Slovenija

Delavci migranti: Ni težava v razliki doplačila davka, temveč v nepravilnem izračunu

Ljubljana, 11. 03. 2016 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Začel je teči rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, katerega pobudniki so delavci migranti, ki delajo v Avstriji, oziroma Civilna iniciativa Apače. Sindikat je vložil še podpise za pobudo za začetek postopkov o zakonu o mednarodni zaščiti. Predsednik DZ meni, da želijo izsiliti poseben položaj, pri tem pa ne gre le za državo, pač pa lahko s tem povzročijo škodo vsem davkoplačevalcem.

Danes začenja teči 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o medijih. Pobudniki so delavci migranti, ki delajo v Avstriji, oz. Civilna iniciativa Apače, ki na ta način izraža državljansko nepokorščino.

Civilna iniciativa Apače predstavlja več kot 2000 slovenskih delavcev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino. Kot so pojasnili na sobotnem shodu v Mariboru, se borijo proti dvojni obdavčitvi, zaradi katere zdaj ti delavci prejemajo odločbe z zneski tudi do 30.000 evrov, ki jih morajo poravnati v 30 dneh.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije s še eno pobudo

Predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije so danes v DZ vložili 6428 podpisov pod pobudo za začetek referendumskih postopkov o zakonu o mednarodni zaščiti. Gre že za drugo njihovo pobudo, za katere so se odločili, da bi opozorili na po njihovem mnenju sporno obdavčenje delavcev, ki delajo v tujini.

V sindikatu, ki je nastal iz Civilne iniciative Apače, zakonu kot takemu sicer ne nasprotujejo, moti pa jih mačehovski odnos države. Kot so pojasnili na sobotnem shodu v Mariboru, se borijo proti dvojni obdavčitvi, zaradi katere zdaj ti delavci prejemajo odločbe z zneski tudi do 30.000 evrov, ki jih morajo poravnati v 30 dneh.

Državljani
Državljani FOTO: POP TV
Predsednik sindikata Dušan Cvetko je poudaril, da delavci migranti ne zahtevajo privilegijev, ampak le pravično obravnavo. Vladi, predsedniku vlade Miru Cerarju in finančnemu ministru Dušanu Mramorju želijo sporočiti, da so jim "praktično vzeli vse, ne morejo pa nam odvzeti volilne pravice".

Kot je poudaril Cvetko, so ta in prejšnje vlade pozabile, zakaj si ti delavci sploh služijo svoj kruh v tujini. "Na območju Pomurja in Koroške je praktično že več kot 15 let kronično pomanjkanje delovnih mest, zato lahko rečemo samo hvala Avstriji, da je odprla meje, da smo lahko šli tja in so si ljudje s svojimi družinami rešili socialno stisko," je dejal.

Pojasnil je, da novih pobud za razpis referendumov sindikat ne bo vlagal, a pričakujejo, da se bo z njimi že prihodnji teden sešel premier Cerar. Tudi v kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da premier načrtuje sestanek s predstavniki sindikata v prihodnjem tednu.

Cvetko je zanikal, da bi šlo za zlorabo instituta referenduma. Drugače sicer menijo v nekaterih koalicijskih strankah. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v četrtkovi izjavi za medije opozorila na poskus uporabe referenduma kot političnega orožja za destabilizacijo delovanja države. Prvak SD Dejan Židan pa je zatrdil, da vlada pred iskanjem rešitve ne bo bežala.

Brglez: Iniciativa Apače poskuša delavcem migrantom izsiliti poseben položaj

Predsednik DZ Milan Brglez meni, da želi Civilna iniciativa Apače z vlaganjem referendumskih pobud na vsak sprejet zakon delavcem migrantom izsiliti poseben položaj. Ob tem je opozoril, da ne gre le za državo, pač pa lahko s tem povzročijo škodo vsem davkoplačevalcem.

Tisti, ki delajo v Avstriji, vendar so davčni rezidenti v Sloveniji, po njegovem mnenju niso v deprivilegiranem položaju, pač pa le izenačeni z drugimi davčnimi zavezanci. V podobnem položaju so tudi delavci, ki se vozijo na delo na Hrvaško, Madžarsko in v Italijo, je na današnji novinarski konferenci opozoril Brglez.

Civilna iniciativa Apače želi po njegovem mnenju z vlaganjem referendumskih pobud na vsak sprejet zakon doseči, da se jih postavi v poseben položaj. Tako razume tudi njihovo grožnjo, da bodo povzročali milijonsko škodo državi. Ob tem je predsednik poudaril, da je iniciativo v DZ informiral o tem, da lahko kadarkoli med postopkom umakne pobudo ali pa zahteve za referendum ne vloži.

