 15.24
+2
Vsi volimo Jankoviča! Štejejo izključno samo rezultati!!!
Perrun
20. 10. 2018 14.05
+1
a ne spada tole v lokalni časopis? pa še to na 7. stran
borkov64
20. 10. 2018 11.38
+7
Seveda človeka iz občine lažeta kar je vsakomur takoj jasno. Računsko sodišče naj ukrepa, denar vrnejo, županjo odstavijo...tako bi to normalno moralo izgledati.
KAPIBARA
20. 10. 2018 11.20
+6
Tudi v občini Žaklec, se je račun- strošek za fontano, takoj povišal, ko so zvedeli, da je dobitnik Evrodžekpot iz njihovega kraja...
Ramzess
20. 10. 2018 11.09
+1
Čudna igra, kaj ima en projekt s nekim drugim, prevzemom ambulante. V stilu če ne bo tega, potem ne bo onega.
kakafonijaprava
20. 10. 2018 10.50
+4
gre samo za dnar!
matej1111
20. 10. 2018 07.47
+9
Vseeno je treba priznat, da se določene občine zdaj hitreje razvijajo ampak je pa še zdaj zaradi tega tudi večja lopovščina. Poznam primer, ko so si na eni občini dve leti lepo nakazovali na račune. Saj so jih potem dobili ampak dve leti so lepo krali, ker je pač prišel nov župan in je videl, da zginja denar. Prejšnega pa so tak pokopali in noben ne ve, če je imel prste poleg. Jap, tak se to dogaja na občinah.
flatearth
19. 10. 2018 20.17
+16
Politika je umazana in Zemlja je ravna plošča, pa kaj ti še ni jasno,
scipio
20. 10. 2018 07.50
+1
Ja, po prvi teoriji je točno tako. Po drugi je pa Zemlja okrogla, za vsakim vogalom pa porivajo.
KAPIBARA
20. 10. 2018 11.21
+1
@flet... ni mi jasno, da so osebki, ki vrejamejo, da ja politika ćista..
Ate_ist
20. 10. 2018 11.27
+1
ne delaj krivice politiki: politika ni umazana, pač pa tisti ki se s politiko ukvarjajo. in zemlja je ravna za tebe in telebane
devlon
19. 10. 2018 19.33
-29
najbolj zabacen konc Slovenije. najboljs, da ga celega zaprejo
gizmo28
19. 10. 2018 19.59
+45
devlon, mnenje nekoga iz fužinskega socialnega stanovanja ne šteje, bogi si
rossi321
19. 10. 2018 21.03
+12
Najbolj slovenski konec države, tako po govorici, kot po cvičku...
Aijn Prenn
19. 10. 2018 18.39
+45
Huda zdravnica... ;-))
gizmo28
19. 10. 2018 20.44
+11
KAPIBARA
20. 10. 2018 11.21
KAPIBARA
20. 10. 2018 11.23
P.S. - ljubezen je slepa.. vsaj na začetku..
deltex
19. 10. 2018 18.28
+98
Nisem iz tistih koncev, ne poznam niti zdravnice niti županje. Toda že iz izjav, ki sta jih danes podala županja in njen sodelavec, se že iz drugega konca Slovenije vidi, da lažeta in se sama zapletata. Priznala sta, da sta denar namenjen za ambulanto porabila za svoje pisarne. Zato bi moral nekdo z državne ravni pregledati občinske finance. Nadalje pravita, da je obstoječa ordinacija OK in so jo odobrili na ZZZS, v članku pa je objavljena inšpekcijska pogodba tega istega zavoda, ki pravi, da temu ni tako...In še: selitev ordinacije na drugo lokacijo, kar je predlagala zdravnica, se zlahka uredi s popravkom koncesijske pogodbe.... Vseeno mi je, kdo bo župan Šmarjeških toplic, nervira pa me samovolja in oholost raznih malih občinskih šerifov, predvsem občin za katere sploh nima smisla, da jih imamo.
