Slovenija

'Vrhunec gripe pričakujemo v roku 14 dni'

Ljubljana, 29. 01. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V letošnji sezoni je zaradi gripe oziroma pridruženih bolezni umrlo šest oseb. Prenašalci virusa gripe so največkrat otroci, mlajši od treh let. Več bolnišnic po Sloveniji je zaradi povečanega števila primerov gripe in virusnih okužb že prepovedalo ali omejilo obiske. Ti so deloma omejeni tudi v naši največji bolnišnici.

Več videovsebin
  • Tatjana Lejko Zupanc o trenutnem stanju glede obolevnosti za gripo
    00:56
    Tatjana Lejko Zupanc o trenutnem stanju glede obolevnosti za gripo
  • Iz 24UR: Gripa v razmahu
    02:35
    Iz 24UR: Gripa v razmahu
  • Iz SVETA: Gripa
    03:03
    Iz SVETA: Gripa
Zaradi gripe in viroz prepovedujejo in omejujejo obiske po številnih bolnišnicah. Najboljša preventiva je sicer še zmeraj cepljenje.
Zaradi gripe in viroz prepovedujejo in omejujejo obiske po številnih bolnišnicah. Najboljša preventiva je sicer še zmeraj cepljenje. FOTO: Dreamstime

Zaradi gripe in drugih viroznih obolenj omejujejo ali prepovedujejo obiske v številnih bolnišnicah oziroma zdravstvenih zavodih.

"Dejstvo je, da je gripa prišla, tako kot vsako zimo. Letos smo izbruh - če smemo temu tako reči - doživeli kakšen teden prej kot običajno," je na novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana uvodoma dejala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Po njenih besedah se bliža vrhunec letošnje obolevnosti za gripo. "Število obolelih narašča, vrhunec gripe pričakujemo v roku 14 dni," je pojasnila.

Bolnišnične kapacitete so - tako kot vsako leto ob takšnem času - polno zasedene, urgentni blok je poln bolnikov, nekoliko se podaljšujejo čakalne dobe. "Hospitalizirati skušamo vse bolnike, ki so hospitalizacije potrebni. Kot vsako leto pa smo vzpostavili tudi dodatni oddelek. Če bo treba, bomo na tem oddelku še nekoliko povečali število postelj," je izpostavila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike.

V ljubljanskem UKC istočasno zaznavajo tudi že pojav večjega števila okuženih z respiratornim sincicijskim virusom (žargonsko virus RSV). Ta po besedah Lejko Zupančeve prizadene predvsem otroke, starejše bolnike in bolnike, ki že imajo obstoječo motnjo v imunskem sistemu – pri njih je lahko potek bolezni precej težji. A zdravnica miri, da razlogov za preplah oziroma izredne razmere še ni.

"Zaenkrat število obolelih za gripo še narašča. Ta hip se približujemo vrhuncu letošnje pričakovane epidemije gripe," pravi Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.
"Zaenkrat število obolelih za gripo še narašča. Ta hip se približujemo vrhuncu letošnje pričakovane epidemije gripe," pravi Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. FOTO: POP TV

"V zadnjih tednih se soočamo s povečanim 'navalom' otrok z vročinskimi obolenji in okužbami dihal. Tudi v intenzivni enoti smo imeli že kar nekaj zelo majhnih otrok - predvsem novorojenčkov - z okužbo z virusom RSV, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje," pa je razložil strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn, ki dodaja, da se povečan 'naval' otrok z gripo seveda pozna tudi na bolnišničnih kapacitetah. Otroški oddelek infekcijske klinike je tako res zelo obremenjen, so pa tudi na pediatrični kliniki zdaj odprli sprejemno-triažni oddelek in tudi zmanjšali število otrok, ki so naročeni na nenujne sprejeme. "Tako bomo lahko v teh dneh tako zagotovili bolnišnično oskrbo vsem otrokom, ki jo v tem trenutku potrebujejo," je zatrdil Pokorn.

Podrobnosti glede stanja gripe in drugih okužb ter načrta v primeru potrebe po dodatnem omejevanju obiskov v UKC Ljubljana so predstavili na novinarski konferenci.

