Slovenija

Hrvaško ustavno sodišče znova opozorilo na neustavnost ustaškega gesla

Ljubljana, 05. 06. 2020 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.S., STA, A.K.
Komentarji
983

Kontroverzni hrvaški pevec Thompson bo lahko imel koncert v Sloveniji, kar je potrdil na Facebooku, kjer je zapisal, da je po sodbi v njegov prid na hrvaškem sodišču, podobno odločitev sprejela tudi Slovenija. Gospodarski minister Počivalšek pa pravi, da Thompsonov koncert v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel. Da gre za teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu, pa meni Fajonova. Hrvaško ustavno sodišče je znova opozorilo, da ustaško geslo Za dom spremni ni v skladu s hrvaško ustavo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Če bo treba, bomo tožili državo
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Če bo treba, bomo tožili državo
  • Iz 24UR: Thompson lahko nastopi v Mariboru
    03:29
    Iz 24UR: Thompson lahko nastopi v Mariboru
  • Iz SVETA: Pogovor z Domagojem Novokmetom o Thompsonu
    04:04
    Iz SVETA: Pogovor z Domagojem Novokmetom o Thompsonu
  • Iz SVETA: Proti vsi razen SDS
    04:32
    Iz SVETA: Proti vsi razen SDS

Potem ko smo včeraj poročali, da je ministrstvo za notranje zadeve odpravilo odločbo upravne enote Maribor, ki je dvakrat, nazadnje pred tremi tedni, prepovedala koncert kontroverznega hrvaškega pevca, Marka Perkovića Thompsona, sta se na družbenem omrežju odzvala predsednik republike Slovenije Borut Pahor in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pahor je sporočil:"Glede na številna vprašanja, ki jih je PRS deležen glede koncerta Thomsona v Sloveniji poudarjamo, da je stališče PRS enako kot leta 2017, zato ga navajamo v celoti. Ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oz. pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir. Predsednik republike ni poznavalec glasbe Marka Perkovića Thompsona. Njegova politična stališča pa so mu znana in jih zavrača." 

"Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost in kršitev tega, kar piše v naši ustavi," je zapisal. 63. člen ustave namreč jasno pove, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti in nestrpnosti. Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel, pa piše Počivalšek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Počivalšek nadaljuje, da je pevec, ki mu nekateri sicer pojejo slavo, v številnih evropskih državah nezaželen ali prepovedan. Nezaželen kot javna osebnost, ki glasbene odre izkorišča za širjenje spornih in zavrženih idej. "Prav bi bilo, da v znak spoštovanja do ljudi in dejanj, ki so Slovenijo ubranili podjarmljenja, tako ostane tudi pri nas," opozarja. Kot dodaja, je eno pluralnost stališč, eno svoboda izražanja, "a ko govorimo o zavrženih poskusih rehabilitacije izdajskih dejanj in poveličevanju junaštev iz obdobja 2. svetovne vojne, ki to niso, je dolžnost države, da postavi jasno ločnico med tem, kar želimo biti in tem, kar zavračamo".

"V primeru Thompsonovega koncerta je Slovenija že dvakrat jasno in pravilno izrazila svojo zavezanost vrednotam, ki so gradniki naše državnosti. Tako naj tudi ostane," zaključuje Počivalšek. Tudi v stranki SMC so odločitev, ki koncertu Thompsona v Mariboru prižiga zeleno luč, označili za nesprejemljivo in težko razumljivo. "Čemu potreba po organizaciji koncerta kontroverznega pevca, čigar nastope redno spremljajo nemiri in bolj ali manj spontani pozivi k zaničevanju drugih narodov?" se sprašujejo. 

"Prepoved Thompsonovega koncerta, ki jo je izvedla Ksenija Klampfer kot načelnica UE Maribor, je bilo državotvorno dejanje. Danes pa vlada rehabilitira ustaštvo, saj je odprava te odločbe pljunek v obraz vsem, ki so trpeli in krvaveli tudi zaradi kolaboracije," pa je v odziv na odločitev notranjega ministrstva zapisal bivši premier Marjan Šarec.

