Slovenija

Gregorič in Robida zapustila inštitut za otroške srčne bolezni

Ljubljana, 04. 12. 2018 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Priznani kirurg Igor Gregorič je že pred tednom dni odstopil kot predsednik in član sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. In ni edini. Poleg njega je odstopno izjavo podal tudi Andrej Robida, pripravljeno pa ima tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar.

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Brane Dobnikar je danes potrdil, da je predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič pred tednom dni nepreklicno odstopil kot predsednik in tudi kot član sveta. Dobnikar je pojasnil, da ima tudi sam že pripravljeno odstopno izjavo.

Odstopno izjavo ima pripravljeno tudi v. d. direktorja.
Odstopno izjavo ima pripravljeno tudi v. d. direktorja. FOTO: POP TV

S svojo odstopno izjavo namerava Dobnikar počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sestal z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Slednji se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek, ki pa se ga Gregorič po Dobnikarjevih besedah ne bo udeležil. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

Robida je v svoji odstopni izjavi zapisal, da "Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana ni uspelo izboljšati obravnave otrok s srčnimi boleznimi od leta 2007 dalje /.../ zadeva se je poslabšala z odhodom mnogih specializiranih zdravnikov in je sedanje stanje še slabše kot je bilo v letih 2007–2014." 

Pri tem je dodal, da je bil način reševanja problema z ustanovitvijo samostojnega javnega zavoda prava pot, a na seji Odbora za zdravstvo 16. 11. 2018 je bilo "jasno, da je načrt, ki smo ga predlagali vladi poleti 2017, za sedanjo vlado nesprejemljiv". In še, da je UKC Ljubljana "v preteklosti in tudi sedaj zanikal pomankljivosti in je tudi tokrat prikazoval odlično situacijo, ki jo je sam ocenil kot takšno". 

Zaključil je z besedami, da "nikakor ne more sprejeti tega, kar se je dogajalo z otroki in njihovimi starši do sedaj in se dogaja še naprej". 

Gregorič pa je v svoji odstopni izjavi med drugim zapisal, da "v kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več".

Na ministrstvu obžalujejo Gregoričev odstop 

Z ministrstva pa so danes sporočili, da so Gregoričevo odstopno izjavo prejeli 27. novembra, pri čemer Fakin "obžaluje odstop predsednika sveta NIOSB pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami".

Fakin vidi rešitev v tem, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra.
Fakin vidi rešitev v tem, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra. FOTO: POP TV

Na ministrstvu so tudi napovedali, da bo Fakin odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še v decembru s predstavniki ljubljanskega kliničnega centra in vodstvom NIOSB. "Minister bo svojo odločitev najprej sporočil vladi, zatem pa bo obvestil tudi javnost," so še zapisali.

Kot je sicer Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov.

Končno odločitev v zvezi z NIOSB naj bi Fakin sporočil okoli 15. decembra.

Čebašek-Travnikova: Nimam razloga, da bi ne bi verjela zagotovilom UKC

Na današnje dogajanje so se odzvali tudi v nekaterih zdravniških organizacijah. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je spomnila, da je večkrat predlagala izvedbo sistemskega nadzora, ki ga dopušča zakon o zdravstveni dejavnosti in ga lahko odredi le minister. "Tak nadzor bi pokazal, da je pri ustanavljanju NIOSB bilo ogromno nejasnosti in je to tudi eden od razlogov, da se je ta zgodba za zdaj zaključila," je dejala.

Čebašek-Travnikova sicer nima razloga, da ne bi verjela zagotovilom vodstva kliničnega centra, da so za program otroške srčne kirurgije našli rešitve. "Prav tako nimam nobenih drugih informacij, ki bi govorile, da je tam kakšna kritična situacija," je še dejala. Strokovno vodstvo kliničnega centra si je po njenih besedah zelo prizadevalo dobiti ustrezne strokovnjake in zbornica je tudi dobila predloge za vpis zdravnikov, ki so izpolnjevali vse kriterije.