Save Palestina
19. 10. 2018 18.26
+63
Včeraj je Ljudmila Novak v oddaji Tarča rekla, da po njenem mnenju, če je več občin (torej sedanjih 200 in še nekaj občin) potem je bolje poskrbljeno za občane v odročnejših krajih slovenije. Ta argument ne drži. Ker veliko drzav v zahodni evropi ima odročne kraje in manj občin in je vodenje občin bolj učinkovito kot v sloveniji. Za primer lahko vzamemo Švico, ki ima sedem ali devet kantonov in cca 7 mio prebivalcev. Tam so tako odročni kraji da ne govorim o alpskih vaiscah na 2000 m nadmorske višine in vse 100 bolje laufa kot pri nas. Tam gre za bolj učintovito vodenje kantonov kot pri nas. Pri nas vidim župane, ki so tako stari, da so že z eno nogo v grobu. Naj se upokoji in uživa v penziji. Seveda da ne bo. Dela 2 uri efektivnega dela in si piše, da je delal 8 ur. Sej kdo ga bo preverjal.
Karantanija
19. 10. 2018 21.11
+15
Volilci imajo zadnjo besedo. Oni naj izvolijo tako, da bo prav. Ljudje pri sedemdesetih ali več niso več toliko vešči voditi občine ali podjetja. V teh letih se naj lepo upokojijo in uživajo sadove svojega dela z ne malimi pokojninah.
Perrun
19. 10. 2018 18.16
+18
O bog, na sredi sem nehal brat. Neke obskurne zgodbe iz lokalnih scen.
Hej brigade
19. 10. 2018 17.56
+69
Županja in občinski svet laže kot 'pes teče', kar pomeni, da delajo ilegalno - v nasprotju z zakoni na večih področjih, že ves čas vodenja občine. Boljše zdravnice ne bomo nikoli imeli in kar je najbolj važno je to, da govori resnico. Danes je otvoritev nove ceste, ki pa že zdaj zgleda kot, da je v uporabi že kakih 15 let, nekateri odseki, pa so prav nevarni za voznike in posledično za ostale udeležence kot so pešci in kolesarji. Kam je šel ves denar?
Save Palestina
19. 10. 2018 18.17
+43
anakondabox
19. 10. 2018 17.27
+7
Je poskrbljeno ali bo poskrbljeno? Med dvema navedkoma je bistvena razlika. #nerazumno
Save Palestina
19. 10. 2018 16.45
+87
Se opravicujem za pravopisne napake. Torej še enkrat bom napisala: Občina je sredstva, ki jih ne prejela iz strani ministrstva za zdravje, prejela za točno določen namen. Ki pa je bil obnova in povečanje ambulante. Ker je občina prejela denar in v tem času spremenila načrte ter namesto, da bi celotni denar porabila samo za ambulanto. Ga je porabila tudi za upravno enoto. Ker gre za porabo denarja, kot je bilo sprva namenjeno. Z omenjeno zadevo bi se moralo ukvarjati računsko sodišče. Saj denar, ki ni bil v celoti porabljen za točen namen, bi ga županja mogla vrniti. Torej je županja zlorabila svoj položaj in zato bi mogla odstopiti.
Save Palestina
19. 10. 2018 16.38
+31
Kot razumem iz članka je občina sredstva za namene zdravstvene ambulante, ki bi morala biti tudi v mansardnem delu za namene obcine. Torej prostori v katerih je sedaj obcina in ne se dodatni prostori zdravstvene ambulate. To mislim, da je korupcija. Ker obcina, ki je prejela denar za tocno dolocen namen, ga ni v celoti porabila. In bi morala denar vrniti, ce je potem spremenila nacrte, da tam ne bo zdravstvene ambulante. To je korupcija in s tem bi se moglo ukvarjati računsko sodišče zaradi porabe denarja.
flojdi
19. 10. 2018 16.32
+18
. no evo. pa imam potrjeno mnenje da obstaja tudi Umazana poli tika ; al kako in kaj
SabincaH
19. 10. 2018 15.57
+13
Zdravstvena politika je že dlje časa problem. Je čas, da nekdo to reši! Kakšna prava stranka z močnimi rešitvami. Aja, saj to je bilo že skoraj mogoče... če ne bi imela manjšina škodljivih namenov za Slovence in želje po lastni koristi.
TargetHacker
19. 10. 2018 15.35
+28
Jutri bodo pokojnine višje, šolstvo bo brezplačno, zdravstvo bo zastonj.