Po besedah Tatjane Mrvič, vodje Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, so do nedelje opolnoči v UKC Ljubljana hospitalizirali 206 bolnikov z gripo, od tega v intenzivnih enotah 28. Obravnavali oziroma hospitalizirali so tudi 184 oseb z respiratornim sincicijskim virusom, od tega v enotah intenzivne nege 24. "V samo zadnjih dveh dneh in pol (kjer šteje tudi že današnji dan) pa je bilo vsaj 70 primerov gripe in pa 45 primerov RSV. Tako, da mislim, da se počasi res približujemo letošnjemu vrhuncu," pravi Mrvičeva. Po njenih besedah so do prejšnjega tedna med obolelimi res prevladovali otroci, ki so imeli tudi težke okužbe spodnjih dihal. "Zdaj se bo pa to počasi prestavilo na odrasle, predvsem na starostnike, tako da pričakujemo predvsem povečan naval v tej starostni skupini," dodaja.

Ob obisku v bolnišnici pa je zelo pomembno, da se obiskovalci držijo navodil, pravil oziroma omejitev. Zelo važno je namreč, da se ne vnaša še dodatnih tveganj.

V UKC Ljubljana so zato pripravili posebna priporočila za izogibanje okužbi z gripo. Tudi na preglede naj ljudje hodijo zdravi, oziroma če so bolni, naj jih prestavijo. Oseba, ki pride v bolnišnico, pa naj si razkuži roke že ob vstopu v prostore bolnišnice in tudi, ko odhaja. Ob kihanju in kašljanju velja ustrezna higiena: pokriti si usta, nos, zaščititi se z robcem in nato poskrbeti za higieno rok. V sami bolniški sobi ne posedati po posteljah, se izogibati dotikanju površin. Razkužila so na voljo povsod ob vhodih in na vseh bolniških oddelkih.

Naš namen ni, da bi razglasili kakršnekoli izredne razmere, a glede na številna vprašanja, ki jih prejemamo, je najlažje tako, da so vsi na kupu in vse odgovorijo hkrati. Obiskov nismo omejili, ker bi si to želeli, temveč ker je to zelo pomembno za paciente. UKC Ljubljana

Ljudem, ki pridejo bolni na pregled – vsem bolnikom in tudi svojcem, ki jih spremljajo – če so naročeni ali jih napotijo urgentne ambulante po besedah Mrvičeve dajo kirurške maske. "Ravno z namenom, da v čakalnici ne prihaja do prenosa okužb. Res apeliramo, da ljudje opuštevajo ta navodila." Človek, ki pride na obisk hospitaliziranemu, je lahko namreč že v inkubacijski dobi, ni pa še bolan. "Še preden zboliš lahko širiš okužbo. V bolnišnici imamo tudi zelo hude bolnike – od srčnih, do operiranih – in če bi tak bolnik še dodatno zbolel, to vsekakor ni dobro," razlaga Mrvičeva.

Kaj lahko naredimo doma oziroma nasploh za zmanjšanje tveganja okužbe?

"Če govorimo samo o gripi, je najboljša preventiva še vedno cepljenje, ki je še zmeraj na voljo in še ni prepozno. Zaščita sicer nastopi šele po 14 dneh," svetuje vodje Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Sicer pa velja higiena rok, umivanje s tekočo vodo in milom. "Gibanje na svežem zraku, ne po nepotrebnem hoditi v nakupovalna središča, ne se družiti v zaprtih prostorih in seveda če si bolan, ostati doma. To je osnovna stvar – da ne hodiš okrog in širiš okužbe."

Vir RSV-ja so sicer navadno majhni otroci - 'vrtičkarji', ki večino teh okužb prinesejo domov z vrtca. Mrvičeva zato staršem otrok, mlajših od enega leta, ki imajo starejšega sorojenca, svetuje da - če je le možnost - otroci ostanejo doma. "Upoštevajte, da je starejši otrok potencialni vir okužb za mlajšega otroka, ki lahko pristane tudi na intenzivni negi. Tako da če v vrtcu zboleva veliko otrok, naj ostane otrok raje doma."

Ali številke odstopajo glede na pretekla leta? Je cepljenje kaj pomagalo?

"Večinoma k nam prihajajo ljudje, ki niso bili cepljeni. Zelo redko se zgodi, da zboli kdo, ki je bil cepljen," pove Mrvičeva. Število obolelih pa letos nekoliko odstopa. "Pravzaprav smo že zdaj na polovici števila celotne lanske sezone. Vemo pa, da lahko sezona traja še vse do aprila." Število obolelih za RSV in gripo v naši največji bolnišnici sicer spremljajo že od začetka decembra in imajo tako tedenske podatke.