Na vprašanje, ali gre za zlorabo pravice do referenduma, je odgovoril, da nič ne pomaga besednjak ali klasifikacija, ki jo uporabimo ob tem vprašanju. "Dejstvo je, da to naši postopki omogočajo, čeprav se vedno postavlja vprašanje legitimnega interesa ter povezave med interesom pobudnikov in zakonom, ki ga želijo dati na referendum," je dejal.

Danes se je namreč že začelo zbiranje 40.000 podpisov za referendum o medijski noveli, predlagatelji pa so vložili tudi podpise za začetek postopkov za referendum o zakonu o mednarodni zaščiti.

Po Brglezovem mnenju sicer obstaja možnost, da bi DZ odločal o nedopustnosti referenduma o zakonu o mednarodni zaščiti, ki po njegovih besedah upošteva tudi evropsko zakonodajo na mednarodnem področju. Če bo takšno zahtevo prejel, jo bo DZ v skladu s postopki obravnaval. "Za to mora obstajati legitimen razlog, najverjetneje bi se ga dalo tudi najti," je pojasnil in dodal, da gre tudi za politično odločitev.

Ob vprašanju morebitnih zakonskih varovalk za takšne primere referendumskih pobud pa je ocenil, da bi kakršnokoli omejevanje predlagateljev referenduma lahko ogrozilo sprejemanje sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Sicer pa po njegovem mnenju potrebne dvotretjinske večine za sprejem zakona v tem trenutku ni.

V poslanski skupini SMC so po njegovih besedah izoblikovali posebno delovno skupino, ki bo skušala najti rešitve, ki bodo enake za vse in ne bodo nikogar privilegirale ali deprivilegirale.

Sindikat delavcev migrantov: Smo v hudo diskriminatornem položaju

Sindikat delavcev migrantov Slovenije pa je danes v odprtem pismu zapisal, da so delavcem migrantom, ki so svoje dohodke sami prijavili Fursu po za to predvidenem roku za odmero dohodnine, ukinili davčne olajšave za malico in prevoz, s čimer izgubijo tudi po 10.000 evrov olajšave na davčno osnovo, kar nanese zelo velika doplačila davka. "Posebej je treba poudariti, da slovenskemu delavcu tudi v primeru samoprijave ni mogoče odvzeti stroškov za prevoz na delo in malico - to je mogoče odvzeti le delavcem migrantom," so zapisali.

Diskriminatorno se jim zdi tudi dosedanje obračunavanje stroškov za malico in prevoz na delo, saj slovenski delavci dobijo stroške v zvezi z delom kot neobdavčen dodatek k netu izplačilu dohodka, delavcu migrantu pa strošek za hrano in prevoz priznajo kot olajšavo. "Iz tega izhaja, da smo nedvomno v hudo diskriminatornem položaju, saj se olajšava v višini stroška ne more enačiti z neto izplačilom le tega," so zapisali. Če bi Furs želel poenotiti obračunavanje stroškov, bi delavcu migrantu moral od izračunane razlike doplačila davka odšteti neto strošek za malico in prevoz, ki ga je dejansko imel.

V Avstriji neto izplačilo ni deljeno na plačo in stroške v zvezi z delom (kot je to v  Sloveniji), temveč je oboje skupaj prikazano kot plača, so zapisali in dodali, da finančna uprava to s pridom izkorišča. "Javnost se mora seznaniti, da ni težava v razliki doplačila davka, temveč v nepravilnem izračunu le tega s strani Fursa," so zapisali.

"Z vlado smo se želeli pogovoriti, pojasniti in argumentirati diskriminatorno obravnavo, vendar smo naleteli na gluha ušesa," so zapisali. Pojasnili so, da zbiranje podpisov ni nagajanje, temveč edini demokratičen način odločanja državljanov o sprejetih zakonih s strani vlade. Sindikat delavcev migrantov se s sprejetima zakonoma ne strinja, tako kot se ne strinja z zakonom o dohodnini in zakonom o davčnem postopku. "Pobudo svojim članom po zbiranju podpisov smo dali zato, ker na te zakone še lahko vplivamo. Dravljanom smo s tem omogočil, da se lahko tudi oni opredelijo ali se z zakonom strinjajo ali ne," so še sklenili.