Koordinacija zdravniških organizacij je bila z Gregoričem dogovorjena, da jim v torek pojasni svoje videnje. "Zdelo se nam je prav, da ga poslušamo. Danes pa smo iz medijev izvedeli, da je odstopil in da odstop pripravlja tudi direktor. Zdi se nam, da ta sestanek ne igra nobene vloge več," pa je dejal predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
05. 12. 2018 17.59
čudno ukc je dosedaj neuspešno vodil otroško zdravljenje,ko so postavili inštitucijo ki bi to strokovno izvajala pa je ukc vložil pritožbo in uspel in sedaj bodo isti ljudje na ukc spet vodili otroško kirurgijo-ubogi starši in otroci ki so žrtev teh splekt
butalistan
05. 12. 2018 16.32
ctrl del. slovenistan
aristotel
05. 12. 2018 16.02
Vse se začne in konča pri denarju referenčni center za otroško srčno kirurgijo, mi tako majhni in z omejenimi sredstvi kljub zdravniškimi lobiji,ki so bili proti nismo sposobni imeti razen z ogromnimi nenormalnimi neopravičenimi stroški,ker imamo preprosto premalo bolnikov za operacije (hvala bogu) pridružiti se moramo sosednjimi državami s Italjani,Hrvati ali pa z Avstrijci,kar bo nedvomno ceneje in tudi z vidika števila operacij na koncu z manj rizika! Vsa čast a Gregoričev odstop moramo vzeti z obžalovanjem a dejstvo je da on dela na mnogo večjem in bogatejšem trgu ki nam ne bo nikoli dostopen v takšnem obsegu ker imamo solidarnostno zdravsto vsem dostopno in prav je tako !
Transformerji
05. 12. 2018 14.38
+4
Imam samo eno vprašanje: imamo inštitut za otroške srčne bolezni. Koliko je zaposlenih v tem inštitutu? Kajti otroški srčnih kirurgov nimamo. Pričakujem odgovor.....
alenka.NN
05. 12. 2018 15.28
+1
dobro vprašanje, če malo spremljaš ministra za zdravje, lahko med vrsticami razbereš, da bi bil ta inštitut za par kirurgov, kjer bi bajno služili, zato kampanjska odpoved vseh treh......minister je jasno povedal, da otroška srčna kirurgija BO in to v sklopu pediatrije /upam da sem si zapomnila v sklopu česa/....meni je ta minister verdostpjen in prvi ki se spozna na vse elemente zdravstva, samo v treh mesecij pa verjetno ne more urediti vsega, kar so leta ''mučkali'' vsi dosedanji
alenka.NN
05. 12. 2018 15.29
NA LEVO ni OK
05. 12. 2018 11.14
+10
Včasih človeka, ko opazuje to naše zdravstvo, politiko, ki je s svojimi interesi vpletena v zdravstvo, zagrabi jeza, bes, razočaranje in seveda velika žalost. Vprašam se , ali res ni nihče odgovoren za tako nevzdržno in zavoženo stanje. Ali res ni nikogar sram, da otroci UMIRAJO, ali res ni nikogar , ki bi .....Lahko bi napisal roman o tej problematiki , pa se sprašujem komu. Žalost me premaguje ker imam izkušnjo z Švicarskim zdravstvom. Razlika je ,svetlobna leta, pa naj se naši strokovnjaki še tako hvalijo. Je nakaj dobrih, odličnih posameznikov, ki v tem cirkusu še vztrajajo, hvala vam, hvala tudi dr. Gregoriču za ponujeno pomoč. KO pa se pokaže dejansko stanje, nesposobnost politike, vodilnih v zdravstvu, ministra za zdravje, v katerega sem do danes verjel, pa se format dr. Gregoriča odloča za odhod.Pravilno, razumljivo in normalno. Potrebujemo zunanjo neodvisno policijo in zunanje neodvisno sodstvo , da bo uredila in ukinila politične apetite v shiranem