"Vse svojce, ki pridejo na obisk k hospitaliziranim bolnikom, ob prihodu prosimo za uporabo kirurške maske," še pravijo zdravniki. Maska ščiti do dve uri, ob predpostavki, da se je ne sname. Tako za obiskovalce kot zaposlene je na voljo tudi posebna varovalna oprema. "Imamo tudi rokavice in plašče, če bo to potrebno. Obiskovalci naj ničesar ne prinašajo s seboj," zapovedujejo v UKC Ljubljana. Sicer pa svetujejo, da se upoštevajo splošne zapovedi za preprečitev okužbe: umivanje rok s tekočo vodo in milom, cepljenje in mirovanje v primeru, ko oseba že kaže znake bolezni. "Seveda pa predvsem: naj ne hodijo okrog, če so bolni, saj tako širijo okužbo naprej," še opozarjajo.

Kot sta še izpostavili Lejko Zupančeva in Mrvičeva, so začeli masovno zbolevati otroci. Največji 'vir' gripe so trenutno tako otroci, mlajši od treh let. Večina teh namreč ni cepljena. "Zdaj pa se vsi vrašajte, koliko od vas ima doma cepljene otroke. Praktično nobeden. In prav ti otroci so zdaj tisti 'vir' okužbe za vse ostale, ki niso bili cepljeni," je kritična zdravnica. Pri nas sicer krožita dve različici virusa A – H1N1, H3N2, in pa virus B, in po preliminarnih podatkih, ki so na voljo, je letošnje cepivo ustrezno.

Koliko pa so zaščitne maske sploh smiselne?

Pri maski pa je zelo pomembno, da jo znaš pravilno uporabljati. Maska – ko je nadeta – namreč ščiti do dve uri. Seveda če ni vlažna ali umazana. "Nameščena mora biti na nos in usta; ko jo daš dol, pa svojo funkcijo izgubi, oziroma je neučinkovita. Dve uri je tako maksimalna zaščita," pravi vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Masko si nadanemo le takrat, ko je to potrebno; če pa si zunaj in se torej ne zadržuješ v zaprtih prostorih, pa je vse drugo pomembneje – na primer higiena rok.

Uporaba mask prav tako ni smiselna pri šolarjih. Če je otrok bolan, naj ostane doma. Tudi preventivno naj otrok ne hodi v šolo z masko. "Smiselno si jo je nadeti pred obiskom zdravstvene ustanove. Imamo majhne čakalnice, ki so zdaj večinoma polne in vemo, da se ti virusi prenašajo na razdalji manj kot meter in pol. In če si od okužene osebe odmaknjen več kot poldrugi meter oziroma nista skupaj v zaprtem prostoru, verjetnost okužbe ni velika. V tem primeru je večja možnost za okužbo preko rok. Kaj primeš, se popraskaš po nosu in na tak način vneseš vase virus. Kontaktni prenos je pri tem virusu zelo pomemben."

Prav pri najmljaših lahko po besedah Pokorna privede tudi do hujših zapletov, ki se kažejo predvsem kot vročinski krči.
Prav pri najmljaših lahko po besedah Pokorna privede tudi do hujših zapletov, ki se kažejo predvsem kot vročinski krči. FOTO: iStock

Kot dodatni zaplet se pri otrocih najpogosteje pojavi visoka vročina. "Otroci, ki imajo povišano telesno temperaturo, lahko v prvih 24 urah dobijo tudi napad vročinskih krčev. Tak otrok je ponavadi – če gre za prvo epizodo krčev – za vsaj 24 ur sprejet v bolnišnično oskrbo," razlaga Pokorn. Lahko pa okužba z virusom gripe povzroči tudi okužbo pljuč, ali pa olajša vdor bakterijam v telo in potem kot zaplet gripe nastopi sekundarna bakterijska pljučnica. Obstajajo pa še drugi zapleti na osrednjem živčevju, ki pa so k sreči redki. "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena. Gripo pa ima otrok lahko tudi brez vseh teh tipičnih kliničnih znakov," dodaja strokovni direktor Pediatrične klinike.