Predsednik republike Borut Pahor se je na posvetu sešel z nekdanjimi ustavnimi sodniki, ki so se ob prihodu med drugim povsem različno izrekli o referendumskih pobudah delavcev migrantov.
Predsednik republike Borut Pahor se je na posvetu sešel z nekdanjimi ustavnimi sodniki, ki so se ob prihodu med drugim povsem različno izrekli o referendumskih pobudah delavcev migrantov. FOTO: Urad predsednika

Pahor razglabljal z nekdanjimi sodniki, mnenja so različna

Predsednik republike Borut Pahor se je na posvetu sešel z nekdanjimi ustavnimi sodniki, ki so se ob prihodu med drugim povsem različno izrekli o referendumskih pobudah delavcev migrantov. Nekateri menijo, da gre za zlorabo referenduma, drugi pravijo nasprotno. Oceno, da gre za rušenje delovanja države, pa je večina sodnikov označila za pretirano.

Nekdanji ustavni sodniki o tem niso enotni. Ciril Ribičič meni, da je pretirano govoriti o zlorabi referenduma, dokler se s tem ne pretirava. "Nekaj podobnega je, če poslanec govori deset ur ali odvetnik uveljavlja vse možnosti za izločitev sodnikov. Pa ne bo nihče rekel, da je to zloraba, dokler se ne pretirava do te mere, ko se onemogoča delovanje sistema," je pojasnil.

Delavec migrant
Delavec migrant FOTO: Reuters

Za zdaj okoli tega po njegovem mnenju ni treba dvigati pretiranih očitkov na račun pobudnikov, saj pač poskušajo opozoriti na svoj položaj. A je Ribičič opozoril, da to počnejo na način, ki vzbuja nasprotovanje na drugi strani, torej pri državljanih, ki delajo v Sloveniji za majhne plače.

Spomnil je še, da je ustavno sodišče razveljavilo rešitev, ki je omenjenim delavcem migrantom dajala ugoden položaj. A ima vlada po njegovem mnenju med odpravljenim in med možnimi rešitvami še veliko prostora in lahko še marsikaj naredi, da delavcem migrantom olajša položaj. Na vprašanje potrebe po vgraditvi varovalk v zakonodajo, da do takšnih primerov referendumskih pobud ne bi prihajalo, je odgovoril, da je varovalk več kot dovolj. Pretiravati z dodatnimi omejitvami referenduma bi bilo po Ribičičevi oceni pretirano.

Peter Jambrek podpira referendumsko odločanje v vsem, kar ljudstvu "pade na pamet". "Zakaj bi bil referendum zloraba," se sprašuje in dodaja, da pri tem ni pomembno, ali gre pri referendumu za nestrinjanje z vsebino zakona ali za kaj drugega. Ljudstvo je po njegovih besedah pri nas suvereno in "če odloča, naj o čim več možnih zadevah". To je, kot poudarja Jambrek, njihova ustavna pravica, na podlagi katere se je Slovenija tudi osamosvojila.

Dragica Wedam Lukić pa meni, da gre za zlorabo pravice do referenduma, če pobudniki nimajo vsebinskih pomislekov proti določenemu zakonu. A na vprašanje, ali je takšna pobuda za referendum oblika rušenja države, je odgovorila, "da tako daleč ne bi šla". Strinja se, da je referendum državljanska pravica, "je pa vprašanje, če se lahko zlorablja".

Tudi Lojze Ude je opozoril, da vlaganje referendumske pobude kot protest ni normalna uporaba tega instituta, pač pa prej zloraba. Ustavna pravica do referenduma je namreč po njegovih besedah namenjena primeru, ko se nasprotuje konkretni ureditvi, ne pa dosegi drugih ciljev. Takega referenduma on verjetno, kot pravi, ne bi dovolil, vendar pa se mu zdi pretirana ocena nekaterih, da gre za rušenje delovanja države. Sicer pa Ude ocenjuje, da bo zagato z delavci migranti po pravni poti težko rešiti.

Glede zakona o mednarodni zaščiti pa meni, da bi tako ali tako bila vložena pobuda za referendum, ker da je zakon sporen po mnenju številnih, ki se ukvarjajo z azilnim pravom. Kot je ocenil, je zaostrovanje azilne zakonodaje in uvajanje kvot zelo vprašljivo tudi z vidika mednarodnega prava.