Minister Aleš Hojs je v izjavi z dejal, da je ustaštvo zavržno dejanje in da "nihče ne poveličuje nič v tem smislu". A so na ministrstvu presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka, ne pa z namenom izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, pa po besedah Hojsa "niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove".

Tanja Fajon, nova predsednica SD in evropska poslanka, pa je zapisala, da je odločitev notranjega ministra Aleša Hojsa teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu. "Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša @vladaRS !" je tvitnila.

Na odločitev, da Thompson lahko izvede koncert v Sloveniji, so se odzvali tudi v Levici. Koordinator Levice, Luka Mesec, je povedal, da se na primeru Thompsona kaže, da v domoljubju, kot ga prakticira slovenska vlada, ni nič domoljubnega. To ni domoljubje, to je zgolj potuha fašizmu, je dejal in napovedal, da bodo zato v Levici ostro nastopili proti odločitvi ministrstva in od ministra Hojsa zahtevali, da svojo odločitev prekliče in da se jasno postavi razmejitev med dopustnim in nedopustnim.

Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson FOTO: POP TV

Na odločitev notranjega ministrstva se je odzval tudi Thompson. Na svojem Facebook profilu je zapisal, da je bila prepoved koncerta popolnoma politično motivirana in da nevarnosti za varnost ni bilo. V nadaljevanju je zapisal del odločitve notranjega ministrstva, v kateri je med drugim zapisano, da je notranje ministrstvo v zadnjem sklepu sprejelo zakonsko odločitev, da je prepoved koncerta nezakonita. Kot še piše, slovenska policija nima podatkov o kazenskem postopku zoper Thompsona. Tudi če je bilo na njegovem koncertu slišati "ubij Srba", to absolutno ne pomeni, da je to dovolj, da koncert odpove. Če bi bil to razlog, tako v Sloveniji kot drugje, ne bi smeli igrati nobene nogometne tekme, še piše v odločitvi ministrstva. Slednje tako ugotavlja, da nobena prepoved v Evropi ni dokazana. "Odločitev je zakonita. Gospodu Thompsonu so odprta vsa vrata za izvedbo koncerta v Sloveniji," še piše. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa so na mariborski upravni enoti še vedno prepričani, da je bila njihova odločitev o prepovedi koncerta pravilna. Načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov pravi, da je še vedno prepričan v pravilnost ravnanja upravne enote. "Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno pa menim, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona pravilna," je povedal.

"Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror. Zato je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj smo prepričani, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem," je dodal.

Stvarno upravičeni razlogi za prepoved koncerta, ki je bil načrtovan 20. maja 2017 v Mariboru, so bili po besedah Đurova dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih dogodkih Thompsona pred letom 2017 in tudi kasneje. "Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o človekovih pravicah in Ustave RS. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravna enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca, kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanje ustaštva in spodbujanje sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno," je izpostavil načelnik.

Načelnica mariborske upravne enote v letu 2017 Ksenija Klampfer, kasneje tudi ministrica za delo, pravi, da danes razmišlja enako kot takrat. "V Sloveniji je neustavno in kaznivo razpihovanje sovraštva in nestrpnosti. Že sama napoved koncerta Marka Perkovića Thompsona pri ljudeh vzbuja toliko negativnih čustev, ki ne sodijo več v ta čas. Nevarno in nedopustno je že, da sploh razmišljamo o tem, ali je v demokratični in pravni Sloveniji mesto nekomu, ki poveličuje simbole ustaštva in naci fašizma," je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Koncertu Thompsona še vedno nasprotuje tudi mariborski župan Saša Arsenovič, "ker so sporočila pesmi, ki jih izvaja, in simboli, ki so del njegovih koncertov, povezani z bolečimi temami iz preteklosti".