zdravstvu. DOKLER SE BODO ISTI LJUDJE MOTALI OKOLI POLITIKE IN ZDRAVSTVA, BO STANJE LE ŠE SLABŠE. Mi pa , ki to opazujemo, kot da smo postali popolnoma apatični in okoreli, saj take grozljive novice sprejemamo dnevno in vsak dan sproti nove in nove in brez konca in brez epiloga. Na koncu pa nam servirajo še da je vedno premalo denarja in premalo denarja in premalo denarja.. Seveda za 100% preplačane žilne opornice in preplačane kolčne proteze in preplačane na stotine drugih pripomočkov ni nikoli dovolj denarja... Sramota in še tako zdravstvo, če bi hotel zaupat v to, se ti enostavno upira. Sram naj vas bo, vse , ki ste za to odgovorni in 10x preplačani za "ne delo", ki ga katastrofalno opravljate. Fakin pa postaja pravi fakin, do danes zame minister. Pika.
Rde?a pesa in hren
05. 12. 2018 10.42
+5
Težko je z gotovostjo komentirat vzpostavitev in propad ISS. Bojim se, da je ISS bil bolj produkt vladajoče politike, ki je hotela ponovno vreči pesek v oči javnosti, češ, da vseeno smo nekaj storili za dobrobit ljudstva. A takšna stvaritev je običajno kratkega trajanja oz je trajna toliko, kot je aktualna politika. Vmes so bile volitve in stvaritev ISS ni več politično ustrezna. Torej se ni šlo za dobrobit naroda, ki mu politika služi. Obratno. Kratkoročni všečni namen politike. In to obratno je katastrofa za male bolnike. Pretekle in bodoče. Na radiu sem polsušal da so člani ISS prejeamali velike honorarje in da je bila težava tudi komuniciranje v slovenščini. A očitno je bilo zraven še tona pravnih in tehničnih in predvsem poliitčnih preprek, da je ISS zaživel. Recimo, da Gregoriču zaupam v njegove besede, da mu ni šlo za prestiž in zaslužek, ampak zato, da je pomagal domovini. IN če je to res, potem so vsi, ki so preprečili to, navadni kriminalci, oportunisti in bi morali na Goli otok iti tolči kamneje s krampom. V vročini, brez vode. In če je stvaritev in obstoj ter propad zavit v tančico nejasnosti, pa mislim osebno, da ne more biti nobene nejasnosti okoli tega, kaj se je v desetletjih dogajalo na UKC. Osebne zamere, prestiž, supeegoti, obračuni, ki so podobni delu mafije so uničili tisto, kar bi moralo pagati najmanjšim z najhujšimi boleznimi. A se sploh zavedajo, kaj so storili? Povzročili so neizmerno trpljenje otrok, staršev. To so lahko, ker žal pravna država pri nas deluje samo za nekatere, za katerim je po zakonu možno izreći do 1 leta zapora, če sem pravno sarkastična. Ampak če bi zaradi medsebojnih zdrah, egotov in superegotov, pomemembnosti umrl moj otrok, potem ste lahko "sigurni", da bi se po pravico obrnila na organe slovenske pravne države. Kajti ti so zaupanja polni, učinkoviti lovilci kurjih tatov....
dacer
05. 12. 2018 10.07
-3
Končno naj se izkažejo na UKC in postavijo stvari na svoje mesto tudi na srčni kirurgiji za otroke. In naj zunanji strokovnjaki ostanejo tam kjer so! Iz dnevnih škandaloznih novic pa nenazadnje prenehajte napihovati zdravstveno problematiko. Vsi , ki pa niste navdušeni naš našim zdravstvom pa kar čez mejo, najbolje v Italijo.
puspan
05. 12. 2018 08.07
+7
Popolnoma jasna slika. Zdravniški loby miniral Gregorčičev inštitut, ker bi izgubil vpliv, ki ga ne da iz rok.
vinogradnik33