Predsednik republike Borut Pahor se je sicer nekdanjimi ustavnimi sodnicami in sodniki sešel pred začetkom uradnih postopkov imenovanja novih sodnikov ustavnega sodišča. Posvetovati se je želel o načinu vodenja postopkov imenovanja novih sodnikov tako, da bi imel državni zbor možnost izvoliti najboljše kandidatke in kandidate.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (607)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
12. 03. 2016 19.36
+0
Po oceni 20000x5000€ =100milijonov je najmanj pokradla država to meji že organiziran kriminal in tako je potrebno sodidi Fursu!! Kje ste tožilci takoj ovadite odgovorne na fursu!
iga_biba
12. 03. 2016 21.06
+1
kointos23
13. 03. 2016 15.40
mallonge
12. 03. 2016 19.35
+2
Delavci zmotno mislijo, da jim ne morejo vzeti volilne pravice. Zelo lahko.Razni Brglezi in Udeti, ki jim je sedanja za krajo prilagojena zakonodaja pisana na kožo so se takoj zganili in bodo dopolnili referendumski zakon in radikalno preprečili voljo ljudi. Poslanci večine pa kot vidimo so bili kupljeni že pred izvolitvijo z nesankcioniranimi kaznivimi dejanji.
290ktober
12. 03. 2016 19.15
+2
Vse delavce Fursa ,ki obračunavajo nepravilno davek na plače nelavcen v zamejstvu je takoj suspendirati in kazansko ovaditi daj organizirsno kradejo delavcem v zamejdtvu!!! Sramota in to boži naj bila pravna država!! Vse ,ki so namerno širili netesnico,da ti delavci izsiljujejo in hočejo odpustke je tudi suspendirati in kazensko ovaditi zaradi širjenja laži ,ker vse kar oni hočejo je pravilno izraćun!! In vrli Cerar spet ščiti birokrate ,ki kradejo!!
žlikrofi
12. 03. 2016 18.51
-1
KAR JE CARJEVEGA JE TREBA DAT VI DAJETA PA DVAKRAT TO NI NIČ MOJA TETA DAJE VSAKO NEDELJO V PUŠČICO 20E PA VEŠ KJE SMO
luciluk
12. 03. 2016 18.44
+2
Glede na stanje v SLO in veliki verjetnosti, da tudi sam postanem dnevni delavski migrant, z veseljem podpišem peticijo! Fantej ejaz sem za vas.
290ktober
12. 03. 2016 19.22
+0
prašek
12. 03. 2016 16.19
+1
Ne vem zakaj komplicirajo ! Da se izognejo plačilu, naj se odjavijo v Sloveniji in prijavijo v Avstriji ! Nobenega problema !
kointos23
12. 03. 2016 17.37
-5
In spet borec proti samostojni Sloveniji, sin zločinca in morilca Slovencev, izganja Slovenski narod. Ko bodo takšni odpadki pod zemljo, bo Slovenija svobodna.
Brakedirt
12. 03. 2016 18.42
+3
kointos23
12. 03. 2016 19.00
-3
Resnica vas še vedno boli. Po tem vas je lahko prepoznati.
Brakedirt
12. 03. 2016 19.18
+1
vi pa vasa resnica, kdaj bo kaksen miting resnice po zgledu slobe?
290ktober
12. 03. 2016 19.24
-2
ojoj si pameten ,če bi res bilo tako enostavno bi vsi to naredili..prečitaj si taje kaj vse je potrebno naredit!
Brakedirt
12. 03. 2016 19.26
+2
kaj je potrebno narediti? vzames osebno izkaznico in se prijavis v mestu v katerem hoces ziveti,potem ti pa slo davcna poslje potrdilo o nerezidentstvu
Brakedirt
12. 03. 2016 19.27
+2
sinhron
12. 03. 2016 15.16
+0
Tu se gre za nerazumevanje zakonodaje ali namerno ali pa čisto neznanje ! Bolj , ko jim dokazujejo razlike v zakonodaji bolj ti trmoglavijo !
mallonge
12. 03. 2016 19.46
+1
Včasih so kulturne države podpisale sporazum o dvojnem obdavčevanju. Tu je spet korl čisto zataju.
lukarija
12. 03. 2016 11.48
-1
Rezidentom slovenije naj se v izračunu dohodnine upošteva prevozne stroške in stroške za malico in to v celoti, "DO KATERIH SO OPRAVIČENI VSI DELAVCI V SLOVENIJI, V AVSTIJI PE NE !" Pa do tega verjetno ne bo prišlo, ker bi se rezidentom morala sedaj obračunana dohodnina vračati ! DRŽAVA JE PAMETNA !
Ov3r9000
12. 03. 2016 11.59
-2