Organizator koncerta Milan Trol se na kliceza pojasnilo, kakšni bodo njegovi nadaljnji koraki, danes ne odziva. Za Radio Maribor pa je povedal, da koncert bo. "O vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to," je dodal.

Hrvaško ustavno sodišče: 'Za dom spremni' ni v skladu s hrvaško ustavo

Hrvaško ustavno sodišče je danes znova opozorilo, da ustaško geslo Za dom spremni ni v skladu s hrvaško ustavo. Kljub večkratnim nedvomnim stališčem ustavnega sodišča o zloglasnem geslu ustašev iz druge svetovne vojne je hrvaško visoko sodišče za prekrške v sredo določilo izjemo, po kateri Za dom spremni ni prekršek.

"Glede pozdrava Za dom spremni je ustavno sodišče v nekaterih svojih prejšnjih odločitvah že izrazilo jasno stališče, da gre za ustaški pozdrav Neodvisne države Hrvaške ter da ta pozdrav ni v skladu z ustavo republike Hrvaške", je objavljeno na spletni strani hrvaškega ustavnega sodišča.

Hrvaško ustavno sodišče se je v današnjem sporočilu za javnost odzvalo na številna novinarska vprašanja o sredini odločitvi visokega sodišča za prekrške, da ustaško geslo na začetku pesmi Bojna Čavoglave kontroverznega pevca Marka Perkovića - Thompsona ne predstavlja kršitve reda in miru, kot to opisuje zakon o prekrških zoper javni red in mir. S tem naj bi Thompsonu omogočili, da lahko še naprej v javnosti nemoteno izreka sporno geslo.

Sredina odločitev sodišča je presenetila del hrvaške javnosti, ki je nemudoma opozorila na prejšnja mnenja ustavnega sodišča o nesprejemljivosti ustaškega gesla v hrvaškem javnem prostoru.

Hrvaško ustavno sodišče je danes še izpostavilo, da hrvaška ustava zagotavlja tudi samostojnost in neodvisnost hrvaške pravosodne oblasti. Sodišča delujejo na podlagi ustave, zakonov, mednarodnih pogodb in drugih veljavnih virov prava ter na podlagi dejstev, ki jih ugotovijo v vsakem konkretnem primeru, so dodali.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je za hrvaški radio pred današnjim sporočilom ustavnega sodišča izjavil, da ga Za dom spremni spominja predvsem na ustaško NDH. Dodal je, da ima sporni pozdrav tudi nekoliko drugačno podobo, ker so ga uporabljali nekateri pripadniki hrvaških oboroženih sil med vojno na Hrvaškem ob razpadu Jugoslavije. Menil je, da se bo zgodba o morebitnem kaznovanju uporabe ustaškega gesla nadaljevala od primera do primera.