"Pri odraslih se lahko zraven pojavijo tudi respiratorne okužbe. Glavni zaplet pa je sekundarna pljučnica," pravi Lejko Zupančeva. "Verjetno je smrtnost zaradi gripe v resnici večja, ker je tukaj zraven veliko dejavnikov."

Pri odraslih so zapleti podobni. Bolnik s predhodno boleznijo srca ali pljuč je seveda bolj ogrožen. Hudo se lahko poslabša astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen in takšna oseba potrebuje kisik. Pojavi se lahko primarna pljučnica, velikokrat pa ob gripi nastopi tudi kakšen 'srčni dogodek' – infarkt, motnje ritma – pa tudi splošno srčno stanje se pri teh bolnikih lahko poslabša. "Glavna težava pa je sekundarna bakterijska pljučnica, ki lahko poteka zelo težko in ti bolniki potem potrebujejo intenzivno terapijo. Težke pljučnice lahko povzroči pandemski virus gripe H1N1 in to tudi pri mladih ljudeh. Letos smo nekaj takšnih težkih primerov gripe že imeli," pravi Tatjana Lejko Zupanc.

Število obiskov bolnikov z gripi podobnimi boleznimi v ambulantah primarnega zdravstva narašča, zlasti v starostnih skupinah do 14 let.
Število obiskov bolnikov z gripi podobnimi boleznimi v ambulantah primarnega zdravstva narašča, zlasti v starostnih skupinah do 14 let. FOTO: Thinkstock

V UKC Ljubljana obiske omejili na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17. uro

Zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami so zaradi varnosti bolnikov in obiskovalcev v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v četrtek, 23. januarja, omejili obiske.

Kot sporoča Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana, to pomeni, da je na otroških oddelkih ob otroku, mlajšem od 6 let, lahko ves čas eden od staršev, ki pa mora biti zdrav. Na Pediatrični kliniki velja omejitev na eno zdravo odraslo osebo, ki pripelje otroka na ambulantni pregled ali sprejem v kliniko. V porodnišnici vključno z Enoto intenzivne terapije novorojencev je dovoljen samo obisk partnerja nosečnice oziroma porodnice. Na ostalih enotah intenzivne terapije velja režim obiskov kot do zdaj. Omejitve veljajo do preklica.

"Obiskovalce naprošamo, da se držijo navodil osebja o uporabi osebne zaščitne opreme (predvsem zaščitnih mask), kjer je to potrebno, in higiene rok," še poudarjajo.

V UKC Ljubljana so s 23. januarjem uveljavili omejitev obiskov na vseh oddelkih.
V UKC Ljubljana so s 23. januarjem uveljavili omejitev obiskov na vseh oddelkih. FOTO: Bobo

Omejitve oziroma prepovedi obiskov pa veljajo tudi v drugih bolnišnicah in zdravstvenih zavodih po državi.

Splošna bolnišnica Celje je od danes do preklica prepovedala obiske na vseh oddelkih, saj se je epidemiološka situacija v regiji še poslabšala – število obolelih z gripo in gripi podobnimi boleznimi (GPB) je naraslo.

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je zaradi povečanega števila virusnih okužb in prvih primerov obolelih za sezonsko gripo omejila obiske. Bolnike lahko naenkrat obišče le ena zdrava oseba na dan, obisk pa lahko traja največ 30 minut, so sporočili iz bolnišnice.

Obiske so pred časom skrajšali oziroma prepovedali tudi na Jesenicah v internistični službi in na bolnišničnih oddelkih Onkološkega inštituta Ljubljana. V UKC Maribor so medtem izdali ista priporočila.