V Sloveniji velja Slovenska zakonodaja v Avstriji pa Avstrijska. Če se ne motim ti po Avstrijski ne pripadajo nujno stroški malice in prevoza s strani delodajalca. Če bi moralo sploh kaj povrniti je to po mojem mnenju kvečemu prevoz do Avstrijske meje, pa še to ne vem, ker bencin najverjetneje v Avstriji kupuješ, malicaš pa tudi.
lukarija
12. 03. 2016 12.24
+0
sedaj je na žalost tako, ampak ni pravično, zato se zavzemamo, za spremembe. "zgodovina se ponavlja" Avstrijci v tem primero zopet nekako znajo s kapitalom, Slovenci pa ? ...če bo šlo tako naprej, bo veliko Slovencev na hitrem delalo samo še za Avstriji in za Avstrijo. Ker smo tako "državotvorni", da se pri teh problemih zaradi zavisti spotikamo in ne sprevidimo, da bo država imela od delavcev še manj, na dolgi rok pa tudi manj Slovencev. Pa nisem delavec v tujini, so moji sorodniki. Gledam tudi naprej kdo več v tem primeru dobi ali izgubi ! Če tega ne znajo spregledat naši "voditelji" in "administracija" ki sprejemajo zakone, potem pa res ne vem ali se sploh zavedajo državotvornosti ! Pa še nekaj, znano je da Slovenija tuje zakone uvaža in prepisuje po tujih vzorcih, kar pa ni nujno, da se tuji - avstrijski zakoni obnesejo tudi v Sloveniji.
290ktober
12. 03. 2016 19.25
+0
Materi
12. 03. 2016 11.45
+11
Jaz sem se odjavil iz Slovenije. Vam pa povem, da ni vse tako enostavno. Mi je pa gospa tam povedala da žal oni niso krivi za to situacijo, kar je res. Prav tako jim je zal, da predvsem mladi in sposobni odhajajo iz Slovenije zaradi neumnosti in trme nekih prepričanj. Škoda pa je storjena in se dela, vendar pa ne na naši strani marveč za Slovenijo. Se vedno prihajamo v Slovenijo, živimo enako, le da sedaj vse dobi Avstrija. Na koncu koncev, ko se jih bo še več odselilo, bodo drugače razmišljali,saj bo situacija Slovenijo prisilila da uredi to problematiko, saj boj v nasprotnem izgubila velik del sposobnih ljudi ki bi delali v gospodarstvu. Nespremenjeno pa bo ostalo v javni upravi, zaenkrat. Ko se bo sistem začel končno rušiti, bo marsikaj objokovano vendar prepozno.
lukarija
12. 03. 2016 13.19
+0
"Škoda pa je storjena in se dela", se strinjam !
luciluk
12. 03. 2016 18.48
iGURT
12. 03. 2016 10.58
+4
zapis posebej za lažnjivega mariota: "........ ....K tej vse slabši statistiki je bržkone pripomogla kar sama vlada janeza Janše, ki je leta 2007 Civilni iniciativi Apače obljubila, da bo zaposlenim pri avstrijskih delodajalcih znova uredila davčni položaj, kakršnega so uživali do davčne reforme iz leta 2004. Nazadnje je bil govor o možnosti, da bosta Slovenija in Avstrija sprejeli dopolnilo k meddržavni konvenciji o izogibanju dvojni obdavčitvi in ter tako plače slovenskih rezidentov izvzela iz obdavčitve v Sloveniji – tako bi davek odmerili le Avstrijci. .......... .....Vlada janeza Janše je tedanji davčni upravi celo naložila, naj tej skupini zavezancev ne izdaja dohodninskih odločb, a njihovega davčnega položaja nazadnje NI SPREMENILA NE TAKO NE DRUGAČE. Jezo Apačanov je potem mirila vlada Boruta Pahorja, ki je dala uzakoniti olajšavo za čezmejne delovne migrante, pri čemer je ostalo do odmere dohodnine za leto 2013, potem pa se je vlada morala odzvati na presojo ustavnega sodišča.
iGURT
12. 03. 2016 10.59
+4
...pred tem: "....... .....Pri dohodkih iz tujine velik preobrat leta 2005 ------ Civilna iniciativa Apače se je zbrala aprila 2006, potem ko je 1. januarja 2005 začel veljati novi zakon o dohodnini. Ta je uveljavil načelo obdavčitve po svetovnem dohodku, to pa pomeni, da so slovenski državljani domači davčni upravi dolžni poročati tudi o obdavčljivih dohodkih iz tujine. Avstrija in Slovenija sta že pred tem sklenili sodobno konvencijo o izogibanju dvojni obdavčitvi, ki je Sloveniji omogočala, da obdavči avstrijske plače svojih državljanov, a jim pri tem prizna davek, ki ga že plačajo v Avstriji, toda do 31. decembra 2004 slovenski rezidenti doma niso bili dolžni poročati o dohodkih iz tujine - izjema so bile pokojnine."