05. 12. 2018 09.09
+6
Raje uničijo program otroške srčne kirurgije in pustijo umreti nekaj otrok , kot da bi spustili v vitalizacijo tega programa druge izkušene in priznane kirurge !
vicente
04. 12. 2018 20.35
+18
Bravo Gregorič,to je profesinalno,od takega človeka se lahko naučimo moralne pokončnosti,kaj se bo ukvarjal z strokovnjaki ki imajo problem operirat vraščen noht.
FC Chelsea2
04. 12. 2018 20.17
+20
Sej ne veš kaj bi si človek sploh še mislil ob takem polomu in ignoranci odgovorne politike za to stvar. Tik pred volitvam so na hitro neki spacal skupi češ vsaj neki smo naredili v tem mandatu za zdravstvo in to je to ni pol leta mimo že se pokaže, da je bilo to zgolj še eno gnilo jajce. ampak bivši premier je bil s tem zadovoljen sedaj verjetno kot zunanji minister ne bo nič komentiral destvo, da je zdravstvo čist zavozil in sedanji premier pred volitvami zdravstvo je ključna zadeva katero je potrebno takoj začeti reševati in kako jo rešuje? Aja sej res ni bilo časa, kej je bilo potrebno sekretarje menjat in jih postavljat to je storil ja. a je že sploh uspel iti kak dan v otroško kirurgijo in pogledat stanje predvidevam, da ni imel časa. In če sem iskren sem na začetku rekel, da ravno minister za zdravje, da je najboljši člen te vlade sem sedaj zelo razočaran, ker ubistvi sploh še ni bilo nič slišati o njem in se ni še niti malo potrudil, da bi se kaj spremenilo govoril pa je, da se npr čakalne vrste lahko skrajšalo v dveh mesecih in so se? seveda, da ne. Namesto, da so se ukvarjali z svojo največjo volilno bazo bi rajši poskrbeli za najmlajše.
mali grizli
04. 12. 2018 19.52
+19
Adijo zdravstvo
FC Chelsea2
04. 12. 2018 20.35
+9
Sicer adijo zdravstvo je bilo že do sedaj sam očitno, da bo sedaj pa še bolj adijo Tolk ga bodo zavozili očitno, da se bo človek vprašu, če ni morebiti bolj varno it v Kakšno Afriško bolnišnico.
Kruh+sol!
04. 12. 2018 19.08
+36
Bravo levaki. Ste res poslihtali zdravstvo. A je vse samo v dvigu plac. Je pa treba se kaj drugega urediti, zakar pa nimate znanja in poguma.
piljan
04. 12. 2018 19.50
-10
Pocasi svecko,kar se je unicevalo od leta 2007,se ne da takoj popraviti.Bos se malo potrpel pa bo.
detect
04. 12. 2018 19.01
+30
ko se gre za naše otroke si noče nobeden mazat roke.sramota.
komarec
04. 12. 2018 18.56
+30
Te zdrahe v zdravstvu se ne bodo končale kar tako, ker se tam obrača preveč denarja. Zdravniki vedo samo še za ekstremne plače, kaj pa dejansko naredijo je pa druga zgodba. Malček ironije: Za kaj kirurgi nosijo maske? Da jih pacienti ne spoznajo.
Skunk Works
04. 12. 2018 18.47
+25
Nekako ne gre in ne gre,..po levi.....
mali grizli
04. 12. 2018 19.52
+12
fafajonka
04. 12. 2018 18.44
+12
In kaj zdaj dela bivša ministrica Kolarka......dela vozičke...... :-D
staridida
04. 12. 2018 18.21
+11
Bog previdi moža v robidi in babo v trnji, ki ni nobeden prnji...
Scipion
04. 12. 2018 18.21
+52
Kje je sedaj tista glavna predvolilna obljuba Šarca da bo zrihtal Slovensko zdravstvo?? Eh moji Slovenci iz leta v leto vas politika za nos vleče, da se pa pri nas zgodi Francija je pa Sci-Fi.
staridida
04. 12. 2018 18.26
+35
Tistemu ,ki obljublja ne verjami-verjami tistemu, ki ne obljublja....