Privrženci gesla se sklicujejo na dejstvo, da je pozdrav Za dom spremni uradni del grba nekaterih veteranskih združenj, ki ga je pred leti registriralo ministrstvo za upravo v času levosredinske koalicije pokojnega hrvaškega premiera, socialdemokrata Ivica Račan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (983)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bovin
06. 06. 2020 14.59
+0
Če lahko Ceca lahko tudi Thomson.
vinogradnik33
06. 06. 2020 17.00
+4
To se ne da primerjat , čeprav vam je sektašem to navrgel vaš lider ! Ceca je bila poročena z Arkanom ( kdo je to on bil vemo ! ) , ni pa to bila Ceca , ki prepeva turbo folk , Tompson pa prepeva pesmi z vsebino poveličevanja ustaških klavcev ! Ne verjemite vsega , kar vam trobi vaš princ teme !
vinogradnik33
06. 06. 2020 13.40
+7
Hrvati sami prepovedujejo Tompsonu imeti koncerte , veliko Evropskih držav mu je prepovedalo imeti koncerte , naši kolaboranti pa ga vabijo ! KDO JE TU NOR !
Walter Pravicek
06. 06. 2020 13.01
+5
KONCERT THOMPSONA V MARIBORU:Kot sem že omenil,da IMA OBČINA MARIBOR"ROKE" NAD NEPRIMIČNINAMI V MARIBRU=DVORANE IN ZUNANJE POVRŠINE,A SEM POZABIL NA ENO DVORANO:FESTIVALSKA DVORANA OB DRAVI V LASTI STOJANA AUERJA,MESTNEGA SVETNIKA,VEDNO NEZADOVOLJNEGA-PA ,ČE JE ŽUPAN LEVI ALI DESNI.TO DVORANO BI ŽE PREJ AUER DAJAL V NAJEM TROLU -DOMA IZ PTRUJA-(ORGANIZATORJU KONCERTA THOMPSONA),A NI USPEL,KER NI PERKOVIĆ DOBIL DOVOLJENJA.SEDAJ MU PRAKTIČNO OBČINA( UE) NE MORE NIČ,LE MOŽNOST ZAHTEVKA,DA NAJ HOJS DODELI POLICIJO,KI BO ŠČITILA POSLUŠALCE PRED USTAŠI.AUER IMA PODJETJE TRICEPS D.O.O,LOŠKA ul.13,MARIBOR.IN TO ODDAJA TO DVORANO V NAJEM.VABLJENI ŠE POLEG HOJSA:JANŠA,"MORALNI TEOLOG"ŠTUHEC IVAN,NJEGOVA LJUBA NEPOROČENA ŽENA ALENKA ŠVERC,NJUN SIN(UČITI SE ŠE MORA,KAKO BO UREJAL NA RTV)TER VEČINA IZ SDS-VAŽNO JE DA SO (ŠE VEDNO PRIKRITI)ČLANI KOMUNISTOV.
Nidani
06. 06. 2020 11.29
+14
Naša ljuba Slovenija se vsak dan bolj pogreza v g*oj...žalosti me to, da nismo dovolj aktivni, da bi to preprečili kljub dejstvu, da je 80% Slovencev "normalnih"! Bomo res kar pustili, da nas potegnejo prek roba?!
Rožice cvetijo
06. 06. 2020 11.04
+5
Če se 3,4 primerki tu na komentarjih tako veselijo tega koncerta, morda se boste pa manj veselili, ko se ga bodo udeležili tudi nekateri iz bivših YU republik...kar nekaj jih je pri nas...takrat boste pa res doživeli "koncert"..
oježeš
06. 06. 2020 10.53
+13
Malo poglejte kdo sedi v upravnem sodišču, pa bo takoj jasno zakaj zavrnitev prepovedi. Upam, da ima župan tudi kaj za reči, ker se naj bi vse dogajalo v njegovem mestu, kot pravi vsak župan, 'moje mesto.' Če pa nima kaj reči in ne velja ustava, potem pa ne vem zakaj imamo toliko občin in županov. Nekomu prav ustreza, da nas vedno znova razburja in razdružuje, ga pa ni, ki bi nas začel združevati in nam želel mirno življenje.
preprostež
06. 06. 2020 10.33
+17
Že od pamptiveka je jasno, da primitivci držijo vkup.
tečnež