kointos23
12. 03. 2016 10.48
-4
Medtem ko predstavniki SMC kradejo tudi iz CSD, vlada ropa delavce, ki so si za preživetje morali poiskati delo v tujini.
kointos23
12. 03. 2016 10.44
-4
Levica potrebuje denar za svoje parazite. In zato bo vztrajala pri vseh možnih obdavčitvah. Od kje pa Mramorju dodatki, če ne bo komu ukrasti?
wolfterier
12. 03. 2016 10.50
-2
Ne pustite se ropat Cerarjevim pohlepnežem !
Viggen
12. 03. 2016 10.34
+1
Eto, da bo volk sit in koza cela: naj od dohodninske osnove odštejejo zakonsko določen minimum za malico in prevoz ...
kointos23
12. 03. 2016 10.42
-5
In pridemo na že izračunano olajšavo 7000 eur
Netajkun
12. 03. 2016 10.26
+0
Delavcev - dnevnih migrantov nikakor ne obsojam . Ker pri nas ni bilo dovolj dela za vse . . so si ga našli čez mejo . Tako niso v breme proračuna ( kot nezaposleni iskalci . . . , prejemniki socialnih podpor in socialnih stanovanj , upravičenci do raznih olajšav in vseh uslug . . .ki jih je dolžna zagotoviti država ) in še solidno plačo prinesejo v Slovenijo , kjer jo verjetno večji del tudi potrošijo . In mislim , da se niso uprli samim DOPLAČILOM DOHODNINE ( saj to počnejo že dolga leta ) . . . problem je v višini doplačil , ki so jim bila odmerjena za zadnje leto . Podpiram vas v boju za razumno odmero doplačil ( čeprav naj bi bila avstrijska plača bolj obremenjena od naše . . . pa OČITNO NI )
iGURT
12. 03. 2016 10.39
+4
Mogoče so malo nerodno zastavili to svojo kampanijo, tudi jaz ves čas gledam o kakšnem dvojnem obdavčenju govorijo? Doplačajo razliko. In to je to. In to počnejo že dolgo, odkar je vlada leta 2005 sprejela ZDoh
kointos23
12. 03. 2016 10.42
-6
In vlada JJ je tudi uvedla olajšavo v višini 7000 eur.
iGURT
12. 03. 2016 10.55
+4
Daj povej malo več o tej olajšavi, kdaj so jo sprejeli, v kakšni višini in ostalo.
myycika
12. 03. 2016 14.32
+4
Igurt. Problem je v nepravilnosti. Nekdo ki zasluzi v Avstriji 1700 neto ne plava dosti davka v Sloveniji. Nekdo z 1000 ali pa 1100 pa mora na letni ravni plačat med 2000-3000 evri.. Ker ti plačajo malo davka v Avstriji, ker so socialno o grozen. Nasa draga pa bi po tej obdavčitvi ravno te najbolj udarila.
kointos23
12. 03. 2016 10.20
-5
Levica v boju proti volji naroda. Ne bo vam uspelo, tovariši :)
iGURT
12. 03. 2016 10.34
+4
Levica? ...mario, zakon po katrem bi "dvojno obdavčili" naše delvske migrante, je sprejela leta 2005 vlada janeza janše
kointos23
12. 03. 2016 10.41
-5
Ki je potem tudi uvedla davčno olajšavo na te dohodke. Bo šlo ?
iGURT
12. 03. 2016 10.43
+6
Res? A zato so leta 2006 organizirali prvi protest ker ni bilo nobenih olajšav?
kointos23
12. 03. 2016 10.44
-6
Ki so bile uvedene takoj potem . Načrtno lažeš :)
iGURT
12. 03. 2016 10.46
+5
simple_mind
12. 03. 2016 10.09
+3
Ni nobenega problema, a ne, zato pa katera ravnateljica rešuje otroke in "otroke"...
korintos23
12. 03. 2016 09.27
-4
Včeraj gledal na TV1 totoga predsednika Apačanov, on ima neke svoje zakone, njemu ni nim mar da je slovenija podpisala neke meddržavne sporazume, a on ne ve da tudi avstrijski delavci to plačujejo če delajo v tujini?
Neža001
12. 03. 2016 09.30
-2
kori - od Primca naprej so referendumi v modi, zgleda. Že vsak bušman bi ga rad organiziral.... poleg tega pa s svojimi lažnivimi izjavami zavajajo narod, ki zakonodaje na tem področju ne pozna...
Netajkun
12. 03. 2016 10.02
-1
Primc je z referendumom " sesekljal " samovoljo oblastnikov proti volji državljanov . . . več kot očitno .