Obiski so že od 7. januarja prepovedani tudi v izolski bolnišnici. V nekaterih bolnišnicah pa so omejili ali prepovedali obiske le po posameznih oddelkih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik740916
30. 01. 2020 08.16
+0
Ja in? 1 teden pa bodo zdravi.
Anica Zanjkovi?
30. 01. 2020 07.35
+9
Več se jih cepi več jih zboli
TistoPravo
30. 01. 2020 09.42
+0
Logično. Je pa res, da cepiva trenirajo na nek način imunski sistem že preventivno. Glede na to, da po zimskem mrzelm suhem zraku skozi lažje potujejo nečistoče, ki pa so že tako povečane zaradi povečanega ogrevanja tako stanovanj kot podhlajenih agregatov prdvoznih sredstev ter zapajsanih kanalizacijskih in čistilnih sistemov, je povsem logično da je imunski sistem na preizkusu. "Vojska" znotraj telesa dela na polno, je pa res da je odvisno koliko utrujeno pripeljemo na fronto. Cepivo je doping za naš imun, tik pred vojno z napadalci. Tisti, ki svoje vojske ne uspe pripravit in jo skozi leto preveč obremenjuje, in vse kar naredi za svoje zdravje je da reče parkat na leto znani rek "važno da bo zdravje", je priporočljivo z cepivom dat krila imunu pred viharjem.
kure bedne
29. 01. 2020 21.37
+4
Zakaj tile naši zdravstveni veleumi nobeden ne pove na glas, katere vrste novih bolezni nam čez mejo vsak dan prinašajo ilegalci. Ko bo pri nas izbruh bomo s prstom pokazali na vas osebke v belih haljah. Vi boste krivi za nastalo sranje.
Nabru3
29. 01. 2020 20.23
+3
Do danes je ta sev virusa ubil 132 ljudi, okuženo je 6,000 ljudi na svetu! Pa kdo dela paniko?!?!?! Pa to so cifre, ki jih vsaka sezonska gripa preseže za 100 x
GospodT
29. 01. 2020 14.39
+18
Vir gripe so necepljeni otroci stari manj kot 3 leta?! Kaj je pri njih gripa spontano samovzklila?? To je zrelo za prijavo razpihovanja sovražnega govora. Pa kako si upa en zdravnik izjavit tako bedarijo?!?
Cmrlj3
29. 01. 2020 15.11
-2
tako. gremo naslednjič k tebi na taužntrožo pa bomo vsi zdravi, ane?
DEEP
29. 01. 2020 14.06
+2
Sej nemorete vremena za jutri prav napovedati, okvarjate se pa ,ka bo za dva tedna!!
Ni corone
29. 01. 2020 13.53
+0
In cepljenje kaj pimaga
lluckyss
29. 01. 2020 14.14
+22
Pomaga...tule imaš zanimivost iz leta 2015..."Sezona gripe se je začela. Na infekcijski kliniki zbolelo 20 zaposlenih, večina cepljenih."
Uporabnik740916
29. 01. 2020 14.27
+22
Seveda pomaga, vprašanje je le komu. Farmacevtskemu lobiju precej :)
mewmew
29. 01. 2020 12.39
+7
Cepilo se je več kot 90% zdravnikov v ukc. To ni dovolj?
lluckyss
29. 01. 2020 12.56
+21
To je seveda laž......Nekaj naslovov člankov, ker imate očitno slab spomin..,... "Pri nas cepljenih manj kot kot 14 odstotkov zdravstvenih delavcev" (2019).....Ministrstvo za zdravje v ostrejšo akcijo prepričevanja zdravstvenega osebja, ki cepljenje proti gripi v veli meri zavrača. Proti gripi se je cepilo le 9,4 odstotke zdravstvenih delavcev.(2018)..............Sezona gripe se je začela. Na infekcijski kliniki zbolelo 20 zaposlenih, večina cepljenih.(2015)...
Cmrlj3
29. 01. 2020 14.24
+5
In zdravstveni delavci so samo zdravniki ane? Ne pa tudi strežniki, medicinske sestre, višje medicinske sestre, a?
lluckyss
29. 01. 2020 15.34
+3
Saj ravno to je problem...višja je izobrazba, manjša je precepljenost..
hipi007
29. 01. 2020 12.12
+9
Kaksno paniko delate!!! Ta portal je ratal taku rumen da je kar bizarno, dejansko ni vec primeren za klikanje!!!
Dado57
29. 01. 2020 12.09
+12