06. 06. 2020 10.23
+23
..mislim,da je problem rešljiv v trenutku....vsi njegovi fani...organizirajte mu samo en koncert v Srbiji,pa bo vse rešeno za vedno
Jaka Jack
06. 06. 2020 10.08
+14
Naj ima koncert če hoče, ko bo pa izustil kaj neprimernega pa takoj v policijsko vozilo z njim. Pa viskoko kazen organizatorju.
oježeš
06. 06. 2020 10.55
+14
Zakaj bi imel koncert v Soveniji, če ga še Hrvati ne marajo. So pri nas res dobrodošli le sporni ljudje?
borjac
06. 06. 2020 09.47
+22
Nedvomno ste opazili kako zavzeto se ta desna garnitura velikim vodjo Janšo, Hojsem , Logarjem bori za Hrvaško, sedaj tudi za njihove skrajneže z ustaškimi parolami, torej koncert v Mariboru. Spomnite se na miting resnice , ki so ga hoteli Srbi organizirati v Ljubljani, ta koncert je ista stvar, namen spodbuditi skrajne desničarje v Sloveniji k nasilju proti demokratično mislečim, miting resnice je Slovenska policija preprečila zato ker je bila zavedna Slovenska z zavednimi Slovenskimi ministri, sedaj imamo pa Hojsa , ki ima raje Hrvaške ustaške pesmi kot Slovenski narod.
joco1111
06. 06. 2020 10.39
-9
Vest-naroda
06. 06. 2020 09.37
+24
Seveda je logično, da minister za domobranstvo podpira ustaške prireditve.
Jožica55
06. 06. 2020 08.45
+21
Kam smo padli? Tompson ni samo pevec spornih ustaških besedil on je mnogo več. Kako si notranji minister upa samo pomisliti da v vsem tem ni nič spornega in da lahko ima koncerte pri nas. Slovenci "prosim vas" zbudite se. Kam nas bo pripeljala ta vlada. Medtem ko novinarje preganjajo jih zmerjajo če samo malo okrcajo to vlado, se navidezno sklicujejo na svobodo govora samo v njihovih krogih pa se bo Tompson v Mariboru lahko drl "za dom spremni" in še mnogo več. Dragi Slovenci še enkrat vas prosim (prebudite se) sicer se to nebo dobro končalo ker sedaj je šlo pa res predaleč. A res ne vidite, da nas ima ta vlada dobesedno za norce, hlapce. Takih osebkov kot je Tompson v SLO ne rabimo, nočemo kot nočemo Orbana in posledično tudi Janše ne ker si resnično prizadeva da Slovenije več ne bi bilo.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 08.41
+16
KONCERT THOMPSONA V MARIBORU-Jasno je eno:Perkovič doma v Splitu,rojen v notranjosti Dalmacije v vasi Čavoglava,med Šibenikom in Splitom,IMA 5 OTROK-TE JE TRTEBA HRANITI, ima rock skupino Thompson(ZASTARELI MODEL AVTOMATA KAKŠNE SO UPORABLJALI PRED 2.SVETOVNO VOJNO MAFIJCI V AMERIKI)-,POJE,KAJ POJE,A VSEKAKOR NE ZA UŠESA:SRBOV,BOŠNJAKOV,ROMOV.ORGANIZATOR PRIREDITVE V SLOVENIJI JE DOMA NA PTUJU:12.01.2015 je odprl T. račun v Banki,že 31.3.2015 je istega zaprl.Dejavnost:razstave srečanje,sejmi,Milan Trol,s.p.PTUJ,ABRAMIČEVA ul,4a.NI ŠLO,OPUSTIL JE TE REČI.PREIMENOVAL SVOJO DEJAVNOST V:UMETNIŠKA UPRIZARJANJA 1.2.2017.V MARIBORU SO VSE POVRŠINE,KJER BI NAJ BIL KONCERT V LASTI MESTNE OBČINE,(TORAJ OD VSEH PRIJAVLJENIH V NAŠI OBČINI,NE PTUJSKI,CELJSKI ALI LJUBLJANSKI)TAKO DVORANE,KOT ZUNANJE MOREBITNO ZANIMIVE ZADOSTI VELIKE PARCELE-LE BOLŠJI SEJEM PRI BIVŠI TOVARNI TAM JE V LASTI AVSTRIJCEV.BI ONI DOVOLILI?OBČINARJI V PROSTORIH IN NA TERENIU SMEJO,KLJUB HOJSOVIMI MAŠČEVALNIMI MANEVRI,Z POMOČJO FRANCA KANGLERJA,KI BI ITAK VSE "POTOPIL V ŽLICI VODE",KER JE MORAL SRAMOTNO ZAPUSTITI OBČINSKO STAVBNO IN ODLIČNO MPLAČO ŽUPANA!!!BO HOJS ZAGOTOVIL OGROMNO MPOLICAJEV ZA TAK"MITING"USTAŠKO NASTROJENIH PRISOTNIH HRVATOV IZ HRVAŠKE IN TUJINE.