11°C

Predlagatelji novele bodo ob ponovnem glasovanju računali na Polnarja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tadej Grešovnik /
KOMENTARJI
38
Poslanci državnega zbora po vroči debati na odboru za notranje zadeve niso potrdili spremenjene novele zakona, ki uvaja globe od 500 do 1000 evrov za žaljenje vseh, ne le predstavnikov oblasti. Koaliciji po tem, ko jim je svoj glas odrekel poslanec SNS, namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov, zato je predsednik odbora Branko Grims sejo prekinil. Ob ponovnem sklicu in novem preštevanju bodo predlagatelji računali na glas tokrat odsotnega poslanca Desusa Roberta Polnarja.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:23

Iz 24UR: Globa za žaljenje

03:02

Iz SVETA: Popravljen predlog koalicije

Parlamentarna matematika sinoči ni bila na strani zakona, ki razburja slovensko javnost. Še pred glasovanjem je zato predsednik odbora Branko Grims prekinil sejo. "Ugotovili so, da nimajo dovolj glasov za potrditev tega skropucala," je sejo komentiral poslanec LMŠ Rudi Medved.

A še pred tem so se poslanci in gostje v večurni burni razpravi dotaknili tako rekoč vseh podrobnosti in dilem zakona. Prvo jabolko spora: kaj sploh je žalitev in kaj ne? "Če minister gospod Vasko Simoniti v državnem zboru izjavi, da je vaša stranka trompetengold, potem to ni žalitev," meni državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.

"Če nekdo mene ali pa mojo stranko okarakterizira, da sem trompetengold, potem se lahko znajdem v situaciji, o kateri govori peta točka drugega člena, da s temi besedami škoduje ugledu posameznika," pa pravi poslanec SD Predrag Baković.

Razprava je bila proti koncu vse bolj nervozna.
Razprava je bila proti koncu vse bolj nervozna.FOTO: POP TV

Kljub zaskrbljenosti poslancev nad neizprosnostjo in sovražnim govorom ulice je beseda bolj ali manj tekla o primernosti oziroma neprimernosti komentarjev politikov. "Preko Hojsovega tvita smo nekako doumeli, čeprav je iz Svetega pisma, da so oni biseri, ostali pa svinje," je izpostavila poslanka Levice Nataša Sukič. "Verjetno ima Twitter filter, ki ga nekdo upravlja, ki nekoga blokira trajno ali pa začasno," pa je odgovoril Kangler.

Bolj ko se je približevalo glasovanje, bolj nervozna je bila razprava. Jeziček na tehtnici pa je bil na koncu, nekoliko presenetljivo, poslanec SNS Dušan Šiško, ki je zakonu podporo odrekel. Pravi, da so poslanci tako znotraj kot tudi zunaj parlamenta in zato bi morali biti zaščiteni.

Da bi moral zakon ščititi zgolj funkcionarje in ne vseh, danes strankarskemu kolegu prikimava tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti: "Napadanje na poslance, ministre, predstavnike vlade je neznosno. Česa podobnega si ne more dovoliti nihče, v nobeni drugi demokratični državi. V Sloveniji smo pač 'zblojeni' do konca."

Odbor bo z razpravo nadaljeval, a naslednjič gotovo ob prisotnosti tokrat manjkajočega poslanca Roberta Polnarja. Ta je že napovedal svoj glas ZA, s čimer bo novela na koncu najverjetneje dobila zadostno podporo.

PREBERI ŠE
Odbor potrdil predlog ministrstva, globe za žaljenje vseh, ne le politikov