Po enem tednu kitajskega korona virusa,ki kosi med kitajci ,kot atomska bomba po Hirošimi,ste prvič omenili pojavnost gripe in tej podobnih obolenj tudi v Sloveniji. Pa omejitve obiskov po bolnišnicah ne veljajo od danes. In zdaj se resno vprašajte ali vnašate v članke PANIKO med ljudi,ali pa ste samo dobrohotni.
lluckyss
29. 01. 2020 11.59
+9
Ko se bo proti gripi cepila vsaj polovica zdravstvenih delavcev, ki imajo to seveda brezplačno....potem bom morda začel razmišljati v smeri, da se cepim...morda !!
lluckyss
29. 01. 2020 12.08
+19
JBG.....očitno velika večina ni prepričana v robo, ki jo prodajajo...še brezplačno jo nočejo ;)
lluckyss
29. 01. 2020 12.33
+9
Sem naivno mislil da Hipokratova prisega kaj pomeni...
SenecaLucius
29. 01. 2020 13.55
-4
Nekdo je vrgel ven, da se zdravniki ne cepijo in zdaj vsi verjamete! Cepi se blizu 90% zdravnikov!
lluckyss
29. 01. 2020 14.11
+7
Tule ti ne morem lepiti linkov ker to ni dovoljeno. Lahko pa vsak v iskalnik napiše.."Precepljenost zdravstvenih delavcev" in prebere tisto kar se pojavi na ekranu..Bo šlo ?!.......Lahko pa si prebereš osnove tule...."K višji precepljenosti bi lahko z zgledom prispevali tudi zdravstveni delavci, vendar se jih po oceni NIJZ cepi premalo. V sezoni 2017/2018 se jih je cepilo 5861, v pretekli sezoni 65 manj. Uspešno pa precepljenost zvišujejo v ljubljanskem kliničnem centru, kjer že četrto leto zapored svoje zaposlene cepijo brezplačno. V tem času so precepljenost zvišali z manj kot deset odstotkov na 22 odstotkov."
GospodT
29. 01. 2020 14.44
-5
@liucky, od kdaj si pa ti antivaxer? :) :) :) obstajata 2 študiji, pri prvi imajo tisti otroci, ki so cepljeni proti gripi, 3x večjo statistično možnost, da hudo zbolijo in so hospitalizirani kot pa necepljeni, in druga študija, ki pravi, do imajo proti gripi cepljeni otroci 4x večjo možnost, da zbolijo zaradi katerih drugih prehladnih virusov, ki so gripi podobni in imajo praktično enako sliko. Najdi me na FB, te dodam v mojo skupino.
Uporabnik740916
29. 01. 2020 15.27
+6
@Toni Kranjec važno je, da se cepiš, čeprov potem hitreje zboliš :D
lluckyss
29. 01. 2020 15.40
+7
Kaj_je_res
29. 01. 2020 11.56
+10
Dodajte k temu še nov coronavirus, pa bo situacija pri nas šla čez rob. Pristojni pa se delajo, kot da se nas nov coronavirus ne tiče in zelo na zlahka vse skupaj jemljejo...
METKA102
29. 01. 2020 11.56
+40
Le kaj rinete na obiske v bolnišnice? Če je človek bolan potrebuje mir, ne pa obisk smrkajočega in kašljajočega svojca, ki ponavadi sedi na sosedovi postelji in govori na glas in moti vse v sobi.
lluckyss
29. 01. 2020 11.46
+12
Lahko se še cepite...zaščita se sicer pojavi baje šele čez tri tedne, vendar če boste imeli srečo boste zadnje gripine vzdihljale še ujeli..;) Aja, pa tistega, ki vas bo cepil vprašajte, če je cepljen....V več kot 80% vam bi moral odgovoriti z NE, seveda, če ne bo lagal...
FrnikulaTesla
29. 01. 2020 11.41
+5
Dejte že priznat da je koronovirus že v Sloveniji pa je ...kaj glumite
proofreader
29. 01. 2020 11.52
+6
lluckyss
29. 01. 2020 12.04
+11
Tisti virus napada možgane in je že odmrl....od pomanjkanja..
proofreader
29. 01. 2020 11.38
+2
Ves svet se ukvarja s korona virusom, pri nas pa smo še pri gripi. Korona virus bo na vrsti aprila.
BrainDance
29. 01. 2020 11.56
-2
Pa pojdi na Kitajsko, če ti je koronavirus tako všeč :D
BrainDance
29. 01. 2020 11.56
-4
NovodobnoSuženstvo
29. 01. 2020 11.18
+9
A je to novico tudi najprej Jutranji.hr objavil????
severnik
29. 01. 2020 11.07
+13
Datum na vratih pa 22.1....
NovodobnoSuženstvo
29. 01. 2020 11.19
+3
TistoPravo
29. 01. 2020 11.04
-1
Kanalizacijsko dimniški virus ...
Domendo
29. 01. 2020 10.41
+16
Da ni korona virus vmes oni pa pravijo gripa.