ŠE vprašanje temu organizatorju TROL MILANU,"UMETNIŠKIH UPRIZARJANJ":ZAKAJ NI KONCERT NA PTUJU,ČE JA TA TROL PTUJČAN?NIMAJO DVORANE,DREVOREDA,NOGOMETNEGA IGRIŠČA?ZAKAJ NE V LJUBLJANI V STOŽICAH?
vinogradnik33
06. 06. 2020 08.38
+33
Hrvati sami prepovedujejo Tompsonu imeti koncerte , veliko Evropskih držav mu je prepovedalo imeti koncerte , naši kolaboranti pa ga vabijo ! KDO JE TU NOR !
Nimasmisla
06. 06. 2020 08.03
+18
razen tega da se dere zds je čisto navaden vaški pevec
Gorazd Petek
05. 06. 2020 21.59
-5
Še Pahor je levim glede koncerta stisnil klofuto,he,he,he.
felix59 drugič
05. 06. 2020 21.49
+25
Da nebi slučajno videl tega tompsona v Sloveniji!
slovenc59
05. 06. 2020 21.47
+32
Pa kdo rabi tega modela v Slo ???? Niti ni lep, niti glasba ni glasba, je pa dobrodošel za tipe ala jansha i kar je takih izdajalcev svoje domovine !!! Zato , steraj to v croejso in tam tuli svoje pamflete !!! V Slo nima kaj iskat !!!!!
Walter Pravicek
06. 06. 2020 08.46
+10
DENAR-DENAR:PERKOVIĆ iz SPLITA ,OČE 5 OTROKOM POTREBUJE DENAR-TROL MILAN IZ PTUJA POTREBUJE DENAR.KOLIKO BO STALA VSTOPNICA SE NE VE?BO PREGLED OSEB OB VSTOPU?SE NE VE?KOLIKO TEH UMETNIŠŠKIH USTVARJANJ JE TROL ŽE KJERKOLI V SLOVENIJI ORGANIZIRAL?Se NE VE!BOLJE MURKOTA PA BO"ŠTIMUNGA"DO ZORE!!!
VAREN
05. 06. 2020 21.45
-28
Koliko je tu strahopetcev in paničarjev. Bojite se enega glasbenika. Taki ste kot naši teritorialci leta 1991 v Šentjakobu in takratni Titovi cesti v Ljubljani.
oježeš
06. 06. 2020 11.03
+3
VAREN, nimaš pojma kaj se je takrat dogajalo, je pa zapisano in si lahko vsak pogleda. Če ne bi bilo enega ali nekaj ljudi, ki so razmišljali s svojo glavo, bi imeli veliko nepotrebnih žrtev med civilnim prebivalstvom zaradi nekoga, ki si je silno želel biti veliki vojskovodja ne glede na številne žrtve. In ja, provokatorji nimajo kaj iskati v Sloveniji, jih imamo že tako preveč v Sloveniji.
oježeš
06. 06. 2020 11.06
+4
Pa me čisto tako iz firbca volje zanima, ali si ti tisti obveščevalni oficir, ki ga nihče ni poznal in je hodil po četah in prenašal s terena informacije kdo ve komu?
Jožica55
06. 06. 2020 11.17
+6
Ne, ne bojimo se ga, nikogar se ne bojimo. Enostavno ga na slovenski zemlji nočemo. A ti je to jasno?
Da se mene pita..
05. 06. 2020 21.33
+25
Bojim se samo, da bodo obiskovalci koncerta, na koncu, zapuščal koncert z nogami naprej, tega se ne zavedata, mnz niti Hojs. V nas se pretaka partizanska kri in na to smo ponosni.
VAREN
05. 06. 2020 21.41
-20
Ti paničar pa se zakoplji v zemljo in čakaj odrešenika.