Neža001
12. 03. 2016 10.03
+1
Netajkun, bedarija - če bi danes organizirali referendum o ukinitivi davkov (na primer), bi bila večina Slovenceljnov takoj ZA - se zavedaš posledic?
Netajkun
12. 03. 2016 10.07
+0
In . . če že predstavljaš novodobno levičarsko usmeritev , potem si niti v sanjah ne dovoli tako podcenjujočega mnenja o bušmanih ( kot da bi bili takoooo manjvredni ) . . . razen , če niste še slabši , kot tisti , po katerih udrihate . . kdo bi vedel ?
Neža001
12. 03. 2016 10.10
+0
netajkun, ne pretiravaj... sem prepričana, da si razumel moj post...
simple_mind
12. 03. 2016 10.12
+2
Hja, vlada in politiki pa seveda niti slučajno ne laže, niti podtika, niti zavaja, kaj ? Po vašem so slabi samo tisti, ki se borijo za svoje preživetje, cela pokvarjena država je pa super, ne ?
Netajkun
12. 03. 2016 10.12
+2
Mislim , da ti ni povsem jasen institut referenduma . . o čem se lahko odloča ( in se ga tudi razpiše ) in o čem se ne more ( ker je v nasprotju z Ustavo ) . Dokler je pa referendum legitimen način odločanja , se ga ne more enostavno prepovedati , razen če se spremenijo zakoni in Ustava .
simple_mind
12. 03. 2016 10.13
-1
Samo zato, ker so v vladi "naši", ali pa niso tisti "drugi", a ?
Netajkun
12. 03. 2016 10.15
+1
Sem razumel . . . . pobudo za referendum da lahko vsak , ki zbere dovolj podpisov ( kot predvideva zakon ) . . . tudi zadnji " bušman " v tej državi . Vsi enaki , vsi enakopravni , vsem enake možnosti , . . . to je to .
Neža001
12. 03. 2016 10.19
+0
Netajkun - povsem jasen mi je institut referenduma - vendar mislim, da imamo vlado za to, da odloča o pomembnih stvareh. Če bomo imeli referendum za vsak drek-pek, je ne rabimo... Mi je pa zanimivo - desno usmerjeni politiki podpirajo te zadeve (in zapravljajo naš denar) zadnje čase non stop... sprašujem se, zakaj le? Se ti ne?
Neža001
12. 03. 2016 10.20
-1
Netajkun - še eno vprašanje: si podpiral decemberski referendum, na katerem se je odločalo o pravicah manjšin? Je to v redu, da večina odloča o osnovnih življenjskih pravicah manjšine?
Viggen
12. 03. 2016 10.30
-3
rasizem neža, rasizem. Edino če nisi mislila buČman
Neža001
12. 03. 2016 10.31
+2
vig - če bi mislila prave Bušmane, bi pisala B z veliko...
wolfterier
12. 03. 2016 10.55
-1
Večina odloči,Nežika ! To je osnova demokracije.
Neža001
12. 03. 2016 10.58
+1
wolf - ne bo držalo! Pomisli recimo na invalide, da ti bo lažje....
Viggen
12. 03. 2016 08.58
+1
Predsednik državnega zbora naj si ne dela sramote. Dokler je presdsednik državnega zbora, nima nobene avtoritete govoriti o "izsiljevanju". Samo če govori kot milan brglez fičfirič.
prašek
12. 03. 2016 09.00
+0
he, he. he. Avtoriteto ima kot predsednik DZ, ne pa kot zasebnik !
Viggen
12. 03. 2016 09.07
-2
Ne nima, on je prvi, ki se mora vzdržati političnih komentarjev.
prašek
12. 03. 2016 09.10
+3
Politik naj bi se vzdržal političnih komentarjev ???????
Viggen
12. 03. 2016 09.21
+1
1) Predsednik državnega zbora: - predstavlja državni zbor, - sklicuje in vodi seje državnega zbora, - podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme državni zbor, - skrbi za uresničevanje z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom določenih razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi, - skrbi za sodelovanje s predstavniškimi organi drugih držav, z mednarodnimi parlamentarnimi institucijami ter z mednarodnimi organi in organizacijami, - skrbi za izvajanje tega poslovnika, - dodeljuje zadeve v obravnavo delovnim telesom državnega zbora, - odloča o sporih glede pristojnosti med delovnimi telesi državnega zbora, - odloča o službenih poteh poslancev v tujino, če za takšno odločitev ni pristojno nobeno delovno telo, - opravlja druge naloge v skladu z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom. Kam tukaj to spada prosim? Vse kar ni tu, lahko izjavi samo kot milan brglez Privatno mnenje.
prašek
12. 03. 2016 09.25
+0
» - predstavlja državni zbor, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme državni zbor, - skrbi za uresničevanje z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom določenih razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi, - opravlja druge naloge v skladu z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom.«
Neža001
12. 03. 2016 09.25
+0
vig, kaj pa svoboda govora kukr ustavna pravica? On je nima? Poleg tega pa - lahko si tudi zamišljaš, da je to rekel "zasebno", če želiš.
Viggen
12. 03. 2016 09.36
-1
Viggen
12. 03. 2016 09.37
-1
OK, in kje v » "- predstavlja državni zbor, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme državni zbor, - skrbi za uresničevanje z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom določenih razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi, - opravlja druge naloge v skladu z ustavo, z zakonom in s tem poslovnikom.« so dnevno politični komentarji prosim?
mallonge
12. 03. 2016 08.40
-2
Delavci zmotno mislijo, da jim ne morejo vzeti volilne pravice. Zelo lahko.Razni Brglezi in Udeti, ki jim je sedanja za krajo prilagojena zakonodaja pisana na kožo so se takoj zganili in bodo dopolnili referendumski zakon in radikalno preprečili voljo ljudi. Poslanci večine pa kot vidimo so bili kupljeni že pred izvolitvijo z nesankcioniranimi kaznivimi dejanji.
Neža001
12. 03. 2016 08.51
+2
mall - a lahko navedeš EN SAM PRIMER, kako je naša zakonodaja prilagojena za krajo?
prašek
12. 03. 2016 08.56
+3
Pozdravljena Neža ♥. Ne bo ga navedel, ker ga ne more ! Ampak sliši se pa lepo, za senčne ljudi !
prašek
12. 03. 2016 08.58
+2
Tudi je zadnjič razlagal, da je predsednik vlade dva pomilostil ! Seveda pa potem ni znal povedati , koga je predsednik vlade pomilostil ! To so ljudje , ki samo govorijo zato da govorijo !
Viggen
12. 03. 2016 09.00
-1
Seveda je prilagojena za krajo. A se komu, ki ZARES krade, kaj zgodi? Razen tistih par, ki so pač padli v nemilost iz enega ali drugega razloga?
Neža001
12. 03. 2016 09.01
+2
mall sploh ne bere komentarjev - sam popne gor kako neumnost s spiska in gre na kufe :)
Neža001
12. 03. 2016 09.02
+1
vig - vsekakor verjamem, da se stanje popravlja pod Cerarjevo vlado - prej se je "prihvatiziralo" na veliko, še posebej v vladavini velikega vodje... z njim na čelu!
prašek
12. 03. 2016 09.04
+2
Viggen
12. 03. 2016 09.23
Stanje se popravlja pod Cerarjevo vlado? Vau, nisem vedel ... (btw da ne bi imel kdo predstave, da sem janševik / "desni" / itd. ... zanj bi bilo res že čas, da se umakne iz politike ...)
Neža001
12. 03. 2016 09.28
vig - morda se motim, ampak meni že izgleda tako. Tu in tam jih že kdo dobi po prstih, se ti ne zdi? Da pa nisi Janševc, pa sem že opazla.
Viggen
12. 03. 2016 09.38
Ok, recimo, da imajo "benefit of doubt" ...
kointos23
12. 03. 2016 10.19
-2
Kako je zakonodaja prirejena za kraje ? Tako da jo Mramor prilagodi :) Leva mafija bo vedno kradla, saj levica lahko preživi le od kraje družbenega premoženja. Bi kdo morda prostovoljno financiral levico ? Itak :))
kointos23
12. 03. 2016 08.39
-4
Brglez, daj nam s svojo SMC pojasni, zakaj vaša Violeta Bulc ne plačuje davka v Sloveniji. Bo šlo ?
Neža001
12. 03. 2016 08.49
+6
Viggen
12. 03. 2016 09.34
+2
Oba imata deloma prav, osnovni davek je EU, doplačilo pa slovenska dohodnina (ustrezni delež)
Neža001
12. 03. 2016 09.47
+0
vig, točno tako - torej imam prav samo jaz :)))))
Viggen
12. 03. 2016 10.31
+1